Hlavní navigace

Podzim na ČT 2: cyklus o Heydrichovi, celovečerní animované filmy i Vínečko

26. 8. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Navázat na úspěšné léto, kdy sledovanost druhého programu České televize pravidelně atakovala hranici pětiprocentního podílu na dospělém publiku, chce na podzim vedení programu ČT 2. Zachová proto upravené podvečerní a večerní schéma všedních dní, kdy původní zpravodajskou relaci Kultura s Dvojkou přesunulo z 20. hodiny na podvečer, od září konkrétně na 18:50. Hlavní večerní pořady budou na ČT 2 začínat stejně jako na ostatních velkých televizích v osm hodin večer a posílí především dokumentární tvorba. Poslední sezónu na Dvojce začíná talk show Michala Prokopa Krásný ztráty.

Hlavním tahák podzimu: Heydrich – konečné řešení

Nejzásadnější, nebo spíš nejviditelnější programovou novinkou Dvojky je třiačtyřicetidílný dokumentární cyklus Heydrich – konečné řešení, který popisuje situaci v Protektorátu Čechy a Morava v letech 1941–42. ČT 2 jej měla původně nasadit na pondělní večery od 21 hodin, podle jeho autora, publicisty Čestmíra Fraňka, ale došlo z obav z malé sledovanosti (v pondělí po 20. hodině bude vysílat sesterská ČT 1 reprízu seriálu Četnické humoresky) k jeho přesunu do nejlukrativnějšího vysílacího času vůbec, na nedělní osmou hodinu večer (od 4. září). Tam bude Heydrich konkurovat původní dramatické tvorbě na ČT 1, rovněž dramatickému cyklu Soukromé pasti na Nově a druhé řadě soutěže Česko Slovensko má talent na Primě.

Jednotlivé díly cyklu o Heydrichovi mají stopáž 26 minut a provází jimi herec a senátor Tomáš Töpfer. Ten je shodou okolností i jednou z hlavních postav Četnických humoresek, a tak by si při zachování původního vysílacího času v pondělí od 21:00 vzájemně konkuroval hned na dvou programech ČT. Historii se bude věnovat i další původní dokumentární cyklus Po stopách třetího odboje, který od 24. října nahradí v pondělí večer od 20:55 nyní vysílaný dokumentární seriál Pevnosti. Pondělní večery od 20 hodin pak budou patřit velkým zahraničním dokumentům. Konkrétně 5. září například Dvěma dnům, které otřásly světem o vzpomínkách amerických pilotů, kteří v srpnu 1945 svrhli atomové bomby na Hirošimu a Nagasaki. Po pokračující Historii.cs zůstane od půl jedenácté večer filmový klub ČT 2.

DOKUMENT: ČT 2 – programové schéma prime time pro podzim 2011 (XLS, 84 kB)

Inventura Febia zůstává, Fero Fenič ji nechtěl prezentovat

Úterní večery od 20 hodin budou na Dvojce nadále patřit celovečerním filmům. Budeme dávat spoustu krásných filmů v původním znění s titulky, prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci k podzimním novinkám Dvojky na Kavčích horách její výkonný ředitel Jan Mrzena. Na ně po krátké Osobnosti na Dvojce (půjde každý všední den po hlavním večerním pořadu) naváže Inventura Febia, která pokračuje v retrospektivě tvorby tohoto legendárního produkčního studia. Jeho majitel, dokumentarista Fero Fenič, který se na výběru pořadů do Inventury dramaturgicky podílí, ovšem prezentaci na tiskové konferenci ČT 2 odmítl s odůvodněním, že se to v souvislosti s jeho kandidaturou na generálního ředitele ČT nehodí.

Pozdní úterní večer od 22:15 pak ČT 2 zasvětí novému cyklu Ochránce, v němž brněnské studio ČT řeší společně s ombudsmanem Pavlem Vavrařovským skutečné problémy lidí, kteří se obrátí na veřejnoprávní televizi, a cyklu Ze závislosti do nezávislosti o různých druzích závislostí – od fyzických po psychické. Středeční večer bude tradičně patřit záznamům divadelních představení, konkrétně 7. září pak Hotelu mezi dvěma světy od Divadla F.X.Šaldy v Liberci. O týden později ČT 2 nabídne ve stejném čase Taneční galavečer. Ve schématu zůstávají i magazíny Divadlo žije! (od 22:15) a Terra musica (od 22:45). Před nimi se opět na chvilku mihne Osobnost na Dvojce. Odpolední Televizní akademie ve středu získá novou moderátorku Šárku Volemanovou a nové hlavní téma „Umění a život“.

