Hlavní navigace

Pozemní příjem televize potvrzuje svou dominantní pozici. Lákají HD kanály zdarma

17. 8. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Pražané si mohou od tohoto týdne naladit nové HD kanály Prima Cool a Óčko Expres, Slovak Sport pro změnu uvažuje o uvolnění svého vysílání do neplaceného režimu

V Praze vysílá DVB-T multiplex s novými HD kanály

České Radiokomunikace mají v Praze de facto přidělené dva kanály pro chystané regionální sítě. Jedna je přidělená přímo pro ně, druhá je psaná na společnost Czech Digital Group (CDG), kterou však operátor stoprocentně ovládá. Multiplex, který odstartoval v Praze ve čtvrtek, tedy Regionální síť 12, je psaný na firmu CDG. Už na začátku, když se oba multiplexy v databázi Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) objevily, bylo více méně jasné, komu patří. České Radiokomunikace by sami o sobě na své vysílače jen tak nikoho nepustily. Operátor ale pochopitelně tajil, které programy budou v multiplexu šířeny.

Tuto regionální síť bychom chtěli využít pro stávající i potencionální nové zákazníky, kteří mají zájem vysílat primárně v Praze, uvedl v dubnu pro DigiZone.cz Marcel Procházka, manažer pro rozvoj služeb a strategie Českých Radiokomunikací. V současné době už máme jasno. Regionální síť 12, kterou je možné naladit ze Žižkova na 47. kanálu, obsahuje Primu Cool a Óčko Expres. Oba programy jsou k dispozici ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), ve formátu MPEG-4/AVC. S žádnými dalšími programy se do tohoto multiplexu zatím nepočítá, což ovšem neznamená, že se tu v budoucnu neobjeví.

Lukáš Polák: Pražané mohou opět ladit, v DVB-T tu startuje Prima Cool HD a Óčko Expres HD

Ukázka z vysílání Primy Cool HD
Autor: repro foto Prima Cool HD (pro DigiZone.cz Lukáš Jack Jaro)

Ukázka z vysílání Primy Cool HD

Odstartovalo Óčko Expres, první Óčko v HD rozlišení

Óčko Expres je televizní stanicí pro poměrně úzkou cílovou skupinu diváků. Jak televize uvádí ve své vlastní charakteristice, jde o hudební stanici, která se zaměřuje na progresivní a kvalitní světovou hudební scénu. Má za cíl zaujmout diváka, který „má vkus, chce se orientovat v současném hudebním dění a klade na hudbu vysoké nároky“. Óčko Expres by mělo přinést to nejlepší ze současné hudby „bez kompromisů a balastu“ – od Indie, kytarových songů přes elektro-pop až po drum ‚n‘ bass a dubstep. Specializovaný hudební kanál bude cílit na ženy i muže ve věku 18–35 let, kteří televizní médium tohoto typu na českém trhu dosud postrádali.

Hudební dramaturgie Óčko Expres vychází z pražského Expresradia, které už dvanáct let přináší respektovanou alternativu ke klasickým komerčním stanicím, potvrdila marketingová a projektová manažerka Óčka Anamy Pónya. Zajímavostí je, že stejně jako Óčko Gold i Óčko Expres nebude využívat žádných moderovaných vstupů. Označení samohrajka by mu ale příliš neslušelo. Hudební produkci chce nabízet v rámci jednotlivých bloků. O tom, jak budou zasazeny do vysílání, se můžete přesvědčit v programovém schématu níže. Expres Hot se zaměří na aktuální hity, Expres Top nabídne hitparádu nejhranějších hitů týdne a Expres Dance víkendovou taneční party. „Perly z archivu“ zastoupí Expres Oldschool.

Lukáš Polák: Startuje Óčko Expres, první úzce specializovaný kanál Óčka v HD kvalitě

Lukáš Polák: Óčko Gold a Óčko Expres dostaly k nabídce distribuce téměř čtyři desítky operátorů

Jan Potůček: Óčko Expres HD lze pozemní cestou sledovat i v Plzni, v Regionální síti 1

TV Barrandov představila podzimní schéma

Jako poslední z velkých komerčních televizí představila své podzimní schéma TV Barrandov. Ta chce využít především popularity aktuálně nejsledovanějšího českého seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 u svého nového původního seriálu Ona a on. Komediální příběh, v němž si hlavní role zahrají Kateřina Brožová a Marek Vašut, stanice nasadí do vysílání od poloviny září vždy v úterý a ve čtvrtek od půl desáté večer, tedy poté, co na hlavním kanálu Novy skončí Ordinace. Stejnou strategii od září zvolí se svým novým formátem Křižovatky života i televize Prima, která je nasadí na úterní a čtvrteční večery od 21:25 hod.

