Hlavní navigace

Přechodové sítě na DVB-T2 se spustí nejdřív koncem února, certifikací Českých Radiokomunikací už prošlo na šest set přístrojů

14. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – České Radiokomunikace odhadují zpoždění při přechodu na DVB-T2 už na minimálně čtyři měsíce, naopak si pochvalují přístup výrobců televizorů při odstraňování chyb u přístrojů kompatibilních se standardem DVB-T2/HEVC.

České Radiokomunikace: přechodové sítě spustíme na přelomu února a března

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 nabírá stále výraznější zpoždění. Operátoři čekají na dokončení mezinárodní koordinace potřebných kmitočtů a také na schválení několika klíčových předpisů. Novely dvou z nich, vládních nařízení o poplatcích za využívání rádiového spektra a způsobu čerpání prostředků z radiokomunikačního účtu, už prošly meziresortním připomínkovým řízením a jejich schválení by tak mělo být otázkou několika týdnů. Ke spuštění přechodových sítí by tak podle Marcela Procházky z Českých Radiokomunikací mohlo reálně dojít na přelomu letošního února a března.


Autor: České Radiokomunikace

Parametry přechodové sítě 12
(klikněte pro zvětšení).

Marcel Procházka – Přechodovou síť v DVB-T2 ze Žižkova a Cukráku spustíme na přelomu února a března 

České Radiokomunikace už ověřily přes šest stovek přístrojů kompatibilních s vysílacím standardem DVB-T2/HEVC

Certifikací už prošlo téměř šest set modelových řad, většinou se jedná o televizory se zabudovaným tunerem, ale i set-top boxy. Zastoupeny jsou prakticky všechny významné značky na českém trhu. V kamenných i on-line obchodech je možné koupit televizor označený DVB-T2 ověřeno od zhruba 3500 korun (jde o televizi s úhlopříčkou 24 palců). V předvánočním provozu a v období povánočních slev prodejci potvrzují zvýšený zájem o certifikované televizory. Testy, které České Radiokomunikace provádějí, ověřují připravenost prodávaných televizních přijímačů na pozemní vysílání nové generace DVB-T2 s kodekem HEVC. Seznam všech otestovaných přijímačů je dostupný na speciální microsite.

Certifikací Českých Radiokomunikací už prošlo téměř šest stovek přístrojů

Prima Plus bude vysílat v zemském multiplexu Plustelky

Televizní skupina Prima spustí 23. ledna na území Slovenské republiky vysílání stanice Prima Plus. Nový program se objeví i v rámci zemského DVB-T vysílání. Zájem diváků o zemské vysílaní je závazkem pro společnost Towercom neustále rozvíjet platformu DVB-T. Po novoročním rozšíření Voľnej telky pokračujeme i v rozšiřování programové nabídky Plustelky. Prima Plus bude dostupná našim divákům bez změny ceny, uvedl Ivan Peschl, generální ředitel společnosti Towercom. Prima Plus bude vysílat v 1. celoplošném multiplexu a bude kódována systémem podmíněného přístupu Plustelka. Nová stanice se stává automaticky součástí balíčku Plustelka Štandard bez změny měsíčního poplatku. Na její sledovaní je potřeba DVB-T2 přijímač Alma T300HD Plustelka nebo bezkartový modul Plustelka přímo v DVB-T2 televizoru.

Towercom rozšiřuje nabídku Plustelky o kanál Prima Plus 

Vysílací Rada kritizuje Českou televizi za nevyváženost Americké volební noci

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém prvním letošním zasedání projednala 26 bodů programu, vyhodnotila 46 stížností, vydala čtyři upozornění na porušení zákona a rozhodla o zahájení čtyř správních řízení. Vysílací Radě se mimo jiné nelíbil také zpravodajský pořad České televize Americká volební noc a upozornil Českou televizi na porušení, kterého se dopustila tím, že v rámci pořadu charakterizovaném provozovatelem jako zpravodajský pořad s názvem Americká volební noc … odvysílal nevyvážené a neobjektivní zpravodajství, během něhož docházelo k nadržování jedné straně, zejména soustavnou a zcela jednostrannou kritikou jen jednoho z kandidátů na amerického prezidenta.

