Hlavní navigace

Počátky digitalizace Domažlicka očima místního prodejce

20. 12. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Zahájení digitálního vysílání zde, v domažlickém regionu, jsem, jako příznivec moderních technologií, velmi uvítal. Pár měsíců před samotným spuštěním DVB-T jsem sondoval a zjišťoval, o co vlastně půjde. Ne však jen z hlediska technického, ale i z pohledu prostého diváka. Jak velký zásah to pro něj bude? Dnes, téměř dva měsíce od zahájení, mohu tvrdit, že je to pro diváky zásah opravdu veliký.

Sám jsem instaloval set-top-box nejméně v šesti desítkách domácností. Jako prodejce se soustřeďuji na okolní obce Domažlic, mými zákazníky jsou proto převážně lidé ve věku nad 55 let. Nerad bych se někoho dotkl, ale technická gramotnost u padesátníků a starších je obecně nízká. Psaní SMS zprávy na mobilním telefonu zvládne jen hrstka seniorů. Pro mě je pak logicky obtížné vysvětlovat jim důvody přechodu na digitální vysílání. Starší lidé chtějí často řeči přeskočit. Zajímá je hlavně, jaký „čudlík“ mají zmáčknout, aby se mohli dívat na požadovaný televizní program.

Navzdory předchozímu odstavci „přechodovou“ osvětu u svých zákazníků nikdy nevynechám. Otázky na sebe pak nenechají dlouho čekat. Lidé se bohužel nejčastěji ptají, proč v digitálním vysílání na Domažlicku chybí Prima a Nova. Před zahájením provozu multiplexu A z Vraního vrchu se přitom v místním tisku psalo o přítomnosti Novy jako o samozřejmosti. Úřední průtahy nikdo nepředpokládal.

Od 6. prosince začalo i pro Domažlické digitální vysílání ze sousedního Bavorska. Nad parametry DVB-T z vysílače Hoher Bogen mi spadla čelist úžasem. Na německé straně nikdo neřeší, který program má být spuštěný a jaký ne. Ve třech multiplexech začalo vysílat dohromady deset stanic, a to s úctyhodným výkonem 25, 50 a 100 kW.

Vím, že výkon domažlického vysílače Vraní vrch může být po příchodu „analogové tmy“ navýšený na 10 kW. Zatím je ale otázkou, kdy k úplnému vypnutí analogového vysílání dojde. Technický plán přechodu předpokládá 10. říjen 2010, závaznost data ale zatím není žádná. Až ale nastanou jen digitální časy, poběží už doufejme dva hlavní vysílače v regionu – Svatobor u Sušice a plzeňský Krašov – s podobným výkonem, jaký dnes nabízejí bavorské multiplexy.

Instalace set-top-boxu u seniorů? Hodina a půl práce

Výše uvedeným chci jen nastínit problém, že kromě vysvětlování ovládání set-top-boxu řeším u zákazníka často i technickou stánku digitalizace. Při každé třetí zakázce jsem musel vylézt na anténní stožár či na střechu a manipulovat s anténou. Bez toho bych požadované kvality důležité pro bezchybný příjem nedosáhl. Přiznávám, že mi šlo o uskutečnění prodeje set-top-boxu a nerad bych se vracel z montáže bez pořízení.

Mohu poměrně přesně odhadnout čas, který při instalaci přijímačů v průměru strávím. Od příjezdu k zákazníkovi přes nastavení přijímače a vysvětlení jeho ovládání je to zhruba 90 minut, po kterých nasedám zpět do auta. Původně jsem přitom práci na místě odhadoval na půl hodiny. Mohu tedy potvrdit, že článek z médií o rakouských divácích digitální televize platí i v naší zemi. Psalo se tu o velkých technických potížích při instalaci set-top-boxů u lidí ve věku nad 55 let. Když k zákazníkům přijedu, přijímač sám nainstaluji a zapojím ho mezi další televizní elektroniku v domácnosti, mám zároveň jistotu. Jistotu, že lidem vše běží, jak má, a já předejdu následným dotazům.

