Hlavní navigace

Philips TV 2015: sázka na design a zvuk, Android v drtivé většině televizorů

20. 3. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Philips
AKTUALIZOVÁNO, EXKLUZIVNĚ Z BARCELONY – Přichází druhá generace přístrojů s operačním systémem Android, a tentokráte přímo s poslední verzí 5.0. Celek pak nese hrdé jméno Android TV.

AKTUALIZOVÁNO, 7. 4. 2015: Máme potvrzeno rozhraní USB 3.0 v Ultra HD televizorech od řady 6400 výše a také podporu kodeku H.265/HEVC na tomto rozhraní. Stejný kodek, ale bude podporován i na Full HD přístrojích s o. s. Android a na řadách 5500 a 6500 i pro tuner DVB-T2.

Značka Philips, nyní stoprocentně vlastněná (pro tuto oblast) společností TP Vision, se na setkání v Barceloně pochlubila nejen televizory s novým systémem Android TV, ale také několika klasickými chytrými televizory, nějakým tím málem v rozlišení HD, resp. HD Ready, a jednou pomalu fajnšmekrovskou záležitostí.

I u Philipsu budeme letos svědky výrazného nárůstu výrobků s rozlišením Ultra HD, které sice nebude ve většině produkce, ale – společně s modely 8000 a 9000 uvedenými na podzim 2014 – ve více než třetině ano.

KE STAŽENÍ: tabulky s parametry televizorů na konci článku

Budeme rovněž svědky malé designové revoluce, která dokonce postihla i ty nejlevnější řady, takže ani ty nejzákladnější vůbec nevypadají špatně. Nižší střední třída je pak někdy až vysloveně elegantní (5210 a 5619) a střední třída (6000) už vzhledem pomalu fušuje do řemesla na podzim uvedené řadě 8000, která je vyslovenou kráskou.

Celkově vzato, ve čtyřech hlavních řadách (4000, 5000, 6000, 7000) byly uvedeny více než dvě desítky modelů, přičemž 4K startuje od řady 7000 (v řadě 6000 jde jen o 6400), a operační systém Android vidíme od řady 5500.

Řada 7000 byla v Barceloně nejvyšší představenou řadou televizorů. Vrcholové modely 8000 a 9000 byly totiž uvedeny už na podzim 2014 a nahrazeny budou až letos před koncem roku.
Foto: Bohumil Herwig

Řada 7000 byla v Barceloně nejvyšší představenou řadou televizorů. Vrcholové modely 8000 a 9000 byly totiž uvedeny už na podzim 2014 a nahrazeny budou až letos před koncem roku.

Výsledkem je fakt, prezentovaný hned v úvodní přednášce, že plných 80 % letošní nabídky je s Androidem, 20 % bez něj, resp. spíše jde takříkajíc o „hloupé“ televizory.

Moderní kodek H.265/HEVC je podporován u Ultra HD na obou tunerech (T2/S2) a při příjmu z internetu. Situace kolem USB 3.0 zatím jasná není a do včerejší uzávěrky se ji nepodařilo potvrdit.

Na úvod ještě připomínám, že loňské televizory s Androidem 4.2 nepůjdou na verzi 5.0 aktualizovat, jak jsme ostatně avizovali hned v prvním testu Philips 55PFS8209.

Zmiňované na podzim uvedené řady 8000 a 9000 budou prodávány až do podzimu 2015, kdy je nahradí novinky opět už s Android TV.

Základní vize značky Philips pro rok 2015

Novinky mají nabídnout to nejlepší z obou světů – z tradiční platformy Philips Smart TV a nového systému Android TV s podporou tržiště aplikací Google Play, a také systému Google Cast.

Drtivá většina – 80 % – všech uváděných televizorů je obsluhována operačním systémem Android TV. V nabídce 2015/16 budou černé i stříbrné modely, a dokonce i vysloveně „hliníkové“.

Prakticky celá produkce 2015/16 má (podle podkladů TP Vision) zabudovány tunery DVB-T/C, DVB-T2 (kodek u HD Ready a Full HD nezjištěn) a DVB-S/S2.

