Hlavní navigace

Pražská společnost SAT Plus vybrala pro 4K přenosový vůz studiové kamery Panasonic

17. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: SATPlus.cz
Studiová technika Panasonic dokáže zajistit přenos nebo záznam v UHD kvalitě pro stávající satelitní kanály i pro budoucí vysílání ve standardu DVB-T2.

Společnost SAT Plus působí na českém trhu od roku 2003, a když v roce 2006 poprvé zajišťovala natáčení a přenos mimo televizní studio, zvolila z ekonomických důvodů rackové řešení, které bylo možné umístit do jakéhokoli vozu. Tato varianta nicméně představovala značnou režijní zátěž – sbalenou techniku bylo nutné přivézt na požadované místo, vyložit ji, zprovoznit a po dokončení natáčení ji zase sbalit, naložit a odvézt. 

Pomocné práce tak byly poměrně náročné, a to nejen věcně, ale také časově – obvykle zabraly čtyři až pět hodin před přenosem i po jeho skončení. Produkční tým byl navíc silně závislý na lokálních podmínkách.

Místo pěti hodin patnáct minut

Spolu s rozšířením nabízených služeb o sportovní přenosy se tento přístup stal neudržitelným a společnost SAT Plus se proto v loňském roce rozhodla postavit plnohodnotný přenosový vůz s vestavěnou technikou a místem pro kompletní zpracování a přenos.

4K přenosový vůz společnosti SAT Plus
Autor: SATPlus.cz

4K přenosový vůz společnosti SAT Plus

Za základ nového řešení byl vybrán dodávkový automobil značky Volkswagen Crafter s prodlouženou délkou a zvýšeným stropem a navržen interiér s pěti pracovními místy a veškerou technikou. Nechybí místo pro grafika a v případě nepřízně počasí zde najde útočiště i komentátor. Doprovodné příslušenství je včetně kabeláže převážené v přívěsu. Přípravné práce jsou tak vysoce efektivní a natáčení je možno zahájit už během čtvrthodiny od příjezdu na místo.

Nejprve byly po dobu prvních deseti měsíců využívány klasické reportážní P2 kamery Panasonic. Vzhledem k technologickému pokroku a jednodušším možnostem řízení jednotlivých obrazových signálů z kamer bylo rozhodnuto o výměně za studiové kamery Panasonic AK-UC3000 doplněné o objektivy Fujinon ZA12X4.5BRDX a Fujinon XA20SX8.5BERM. 

4K kamera Panasonic AK-UC3000.
Autor: Panasonic

4K kamera Panasonic AK-UC3000.

Ultra HD přenosy ze dvanácti kamer

Aktuální podoba přenosového vozu umožňuje pořizovat záběry ve 4K rozlišení, a zákazníci tak mohou pro budoucí zpracování získat záznam ve špičkové kvalitě. V současnosti se sice v tomto rozlišení standardně nevysílá, nicméně kvalitativní rozdíl je natolik významný, že z pohledu archivace pro pozdější využití je vhodné o 4K uvažovat již dnes, vysvětluje spolumajitel společnosti Milan Hanuš

UX DAy - tip 2

Navíc díky dalšímu projektu, v rámci kterého si společnost nechala vyrobit druhý prakticky identický přenosový vůz, dokáže nabídnout natáčení ve 4K rozlišení s využitím až dvanácti studiových kamer. Studiové kamery přináší uživatelům řadu výhod, například velké hledáčky nebo pokročilé korekce, doplňuje výčet inovací Branislav Šimkanin ze společnosti Panasonic.

Samotný přenos je většinou zajišťován pomocí internetové konektivity, nicméně v případě její nedostupnosti má tým k dispozici speciální technologii umožňující Full HD vysílání i prostřednictvím 4G sítě mobilních operátorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).