Kultura s Dvojkou - Edita Valentová, Gabriela Francová

Nový moderátorský tým všednodenního podvečerního pořadu Kultura s Dvojkou: Edita Valentová, Gabriela Francová a Ondřej Šrámek (Foto: ČT)

Čtvrtek s českými dokumenty: Český sen či Nesvatbov

Čtvrteční večer od 20 hodin Dvojka zachová pro velké české dokumenty. 22. září nabídne kontroverzní Český sen od Víta Klusáka a Filipa Remundy, 20. října Hanu Hegerovou od Jana Mudry, 3. listopadu Hledání Jana Wericha od Víta Olmera a 1. prosince Nesvatbov od Eriky Hníkové. Na dokumenty od 21 hodin naváže tradiční cyklus Ta naše povaha česká a od 21:35 kulturní magazíny Třistatřicettři, Artmix a Filmopolis. Odpolední cyklus Televizní akademie, který zůstane zachován každý všední den, nabídne ve čtvrtek dva premiérové cykly: Nejlepší česká škola o hledání nejúspěšnějšího školního zařízení v tuzemsku a Rodinné křižovatky.

Obojí na tiskové konferenci Dvojky prezentovala šéfdramaturgyně centra dokumentární tvorby ČT Alena Mullerová, která stejně jako Fero Fenič kandiduje na generální ředitelku ČT. Mullerová je ale na rozdíl od Feniče interní zaměstnankyní ČT a vystupování na tiskové konferenci tak bylo v podstatě její pracovní povinností, i když mohlo být vnímáno i jako určitá výhoda před ostatními kandidáty na nástupce Jiřího Janečka. Čtvrteční podvečery od 17 hodin budou na ČT 2 jednou měsíčně patřit i magazínu Interpelace, živě vysílanému diskusnímu pořadu Tomáše Sedláčka z Nové scény Národního divadla v Praze. Na 18:50 přesunula Dvojka každodenní zpravodajský pořad Kultura s Dvojkou, který budou nově moderovat Edita Valentová, Gabriela Francová a Ondřej Šrámek.

Dokument Český sen

ČT 2 v září zopakuje kontroverzní dokument Víta Klusáka a Filipa Remundy Český sen (Foto: ČT)

Pátek s přírodovědnými dokumenty a animovanými filmy

Tradičně silně dokumentární budou i páteční večery na Dvojce. Od 20 hodin program nabídne cyklus Zázračná planeta, 9, září například německý dokument V údolí pouštních lvů. O hodinu později dostanou prostor dokumenty věnované vědě a technice od 22:05 hod. nové okno Animace na Dvojce, v jehož rámci ČT 2 odvysílá celovečerní zahraniční animované filmy. Na úvod to bude 9. září známý izraelský animovaný dokument Valčík s Balšírem od Ari Folmana, který úspěšně prošel i českými artovými kiny. Animace na Dvojce tak naváže na jarní dokumentární cyklus Mistři české animace, který ČT 2 vysílala ve stejný čas.

Sobotní poledne na ČT 2 nabídne nově strukturovaný dvojblok hudebních pořadů Medúza (od 12:10) a Musicblok (od 12:50), přičemž první nabídne spíše videoklipy a hitparádu moderovanou Klárou Výtiskovou a druhý pohled na koncerty a festivaly s raperem Nastym. Dramaturgem obou pořadů zůstává Pavel Anděl, někdejší protagonista Noci s Andělem na ČT 2. Podvečer pak Dvojka nabídne nový původní hudebně zábavný cyklus Vínečko s Jožkem Šmukařem. Návštěvy vinných sklepů s cimbálovou muzikou dostanou prostor pravidelně od 18:30 hod. V hlavním vysílacím čase od 20 hodin pak Dvojka nabídne nový akviziční dokumentární cyklus Fakta, mýty, ztracené civilizace a poté od 21:45 novou dokumentární sérii proStory o moderní architektuře od brněnské ČT, kterou bude provázet Osamu Okamura.

