Hlavní navigace

Po Norsku už má spočítaný osud analogový VKV rozhlas i v Dánsku

6. 10. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
6. 10. 2011

19. května letošního roku norský parlament odhlasoval ukončení analogového rozhlasového vysílání v pásmu VKV v červnu 2017. Nyní je jasné, že tento způsob distribuce signálu to má spočítané také v další severské zemí – v Dánsku. Informace se objevila na webu World DMB. Konec analogového VKV rozhlasu oznámil dánský ministr kultury Uffe Elbæk včera. Zatím však není známý termín, kdy k tomu dojde.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Příjem VKV rozhlasu z extrémních dálek – Dánska a Švédska

Analogový rozhlas čeká do budoucna stejný osud jako analogový televizní signál v pásmech VHF a UHF. Například v České republice ale stále nebylo stanoveno, kdy k tomu dojde. Vedou se prozatím pouze teoretické debaty a technický plán přechodu v této oblasti neexistuje a v nejbližších letech pravděpodobně ani existovat nebude. O datum stanovení vypnutí rozhlasu v pásmu VKV usiluje podle webu Garfors.com také Velká Británie, Nizozemsko, Spojené státy nebo Austrálie. První zemí, která s největší pravděpodobností přejde na systémy DAB a DAB+ bude Británie. Signál má k dispozici v tuto chvíli už 30 % obyvatelstva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).