Získat část diváků Ordinace chtěla Prima už loni na podzim, když na úterky a čtvrtky večer po tomto seriálu nasadila vlastní nový seriál Obchoďák. Dokonce inzerovala, aby diváci v tyto dny přepínali z Ordinace na Primu, ale na sledovanosti Obchoďáku se to nijak neprojevilo a seriál skončil už svojí první řadou. Barrandov tuto strategii volí poprvé. Seriál Ona a on je jedním z několika pořadů, v nichž se letos na podzim objeví herečka Kateřina Brožová. Kromě magazínu Exkluziv!, který rovněž moderuje, bude jednou z moderátorek finálového večera soutěže Barrandovský čumáček.

Jan Potůček: Seriál Ona a on nasadí Barrandov od poloviny září na úterky a čtvrtky po Ordinaci

Lukáš Polák: Podzim na Barrandově: Nový původní seriál Ona a on, Ostříháno a hlasatelé


Foto: archiv

 Kateřina Brožová posiluje svou pozici na obrazovce TV Barrandov.

Stručně

Zájem českých televizí o vysílání v rámci kódované placené nabídky v terestrice evidují České Radiokomunikace“Zatímco ještě vloni by to byl spíše technický experiment, dnes registrujeme velmi konkrétní poptávku od našich zákazníků, kteří požadují, abychom formát placené televize podporovali,” řekl v rozhovoru pro týdeník Euro generální ředitel ČRa Michal Čupa.

Jan Potůček: Šéf Českých Radiokomunikací: Televize po nás chtějí šířit placené kanály v terestrice

Vedení hudební televize Óčko uvažuje nad tím, zdali stávající vysílání tohoto programu ve standardu MPEG-2 nepřevést na satelitu Astra do modernějšího kódování MPEG-4/AVC. Serveru DigiZone.cz to řekl technický ředitel stanice Lukáš Hnilička.

Lukáš Polák: Óčko uvažuje o přechodu do standardu MPEG-4, vysílalo by v něm na satelitu

Česká televize  zahájila promo vysílání svých nových kanálů ČT :D (Déčko) a ČT art. Zájemci na něj mohou narazit na satelitní pozici 23,5 stupně východně (služba Skylink) a v Regionální síti 7 společnosti Progress Digital, v níž jsou šířeny mimo jiné také programyČT 1 HDČT 2 HD a ČT Sport HD.

Lukáš Polák: Déčko a Art České televize spustily promo vysílání v DVB-T a na satelitu

Lukáš Polák: Nabídka O2TV se rozšířila o kanály Déčko, ČT art a Retro Music TV

Monoskop na programové pozici ČT :D a ČT art nahradila promo smyčka
Autor: repro foto ČT :D/ČT art

Monoskop na programové pozici ČT :D a ČT art nahradila promo smyčka

Generální ředitel tematického kanálu Slovak Sport Róbert Greguš nevylučuje možnost, že by se stanice mohla objevit v digitálním zemském vysílání (DVB-T) v České republice. Uvedl to pro Deník Insider, který citoval server Aktuálně.cz.

Lukáš Polák: Slovak Sport TV v českém DVB-T? Není to vyloučeno, říká jeho šéf Greguš

Hned první říjnový den vstoupí na český a slovenský trh stanice AXN White a AXN Black, které nahradí dosavadní vysílání kanálů AXN Crime a AXN Scifi.

Lukáš Polák: Kanály AXN White a AXN Black vstoupí na český a slovenský trh 1. října

Tři pokuty ve výši 650 tisíc korun za odvysílání upoutávek na první řadu reality show VyVolení zatím nemusí platit televize Prima. Rozhodnul o tom Ústavní soud, na který se stanice obrátila po neúspěšné žalobě k Městskému soudu v Praze a kasační stížnosti u Nejvyššího správního soudu.

BRAND24

Jan Potůček: Prima uspěla u Ústavního soudu se stížností na pokuty za první řadu VyVolených

Jan Potůček: VyVolení na Primě odstartují už příští pondělí 19. srpna, do vily se nastěhují v pátek

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).