Hlavní navigace

Přehled televizorů za 30 000 až 50 000 Kč na českém předvánočním trhu

18. 12. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: LG
V posledním letošním přehledu se vydáváme na cenovou hranici, u které už pomalu končí běžné přístroje a začínají se – ve slevách – tu a tam objevovat perly.

Kdo hledá, ten najde, i když těžko říci, zda jsou ceny nižší, resp. slevy vyšší, před Vánoci anebo po nich. Co si vzpomínám, bylo to takříkajíc „šuma fuk“. Ostatně sami se o tom můžete přesvědčit v článku Začaly povánoční slevy. Jak moc klesly ceny televizorů?, který vyšel loni 29. prosince.

Jak to bude letos, netuším, ale pochybuji, že je ve většině případů v základních kategoriích do nějakých patnácti, dvaceti tisíc kam jít. Nabídky na českém televizním trhu jsou někdy totiž natolik ojedinělé, že se ani těm největším šetřílkům nákup v zahraničí nevyplácí. Nicméně v kategorii kolem čtyřiceti, padesáti tisíc a výše by to už platit nemuselo. To ale momentálně není předmět našeho zájmu, takže se vraťme k tématu, jímž je nabídka v cenové relaci mezi třiceti a padesáti tisíci korunami.

NEZAPOMEŇTE SI PŘEČÍST:

Nabídka rozmanitá, tu a tam i perla

V rámci střední, resp. vyšší střední třídy najdeme pár opravdových zajímavostí, ale jak jsem naznačil, povětšinou ve slevách. Tedy pokud nepočítám 32palcový Loewe Connect (81 cm), což je ostatně taktéž skutečná perla, která vlastnostmi nezapadne ani ve srovnání s velmi, ale velmi drahou televizní produkcí vlastní nebo i jiné značky. Přesvědčit se o tom budete moci zanedlouho v recenzi…

A když jsem u toho: značky jako GoGEN, Hyundai, JVC či Sencor v dané kategorii nic nenabízejí, resp. v daném období jsem nikde nic nenašel, a nenarazil jsem ani na Sharp. Ten má ovšem existenční problémy.

Nabídka je v kategorii 30–50 tisíc rozmanitější než níže, což je způsobeno i oněmi perlami, které mohou být, a někdy také jsou, opravdu výjimečné kousky. Pokud ale skutečně toužíte po opravdu kvalitním obrazu, musíte ještě výše, i když vám to může připadat zvláštní.

Jinak v této kategorii už jen málokdy narazíte na televizor, který by jednak nebyl „smart“ a jednak by neměl zabudované bezdrátové Wi-Fi připojení. Tohle je už naprostý standard, který velmi často doprovází ať už aktivní, či pasivní 3D, které ovšem dnes už prakticky nikoho nezajímá, takže ho ani nezmiňuji.

Co naopak pozornost přitahuje, je podpora hybridního televizního vysílání HbbTV. Ta je hlášena u všech výrobců a nenarazil jsem na žádný „chytrý“ televizor, který by to nezvládal.

Na verzi HbbTV 2.0 si ale ještě musíme počkat, i když už možná bude v některých modelech pro sezónu 2016/17.

Thomson 65UA6606 stejně jako jeho stájový kolega 55UA8696 mj. nabízejí i nejmodernější Wi-Fi ac, které nyní naleznete málokde (v podstat jen u Samsungu). Firemní stránky však uvádějí i H.265/HEVC, ovšem bez konkrétní informace o tom, zda je k dispozici i na tunerech DVB-T2/S2.
Autor: Thomson

Thomson 65UA6606 stejně jako jeho stájový kolega 55UA8696 mj. nabízejí i nejmodernější Wi-Fi ac, které nyní naleznete málokde (v podstatě jen u Samsungu). Firemní stránky však uvádějí i H.265/HEVC, ovšem bez konkrétní informace o tom, zda je k dispozici i na tunerech DVB-T2/S2.

Jak číst tabulku

Pro jistotu jsem v ní ještě ponechal bod „chytrá TV“, ale jak vidíte, je to bez výjimky a mám pocit, že jsem opravdu nenarazil ani na jedinou „ne-chytrou“. Jen ještě pár přístrojů nemá standardně zabudováno Wi-Fi, ale je tzv. Wi-Fi Ready (Orava LT-1390), i když pochopitelně mají rozhraní Ethernet (LAN) pro připojení na internet (router) kabelem.

