Hlavní navigace

Podzimní přehled set-top boxů pro příjem DVB-T2/HEVC v cenové hladině do pěti tisíc korun

2. 11. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Inter-sat
AKTUALIZOVÁNO – UVNITŘ TABULKA A GALERIE – „Konečně se nám urodilo a na cestě je i pár dalších.“ Tak by se dala charakterizovat současná nabídka už připravená na nové zemské vysílání.

AKTUALIZOVÁNO, 4. 11. 2016: Do tabulky přidány dva linuxové přijímače Dreambox – DM520 a DM525 s tunery DVB-T2, které už jsou vybaveny i mechanikami pro přístupové karty. Set-top boxů je tak celkem dvanáct.

Reakce ze společnosti Inter-Sat (set-top boxy Alma a Zircon) 

Marek Bezoušek (product manager), nám zaslal následující vyjádření: Reaguji na některé pisatele, kteří zmínili, že v boxech zatím není implementováno CA rozhraní. Zatím není rozhodnuto, zda-li vůbec bude ke kódování přistoupeno. Daleko levnější je poté implementace integrovaného dekodéru CCA. Za předpokladu, že ke kódování přijde, počítejme:

  • Cena STB se zvýší implementací CA rozhraní o cca 200 – 250 Kč.
  • Je nutno použít CI modul: 800 – 900 Kč.
  • Přístupová karta: 300 –500 Kč, podle obchodního modelu distribuce.

Celkem se, při současné ceně boxu 1200 Kč, cena navýší na 2500 – 2850 Kč. To už je velmi vysoká suma.

Při integrování dekodéru Irdeto, pokud bude použito právě Irdeto, se cena boxu může pohybovat v MOC 1600–1700 Kč. Jednoznačně výhodnější pro zákazníky je nyní nezatěžovat set-top boxy zvýšenou cenou.

Chcete být kompatibilní s budoucím vysíláním v DVB-T2/HEVC, které začne příští rok nejspíše na jaře a nechcete to řešit výměnou televizoru? Pak nezbývá než přejít na jinou platformu nebo sáhnout po set-top boxu. Tady je situace už naštěstí, ve srovnání s naším zimním přehledem, výrazně lepší. Aktualizovali jsme proto tabulkový přehled a přepracovali doprovodný článek.

V tomto přehledu se opět zaměříme na „krabičky“ s tunerem DVB-T2, které zvládají příjem s kompresí videokodekem HEVC, tedy High Efficiency Video Coding. Nezapomeneme ale ani na ty, které se navíc pyšní logem Českých Radiokomunikací (ČRa) „DVB-T2 ověřeno“. Vše ostatní budou jen doplňkové záležitosti, protože o tohle nám jde především. O dostupné zařízení připravené na šíření pozemního televizního signálu v novém standardu DVB-T2/HEVC, nebo jak se také říká DVB-T2/H.265. Spuštěno sice nebylo „zhruba během půl roku“, jak jsme vás informovali v únoru, ale vše se posunulo, posunuje, nejspíše až na příští jaro. Právě v této době by měl odstartovat několikaletý souběh vysílání současného DVB-T a nástupnického DVB-T2. Ten se završí, resp. má završit, někdy v roce 2020 či 2021, kdy se plně přejde na efektivnější „dvojku“. Právě kvůli efektivitě a zúženému pásmu, které nyní je, resp. bude k dispozici pro pozemní TV vysílání, se vlastně všechno dělá. Televize zkrátka vyklízí prostor mobilním datovým sítím, a aby zvládla to, co dnes, musí na to jednoduše jinak.