RRTV zahájila správní řízení s O2, zákon měl porušit i pivovar Pegas

Skylink nabízí jako ochutnávku filmový kanál AXN

Koncem loňského roku se součástí základního balíčku Digital stala nová předvolba s názvem Skylink Ochutnávka, na které mohou zákazníci Skylinku postupně sledovat vybrané programy z placené nabídky Skylinku. Po filmovém kanálu AMC mohou od 10. ledna po dobu dalšího měsíce sledovat filmový kanál AXN, který je standardně součástí placeného balíčku Smart a vyšších. K 10. lednu začíná také zkušební vysílání nového programu skupiny Prima – Prima Plus. Program je určen pro slovenské televizní diváky a předplatitelům služby Skylink bude k dispozici v Základním balíčku Digital. Řádné vysílání tohoto programu začne v pondělí 23. ledna. Jako poslední novinku ohlásil Skylink k 10. lednu ukončení vysílání sportovního programu Sport 1 a filmového kanálu JOJ Cinema ve standardním SD rozlišení.

Skylink nabízí jako ochutnávku kanál AXN a končí SD vysílání stanic Sport 1 a JOJ Cinema

Loňský rok z pohledu satelitních operátorů

Na minulý rok byl ohlášen příchod minimálně dvou nových provozovatelů satelitního vysílání pro koncové zákazníky. Nakonec na trh vstoupil jeden – Flix TV, zatímco slovenský Antik Sat, ač získal licenci, ještě nikoli. Vzhledem k radikální proměně Digi TV, resp. Nové Digi TV, se ale konkurence v roce 2016 rozhodně podstatně zvýšila i bez příchodu Antiku. „Satelit“ navíc ohrožuje především IPTV, které je nesrovnatelně jednodušeji instalovatelné, netrpí neustálým přelaďováním, nemluvě o nižších vstupních nákladech. Cítí to i Skylink, který uvedl předběžnou verzi své internetové televize kombinované s videotékou (IPTV/VoD) a také čím dál tím rychleji rušil kanály s nízkým rozlišením (SD), což s sebou neslo i výměnu přijímačů u jeho posledních zákazníků.

Jaký byl satelitní rok 2016? Zvýšila se konkurence, byla založena asociace a došlo i na „odcházení“ od SD

Jak hodnotí recenzent nový Panasonic TX-50DS630?

V řadě DS630 se vedle testovaného 50palcového modelu nabízí ještě 40", tedy 102 cm. I když je mezi výbavou zmiňován tuner DVB-T2, kompatibilní s budoucím zemským vysíláním není. Ostatně mezi televizory ověřenými Českými Radiokomunikacemi pro budoucí DVB-T2/HEVC není jediný z řady DS, která u Panasonicu v roce 2016 označovala přístroje s rozlišením Full HD. Ty bohužel charakterizuje i to, že jsou bez nahrávání a možnosti nechat se na pořad v EPG upozornit. Pokud vám tohle vadí, nebo je to pro vás zásadní, dál už číst nemusíte.

Panasonic TX-50DS630: výrazný zvuk, výborný obraz a povětšinou i výborná výbava

Krátce

Společnost Nvidia si jako svého zatím jediného obchodního partnera pro Českou republiku vybrala internetový obchod Alza.cz. Ten v rámci předprodeje aktuálně nabízí dvě verze přístroje Nvidia Shield TV, tedy standardní 16GB Android TV a výkonnější 500GB Android TV Pro. Verze Standard (bílý box) je v předprodeji za cenu 5999 Kč a na český trh má být podle informací obchodu oficiálně uvedena příští úterý, tedy 17. ledna. Verze Pro (černý box) je v předprodeji za cenu 8999 Kč a na trh má být uvedena dle informací obchodu dne 30. ledna 2017.

Multimediální box Nvidia Shield TV nabízí v českém předprodeji exkluzivně Alza 

Signál je kromě Prahy nově dostupný na Příbramsku, v severních a východních Čechách a na některých místech Moravy. Stanice Regina DAB Praha začala vysílat 2. listopadu 2015 v experimentálním multiplexu Českých Radiokomunikací na kanálu 12C z Žižkovské věže. Posluchačům nabízí kromě hudby pražské zpravodajství a publicistiku a také detailní dopravní servis – ten stanice vysílá ráno i během dne každých patnáct minut ze studia umístěného přímo v řídicí místnosti Dopravního informačního centra Praha.

UX DAy - tip 2

Digitální stanice Českého rozhlasu Regina DAB Praha vstoupila do multiplexu Teleko

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).