Hlavní navigace

Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e: televizní USB všeuměl

22. 10. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Na letošním veletrhu Invex v Brně, respektive Interkameře, která byla jeho součástí, si mohli zájemci v premiéře vyzkoušet novou USB klíčenku značky Pinnacle, která slouží k příjmu televizního signálu. Ačkoliv model 340e vychází z miniaturního přijímače Nano, půl roku vývoje se na něm projevilo více než výrazně. Seznamte se s nejuniverzálnějším řešením současnosti.

Pinnacle půl roku poté

S trochou nadsázky bych nyní mohl říci: Nalistujte si naši recenzi Pinnacle Nano Sticku z jara letošního roku a dozvíte se vše podstatné. Hybrid Stick 340e totiž obsahuje tentýž digitální tuner, stejný dálkový ovladač a totožné programové vybavení jako jeho předchůdce. To znamená nejen sledování televize, ale také (časovaný) záznam a time-shifting (pozastavení) vysílání, podrobné EPG či teletext. Stejně tak podporuje kromě standardního DVB-T vysílání v MPEG-2 také vysoké rozlišení a rovněž jej lze díky standardním ovladačům využít s dalšími aplikacemi, jako je například DVB Dream.

Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e - celkový pohled

Ale to není vše, jedeme dál: Hybrid 340e obsahuje dále tunery pro příjem analogové televize, rozhlasového vysílání v pásmu FM a jednu perličku: micro USB konektor, který v sobě obsahuje video vstup pro připojení externího zdroje signálu (kameru, VHS apod.). To se hodí v případě, že ještě nemáte jiné zařízení pro nabírání analogového videa. K zpracování a archivaci nahrávek pak můžete využít dodávaný program Pinnacle VideoSpin.

Větší tuner, bohatší výbava

Je tedy logické, že s přibývajícími funkcemi nabrala na objemu oproti Nanu jak balení, tak i samotná televizní USB klíčenka. Na těle přibyl zmíněný video vstup a v balení kombinovaná redukce, která umožňuje připojit kompozitní nebo S-Video kabel a stereo jack 3,5mm s audio signálem. Na horní stěně je opět umístěna stavová dioda a přijímač infračervených povelů z dálkového ovladače. Větší rozměry těla Hybridu umožnily do přijímače zakomponovat klasický anténní konektor a tedy připojit bez mezičlánku jakoukoliv televizní anténu. V balení je samozřejmě i stolní minianténka, která ve městě dostačuje pro kvalitní příjem.

Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e - video vstup

Ladí všechno najednou

Po instalaci aplikace TV Center Pro probíhá prvotní nastavení, spočívající v naladění všech dostupných stanic. Postupně tak nabíhá prohledávání FM vysílačů, analogových i digitálních televizních kanálů a k dispozici je také připravená databáze žánrových internetových rádií. V případě kvalitního signálu je vyhledání obsazených kmitočtů otázka několika desítek sekund. Pokud není pokrytí právě ideální, lze v nastavení zvolit pečlivější režim hledání stanic.

Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e – přehled kanálů a rozhlas
Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e - přehled kanálů
Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e - rozhlas

Celý proces je plně automatický, možnost manuálního ladění postrádám. K dispozici je pouze okno pro ruční přidání nové stanice vepsáním všech údajů o multiplexu a programu, ovšem to je dost nepohodlné. Přítomnost dvou televizních tunerů umožňuje programu TV Center Pro u shodně pojmenovaných stanic samovolně přepnout z digitálního na analogový vysílač v případě, kdy aplikace po restartu zjistí nedostupnost DVB-T signálu.

Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e – komplet ladění a info kanálů
Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e - komplet ladění
Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e - info kanálů

Příjem? O něco slabší, ale stále dobrý

Pokud jsem na jaře vychvaloval Nano Stick za skvělý příjem, jímž se bez okolků rovnal velkým stand-alone tunerům, Hybrid 340e je na tom kapku hůře. Při slabším signálu (46 %) už nedokáže poskládat datové informace do celistvého toku. Ačkoliv starší stolní Genius T32 hraje na téže anténě bez zaškobrtnutí i při 43 %, kvalita streamu ve stavovém okně TV Centra se krčí na nule. Možná se na přístroji projevilo nabalení dalšího hardwaru a funkcí.

Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e - obrazovka

Abych ale nebyl zbytečně kritický, 340e běhá v centrech měst pokrytých digitálním signálem perfektně. Malá anténka stačí na bezproblémový příjem v budovách, a to i pro analogové stanice. Přímý konektor pro koaxiální kabel je velké plus zejména v místech s horším příjmem.

Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e – EPG a teletext
Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e - epg
Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e - teletext

Video – něco navíc

Atraktivní bonusovou funkcí nového hybridu je zmíněné nabírání analogového videa. Přímo v TV Centru lze nastavit, zda chceme nabírat z kompozitního nebo S-Video vstupu a zvolit kvalitu nahrávky. Virtuální obrazovka pak funguje jako monitor signálu. Program nabízí korekce jasu, kontrastu a barevnosti.

Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e - parametry záznamu

Veškeré video (tedy nejen ze vstupů, ale i analogové vysílání) lze ukládat v různých formátech (MPEG1/2, DivX, H.264) nebo přímo nahrávat na DVD disk v několika stupních kvality. Vedle toho jsou k dispozici další volby pro DVB-T vysílání, kde lze ukládat buď jednotlivé kanály v nativním formátu, nebo rovnou jako transport stream celého multiplexu.

BRAND24

Pinnacle PCTV Hybrid Stick Pro 340e - přijímač

Česky umí, a co dodat?

Umí dobře česky - pečeť

Protože má nový Hybrid totožnou programovou výbavu jako jeho testovaný předchůdce, perfektně ovládá českou diakritiku v programovém průvodci i teletextu a nabízí plně lokalizované softwarové rozhraní. V současnosti se jedná o jedno z nejzajímavějších řešení pro příjem televizního signálu na počítači, doplněné o možnost zpracování videa. Doporučená cena se pohybuje na hraně dvou tisíc korun, nicméně v obchodech lze PCTV 340e sehnat i o pár stovek levněji. Určitě za to stojí.


Přístroj zapůjčil: EXAC s.r.o.

Doporučená cena: 2.090 Kč s DPH

Systémové požadavky: Windows XP/Vista, USB 2.0, min. Pentium 2,0 GHz

Zajímá vás příjem televize přes počítač?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).