K TÉMATU: Certifikace „DVB-T2 ověřeno“: ČRa oficiálně uvolňují logo a tiskovou zprávu

Radim Pařízek: V lednu 2017 začneme stavět třetí přechodovou síť

Pět největších úskalí spojených s přechodem na DVB-T2

České Radiokomunikace jednají s ČTÚ o individuálních oprávněních k přechodové síti 12

Přehled set-top boxů do 5000 Kč pro příjem DVB-T2 s kodekem HEVC (22. 2. 2016)

Stejná výběrová kritéria

Chvíli jsem přemýšlel nad tím, že bych je změnil, nebo rovnou udělal přehled bez cenových relací, tedy kompletní, ale značná část zákazníků, ne-li drtivá, se bude nejspíše orientovat na to nejlevnější, co je na trhu k dispozici, tedy na zařízení pod dva tisíce, resp. spíše kolem tisíce korun. Nebo to vyřeší rovnou ve stylu „vezmu ten nejlevnější“. Z tohoto důvodu a také z důvodu zachování kontinuity s předchozím přehledem jsem nakonec opět zvolil hranici 5000 Kč, do níž se – kupodivu – vešel i jeden set-top box s rozlišením Ultra HD (4K). Pro zvolenou cenovou hranici jsem měl na počátku roku ještě další důvod, který nepominul ani nyní. Tak nějak jsem doufal, že k dispozici bude i nějaký přístroj pro příjem DVB-T2/HEVC vybavený mechanikou pro přístupovou kartu, tedy pro potenciální příjem placených kanálů. Bohužel se tak opět nestalo a zjevně je ještě brzy. V tomto přehledu tak najdete jediný, který je ovšem kombinovaný, tedy s DVB-S/S2.

Nakonec se ale přece jen objevilo něco zcela nového – úspěšně byl završen certifikační proces u Českých Radiokomunikací a vedle televizorů se v něm objevují i první tři kompatibilní set-top boxy, které mohou používat logo DVB-T2 ověřeno.

O této události jsme vás bohatě informovali, takže jen citace z PDF seznamu výrobků kompatibilních s budoucím zemským DVB-T2/HEVC: Ověřování vybraných parametrů bylo provedeno na základě definovaných minimálních vlastností přijímačů DVB-T2 stanovených v dokumentu Českého telekomunikačního úřadu „Minimální požadavky na přijímací zařízení pro poskytování služeb v sítích DVB-T a DVB-T2“ verze 4.03.

E-shopy a DVB-T2/HEVC: Nejhůře Mall, nejlépe Alza

Při prozkoumávání současné nabídky kompatibilních set-top boxů jsem narazil na pár zajímavých věcí. Některé obchody nejenže stále nenabízejí samostatnou kategorii pro DVB-T2/HEVC, ale dokonce ji třeba mají schovanou pod současným DVB-T, což může být pro mnohé hodně matoucí.

CZC.cz řeší budoucí pozemní vysílání položkou „DVB-T2“ bez upřesnění komprese (videokodeku), což je v současné situaci poněkud zavádějící.

Kasa.cz má kategorii nazvánu jako „DVB-T přijímače“ a pod ní jsou skryty volby „DVB-T“, „DVB-T2“ a „DVB-T2 (H.265)“. V následném výpisu se pak objeví tři kompatibilní přijímače, ale kupodivu u dvou z nich (Alma a Zircon) není naznačeno, že prošly certifikací u ČRa, což je ale možná jen obchodní záležitost.

Nejinak je na tom Euronics.cz, který – při prvním přiblížení – nabízí pouze podkategorie „DVB-T“ a „DVB-T2“, k nimž se následně připojí i „DVB-T2 (H.265)“. A zde už také vidíte logo „DVB-T2 ověřeno“.

Mall.cz úvodem nabídku set-top boxů vůbec nezobrazuje a našel jsem ji až pod volbou dalších kategorií, kde jsou vidět i „Set-top boxy“. Obchod navíc ani nezaregistroval, že existuje nějaké DVB-T2, resp. DVB-T2/H.264, natož DVB-T2/H.265. Je tu totiž pouze volba „DVB-T tuner (počet)“, i když výpis už jeden kompatibilní přístroj ukáže – Evolveo Omega T2.

