Hlavní navigace

Pozemní vysílatelé se ohradili proti námitkám asociace satelitních operátorů

4. 4. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na společném vyjádření, které reaguje na připomínky satelitních vysílatelů, se shodli operátoři zemského vysílání a zástupci ministerstva průmyslu a obchodu.

Formou tiskové konference oznámila minulý týden Česká asociace satelitních operátorů, že u Evropské komise podala stížnost kvůli novele Zákona o elektronických komunikacích. Tato tzv. diginovela je součástí opatření, která vycházejí z vládou loni schválené Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání. Součástí jednohlasně schválené strategie byl i příslušný věcný záměr a také zhodnocení dopadů navrhované změny zákonů. Novelizace některých zákonů je důsledkem závazných rozhodnutí Mezinárodní telekomunikační unie, na která navázala celoevropská jednání o harmonizaci spektra. Ta vyústila v rozhodnutí, že kmitočtové pásmo 700 MHz budou po roce 2020 místo zemského televizního vysílání využívat mobilní datové služby. 

PSALI JSME: Satelitní operátoři představili připomínky k přechodu na DVB-T2

Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání a s ní související diginovela, jejíž navrhované znění rozporovali satelitní operátoři u Evropské komise, se tak stala nástrojem státu, který má zajistit požadované uvolnění pásma a zároveň zachovat možnost dalšího rozvoje bezplatného zemského televizního vysílání. Tuto možnost příjmu využívá podle odhadu operátorů stále více než polovina tuzemských domácností. 

DVB-T2 jako záruka potřebné kapacity

Další změnou, kterou přináší diginovela a se kterou satelitní operátoři nesouhlasí, je přechod ze stávající vysílací technologie DVB-T na novější a z hlediska využití kmitočtového spektra efektivnější formát DVB-T2. Ten by měl zajistit, že i při podstatně menším rozsahu kmitočtového spektra vyhrazeného pro televizní vysílání bude zachována odpovídající kapacita pro šíření televizních programů.

Finální verze nového standardu zemského televizního vysílání.

Podle České asociace satelitních operátorů ale mají členské státy Evropské unie za povinnost pouze uvolnit část vysílacího spektra pro mobilní operátory. Nikde není určeno, že v této souvislosti má pozemní televizní vysílání přejít na standard DVB-T2 v kombinaci s kódováním HEVC, který prosazuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, uvádí se v tiskové zprávě asociace.  

SHRNUTÍ: Budoucnost a cíle pozemního vysílání v DVB-T2/HEVC

Nový standard zemského vysílání ale znamená i nutnost výměny stávajících přijímačů. Podle odhadů Ministerstva průmyslu a obchodu, které cituje i uvedená tisková zpráva satelitních operátorů, by za jejich nákup mohli občané utratit až pět miliard korun. Zastánci zemského vysílání ale upozorňují, že tuto částku by diváci utratili stejně, i když nejspíš později. Uspíšila by se tak obvyklá frekvence běžného cyklu výměny přijímacích zařízení, která se u českých domácnosti pohybuje v rozmezí šesti až osmi let. 

Kompenzace musí nejprve schválit Evropská komise

V zájmu dostupnosti televizního vysílání bude během přechodu na DVB-T2 zajištěno souběžné vysílání přechodových sítí DVB-T2. Tento postup se osvědčil České republice nejen při přechodu z analogového na digitální vysílání, ale je v současnosti využíván i sousedními státy, píše se ve vyjádření operátorů zemského vysílaní. 


Autor: Čestmír Polák

Přechodové sítě a kompenzace za souběžné vysílání jako možné jablko sváru.

Diginovela také upřesňuje úhradu nákladů, které budou kompenzovány provozovatelům přechodových sítí, a náklady související s vynucenými kmitočtovými a technologickými úpravami sítí. To je také další bod, který vadí členům asociace satelitních operátorů. Jak ale upozorňují operátoři zemského vysílání, opuštění pásma 700 MHz negativně postihne pouze platformu bezplatného zemského televizního vysílání. Podle nich se v žádném případě nedotkne satelitní, kabelové nebo IPTV platformy.

