Hlavní navigace

Placené on-line videotéky a obsah zdarma

29. 11. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: koláž Bohumil Herwig
UVNITŘ GALERIE – Vybrali jsme pro vás dvě domácí a dvě zahraniční videotéky a podívali se na to, zda nabízejí něco k přehrání i bez peněz. A pokud ano, tak za jakých podmínek.

Placené on-line videotéky (VoD – Video on Demand) už poměrně často nabízejí, jako promo nového seriálu, jeden díl pro volné použití. Z tohoto přístupu se už jednak pomalu stává pravidlo a jednak začíná přicházet do obecného povědomí. V drtivé většině případů musíte být ke sledování do služby přihlášeni (mít založen účet), jindy musíte zadat platební údaje a přihlásit se k tzv. třicetidennímu sledování zdarma a někdy je přístup pro vyzkoušení VoD a zhlédnutí dílu skutečně volný. V našem případě to však obnáší pouze HBO GO.

Pro účely tohoto článku jsme se zaměřili na čisté videotéky (VoD, SVoD apod.), a nikoli jejich kombinace s internetovou televizí (IPTV/VoD). Popis se týká především toho, co je ke sledování skutečně volně, bez nutnosti zadat službě vaše platební údaje.

Podívali jsme se na Banaxi a HBO GO na straně jedné a Amazon Prime a Netflix na straně druhé. Své pořady ale pochopitelně mohou otevírat i kombinované služby a mají to dokonce jednodušší, protože mohou dát vysílací základ, třeba deset TV stanic zdarma, zbylé za příplatek, a to vše ještě okořenit něčím z videotéky. Nicméně například Voyo živé vysílání volně k dispozici nedává, a to ani těch TV stanic, které má mateřská CET 21 v DVB-T zdarma.

K TÉMATU: Předvánoční tabulkové srovnání čtyř vybraných služeb IPTV

Netflix postupně lokalizuje

Služeb videopůjčovny Banaxi se rozhodl využívat další operátor

Netflix přichází s filmy a seriály s technologií HDR

Amazon jde proti Netflixu, svou videoslužbu nabízí už i samostatně (Lupa.cz)

Kdo je nejpohodovější? Pozor na geografickou blokaci

Naprostou hvězdou skutečně volného sledování je HBO se službou GO. Nabízí totiž přehrávání řady pořadů, včetně prvních dílů vybraných seriálů, a to zcela bez registrace. Tohle bohužel nedělá ani Banaxi, ani Amazon Prime, ani Netflix, nebo to alespoň nedělají takhle přímočaře. Netflix je pak na tom s přehledem nejhůře, protože registrace bez zadání čísla vaší platební karty nedoběhne do konce, a tudíž nemáte šanci na cokoliv. Služba sice vše kamufluje měsíčním sledováním zdarma a zrušením účtu kdykoli a také tím, že vám před koncem vypršení bezplatného sledování prý přijde e-mailové upozornění, faktem ale podle mého je, že oproti Amazon Prime a HBO v tomto ohledu zaostává. Amazon Prime se pak na jedné straně snaží motivovat diváka k zapojení do systému 30denního sledování zdarma tím, že některá volná videa dává k dispozici pouze v tomto režimu.

Pokud vše posuzujeme z pohledu sledování z České republiky, je tu – v případě ryze zahraničních videoték – ještě jeden zádrhel. Totiž omezení geografické, což je dobře vidět právě u Amazonu Prime. První epizody některých seriálů jsou sice volně k přehrání, ale nikoli pro Českou republiku a předpokládám, že v případě Slovenska to bude obdobné.

Česká VoD

Banaxi: zdarma nic, ale možná…

On-line videotéka dostupná v celé řadě jazyků a v celé řadě zemí nenabízí ke zhlédnutí zdarma (vyzkoušení služby) žádný film ani seriálový díl, a to ani po registraci. Vidět je to ostatně už na e-mailu, který vám po vytvoření vašeho účtu briskně dorazí, a v tomto ohledu by se tu mohli učit i ti největší světoví hráči:

Registrací se Vám otevírají následující možnosti čerpání našich služeb:

  • Předplatné, filmový balíček „Banaxi GO“ – pouze za 99 Kč. Banaxi GO obsahuje až 500 filmů a seriálů všech žánrů. 
  • Výběr jednotlivých titulů z bohaté nabídky filmových hitů a novinek. U každého filmu z nabídky můžete využít buď neomezenou nebo 48 hodinovou licenci. 

K využití naší nabídky Vám postačí dotankovat svůj účet prostřednictvím jedné z platebních metod, které naleznete v sekci „můj účet“.

Jak nám ale sdělil Jan Lakomy z Banaxi Limited, o něčem takovém uvažujeme, ale dobu realizace ještě nemáme specifikovánu. Funkčnost si mohou zákazníci vyzkoušet na trailerech.

ke zhlédnutí zdarma: pouze filmové ukázky

nutnost registrace: pro zhlédnutí ukázek nikoli

HBO GO zcela bez registrace. Skvěle

A pak že to nejde jednoduše, a přitom efektivně. HBO to umí a dělá to výborně. Stačí jen vstoupit na stránky služby, zabrousit do menu a hned zkraje vidíte položku „Bez registrace“. Sekce obsahuje více než 80 nejrůznějších pořadů (nechytejte mě za slovo), jako jsou doplňky k seriálům, filmy o filmu a také regulérní pilotní díly. Podívejte se ale i do dalších dvou položek, kde se vypisují už pouze seriálové díly zdarma: „Seriálové hity pro ni“ a „Seriálové hity pro něj“.

