Hlavní navigace

Pražskou Regionální síť 4 naplníme do jara, věří provozovatel. I programy v MPEG-4

19. 10. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Společnost Prague Digital TV, která je provozovatelem nového pražského multiplexu na kanálu 46, chce Pražanům přinést alternativu. Volí odlišnou cestu než konkurence.

MPEG-4 v pozemním vysílání? Není to vyloučeno

Nový vlastník čerstvého pražského regionálního multiplexu DVB-T na kanálu 46, podnikatel Leoš Pohl, uvažuje o vysílání některých televizních programů v normě (kódování) MPEG-4. Šlo by o podobný krok, k jakému se uchýlil na satelitu vlastník služeb CS Link a Skylink, lucemburská společnost M77 Group. Ta ovšem nasadila ještě moderní standard DVB-S2. Tato možnost je ve hře a v současné době ji zvažujeme, připustil Pohl v rozhovoru pro server DigiZone.cz. V naplňování programové nabídky staronového multiplexu je optimistou. Počítám, že do jara bychom mohli mít tuto síť plnou, dodal.

Chci přinést programy, které v pozemním vysílání nejsou a nemohou být. Chtěli bychom jít do neobvyklých kanálů, prozradil Pohl. Na otázku DigiZone.cz, zda by se v této síti mohly objevit i placené stanice, vlastník multiplexu neodpověděl a nechal ji v podstatě otevřenou.
Reálnější je tak varianta, že by šlo sice o televize, které vysílají třeba přes satelit, ale nikoli jako kódované placené kanály, nýbrž volně šířené programy. Takových televizí není málo. Otázkou je, zda-li se pro ně podaří najít vhodný obchodní model pro pokrytí nákladů na vysílání v DVB-T.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Leoš Pohl je s českou digitalizací neodmyslitelně spjat už dlouhá léta. Pohybue se ale spíše v jejím pozadí.

V pražském DVB-T se objevil nový hráč: TV 13

Na poli zemského digitálního vysílání to začíná opravdu vřít. Jen před několika dny spustila své vysílání celoplošná televize Pětkamultiplexu 3 společnosti Czech Digital Group (CDG) a už se připravují stanice další – čtvrtý kanál z portfolia Prima Group a již šestá televize od Novy (otázkou je, zda-li ta půjde do volného vysílání). Jenže bitva nebude pouze o hráče celoplošné. Server DigiZone.cz vás už několikátým textem informuje právě také o plánech nového pražského multiplexu, tedy sítě Leoše Pohla.

Velice zajímavá položka se objevila v zápisu ze středečního jednání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Obsahoval zmínku o tom, že licence pro zemské digitální vysílání na dobu dvanácti let byla udělena také pražskému projektu s názvem TV 13, jehož provozovatelem je společnost AV-PARK. Není příliš obtížně na internetu zapátrat, oč jde. Více prozradí jeho webové stránky na adrese www.tv13.cz. Název televize je natolik výstižný, že hned pochopíte, o jaký jde projekt – lokální kanál pro městskou část Prahy 13.

V tuto chvíli bohužel zatím není známo, kdo by tento program měl v rámci zemského vysílání šířit. Za zmínku však stojí skutečnost, že její provozovatel to nechce v tuto chvíli prozradit. Pošlete mi svoje otázky e-mailem. Odpovím vám do týdne, reagoval na telefonát ředitel televize Jan Jirák. Z povahy udělené licence je jasné, že by mohlo jít o nového kandidáta pro jeden z menších multiplexů, a to buďto Regionální síť 4 Leoše Pohla, případně multiplex 4 podnikatele Radima Pařízka. Pohl ale podle vyjádření pro DigiZone.cz nemá o tomto projektu žádné informace a s jeho zástupci vůbec nejednal. Územní rozsah je navíc stanoven pouze na Stodůlky, Třebonice a Řeporyje a TV 13 je dosud pokrývala vlastním vysílačem umístěným na budově radnice Prahy 13. Je tedy možné, že si zprovozní svůj vlastní „hyperlokální“ multiplex.

Využije TV 13 vlastního vysílače, nebo se spolehne na nabídku některého menšího poskytovatele zemského vysílání v Praze?
Autor: repro foto TV 13

Využije TV 13 vlastního vysílače, nebo se spolehne na nabídku některého menšího poskytovatele zemského vysílání v Praze?

TV Noe: Vysílala by ráda, ale záleží na financích

Vážným kandidátem na šíření v rámci pražské Regionální sítě 4 je televize Noe, která přímo potvrdila, že o tento multiplex má zájem. Problém, který ji ale tíží především, jsou finance. Další podmínky zatím nepadly, stejně jako cena. Ta pro nás bude pochopitelně rozhodující, potvrdil na konci minulého měsíce generální ředitel stanice Leoš Ryška. TV Noe se musí ohlížet na finance opravdu pečlivě, protože je financována z darů od diváků. Klasickou reklamu v jejím vysílání nenajdete. Pro stanici by to byl návrat do DVB-T po dvou letech, kdy bylo vysílání na 46. kanálu v Praze ukončeno (vysílala na něm v rámci multiplexu 3).

O tom, že dojde k domluvě, bychom příliš nepochybovali. Operátor Prague Digital TV si je velice dobře vědom toho, že nový multiplex se mu nebude naplňovat snadno. Zástupci TV Noe ale mohou sázet na dobré vztahy přímo s Leošem Pohlem. Přišel za námi sám s tím, že kdybychom tu televizi rozjeli na satelitu, měl by o nás zájem, řekl už před lety v rozhovoru pro server DigiZone.cz šéf stanice Leoš Ryška. Tehdy televize pracovala s rozpočtem okolo dvou milionů korun ročně. Pro srovnání, televize Metropol získala od Pohla výhodnou pětiletou smlouvu na zemské šíření po dobu pěti let za 200 tisíc korun měsíčně.

UX DAy - tip 2

TV Noe už s testováním formátu 16:9 začala.
Repro foto TV Noe

TV Noe je žhavým kandidátem na šíření v Regionální síti 4.

Šlágr TV: Stanice, která spojuje davy

Bylo by pro Šlágr TV vhodné vysílání v zemské Regionální síti 4? Bezpochyby ano. Televize navíc ukázala, že tato cesta by pro ni nemusela být vůbec chybná. Na satelitu vysílá nekódovaně a diváci si k ní cestu našli. Když zmizela z nabídek kabelových operátorů v době, kdy se transformovala z původního projektu televize Stil, vyvolalo to velkou diskusi. Stanice tehdy prosila diváky o podporu v tom smyslu, aby kontaktovali své provozovatele a kladli jim na srdce nutnost návratu tohoto programu do jejich nabídek.

Potřebujeme, abychom ukázali sílu Šlágru. Potřebujeme, abyste tou šeptanou, tím krásným, čím Šlágr vznikal, abyste šli a abyste v ulicích, u vás nebo na vsích, kdekoliv, na Slovensku, v Česku, na Moravě, tak abyste řekli, že se Šlágr neztratil, vyzýval začátkem srpna své diváky písničkář a spoluvlastník televize Karel Peterka. Ač tato stanice některým našim čtenářům „sedět“ nemusí, bezpochyby by byla zpestřením stávající programové nabídky Regionální sítě 4, podobně, jako je tomu u televize Noe. Navíc naplňuje vizi, o které v počátku tohoto textu hovořil Leoš Pohl.

Podaří se podle vašeho názoru do jara naplnit Regionální síť 4 v Praze?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).