Hlavní navigace

Podzim na slovenských televizích? Talentové soutěže, nové seriály a talk show

19. 8. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V uplynulých dvou týdnech jsme si na DigiZone.cz představili podzimní programová schémata čtyř největších českých televizí: Novy, Primy, České televize a TV Barrandov. Častou alternativou k těmto programům bývají i slovenské televize, jejichž dostupnost v České republice každoročně stoupá. S jakými novinkami přijdou na podzim televize Markíza, Joj, Slovenská televize a jejich tématické kanály? Objeví se na nich něco výrazně odlišného kromě dvou konkurenčních talentových show, na kterých se podílí i česká Nova a Prima?

Markíza zavádí Noční Televizní noviny, ruší Aj múdry schybí

Nejsledovanější slovenská televize Markíza bude na podzim hodně těžit ze spolupráce se svojí sesterskou televizí Nova. Nejen že budou společně každou neděli od 20 hodin vysílat federální talentovou show Talentmania, jejíž castingové sestřihy nabídnou prvních pět zářijových dní každý večer od 20 hodin, ale na pondělky nasadí seriál Dokonalý svět z prostředí módního časopisu Grace. Nova jej bude v září vysílat rovněž v premiéře, ovšem na rozdíl od Markízy ve středu a začne o týden dřív než její slovenská sestra. V seriálu vystupuje řada slovenských herců (například Juraj Kukura), kteří mluví slovensky, takže Markíza očekává lepší výsledek než u přebírané čistě české Pojišťovny štěstí.

Z pátečních večerů nadobro zmizí zábavná talk show Aj múdry schybí, která byla pro českou Primu vzorem pro dlouholetý divácký evergreen Nikdo není dokonalý (Prima jej v září vrací na obrazovku v podobě několika speciálů). V úterý a ve čtvrtek večer od 20 hodin budou pokračovat původní díly slovenské verze seriálu Ordinace v růžové zahradě, ve středu večer Modré z neba a v pátek film (místo Aj múdry schybí). Seriál Dokonalý svět v pondělí večer odsune na pozdější čas skečovou show Partička. Nově pak Markíza zavádí od pondělí do čtvrtka Noční Televizní noviny a Adela show s porotkyní Talentmanie a moderátorkou poslední federální SuperStar Adelou Banášovou. Vysílací časy těchto pořadů se budou měnit podle toho, kdy budou končit předchozí pořady.

Adela Banášová

Markíza chce na podzim využít velké popularity moderátorky Adely Banášové, kterou znají i čeští diváci z Česko Slovenské Super Star. Od pondělí do čtvrtka nabídne večerní Adela show (Foto: archiv TV Markíza)

Joj sází na Česko Slovensko má talent a Panelák

Hlavním podzimním programovým tahákem druhé největší slovenské televize Joj bude stejně jako na Markíze vlastní talentová show Česko Slovensko má talent, kterou produkuje společně s českou Primou. Obě televize soutěži věnují dva dny v týdnu: neděli od 20 a pondělí od 21:15 hod. Od pondělí 30. srpna do pátku 3. září navíc nabídnou každý den od 20 hodin společnou kuchařskou show, na Joj nazvanou Kapor na torte a na Primě Čápi s mákem. V prvních třech zářijových dnech se tato show přímo setká s castingovými díly soutěže Talentmania na konkurenční Markíze a Nově. Jinak bude Joj každý všední den večer zahajovat denním seriálem Panelák (něco jako česká Ulice), a teprve po něm od 21:15 nabídne další pořady.

Na úterý a čtvrtek od 21:15 naplánovala Joj premiérové díly třetí, a pravděpodobně už poslední řady původního seriálu Odsouzené, který koprodukuje s českou televizí Barrandov. Ve středu od 21:15 půjde další původní seriál Profesionálové, po jehož vzoru nyní vzniká česká mutace pro TV Barrandov (vysílat se bude rovněž od září). Páteční večer po Paneláku bude patřit filmu a od 23:15 talk show Sedem. O sobotním podvečeru od 18 hodin bude Joj nadále nabízet české díly kuchařské reality show Ano, šéfe! se Zdeňkem Pohlreichem. Vedení stanice se už nechalo slyšet, že by rádo připravilo původní slovenskou verzi tohoto pořadu, ale stále hledá vhodného moderátora – šéfkuchaře.