U všech Ultra HD televizorů by měla fungovat podpora kodeku H.265/HEVC, a to jak u internetu, tak na tunerech DVB-T2/S2, nebo jen T2, pokud S2 chybí, což je ale vysloveně ojedinělé. Rozhraní USB 3.0 prý zabudováno bude, ale zatím není jasné, od jaké řady a zda bude podporovat i H.265/HEVC.

Některé chytré televizory mají sloužit jako centrála (server) pro napojení další TV pro domácí streamování, jiné jen jako klient. Důraz je kladen i na systém „TV jako herní platforma“, což je on-line hraní zvané Onlive, a také nově na podporu chytré domácnosti s centrálním ovládacím softwarem pracujícím i na TV.

U vyspělejších modelů je k dispozici hlasové ovládání a přepracovaný oboustranný dálkový ovladač – klasika z jedné strany, QWERTY klávesnice z druhé strany. Rozložení je vidět v galerii.

Hlasové vyhledávání používá systém od Googlu a zasloužilo si na dálkovém ovladači nové tlačítko a výrazně označené místo s mikrofonem.

Tradičně je kladen důraz na osvětlení pozadí televizoru Ambilight u něhož jsou nyní dva nové a po krátkém shlédnutí i pozoruhodné režimy – Ambilight Game Mode a Ambilight Music.

Podsvícení opět obstarává kombinace Direct LED, tedy přímého plošného podsvícení (od 4100 po 6500) a podsvícení v rámu (Edge LED), které najdete ve všech modelech 7000 a také – obecně vzato – u malých úhlopříček 22 a 24 palců, tj. 56 a 61 cm.

Televizory s Android TV jsou vybaveny vnitřní pamětí pro aplikace a data s kapacitou 8–16 GB, která má být rozšiřitelná přes USB.

Netrpělivě očekávaný 4K Media Player UHD 880 k vidění nebyl prý proto, že už ho má na starosti firma Woox Innovations. U nich na webu jsem sice nic nenašel, ale podařilo se mi v Barceloně zjistit, že ti, kteří si zakoupili televizory ze série 8800 a 9000 a řádně se zaregistrovali, dostanou tento přehrávač/streamer pro Ultra HD s podporou H.265/HEVC zadarmo. Pokud máte zájem, podařilo se mi po dlouhém hledání na webu najít odkaz.

Dostupnost televizorů: březen – řada 4000, duben – 5300 a na obraz zaměřená 6300 s Ambilightem. V červnu má přijít řada 7000 (4K, Android), v červenci pak první televizory s Androidem nižších řad, tj. 5500, 6500, atd.

Android L, Android 5, Android TV

Google rád dělá vlny kolem verzí svého operačního systému a drtivá většina novinářské obce mu to bohužel stále baští. Dočíst se tak můžete – v případě nejnovější verze – o Androidu Lollipop, Androidu 5.0 Lollipop, Androidu L, Androidu 5 a kdo ví, o čem ještě. V případě televizorů si ale bohatě vystačíme s označením Android TV a vědomím, že byl postaven na Android 5.0 stejně, jako například nový Wear. Ostatně u tabletů a mobilů si vystačíte s Android 5.0.

U televizorů, které v drtivé většině případů nemají dotykovou obrazovku, je pochopitelně zapotřebí upravit uživatelské rozhraní. O tom je Android TV především. Na setkání nebyla příliš možnost si s ním pohrát, ale v galerii níže jsem pro vás připravil alespoň krátkou ochutnávku v podobě pár odfocených obrazovek.

ČTĚTE TAKÉ:

Základem nového uživatelského rozhraní je – a teď už se budu bavit konkrétně o značce Philips – systém využívající tzv. polic (nebo boxů – „Shelf“), které nejsou ani tolik upravitelné, jako si spíše sami hlídají, co nejvíce využíváte. Podle toho se vám pak sami uspořádávají.

