Hlavní navigace

Polské veřejnoprávní televizi hrozí, že se její HD kanály nevejdou do DVB-T

30. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ještě letos plánuje televize spustit stanici TVP Dokument, v příštím roce, kdy se přesune do multiplexu 3, pak spatří světlo světa program TVP Regiony věnovaný regionální tvorbě.

Polské veřejnoprávní televizi TVP už od příštího roku hrozí, že se všechny její programy nevejdou do pozemního digitálního vysílání (DVB-T). Na nedávno konané konferenci „Role veřejnoprávních studií TVP v oblasti rozvoje informační společnosti“ tuto obavu vyslovil ředitel sekce TVP Technologie Wieslaw Łodzikowski. Upozornil na to server Satkurier.pl. Telewizja Polska musí do dubna příštího roku opustit tamní multiplex 1 a přesunout všechny své programy do multiplexu 3. Vzhledem k tomu, jaké má expanzivní plány a kolik stanic chce ještě spustit, panuje obava, že z digitální sítě by mohly zmizet HD kanály. V současné době je TVP 1 HD šířena v multiplexu 1, kanál TVP 2 HD v multiplexu 3.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Polská veřejnoprávní televize spustí kanál věnovaný čistě tamním regionům

Poláci používají pro šíření programů v zemských multiplex kódování MPEG-4/AVC, což umožní provozovateli sítě, že se do ní vejde více programů. Ani tak ale multiplex není nafukovací. Už v tuto chvíli je jasné, že se do něho budou muset vejít stanice TVP 1, TVP 2, TVP Info (regionální studio), TVP Kultura, TVP Historia, TVP Polonia a TVP Rozrywka. Telewizja Polska navíc počítá i s novou stanicí TVP Dokument a TVP Regiony. Jde tedy celkem o devět programů. TVP se taktéž uchází o programovou pozici pro chystaný dětský program TVP ABC, který by chtěla šířit v multiplexu 1.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).