Na závěr jsem si nechal Alza.cz. Tento obchod je na tom nejlépe a nabízí ukázkové rozdělení set-top boxů na „DVB-T“, „DVB-T2 – H.264“ a „DVB-T2 – H.265/HEVC“. A co víc, na postranní liště si ještě navíc můžete filtrovat boxy s logem „DVB-T2 ověřeno“ a bez něj. Stačí zatrhnout hned první položku „DVB-T2 – HEVC (ČRa certifikace)“ pod volbou „Tuner“.

Tak nějak by to mělo vypadat.

Situace na trhu je už významně lepší

Současný stav u set-top boxů pro DVB-T2/HEVC sice už nelze označit za neutěšený či katastrofální jako v zimě 2016 (v přehledu byly pouze tři přístroje), ale o tolik víc zařízení zase na výběr není (našel jsem jich deset). Navíc jde v cenové relaci do asi 1500 Kč o někdy dosti podobné stroje a žádný určený čistě pro DVB-T2 také nemá mechaniku pro přístupovou kartu, tedy pro příjem placených kanálů. Společnost Inter-sat, která do ČRa dávala ověřovat kompatibilitu set-top boxů Alma 2800 HEVC, Zircon Fire a Zircon Ice, chystá v nejbližší době k ověření další tři modely. A pracuje také na zajištění přístrojů s podmíněným přístupem nikoli přes mechaniku CI a přístupovou kartu, nýbrž přes zabudovaný dekodér, který je pro zákazníka ve finále podle Inter-satu i levnější. Ostatně podobnou cestou se vydávají i provozovatelé v Německu, o čemž se zmiňuje kolega Polák ve svém článku Jak je to s ověřováním kompatibility DVB-T2/HEVC set-top boxů Českými Radiokomunikacemi.

U televizorů schopných příjmu vysílání v DVB-T2/HEVC je pak situace nesrovnatelně lepší a tady mají mechaniku snad všechny. Navíc jsme se dočkali i toho, že se původně nekompatibilní přístroje kolekce 2016/17 s DVB-T2/H.264, rozumějte nejlevnější řady, v současnosti nahrazují kompatibilními, což je vidět například u Philipsu (TP Vision). To je výborná zpráva pro ty, kteří nakonec usoudí, že přece jen televizor vymění, ale nechtějí za něj utrácet příliš mnoho peněz. Nebo prostě jen chtějí jeden ovladač a žádnou další „krabičku“.

Opticum Terra HD 265 přijde na 1.190 Kč. V nabídce je ještě Opticum Lion HD 265 za stejnou cenu a jeho foto najdete u zimního přehledu z února 2016. Odkaz na test je opět v tabulce.
Autor: archiv

Opticum Terra HD 265 přijde na 1190 Kč. V nabídce je ještě Opticum Lion HD 265 za stejnou cenu a jeho foto najdete u zimního přehledu z února 2016. Odkaz na test je opět v tabulce.

Jak vidíte, situace u set-top boxů není nijak růžová. Navíc ve většině největších obchodů najdete vysloveně jen pár kousků kompatibilních s budoucím zemským vysíláním. Například Euronics a Kasa měly na počátku týdne v nabídce tři, Mall dokonce jen jeden. Nejlépe na tom byla Alza, kde jste mohli najít sedm zařízení.

U Omko Digital jsem v únoru 2016 našel jediný přístroj pro DVB-T2/HEVC. Nyní jich je už šest a pro výběr stačí jen zatrhnout kolonku „DVB-T2 (H.265/HEVC)“.

Na český trh už také dorazily dva výrobky polského Fergusonu, o kterých jsme se zmiňovali v březnu: Ariva T265 a Ariva 4K Combo.

Oba jsme už také vyzkoušeli, ale ještě je máme objednané jednou na testování s konečnou verzí vysílání, protože u nich to na certifikaci u ČRa zatím nevypadá.

Žádný výrobek pro DVB-T2/HEVC nenabízí například ani Mascom, naopak hojně v obchodech najdete v květnu uvedené Evolveo Omega T2.