Vše v případě mého nově založeného účtu (tak jsem to dělal vždy) fungovalo naprosto bezproblémově a nejnovějším přírůstkem v době dokončování článku byl film o filmu „Jak vznikala Pustina“ a první díl cyklu Nevyjasněné zločiny.

K dispozici je původní audio a někdy i čeština, jako například u Pustiny či výtečného seriálu Jedna noc, jindy jde pouze o původní znění s českými titulky. Podle toho, co je k dispozici, můžete jazykový doprovod libovolně přepínat a v drtivé většině případů to funguje bezproblémově.

Služba HBO GO má bohužel jedno zásadní omezení – pokud ji nemáte jako aplikaci v televizoru, z mobilu či počítače si ji na TV, typicky přes sdílení obrazovky, nepustíte. Je to prý z důvodů autorských práv, což je ale, právě vzhledem k existenci aplikace GO pro některé televizory, pro mě tak nějak nepochopitelné.

Naopak výbornou vlastností je schopnost často navázat, takže když ukončíte přehrávání na jednom zařízení, můžete pokračovat na druhém. A pokud zajedete do Menu a Oblíbené, uvidíte tu i seznam naposledy zhlédnutých pořadů.

ke zhlédnutí zdarma: mj. první díly k seriálům jako Pustina (drama), Banshee (akční drama), Newsroom (ze života zpravodajské TV stanice), komedie Viceprezident(ka), True Blood – Pravá krev (upíři), The Wire – Špína Baltimoru (kriminálka) atd. atd.

nutnost registrace: ne

Zahraniční VoD

Amazon Prime: volně je toho dost a jde to i bez kreditky

Abyste na této videotéce mohli něco přehrát zdarma, musíte se registrovat. Je tu ale jedno bohužel a také – jak to bývá – jedna dobrá zpráva. „Bohužel“ tkví v tom, že musíte projít běžným registračním procesem, dokud nenarazíte na zadání čísla platební karty. Zadat ji ale nemusíte a nemusíte se tudíž zapojovat do 30denního volného sledování zdarma. Řada volných videí už i přesto sledovat šla, protože účet je skutečně založen. Tak to alespoň na německých stránkách Amazonu Prime fungovalo v mém případě.

Ne vše, co je jako volný obsah k dispozici (volba Free to Watch), je ale možné přes přístup z České republiky přehrát, a narážel jsem tudíž na geografická omezení (předpokládám, že z Německa to už ale půjde). Jindy tu volný obsah k přehrání byl, ale byl prostě k dispozici pouze pro ty, kteří se zapojí do „třicetidenního sledování zdarma“.

Od Amazonu hodně chytře dělané.

U filmů pak nevidím ani jediný k přehrání zdarma (jsou tu pouze videoukázky) a omezeno to bylo – nejčastěji geograficky – i u dětských seriálů. Pokud byste také chtěli vidět automobilový The Grand Tour, v mém případě se úvodní díl přehrát nedal. Jak můžete vidět z galerie, jde to, ale musíte se přihlásit k 30dennímu sledování zdarma, a tudíž zadat číslo platební karty.

Pokud chcete zjistit, zda jde něco přehrát volně a bez vašich platebních údajů, jděte v menu do Departments, Amazon Video a Free to Watch. Nebo stačí najít libovolný pořad a hned uvidíte, zda je díl k dispozici, či nikoli. V části „Free to Watch“ by pak zřejmě mělo být sdruženo vše volné, berme však v úvahu regionální omezení.

Nezapomeňte ještě na jednu věc. Pokud má seriál více než jednu řadu, u Amazonu Prime zpravidla po vybrání seriálu nabíhá ta nejnovější. Je tak např. třeba zaměnit „Season 2“ za „Season 1“ a pak teprve vidíte, zda je první díl k přehrání zdarma, resp. bez 30denního sledování k vyzkoušení. Jinak se totiž, alespoň v mém případě, přehrání nenabízelo.

Díval jsem se také po tom, zda už zde náhodou nejsou české či slovenské titulky, ale nenarazil jsem na nic. Pokud o něčem víte, dejte prosím vědět.

nutnost registrace: ano, lze to ale udělat i bez zadání čísla karty, pro 30denní sledování zdarma už ale služba vaše platební údaje vyžaduje

k zhlédnutí zdarma: mj. díl výtečného sci-fi The Man In the High Castle, Thunderbirds Are Go (animovaný, akční, sekce Kids and Family), Bookaboo (dětský), Dora and Friends: Into the City! (dětský), Transparent (komediální drama), Goliath (drama), The Kicks, Good Girls Revolt (drama) či Red Oaks (komedie).

UX DAy - tip 2

Netflix: bez čísla kreditky ani ránu

Služba se hlásí jako „Netflix Czech Republic“ (má také registrovánu adresu netflix.cz) a vidíte to i na spodním okraji stránky, kde se mj. v položce Originals můžete podívat na vlastní seriály Netflixu. Tedy podívat… Podívat se na jakýsi plakát, protože jinak jste opět vyzvání k připojení do systému měsíčního sledování zdarma a zadání vašich platebních údajů. Jinak vám Netflix nenabídne ani prostou ukázku.

Pokud nechcete jít přes klasické „Join Free for Month“ a zajedete vpravo nahoru na Sign In, uvidíte, že zde je vedle přihlášení k účtu i nové přihlášení (New to Netflix? Sign up now.). Pokud to ale využijete, jste opět odesláni na volbu připojit se k měsíčnímu sledování zdarma a sdělit platební údaje. Pokud následně VoD nechcete, musíte myslet na zrušení služby před ukončením zkušebního období. Jinak už automaticky platíte.

Co požadujete od placené on-line videotéky, než začnete využívat její služby?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).