Hlavní navigace

Pokračování Expozitury přeci jenom bude. Nejdřív ale koncem příštího roku

31. 7. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE A PRESS KITY Nova nebude letos na podzim provádět žádné velké programové experimenty. Největší novinkou je seriál Gympl.

Největší podzimní novinkou Novy je Gympl

Více zábavy než informací – tak by se dala charakterizovat pondělní tisková konference televize Nova k podzimnímu programovému schématu. Materiál nasbírali spíš bulvární novináři, kvůli kterým v kantýně Novy, předělané na ukázkovou školní třídu evokující nový původní seriál Gympl s ručením omezeným, excelovala jedna herecká hvězda za druhou. Ty největší pocházely právě ze seriálu Gympl: Nova pro něj získala například Libuši Šafránkovou, Karla Heřmánka či Milana Šteindlera, kteří se obvykle v televizních seriálech neobjevují a nejsou tak příliš „okoukaní“. Šteindler (na tiskové konferenci nebyl) si navíc zahrál ve stejnojmenném filmu režiséra Tomáše Vorla.

Gympl cílí hlavně na mladší diváky a Nova z něj patrně udělá další nekonečný seriál. Generální ředitel Jan Andruško ale nechtěl potvrdit informaci, kterou mezi novináře rozšířil zástupce jedné z konkurenčních televizí, že Nova tento seriál nasadí přímo proti hlavnímu taháku Primy family, vztahovému seriálu Cesty domů. Díky němu Prima family v sezóně dva večery v týdnu, vždy v pondělí a ve středu, Novu poráží. „Nasazení novinek zatím nebudeme sdělovat, necháme si to na později,“ odbyla netečně novinářské dotazy programová ředitelka Novy Alex Ruzek. Jisté je, že od Gymplu si televize slibuje opravdu hodně: v prezentaci podzimního schématu dostal s přehledem největší prostor, včetně dramaturgie tiskovky.

PRESS KIT: Seriál Gympl s ručením omezeným (PDF, 3,5 MB)

Vrací se Na vlastní oči. A jeho tvůrci píší pokračování Expozitury

Druhou největší podzimní novinkou, byť očekávanou, je návrat publicistického pořadu Na vlastní oči. Nova po čtyřech letech získala zpět reportéry Janka Kroupu a Josefa Klímu, kteří po zrušení tohoto pořadu odešli na Primu dělat obdobný pořad Soukromá dramata. Mezitím ale na Nově vytáhli ze šuplíku jejich krimiseriál Expozitura a televize měla vzhledem k jeho úspěchu velký zájem na pokračování. Druhá řada Expozitury skutečně vzniká, podle Josefa Klíma jsou hotovy scénáře k sedmi z šestnácti plánovaných dílů. Klíma však na dotaz serveru DigiZone.cz vyloučil, že by obnovení pořadu Na vlastní oči bylo podmínkou jejich vzniku.

První řada Expozitury mapovala skutečné události spojené s řáděním takzvaného Berdychova gangu. Jeho členové jsou momentálně ve výkonu trestu. O čem by tedy měla být druhá řada seriálu? „Nemůžeme o tom moc mluvit. Každopádně existuje celá řada dalších skutečných případů, kterými se budeme inspirovat. A postavy vyšetřovatelů zůstanou stejné jako v první řadě,“ řekl Klíma. K obnovení pořadu Na vlastní oči vedl oba reportéry v podstatě nenahraditelný archiv investigativních reportáží na Nově, které sami natáčeli a které mapují případy největších českých zločinců už od poloviny devadesátých let. S nimi mohou řadu kauz znovu otevřít, nebo je „dovyprávět“. Podle Kroupy se dá čekat, že nové Na vlastní oči budou rychlejší a často sklouznou spíše k dokumentaristice.