Vraťme se ale ještě k samotnému Androidu. Zatímco první generace televizorů značky Philips používala verzi 4.2, což nikdo jiný nedělal, verzi Android TV má ještě používat Sony. U Philipsu je nyní ovšem uživatelské rozhraní televizoru oproti verzi 4.2 zcela jiné, ale nezjistil jsem, jak jiné bude oproti Sony, nebo zda je to už dané systémem Google Android TV. Spíše mám ale pocit, že tohle si budou výrobci TV řešit sami.

Philips „svému“ rozhraní říká „Home Page – Launcher“, narazil jsem ale také na název „Philips Shelf“.

Nepřikládám jménu jako takovému nějakou vysokou prioritu, takže jsem nic dalšího v tomto ohledu nezjišťoval, ale soustředil se na podstatnější věci, jako podpora HEVC, vícetunerové verze, atd., atd.

Letem „philipsím“ světem

Na úvod si stručně vyjmenujme vlastnosti alespoň základních modelových řad, protože to výrazně zlepší orientaci při nákupu. A minimálně jedna je hodně unikátně posazená. Možná bych ale spíše měl říci „odvážněji posazená…“

  • Řada 4000, 5210 a 5619 – kompaktní, lehké a přenosné HD Ready i Full HD televizory, někdy i stylové (poslední dva).
  • Řada 4100 – levné, HD Ready i Full HD, ale stále dobře vypadající.
  • Řada 5300 – tradiční chytrý televizor s Full HD, bez Androidu, pouze černé provedení (to budou mít všechny v řadě 5000).
  • Řada 5500 – cena/výkon, Full HD, široký rozsah úhlopříček, Smart TV a Android TV.
  • Řada 6300 – Full HD, „videofilský“ hloupý televizor zaměřený na obrazovou kvalitu, hliníkový rámeček a podstavec.
  • Řada 6400 – základní model s Android TV, Ultra HD a Ambilight, ke koupi bude ale později (červenec).
  • Řada 6500 – Full HD, Android TV, možnost vybrat si mezi dvěma podstavci – buď tradičním, nebo montovaným z boku.
  • Řada 7100 – rozlišení Ultra HD (stejně jako zbylé modely řady 7000) a hliníkové provedení.
  • Řada 7150 – zvuková lišta umístěná pod obrazovkou.
  • Řada 7120 a 7170 – určena pro prodejní řetězec (zatím neoznámeno který), druhý model vyniká především zdvojenými televizními tunery.
  • Řada 7600 – nejvyšší nově uvedená řada nabídne třístranný Ambilight, zdvojené tunery, hliníkové a také velmi tenké provedení. Ke koupi i v 75palcích (191 cm), což je u značky Philips zatím maximum.
Philips 6300 má úzký rámeček, elegantní podstavec (v detailu v galerii) a puristické provedení s důrazem na obrazovou kvalitu.
Foto: Philips

Philips 6300 má úzký rámeček, elegantní podstavec (v detailu v galerii) a puristické provedení s důrazem na obrazovou kvalitu.

Střední třída a překvapivě koncipovaná 6300

Měl bych možná spíše napsat hodně překvapivá. Představte si v dnešní střední třídě „hloupý“ Full HD televizor, zaměřený na co nejvyšší kvalitu obrazu, vybavený osvětlením pozadí Ambilight, nahráváním a systémem TimeShift (zastavení živého TV vysílání) a také sázející na elegantní design jako vystřižený z nejvyšší třídy.

Podsvícení obrazovky je plošné (Direct LED), lokální zhášení je tentokrát opravdu hodně propracované, a scéna na obrazovce se analyzuje v až 6400 zónách.

Přiznám se, že tímhle kouskem mě TP Vision hodně překvapilo. Vím, že něco takového dobře rozšiřitelného přes vnější zařízení a tudíž à la monitor, chce řada lidí, ale zatím s tímto konceptem žádný výrobce příliš neuspěl. Mně se ovšem nadmíru zamlouvá.

A zamlouvá se mi také u Ultra HD, kde ovšem zatím nic takového nenajdeme.