Otázku veřejné podpory přechodových sítí už jejich operátoři intenzivně projednávají Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Za účasti Ministerstva průmyslu a obchodu byla také zahájena tzv. prenotifikační diskuse mezi antimonopolním úřadem a Evropskou komisí. Ustanovení o úhradě nákladů tak bude prostřednictvím ÚOHS postoupeno Evropské komisi, která posoudí soulad takto stanovených kompenzací s legislativou Evropské unie. 

Satelitní operátoři varují před zpoplatněním vysílání

V průběhu projednávání diginovely se podle názoru zemských vysílatelů projevily u některých poslanců manipulativní a zavádějící názory, prezentované Českou asociací satelitních operátorů. Snaha této asociace, která, jak upozorňují operátoři zemského vysílání, vznikla zjevně účelově až loni v srpnu, o eliminaci a odložení přechodu na DVB-T2 je podle jejich názoru jednoznačně snahou o zásadní omezení dalšího rozvoje zemské televizní platformy jako jediné bezplatné platformy šíření televizního vysílání a o její pozvolnou likvidaci ve prospěch placených platforem

Zástupci zmiňované asociace se naopak obávají, že do budoucna není žádným způsobem zajištěno, aby nové sítě vybudované za veřejné prostředky nebyly použity pro provoz zpoplatněného vysílání. Podle zemských vysílatelů je ale volně dostupné televizní vysílání v České republice jasně deklarovaným a legislativně upraveným veřejným zájmem.

Návrhy ČASO pak z pohledu operátorů zemského vysílání nepředstavují žádnou relevantní alternativu. Někteří její členové se navíc zdiskreditovali tím, že při přechodu z analogového na digitální vysílání deklarovali volně dostupnou nabídku vysílání, kterou však vzápětí zatížili různě nazvanými poplatky za přístup k síti, píše se ve společném vyjádření, na jehož znění se domluvili zástupci zemských platforem a Ministerstva průmyslu a obchodu. 

Nabízejí placené platformy relevantní alternativu?

Podle společného vyjádření jmenovaných subjektů nenabízí v současnosti žádný operátor a člen ČASO srovnatelnou volně dostupnou nabídku jako zemská digitální televize. Satelitní a kabeloví operátoři měli dostatek času přesvědčit diváky o výhodnosti a kvalitě své placené nabídky. To, že v České republice i nadále využívá FTA platformy DTT vysílání okolo šedesáti procent diváků, svědčí o tom, že relevantní alternativu nejsou schopni nabídnout a že navýšení svých příjmů chtějí dosáhnout legislativně administrativní cestou, píše se v citovaném vyjádření. 

BRAND24


Autor: Skylink

Servisní poplatek je pro Skylink horkým tématem.

Po ukončení bezplatného zemského televizního vysílání by podle odhadu jeho provozovatelů bylo kolem šedesáti procent českých domácností zatíženo dodatečnou úhradou ve výši dvou až dvou a půl miliardy korun ročně. A to za poněkud lichého předpokladu, že satelitní operátoři nebudou zvyšovat základní tzv. „servisní poplatky“, jejichž každoroční zvyšování se už pro ně stalo pravidlem – za pět let došlo ke zvýšení z 29 na 79 korun měsíčně, dodávají autoři prohlášení DVB-T operátorů. 

Pořízení nejlevnějšího satelitního kompletu v hodnotě kolem tří tisíc korun za kus a jednoho tisíce korun za jeho instalaci by pak jednorázově vyšlo české občany na zhruba deset až jedenáct miliard korun, odhadují autoři společného prohlášení. Aktivity ČASO tak zmiňované subjekty vnímají jako snahu znemožnit mobilním operátorům přístup k novým rádiovým kmitočtům pro služby mobilního broadbandu a zabránit možnému vstupu dalších operátorů na tuzemský trh datových služeb a v důsledku také zabránit efektivnímu uplatňování tržních mechanismů v rámci tohoto klíčového trhu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).