Foto: TV Nova

Josef Klíma a Janek Kroupa kývli na nabídku Novy, aby napsali pokračování seriálu Expozitura. Při té příležitosti navrhli obnovení pořadu Na vlastní oči a televize souhlasila

PRESS KIT: Obnovený publicistický pořad Na vlastní oči (PDF, 0,8 MB)

MasterChef má konkurovat Pohlreichovi. Bude ale česko-slovenský

Vlastní verzí světové kuchařské show MasterChef se Nova na podzim více pustí i do kulinářských pořadů, což je spíš doména konkurenční Primy family. Ta se v minulosti pokusila o stejný formát v jiné podobě a s jiným názvem. Na nože! ale neuspělo, i když v něm Prima angažovala jinak velmi úspěšného Zdeňka Pohlreicha. Nova vybrala za porotce televizně téměř neznámé šéfkuchaře Jiřího Štifta (hotel Mandarin Oriental Praha), Radka Šubrta (restaurant Amade Praha) a Martina Korbeliče (restaurace Le Monde Bratislava). Na televizní obrazovce se v poslední době objevil snad jen Šubrt, který měl na Primě family pořad Hostina za hubičku, v němž radil, jak uvařit jídlo pro čtyři osoby do 150 korun.

MasterChef měl být původně jen český, Nova jej ale nakonec vyrábí společně se sesterskou televizí Markíza jako česko-slovenský projekt. Ušetří tak na nákladech a za jedny peníze vznikne pořad, který budou moci odvysílat obě televize, stejně jako v případě různých talentových show. V soutěži se utká 20 amatérských kuchařů z Česka i Slovenska, kteří si zahrají o milion korun a možnost vydat vlastní kuchařku. Nova při této příležitosti brzy spustí i speciální kuchařský internetový portál Poklička.cz. Zvýšený zájem Novy o kulinářské formáty je logický. Jde o jednu z nejlépe reklamně vytěžitelnou oblast v televizním vysílání, včetně product placementu.

PRESS KIT: Česko-slovenská verze kuchařské show MasterChef (PDF, 3 MB)

Ordinace, Ulice a Helena pokračují novými řadami

Nových premiérových řad se od září dočkají dva pilíře sledovanosti Novy, seriály Ulice a Ordinace v růžové zahradě 2. U nich lze už dopředu předpokládat, že televize ponechá jejich vysílací dny a časy jako před prázdninami, u Ulice tedy každý všední den od 18:30, u Ordinace úterý a čtvrtek, ovšem až od 20:20 hod. I na podzim si totiž Nova ponechá prodloužené Televizní noviny, protože se podle generálního ředitele Jana Andruška osvědčily (šéf Novy na tiskové konferenci odmítl námitku zástupce jedné z mediálních agentur, že po prodloužení hlavních zpráv sledovanost Televizních novin klesá, takže zachování stávající stopáže i na podzim nepovažuje za rozumné).

Nové premiérové řady se dočká i původní sitcom Helena, jehož první sérii na jaře sledoval v průměru víc než milion diváků (především díky tomu, že ho Nova nasadila hned za seriál Ordinace v růžové zahradě, který má stabilně dva miliony diváků). Na Heleně, podobně jako na seriálu Gympl, se autorsky podílel ještě Tomáš Baldýnský, který nedávno přestoupil z Novy do České televize. Z filmů, které se na podzim objeví na Nově, Nově Cinema nebo Fandovi, není vyloženě nic překvapivého. Snad jen poměrně nízký počet českých premiér. Hlavní program Novy avizuje jen tři: Kawasakiho růže, V peřině a Nevinnost. Ze zahraničních snímků je nejzajímavější asi Harry Potter a Princ dvojí krve.

