Hlavní navigace

Pozor, nepřítel naslouchá! A nejen to, také nás vidí!

14. 3. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zvykáme si na to postupně a těžko. Ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat. Jsme sledování na každém kroku. Už si tajně ani nevrzneme.

Již v domě, většinou u vstupních dveří, jsou díky zlodějům umístěny kamery a záznamy z nich mohou pomoci usvědčit nevítané hosty, ale také monitorovat naše návštěvy.

Některé objekty upozorňují na svůj kamerový systém podobnou samolepkou.

Některé objekty upozorňují na svůj kamerový systém podobnou samolepkou.

Na ulici jsou kamery, v obchodech další a na úřadech a okolo důležitých objektů jakbysmet. Náš pohyb je dále monitorován přes signály našich mobilních zařízení. Pokud platíme někde kartou, vědí o nás, co nakupujeme, jakou hotovost jsme si vybrali u bankomatu včetně naší fotografie a dalších údajů.

Monitorovací kamerové pracoviště v supermarketu.
Autor: Čestmír Polák

Monitorovací kamerové pracoviště v supermarketu.

Monitorují nás i satelity. Letecké snímkování a Street View doloží, co jsme na svých pozemcích přistavěli, nebo zbourali. Dnes jsou v módě i špionážní drony. Naše aktivity na internetové síti vypoví o našich zálibách a sami pak na Facebooku, Twiteru a dalších komunikačních kanálech prozradíme o sobě i nevědomě mnoho cenných informací, které mohou zajímat naše současné zaměstnavatele, nebo mohou být i za tím, proč jsme neobstáli v konkurzu.

Přelepujete si také kameru na monitoru, nebo televizoru neprůhlednou páskou, pokud ji zrovna nepoužíváte?
Autor: Autor Čestmír Polák

Přelepujete si také kameru na monitoru nebo televizoru neprůhlednou páskou, pokud ji zrovna nepoužíváte?

Podle WikiLeaks jsme možná šmírováni i v našem nejstřeženějším soukromí

Tento týden hýbe sdělovacími prostředky i údajná špehovací aféra americké CIA, která prý podle WikiLeaks spolupracovala s britskou MI5 na projektu Weeping Angel. Agentury společně mimo jiné údajně hackly chytré televizory od Samsungu, které tak mohly zaznamenávat zvuk a v některých případech i obraz (pokud má televizor i integrovanou kameru a ovládání hlasem), přestože byly vypnuté do pohotovostního stavu, tzv. StandBy (kontrolní dioda svítila).

Smart TV od Samsungu musí být samozřejmě připojená k síti přes Wi-Fi nebo kabelem. Do úložiště se v nejhorší kvalitě Ogg Vorbis mohlo nahrát až téměř 5 dní záznamů. Do budoucna chtěla CIA také data přímo streamovat, nahrávat video a zakázat automatické aktualizace (aktualizace firmware by mohla hacknutý firmware přepsat). Televizory však prý nešlo na rozdíl od mobilů a podobných zařízení napadnout vzdáleně. Nutno podotknout, že Samsung je v tom nevinně.

Útěchou všech momentálně vyděšených majitelů těchto televizorů může být to, že firmware mohl být prý hacknut pouze lokálně pomocí USB. Na klíčenku nebo USB disk se mohl dostat i pomocí nějakého obrázku, optického média nebo videozáznamu staženého z internetu, které jsme si na televizoru prohlíželi. Některé zdroje však uvádějí, že stačí mít televizor připojený k internetu a nebezpečný software se do něj může stáhnout. Tak si vyberte.

Firma Samsung již dala najevo, že data publikovaná serverem WikiLeaks urychleně studuje. Ochrana soukromí našich zákazníků a bezpečnost našich výrobků je pro nás prioritou, uvedla jihokorejská společnost.

BRAND24

Mezi firmami, na který se mj. zaměřila americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) a které se nachází v dokumentech zveřejněných v úterý serverem WikiLeaks, je jako jeden z prodejců bezpečnostního softwaru i Avast. A abychom se nemohli spolehnout na antivirové programy, by byla ta nejhorší varianta, která by nás mohla potkat.

Umíte si představit podobný „vylepšený“ televizor umístěný v zasedací místnosti Ministerstva vnitra, nebo obrany?

Umíte si představit podobný „vylepšený“ televizor umístěný v zasedací místnosti Ministerstva vnitra nebo obrany?

Dnes, kdy se také mohutně rozvíjí Internet věcí, bude možné napadnout tento systém a „vepsat“ do programu nějakého špióna. Ono by bylo pak zajímavé i to, kdyby nám pouze někdo v létě na naší chatě dálkově zatopil nebo doma vypnul chladničku. Zkrátka digitalizace přináší mnoho dobrého, ale pozor si musíme dávat všichni. Je to globální problém, který bude určitě znamenat po této aféře dalekosáhlá protiopatření.

Chráníte si v mezích svých možností soukromí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).