U bodu „tuner a zvuk“ platí totéž co jinde – výrobci se pomalu stydí za to, že jejich televizor zvládá kódování HEVC. Nebo je to spíše jinak: nechtějí se zatěžovat reklamacemi na téma experimentálního vysílání DVB-T2/HEVC, kterému se mění parametry, a proto někdy TV funguje a jindy nikoli (proto to ani já neuvádím v testech, i když to často zkouším). Popravdě se nedivím – někteří čtenáři to vysloveně nechtějí pochopit, což je vidět v diskuzi pod recenzemi. Jinak má každý televizor zároveň i analogový příjem, což se dnes hodí tak maximálně v kabelových sítích.

V bodu „vstupy/výstupy (výběr)“ jsem se vždy snažil uvést i verzi Wi-Fi, pokud byla k mání, a také SCART. Tedy plný SCART, nikoli adaptérový. Pokud je pro vás nezbytností, ověřte si to.

V poznámce pak naleznete i schopnost nahrávání a většinou je doprovázeno i funkcí TimeShift, tedy sledováním živého TV vysílání se zpožděním. Jen to není někdy možné na stránkách výrobce dohledat.

Orava LT-1390 nabídne mnohé, ale je pouze Wi-Fi Ready, což je u televizoru za 34.000 Kč tak nějak nepochopitelné!
Autor: Orava

Orava LT-1390 nabídne mnohé, ale je pouze Wi-Fi Ready, což je u televizoru za 34 000 Kč tak nějak nepochopitelné.

Na co nezapomenout

Hledat v cenové kategorii 30 000 – 50 000 Kč znamená buď chtít velkou úhlopříčku, typicky 60 palců, i když můžete mít i 65 palců, nebo chtít už zmiňovanou perlu, která sem povětšinou propadla z ještě vyšší třídy.

Pak se ale na úhlopříčku nesmíte ohlížet.

Výborně je to vidět u Samsung SUHD, tedy UE48JS8502, skvostem je ovšem i Panasonic TX-55AX900E. Ostatně právě 55 palců, tedy 140 cm, je v této cenové relaci skutečným „úhlopříčkovým“ králem. Tu totiž koupíte jak za třicet, tak i za padesát tisíc a krásně se tak ukazuje rozpětí zejména kvality elektroniky.

To jsem ale trochu odbočil.

Nezapomeňte se opět soustředit především na kodek HEVC na tunerech, protože start regulérního vysílání DVB-T2/HEVC se blíží, a pokud hodláte televizor převážně – nebo úplně – poslouchat přes vnitřní reprosoustavy, podívejte se také po lepším zvuku, resp. výkonnějším zesilovači a lepším osazení reproduktory. Ty basové se ostatně vždy hodí…

Pokud nemáte k televizoru přiveden Ethernet a ani to nechcete dělat, mělo by být vaší zásadní podmínkou, aby nový televizor pracoval alespoň na Wi-Fi n, 5 GHz, a pokud žijete ve větší aglomeraci, je to skoro nutnost.

V této cenové relaci ale už můžete být i náročnější a můžete si rovnou přát Wi-Fi ac, což pochopitelně vyžaduje nějaký lepší router. Osobně mohu doporučit Netgear R7000, který používám i já a se kterým budete mít na dlouho vystaráno.

LG 55EC930V (49.990 Kč) je jedna ze dvou OLED televizorů, které se nám do padesáti tisíc vešly. Obě mají zakřivené obrazovky.
Autor: LG

LG 55EC930V (49 990 Kč) je jedna ze dvou OLED televizorů, které se nám do padesáti tisíc vešly. Obě mají zakřivené obrazovky.

LG: OLED i audio od Harman/Kardon

Nabídka je obsáhlá a v naší cenové relaci jsou v ní převážně zastoupeny modely 140 cm (55") a 152 cm (60"), něco málo se najde i o stupeň výše (165 cm, 65"), kde nabídka končí stejně, jako u ostatních výrobců.

LG na rozdíl od typicky Samsungu nabízí chytré televizory dvojího druhu. Jednak s klasickou a solidní platformou NetCast a jednak unixovým WebOS. Také jako jediná značka uvádí i kompatibilitu se systémem Intel WiDi, a nikoli pouze s Wi-Fi Miracast. Jsou tu i LCD obrazovky s technologií IPS, i když to podle firemních stránek nevypadá, a také vyspělejší zvuk od Harman/Kardon.

Do 50 000 Kč se těsně vešly i dva televizory s obrazovkami typu OLED – LG 55EG910V a 55EC930V (viz tabulka) – byť pouze s rozlišením Full HD.