PRESS KIT: Druhá řada sitcomu Helena (PDF, 1,3 MB)

PRESS KIT: Nové díly Ordinace v růžové zahradě 2 (PDF, 1,8 MB)

PRESS KIT: Nové díly seriálu Ulice (PDF, 2,9 MB)

PRESS KIT: Podzimní filmy na Nově (PDF, 1,6 MB)

PRESS KIT: Podzimní filmy na Nově Cinema (PDF, 2,1 MB)

Fanda ubere sportovní přenosy Nově Sport

Podzim se také ponese v duchu „naředění“ sportovních přenosů mezi dva tematické kanály Novy: placenou Novu Sport a „bezplatného“ Fandu. Na Fandu se přesouvá jeden zápas fotbalové Gambrinus ligy týdně (páteční, Nova Sport bude dávat nedělní), dále dva zápasy hokejové Tipsport extraligy týdně (středa a čtvrtek, na Nově Sport už extraliga nebude), jeden zápas UEFA Europa League (dva týdně půjdou na Nově Sport a další dva na internetovém portálu Voyo.cz). Fanda nabídne taky část přenosů hokejové NHL, což se ale na Nově Sport moc nepromítne, protože ta bude tuto soutěž nabízet každý den, o víkendu dokonce i dva přenosy denně.

Exkluzivně na Fandovi zůstanou vybrané zápasy v boxu. Už 8. září tento program nabídne přímý přenos o titul mistra světa WBC mezi Vitalijem Kličkem a Manuelem Charrem. 27. října pak další zápas o mistra světa WBC mezi českým boxerem Lukášem Konečným a Zaurbekem Bajsangurovem. Nově Sport zůstanou exkluzivně zápasy hokejové KHL, rovněž hokejový Spenglerův pohár, fotbalový FA Cup, dva přenosy ruské fotbalové Premier Ligy týdně, Barca TV, Chelsea TV a veškeré další sporty jako tenis, Moto GP, formule 1, NBA, NFL a další. Část sportovních přenosů nabídne samostatně nebo souběžně s Novou Sport i internetové Voyo.cz.

PRESS KIT: Podzim na Fandovi (PDF, 1,2 MB)

PRESS KIT: Podzim na Nově Sport (PDF, 0,6 MB)

PRESS KIT: Podzim na MTV (PDF, 1,2 MB)

Voyo už i na iPadu, počet předplatitelů je ale tajný

Videotéka Voyo.cz zahájí podzimní sezónu útokem na uživatele nejrozšířenějšího tabletu na českém trhu, iPadu. Aplikaci pro něj uvolnila koncem minulého týdne a podle ředitele internetu Novy Pavla Krbce zaznamenala do pondělní tiskové konference 500 stažení, ačkoli ji Nova nijak nepropagovala. Krbec však nechtěl říci, kolik předplatitelů má aktuálně Voyo.cz přes všechny platformy, na kterých je dostupné. Není tak jasné, zda se Nově daří naplňovat její velmi ambiciózní plán získat do konce letošního roku 100 tisíc platících uživatelů. Poslední známý údaj je z pololetních hospodářských výsledků CME, podle nichž mělo Voyo.cz něco přes 30 tisíc předplatitelů.

Jisté naopak je, že se rodina internetových portálů Novy bude nadále rozšiřovat. Na podzim přibude zmíněný kuchařský web Poklička.cz, v pořadí již čtrnáctý pod hlavičkou této televize. Nedávno přibyl i bulvární web Prásk.tv, k němuž Nova na podzim obnoví i stejnojmenný pořad ze společnosti. Podle programové ředitelky Alex Ruzek by z něj mělo být jasné, že „nikdo toho neví o celebritách více než Nova“. V téhle oblasti však Novu už delší dobu poráží Prima family se svými denními VIP zprávami i různými variantami magazínu TopStar. Prásk navíc není úplná novinka, stejně jako pořad Na vlastní oči jej Nova po letech obnovuje.

Tipy C

PRESS KIT: Podzimní novinky na internetových portálech Novy (PDF, 2,6 MB)

PRESS KIT: Podzimní novinky na videoportálu Voyo.cz (PDF, 2,6 MB)

Která podzimní novinka televizních kanálů Novy vás zaujala nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).