Hlavní navigace

Pokrok v obrazovém formátu televize přinese divákům v Česku primárně satelit

4. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Panasonic
Pokud nebude možné multiplexy do budoucna regionalizovat, což se dá u technologie DVB-T2 očekávat, dojde podle operátorů ke ztrátě jejich tržní hodnoty.

Hlavním tahounem nového obrazového formátu Ultra HD bude pro obyvatele v České republice pravděpodobně satelit. Zdali se 4K, případně i vyššího rozlišení dočkají i diváci v pozemním vysílání, je otázkou. Právě satelit označil za hlavního nositele obrazového formátu Ultra HD stávající technický ředitel veřejnoprávního média Ivo Ferkl. Novinky očekávám v následujících letech zejména na satelitech, kde je pro ně prostor, uvedl na včerejším semináři „Patří vlny mobilům nebo televizi“. Diváci ale budou podle jeho slov očekávat lepší obrazovou kvalitu i v terestrice.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Do deseti let bude na satelitu vysílat přes tisíc Ultra HD kanálů, věří šéf britské pobočky SES

Na včerejším semináři chyběli mobilní operátoři, jenž by odpověděli případně na otázku, k čemu využijí pásmo 700 MHz, které se v následujících letech uvolní po pozemním vysílání. Předseda volebního výboru Martin Komárek uznal, že byla chyba jim jeden z bloků nevěnovat. Generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer uvedl, že odebrání pásma 700 MHz televizím „přinese více škody než užitku“. Všechny problémy jsou na naší straně, všechny výhody jsou na straně mobilních operátorů, shrnul v jedné větě přechod na technologii DVB-T2 Gebauer. Proces zavádění pozemního vysílání druhé generace pak označil nikoliv za dobrovolný, ale zcela vynucený krok.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Ministerstvo průmyslu a obchodu finalizuje dokument týkající se budoucnosti televize

Máme k dispozici horší a ještě horší variantu. České televize ztratí veškeré regionální multiplexování. Ztratíme výhodu, kterou nyní máme v DVB-T. My můžeme střihnout DVB-T ze dne na den, ale zajímalo by mě, jak to politici vysvětlí divákům, sdělil přítomným na včerejším semináři generální ředitel Českých Radiokomunikací, k němuž se ve stejném duchu připojil i ostravský podnikatel Radim Pařízek, mimo jiné majitel společnosti Digital Broadcasting, která je provozovatelem multiplexu 4, a firmy Progress Digital stojící za Regionální sítí 7, jež obsahuje i HD verze kanálů České televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).