Loewe: standardně pouze 32 palců a doprodej

Z nových televizorů dosáhne na námi zvolené cenové rozpětí pouze Connect 32, resp. vybavenější verze Connect 32 DR+. Ta navíc nabídne zejména zesilovač typu 5.1 s podporou DTS (v základu jen Dolby Digital), výstup na subwoofer a terabajtový pevný disk s propracovanými funkcemi jako nahrávání dvou pořadů současně a sledování třetího.

Loewe také jako jeden z opravdu mála výrobců nabízí automatické stahování EPG na pozadí pro všechny multiplexy. Ostatně více si můžete přečíst v recenzi, která vyjde zanedlouho, funkce jsou však podobné jako u Loewe Reference 55.

V nabídce značky ještě najdete doprodávané modely Art s rozlišením Full HD, které ale už v tabulce neuvádím. Těsně nad hranicí (52 000 Kč) se pak pohybuje nová Ultra HD Art 40 (102 cm).

Panasonic: perla jménem AX900

U tohoto výrobce se poslední dobou občas zajímavě potkávají ceny, takže ho v tomto období doporučuji vaší pozornosti. Nyní si tak můžete například namísto TX-50CX700 (viz test zde) dopřát vybavenější TX-55CX740 (viz tabulka), a to za prakticky ty samé peníze. Vyšší model vám nabídne obrazovku LCD IPS a parádní pohledové úhly. Můžete ale také rovnou sáhnout po řadě CX750, u níž už začínají zdvojené tunery, ale ta je už dražší.

Tou momentálně nejlepší koupí – a nejen u Panasonicu – je však řada AX900, uvedená na podzim 2014, která svého času byla vlajkovou lodí značky. Ta se kupodivu do naší maximální ceny vešla s parádní úhlopříčkou 140 cm (55"). A co má zajímavého? Nejen zdvojené tunery s podporou HEVC, ale i certifikaci THX.

Pokud jde o H.265/HEVC u modelů 2015/16, výrobce ohlásil, že bude k dispozici po aktualizaci. Více v samostatném článku (viz výše).

Philips: jděte do Android 4.2. Jsou tu poslední kousky

U značky patřící nyní k TP Vision najdete v tabulce pouze dva televizory. Víc jich prostě u prodejců nebylo.

Mile mě pak překvapilo, když jsem viděl v nabídce ještě Philips 55PUS8809 s Androidem 4.2, což je zatím o třídu spolehlivější systém než Android TV. A i když nemá podporu kodeku HEVC na tunerech (tu má u Philipsu pouze kolekce podzim 2015), doporučuji ho vaší pozornosti. I když jsem s Androidem 4.2 testoval pouze tři modely, 55PUS9109, 65PUS9809 a 55PFS8209, pokaždé se solidními výsledky. Obzvláště mě nadchnul ten poslední, o čemž svědčí titulek: „Nejkrásnější televizor dneška s těmi nejlepšími vlastnostmi“.

TP Vision vedle Android TV ještě nabízí platformu Net TV, ale bohužel v naší kategorii jsem na televizor tohoto typu nenarazil. Jinak je výborná a používá ji i Loewe.

Samsung: vešlo se dokonce i jedno SUHD

První, hodně zlevněnou (ze 74 990 Kč) perlu zahlédneme hned těsně pod 50 000 Kč. Je jí UE48JS8502, což je s úhlopříčkou 122 cm nejmenší televizor řady SUHD 8. Z testu jasně vyplynulo, že má své mouchy, ale například obraz a pohybová ostrost…

BRAND24

U Samsungu si opět dejte pozor na konektor SCART, který je většinou v adaptérové podobě a výrobce ho často na stránkách vůbec neuvádí (nemusí být ani k dispozici). Pozor si dejte také na pojmy, které si někteří prodejci stále pletou a jsou pomalu schopni Full HD televizor prohlásit za Ultra HD, potažmo SUHD. Spolehlivě vše rozlišíte podle výborné nápovědy výrobce přímo zde.

Sony KDL-65W859C je se svými 165 cm vskutku obrovský! Nabízí rozlišením Full HD, plošné podsvícení Direct LED a také maximální pohledové úhly 178°.
Autor: Sony

Sony KDL-65W859C je se svými 165 cm vskutku obrovský. Nabízí rozlišení Full HD, plošné podsvícení Direct LED a také maximální pohledové úhly 178°.

Tabulka ke stažení (XLS): Přehled TV – 30–50 tisíc Kč–tabulka

Nový televizor? Kolik byste do něj investovali?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).