Jak číst tabulku, v níž najdete i odkazy na testy

Všechny boxy mají mít externí napájení, všechny jsou také vybaveny základním tunerem DVB-T schopným příjmu HD kanálů (MPEG-4), resp. DVB-T2 (H.265/HEVC) s maximálním rozlišením Full HD, tedy 1920 × 1080 bodů. Jedinou výjimkou je Ferguson Ariva 4K Combo s rozlišením Ultra HD (4K), určený ovšem i pro příjem satelitní. A ten také jako jediný nabízí možnost využít přístupové karty.

Do tabulky s přehledem set-top boxů byla nově zavedena kolonka „ČRa DVB-T2 ověřeno“ a uvedena je i verze firmwaru, se kterou bylo zařízení zkoušeno. Podrobnější informace o testování kompatibility u Českých Radiokomunikací najdete na odkazu výše a také třeba v článku DVB-T2 ověřeno: ČRa poprvé doplňují seznam. O televizory LG…

V každém případě je třeba si uvědomit, že přístroj, který má ověřenu kompatibilitu s budoucím zemským vysíláním (logo „DVB-T2 ověřeno“), a přístroj, který si přinesete domů z obchodu, nemusejí mít shodnou verzi firmwaru. Jakmile se verze změní, měl by výrobce buď přístroj nechat znovu u ČRa vyzkoušet, nebo vydat prohlášení, že se změny netýkají příjmu DVB-T2/HEVC. Tady je ale vše ještě na začátku, navíc v seznamu kompatibilních výrobků jsou stále jen tři set-top boxy a drtivou většinu tak tvoří televizory masových výrobců plus Gogen, Hyundai a JVC.

Přehled set-top boxů do 5000 Kč podporujících příjem v DVB-T2/HEVC (aktualizovaná verze k 4. 11. 2016)

(odkazy vedou na příslušné testy DigiZone.cz)