Osama Okamura

„Svůj“ pořad bude mít na České televizi už i bratr Tomia Okamury, architekt Osamu Okamura (Foto: Flickr.com)

Sobotní Filmové návraty zůstávají, Krásný ztráty jdou do finále

ČT 2 i na podzim zachová osvědčené sobotní odpolední Filmové návraty, věnované akvizičním snímkům z šedesátých let. Konkrétně 10. září nabídne americký film Sbohem, město od Larryho Pearce z roku 1969 a o týden později rovněž americkou komedii Podivný pár od Geneho Saxeho z roku 1968. Archivní filmové okénko začíná v 15:55 hod. Nedělní podvečer obohatí od 18:20 hod. filmový cyklus Biblické příběhy, který ČT 2 nasadí od 11. září (tento den nabídne první díl s názvem Genesis z roku 1995). Po již zmíněném historickém dokumentárním cyklu Heydrich – konečné řešení budou od půl deváté večer následovat velké společenské dokumenty, od 21:30 nové díly diskusního pořadu Marka Ebena Na plovárně a od desáté večer Nedělní Filmový klub.

Jediným stálým pořadem ČT 2, který se letošním podzimem definitivně rozloučí s diváky, bude čtvrteční pozdně večerní talk show Michala Prokopa Krásný ztráty. Dohodli jsme se, že Krásný ztráty skončí koncem letošního roku, zopakoval na tiskové konferenci Dvojky Vlastimil Ježek. Nejde však o nijak překvapivou informaci, o ukončení této talk show informovalo vedení ČT 2 už na tiskovce k letošnímu jarnímu schématu. Tehdy slibovalo, že se pokusí s Michalem Prokopem domluvit spolupráci na některém z jiných formátů. Tentokrát o spolupráci s moderátorem Krásných ztrát a někdejším členem Rady Českého rozhlasu nepadlo na tiskové konferenci ani slovo.

ČT 2 - Krásný ztráty, Vlastimil Ježek, Jan Kaplický

Pořad Krásný ztráty na ČT 2 koncem letošního roku definitivně skončí (Foto: archiv ČT)

ČT 2 zavádí Dramaturgickou radu, poradní orgán pro program

Vedle programových novinek ČT 2 od letošního září zavádí i jednu personální inovaci. Vedení stanice zřídilo tzv. Dramaturgickou radu, poradní orgán pro plánování programového schématu a reflexi vysílání ČT 2. Pro členy rady vzniknou jakési intranetové stránky, na kterých si budou moci vyměňovat podněty a nápady na pořady a změny ve vysílání ČT 2, přiblížil Vlastimil Ježek. A kdo tedy zasedne v Dramaturgické radě ČT 2, která se má poprvé sejít na konci září? Ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek, spisovatel a prezident PEN klubu Jiří Dědeček, předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš, spisovatelka a dramatička Daniela Fischerová či sociolog Ivan Gabal.

BRAND24

Pozvánku do rady přijal i rektor Filmové akademie M. Ondříčka v Písku Jindřich Goetz, děkan DAMU Jan Hančil, koncertní umělec a pedagog HAMU Jiří Hlaváč, děkan FAMU Pavel Jech, profesor FSV UK a někdejší předseda Rady ČT Jan Jirák, šéfredaktor Divadelních novin Jan Kolář, děkan HAMU Vlastimil Mareš, emeritní předseda Akademie věd ČR Václav Pačes, zakladatel programu ČT 2 Jiří Pitterman, ředitel Knihovnického institutu Národní knihovny v Praze Vít Richter, historik fotografie Pavel Scheufler, děkan hudební fakulty JAMU Vít Spilka, spisovatel Jiří Stránský, vojenský historik Eduard Stehlík, děkan FF UK Michal Stehlík, historik Jaroslav Šebek, zástupce ArtBanky Petr Šec, novinářka Petruška Šustrová, předseda České komory architektů Jan Vrana, emeritní rektor UK Ivan Wilhelm a ředitelka obecně prospěšné společnosti Dny české státnosti Lucie Wittlichová.

Kromě Jiřího Grygara všechny oslovené osobnosti nabídku na členství v radě neodmítly, přiblížil Ježek. ČT 2 také uzavřela memorandum o spolupráci s Českou národní bankou a Art Bankou. Každá instituce, která uzavře s ČT 2 memorandum o spolupráci, má nárok na místo v Dramaturgické radě Dvojky, doplnil výkonný ředitel programu Jan Mrzena.

Která podzimní novinka ČT 2 se vám zamlouvá nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).