TV Joj - Panelák

Denní seriál Panelák bude televize Joj od září vysílat opět každý všední den od 20 hodin. Je to vlastně taková slovenská „Ulice“. (Foto: TV Joj)

Slovenská televize jako jediná nabídne dva nové původní seriály

Veřejnoprávní Slovenská televize sice nechystá odvetu proti talentovým show na Markíze a Joj, jako to učiní Česká televize vůči Nově s Primou čtvrtou řadou taneční soutěže StarDance, boduje však největším počtem nově uvedených původních seriálů. První novinkou je Kriminálka Staré město, kterou STV koprodukovala s ČT (v produkci společnosti Trigon Production) a nasadí ji od 16. září každý čtvrtek od 20:15 hod. (ČT 1 bude tento seriál vysílat od posledního zářijového týdne v pondělí od 20:00 hod.). Hned po něm STV 1 zařadí od 21:20 hod. dokumentární cyklus o celebritách Top Star Extra magazín, který názvem připomíná podobný úspěšný pořad televize Prima.

Denní program STV 1 se přizpůsobí především ženám, stanice zavede každodenní odpolední Piknik klub od 16:35 hod. Druhým původním seriálem, který se na Jednotke objeví později na podzim, takže zatím není jasné jeho přesné nasazení, budou Nesmrtelní: Žijí mezi námi. Má jít o výpravnější projekt deseti samostatných příběhů, v pilotním díle vystupuje například Milan Kňažko. Hlavní programovou novinkou programu STV 2 bude soutěž Fenomén, kterou Dvojka nasadí jednou týdně v hlavním vysílacím čase, ovšem ne hned začátkem září. Má jít o soutěž, která „prověřuje hranice lidských smyslů“. Slovenská televize naplánovala zatím dvacet dílů. Třetí program Slovenské televize, sportovní Trojka, diváky na podzim moc nepotěší. Kvůli ztrátě práv pro anglickou fotbalovou Premier League i domácí fotbalovou Corgoň ligu a zápasy slovenské fotbalové reprezentace omezují vysílání na osm hodin denně, přičemž začíná až v 17:00 hod.

Kriminálka Staré mesto

Seriál Kriminálka Staré mesto uvidí i diváci České televize. Děj se odehrává v Bratislavě, v seriálu ale hrají i čeští herci. Jednu z hlavních rolí ztvárnil Matěj Hádek. (Foto: STV)

Změny chystá také zpravodajská televize TA3

Novinky pro své diváky připravuje také soukromá zpravodajská televize TA3, i když jen vizuální. Od září změní svoje studia tak, aby usnadnila komunikaci moderátora s více respondenty při rozhovorech. Nové studio by mělo umožnit pozvat do diskuse až tři hosty najednou. Úpravou už prošel také newsroom, který se zobrazuje jako pozadí za moderátorem při čtení zpráv. TA3 kvůli změnám nepřerušovala své vysílání, pouze dočasně přesunula některé živě vysílané pořady do náhradních prostor. Jde o první výraznější změnu studia a pozadí za moderátory od vzniku TA3 v roce 2001, kdy se na zavedení nové televize podílel i dnešní generální ředitel české soukromé zpravodajské televize Z1 Zdeněk Šámal.

BRAND24

TA3 - recepce

Recepce slovenské zpravodajské televize TA3 (Foto: archiv TA3)

Text vznikl na základě informací serveru Mediálne.sk, podrobnější informace o podzimních schématech slovenských televizí si můžete přečíst zde

Kterou slovenskou televizi sledujete nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).