cena: tunery: ČRa „DVB-T2 ověřeno“; firmware: příjem (rozlišení): PCMCIA (CI+): některé funkce: vstupy/výstupy (výběr): rozměry (švh), hmotnost: poznámka:
Alma
2800 HEVC
1.190 Kč DVB-T (MPEG-2, 4), DVB-T2 (HEVC) ano; 1 0 16777216 538248472 až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání, TimeShift, RF modulátor HDMI, SCART, digitální audio výstup, USB 2.0 167 × 36 × 92 mm, 300 g pro volné kanály; přehrávání MP3; JPEG; MKV, AVI, MPG, MP4, MOV; testován podobný box Zircon Fire
DI-Way K1 And-4 DVB-T2 Quad Core 1.990 Kč DVB-T (MPEG-1, 2, 4), DVB-T2 (HEVC) ne až Full HD, max. 1.080p ne aplikace z Google Play, DLNA HDMI 1.4, digitální audio výstup, Ethernet (LAN), 4× USB 2.0; Wi-Fi (2,4 GHz), Wi-Fi Miracast neuvedeny pro volné kanály; Android 4.4, bezdrátová myš a klávesnice, samostatná grafika Mali-450MP; EPG neuvedeno
Ferguson Ariva T265 1.400 Kč DVB-T (MPEG-1, 2, 4), DVB-T2 (HEVC) ne až Full HD, max. 1.080p ne nahrávání, TimeShift, Dolby Digital Plus HDMI, A/V, 2× USB, digitální koaxiální audio výstup 134 × 27 × 88 mm; 135 g pro volné kanály; EPG neuvedeno, přehrávání multimédií, formáty neuvedeny
Ferguson Ariva 4K Combo 3.499 Kč DVB-T, DVB-T2 (HEVC), DVB-S/S2 (4K) ne až Ultra HD (4K), max. 3 840 × 2 160 bodů ano, Conax EPG, nahrávání, TimeShift, Dolby Digital, Digital Plus HDMI 2.0, A/V (jack), digitální optický audio výstup, Ethernet (LAN), 3× USB (verze nezjištěna); mechanika karet Micro SD, Bluetooth, Wi-Fi (802.11 b/g/n 2,4 a 5 GHz), Wi-Fi Miracast 258 × 43 × 158 mm; nezjištěno Android 5.1, ovládací aplikace ke stažení; DVB-S2: až 4K UHD/HEVC; DLNA, Miracast i AirPlay; podpora Kodi, Netflix, HBO GO
Dreambox DM520 3.890 Kč DVB-T/C, DVB-T2 (HEVC) ne až Full HD, max. 1.080p ano EPG, nahrávání, TimeShift HDMI 1.4, 2× USB, digitální optický audio výstup, Ethernet (LAN) 260 × 45 × 150 mm; neudáno Linux; konstrukce bez ventilátoru; možnost osadit i DVB-S/S2
Dreambox DM525 4.290 Kč DVB-T/C, DVB-T2 (HEVC) ne až Full HD, max. 1.080p ano, 2× EPG, nahrávání, TimeShift HDMI 1.4, 2× USB, digitální optický audio výstup, Ethernet (LAN) 260 × 45 × 150 mm; neudáno Linux; konstrukce bez ventilátoru; možnost osadit i DVB-S/S2
Edision Proton T265 1.199 Kč DVB-T/C, DVB-T2 (HEVC) ne až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání HDMI, A/V, USB 2.0 115 × 24 × 75 mm; nezjištěna pro volné kanály; přiložené IR čidlo (možnost schovat přijímač za TV)
Evolveo Omega T2 990 Kč DVB-T (MPEG-2, 4), DVB-T2 (HEVC) ne až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání, TimeShift HDMI 1.4, SCART, digitální koaxiální audio výstup, USB 2.0 168 × 38 × 113 mm; 300 g pro volné kanály; USB média FAT32, NTFS; nahrávka ukládána ve formátu TSV; podpora MP3, WMA; JPEG; MKV, DivX, MOV, MPEG
Opticum Lion HD 265 1.190 Kč DVB-T (MPEG-1, 2, 4), DVB-T2 (HEVC) ne až Full HD, max. 1.080p ne EPG, teletext, nahrávání, TimeShift, hry HDMI, SCART, digitální koaxiální audio výstup, USB 2.0 150 × 90 × 36 mm; 240 g pro volné kanály; paměť na 6 000 TV a rádio kanálů; podporuje disky FAT32 a NTFS až 1 TB
Opticum Terra HD 265 1.190 Kč DVB-T (MPEG-1, 2, 4), DVB-T2 (HEVC) ne až Full HD, max. 1.080p ne EPG, displej, nahrávání HDMI 1.4, SCART, digitální koaxiální audio výstup, USB 2.0 168 × 36 × 90 mm; nezjištěno pro volné kanály; přehrávání multimédií; 27 programovatelných časovačů
Zircon Fire 1.190 Kč DVB-T (MPEG-2, 4), DVB-T2 (HEVC) ano; 1 0 16777216 538248472 až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání, TimeShift, RF modulátor HDMI, SCART, digitální audio výstup, USB 2.0 167 × 36 × 92 mm, 300 g pro volné kanály; přehrávání MP3; JPEG; MKV, AVI, MPG, MP4, MOV
Zircon Ice 1.190 Kč DVB-T (MPEG-2, 4), DVB-T2 (HEVC) ano; 1 0 16777216 538248472 až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání, TimeShift, RF modulátor HDMI, SCART, digitální audio výstup, USB 2.0 167 × 36 × 92 mm, 300 g pro volné kanály; přehrávání MP3; JPEG; MKV, AVI, MPG, MP4, MOV; testován podobný box Zircon Fire

Tabulka ke stažení (XLS a PDF)

Přehled set-top boxů do 5000 Kč podporujících příjem v DVB-T2/HEVC (aktualizovaná verze k 4. 11. 2016):

BRAND24

Přehled set-top boxů do 5.000 Kč-tabulka, 4–11–2016 (PDF)

Přehled set-top boxů do 5.000 Kč-tabulka4-11–2016 (XLS)

Budete si pořizovat set-top box pro příjem DVB-T2/HEVC?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).