Mladší zákazníci si naopak set-top-box po koupi nainstalují doma sami. Občas mi jen zavolají s běžným dotazem, který se dá vyřešit po telefonu.

BRAND24

Podrobné mapy pokrytí Domažlicka

Mapa pokrytí - síť A - Domažlice - náhled
Chcete vědět, jestli se signál digitální televize z vysílače Vraní vrch dostane až k vám? Nabízíme vám podrobnou mapu teoretického pokrytí přechodné digitální sítě A na Domažlicku. Jde o vypočítané pokrytí, které se může od reality výrazně lišit. Reálnou dostupnost si můžete zkontrolovat v následující tabulce provedených měření. Podívejte se také na mapky pokrytí multiplexu A v Praze, Brně a Ostravě.

Zdroj: Radiokomunikace

Jak lidé na Domažlicku vnímají digitalizaci?

  • Přechod na zemské digitální televizní vysílání se pro obyvatele okolních obcí Domažlic jeví jako velký zásah do jejich zvyklostí. Většinou jsou zde lidé konzervativní, kteří nechtějí měnit stávající stav. Digitalizaci vnímají jako tahání peněz ze svých peněženek, a to ze strany státních institucí. Nechtějí se na přechod na DVB-T dívat jako logický technický pokrok posvěcený mezinárodními dohodami.
  • Lidé logicky očekávají, že s pořízením nového zařízení získají také odpovídající programovou nabídku. Dva nové programy České televize (ČT 24 a ČT 4 Sport) by místní klidně a rádi vyměnili za jednu TV Primu, kterou tu nemohou přijímat ani analogově. Prima v regionu vysílá pouze v Domažlicích, a to s malým ERP výkonem, který stačí pouze pro obyvatele města. Vysílaní stejné stanice z 50 kilometrů vzdáleného plzeňského Krkavce je pro polovinu místních obyvatel nechytitelné.
  • Od nákupu set-top-boxu si diváci slibují kvalitní a bezchybný příjem obrazu i zvuku. Z důvodu slabého vyzařovacího výkonu vysílače Vraní vrch (ERP jen 5 kW) se jim ale nedostane ani toho. I u kvality přijímaného signálu na 100 procentech začne obraz čas od času kostičkovat.
  • Informaci o vypnutí analogového vysílání k 30. červnu 2007 vnímají zákazníci jako strašáka, kvůli kterému budou donuceni pořídit si digitální přijímač. Období mezi červnem a srpnem 2007 už nyní vnímám jako obrovský milník. Lidé budou pod tlakem stát fronty na set-top-boxy a prodejci v této situaci logicky přijímače zlevňovat nebudou. Podle mých odhadů si minimálně pětina obyvatel našeho regionu nestihne set-top-box koupit včas. Česká povaha je známá svou vlastností shánět vše na poslední chvíli.
  • Lidé na Domažlicku by rádi obdrželi oficiální osvětu ze strany státu. Něco podobného zatím obstarává pouze Česká televize na svých programech – navíc ve skromném množství. Osobně si myslím, že poslední přání občanů je pouhou výmluvou. Kdo má zájem, může si iniciativně potřebné informace nalézt sám už dnes. Byť obklopení tržní ekonomikou, žijeme v sociálním státě. Většina lidí si stále myslí, že se o ně stát musí zákonitě postarat. Žijí tak slepě a v hlubokém omylu?

Autor je maloobchodním prodejcem set-top-boxů.

Napsáno pro měsíčník Sdělovací technika, kde článek vyjde 2. ledna 2007. Publikováno s laskavým svolením šéfredaktora a autora.

Kolik lidí na Domažlicku nechá podle vás nákup set-top-boxu na poslední týden před vypnutím analogu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).