Hlavní navigace

Pražské „ambilightování“ a „muzicírování“: české ozvěny berlínského veletrhu IFA

12. 10. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Čestmír Polák
Veletrh IFA 2015 ukázal všemožné televizní novinky. Osahat si je tam v klidu ale nejde a právě k tomu byla nyní příležitost v Praze. Stálo to za to.

Jako první se českého podzimního představování ujala společnost TP Vision, výrobce televizorů se značkou Philips. Vše proběhlo neformálně ve stejně neformálním prostředí bitcoinové kavárny Paralelní Polis, i když to nejzajímavější, tedy řada PUS8601 s oddělitelnými reproduktory a projektorový systém Ambilux, bylo stále ještě ve fázi vzorků. Na místním zastoupení však byla vidět zřetelná úleva, že se podařilo do Prahy dostat alespoň to.

Není divu.

Tyto dva výrobky jsou hodně unikátní, a pokud zatím nevíte, co to je Ambilux, čemuž se nelze divit, je to nejnovější verze systému osvětlení pozadí televizoru, tedy vrchol známého Ambilightu.

Nebo spíše jeho další fáze.

V nejnovějších vysloveně vychytávkových verzích Ambilightu za poslední rok dva je znát, že zřetelně rozšiřuje obrazové vnímání, o čemž jsem se sám několikrát přesvědčil. Dnes vám – v podrobné galerii – ukážeme jeho nástupce v podobě projektorového Ambiluxu, stejně jako unikátní systém oddělitelných reproduktorů u série PUS8601. Na setkání jsem si právě ten důkladně osahal, i když bylo zřejmé, že vzorek nehraje zcela ideálně.

To ovšem nepřekvapí.

Finalizace povrchu a provedení však byla jasně dotažená.

Projektory namísto LED žárovek

Systém Ambilux používá devět zabudovaných miniprojektorů (číslo je potvrzeno a spočítat si je na snímku v galerii můžete i vy) pracujících s LED lampami, takže je to vlastně LED jako LED. Projektory však umožňují něco víc než jen pouhé žárovky. Dovolují na zeď za TV promítnout nejen diskrétní či namíchané barvy, ale také obraz. Samozřejmě patřičně upravený. Přesto se ale v této souvislosti nabízí jedna zásadní otázka: nebude pozadí budit větší pozornost než samotná obrazovka?

Na odpověď si musíme počkat do prvního testu, ale věřím, že tohle má výrobce vychytané.

Jak Ambilux vypadá v praxi, vidíte v galerii. V každém případě je jasné, že opět půjde integrovat do osvětlení domácnosti Philips Hue Smart Lighting, a pak vám obývací pokoj bliká do rytmu s televizorem. Mimochodem, vyzkoušel jsem to a není to tak zběsilé, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Ambilux je v současné době zabudován pouze do vrcholu firemní nabídky, televizoru Philips Ambilux 89001 nebo také Philips 89001 Ambilux. Ten má úhlopříčku 65 palců, tedy 165 cm, a je vybaven operačním systémem Android TV a čtyřjádrovým procesorem.

Ke koupi bude televizor během čtvrtého čtvrtletí 2015 a pracovníci českého zastoupení dávali jasně najevo, že se budou ze všech sil snažit ho do prodeje opravdu dostat. Toto datum je ale datem i evropského uvedení a těžko dnes někdo může říci, co se stane v okamžiku, kdy bude produkce nedostatečná. Myslím ale, že bude následovat logický krok, čímž je zastavení prodeje pro některé země, a obávám se, že se to bude týkat i České republiky a Slovenska, protože jde o trhy malé. Nechme se ale překvapit.

A ještě poznámka: vše, co bylo v posledním odstavci řečeno, se ostatně týká i následující a neméně unikátní televizní řady PUS8601 s oddělitelnými reproduktory.

Reproduktory na magnetech

Koncepcí s od televizoru oddělitelnými reproduktory tu už bylo několik. Takovou, jaká je využita ve Philips 65PUS8601, si ale nepamatuji a systém a uspořádání mi přijdou unikátní. Předně tu není externí subwoofer, což je opravdu překvapení. Za druhé, úzké lišty z leštěného tmavého chromu, které vidíte po stranách obrazovky v galerii výše, zajišťují pouze výšky a každá skrývá osm miniaturních reproduktorků. V samotném panelu jsou pak zabudovány dva středobasové reproduktory (nikoli jak můžete často číst „basové“) s neodymovými magnety.

Zvukový systém pracující i s kódováním DTS Premium nabízí v této konfiguraci výkon 50 W. Pokud ale postranní reproduktorové lišty oddělíte (jsou jen na magnetech) a umístíte na dokoupitelné stojany, stane se následující:

  • Ze středobasových reproduktorů se stanou čistě basové, resp. budou přenášet pouze basy.
  • Oba stojany mají v podstavci reproduktor zajišťující „středy“, takže celý systém doplní a výsledkem je třípásmový reproduktorový systém.
  • Zesilovač má v tomto okamžiku výkon 70 W a „středy“ v podstavci tak přispějí každý deseti watty.

Oba stojany můžete vedle obrazovky umístit vcelku libovolně, jen musí být – každý – v dosahu zásuvky s elektřinou.

Jak bylo řečeno, reproduktorové lišty drží na bocích obrazovky magnety a musím konstatovat, že drží opravdu jako přibité. Jsou velmi útlé (na stojany se šroubují), ale nezdálo se mi, že by jim stojany nezajišťovaly stabilitu.

BRAND24

Zpracování bylo v každém případě vynikající, ale byli jsme upozorněni, že jde o předprodukční vzorek, takže se žádné veřejné zkoušení audia nekonalo.

Pokud jde o samotný Philips 55PUS8601, resp. 65PUS8601, je to televizor s rozlišením Ultra HD (4K), šestijádrovým procesorem a úhlopříčkou buď 140 cm (55 palců), nebo 165 cm (65 palců) vybavený operačním systémem Android TV a osvícením pozadí Ambilight po všech čtyřech stranách. K dostání bude opět někdy v průběhu 4. čtvrtletí 2015.

Najít polohovací zařízení kompatibilní s Android TV (Android 5) není triviální o čemž jsem se v testech třech TV sám přesvědčil. TP Vision předvedlo kompatibilitu s gamepadem Mad Catz, který se dá koupit i u nás a který dokáže nahradit i tradiční dálkový ovladač. Mimochodem u Android TV Google zrušil klasický kurzor, což se zatím nejeví právě moudré. Mě to typicky ovládání webové stránky jen komplikovalo…
Autor: Čestmír Polák

Najít polohovací zařízení kompatibilní s Android TV (Android 5) není triviální, o čemž jsem se v testech třech TV sám přesvědčil. TP Vision předvedlo kompatibilitu s gamepadem Mad Catz, který se dá koupit i u nás a který dokáže nahradit i tradiční dálkový ovladač. Mimochodem, u Android TV Google zrušil klasický kurzor, což se zatím nejeví právě moudré. Mě to typicky ovládání webové stránky jen komplikovalo…

Máte rádi Ambilight?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).