„Hliníkový“ Philips 6500 s Android TV – nádhera, co říkáte?
Foto: Philips

„Hliníkový“ Philips 6500 s Android TV – nádhera, co říkáte?

Philips 6500 ve Full HD, ale už s…

Tento model je už „chytrý“ a vybavený obrazovkou s rozlišením Full HD a operačním systémem Android TV. Podsvícení je opět plošné (Edge LED má až řada 7000), tedy Direct LED, s regulací podsvětlení ve 6400 zónách (Micro Dimming Pro). V ceně dostanete už vyspělejší dálkový ovladač s QWERTY klávesnicí (viz galerie) a také možnost vedle podstavce se středovou nohou dokoupit i podstavec stranový, představují dvojici nožiček přisazenou k panelu z boku.

Řada 6000, a to celá, má patřit ke klíčovým výrobkům pro letošní rok a TP Vision zvolila zajímavou strategii nabídnout v jednom, obdobně vypadajícím kabátu několik poměrně dosti odlišných modelů. „Chytrý“ i „hloupý“ televizor, vybavenější i purističtější provedení, či rozlišení Full HD i Ultra HD. Zatímco je totiž 6300 a 6500 Full HD, 6400 je už ve 4K stejně jako celá sedmičková řada.

Řada 7000 bude mít několik tváří

Vyšší střední třída, tedy často zajímavá volba pro přemýšlivé, a to u všech značek, nabídne vedle speciálních modelů pro velké prodejní řetězce (7150, 7170), u kterých se ještě vlastnosti mohou změnit, i rozlišení Ultra HD, Android TV, často hliníkové provedení a někdy třeba i zdvojené tunery.

„Sedmitisícovka“ bude mít v tomto ohledu širokou škálu modelů, možná nejširší vůbec. Spolu s řadou 5000.

Standardní televizor v této nabídce (7100) bude vyveden v hliníku, tedy stříbrný, s úzkými rámečky a malou hloubkou à la špičková řada 8000. Tedy větší část panelu opravdu uzounká je, širší je pak v místech s rozhraními. Reproduktory umístěné na zadní straně pak ještě kousek přidají. Celek ale působí velice čistě a úhledně.

BRAND24

Zabudován je dvoustranný Ambilight, který u 7600 přechází v třístranný, a tento model má také vyšší zvukový výkon a hlavně – zdvojené tunery. Ty jsou důležité nejen pro fajnšmekry, ale pro všechny, kteří chtějí využívat napojení na další zařízení tak, aby se na nich dalo sledovat něco jiného než na televizoru. Z vlastní praxe mohu říci, že je to příjemná a užitečná funkce.

KE STAŽENÍ:

Dokoupitelný klasický podstavec se středovou nohou je určen pro televizory od modelu 7100 výše, které mají standardně podstavec designový se dvěma nožičkami po straně obrazovky. Philips PTS870 je navržen tak, aby zvládal i velké úhlopříčky.
Foto: Bohumil Herwig

Dokoupitelný klasický podstavec se středovou nohou je určen pro televizory od modelu 7100 výše, které mají standardně podstavec designový se dvěma nožičkami po straně obrazovky. Philips PTS870 je navržen tak, aby zvládal i velké úhlopříčky.

Ambilight u televizoru Philips 7600, kde jsou už i dva nové režimy – jeden hudební a druhý herní. Ten druhý se mi moc líbil a v ukázkové hře (nějaká „střílečka“) dokonce jakoby rozšiřoval děj až na stěnu. S tímhle TP Vision u pařmenů zaboduje!Foto: Philips

Ambilight u televizoru Philips 7600, kde jsou už i dva nové režimy – jeden hudební a druhý herní. Ten druhý se mi moc líbil a v ukázkové hře (nějaká „střílečka“) dokonce jakoby rozšiřoval děj až na stěnu. S tímhle TP Vision u pařmenů zaboduje.

Jaký linuxový operační systém byste u TV zvolili? (Povoleno je více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).