Hlavní navigace

Philips Cinema 58PFL9955H (3D): před Silvestrem to nejlepší

22. 12. 2010
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Tohle je myslím ten nejlepší televizor, jaký jsem měl poslední léta v ruce, nebo alespoň jeden ze dvou, maximálně tří. Je drahý, pravda, ale to k unikátnímu rozměru, respektive poměru stran panelu prostě patří. Patří sem ovšem i ten nejlepší resampling, jaký můžete vidět, kvalitní černá a přirozené barvičky k pohledání. Neříkám ovšem, že jsem nenašel chybky, které by šly odstranit. Jsou tu. Ale celek, celek je nádhera sama.

Televizor za 100 000 korun musí být unikát, solitér a kdoví co ještě. Cinema je nepochybně tohle všechno a ještě něco navíc. Rámeček je z černěného broušeného hliníku a podstavec se zároveň nechá použít pro upevnění na stěnu, což je hodně šikovné (sehnat upevnění pro takovýto přístroj by potřebovalo dalších možná i skoro deset tisíc…).

LCD panel s plošným podsvícení LED, tedy to nejlepší, co je dnes k dispozici, má segmentovou regulaci více než tisíce zabudovaných diod. Ty se tedy rozsvěcují podle druhu scény.

Ozdoba interiéru

Panel sám o sobě – díky „filmovému“ poměru stran 21:9 – bude ozdobou jakéhokoli obývacího prostoru, a to ještě nemluvím o třístranném systému osvětlení pozadí Ambilight (zde včetně horní strany), který šetří vaše oči a dá tomu všemu patřičnou atmosféru. Zkrátka Cinema je parádní po všech stránkách (až na satelitní tuner, ale to je z mého pohledu drobnost) a pokud započítáme konkurenci – samozřejmě s poměrem stran panelu 16:9, protože 21:9 nedělá nikdo jiný – nevychází kupodivu její cena vůbec špatně.

Philips Cinema 58PFL9954H přední panel

Rám je ze zatmaveného a broušeného hliníku, ovládání najdete hned u podstavce a tlačítka jsou natočena pod příjemným úhlem, takže se uplatní i při montáži na stěně.

Philips Cinema 58PFL9954H obývák

Televizor je elegance sama, a to ještě nejspíše nevíte, že stylisticky velice čistě provedený podstavec se dá použít i pro připevnění na zeď. Tomu říkám dobře odvedená práce!

Philips Cinema 58PFL9954H satelit

Satelitní tuner s nízkou citlivostí není příliš povedený. Instalace DVB-S je velice dlouhá a jak vidíte z obrázku, druhou družici na počátku ani neidentifikoval.

Ach, to DVB-S

Největším problémem televizoru je satelitní tuner, který je v nelokalizovaném provedení v jakési „západoevropské“ verzi a zřejmě ani tam nebude příliš funkční. Nebudu se jím příliš zabývat, zejména proto, že takováto televize si stejně zaslouží ten nejlepší DVB-S set-top-box jaký můžete zakoupit. Nicméně dvě poznámky plus jednu k instalaci: citlivost tuneru je nízká, a to i na DVB-S v televizorech. A druhá poznámka: firmware tuneru má řadu chybiček, například tu, že pokud si zařadíte jednotlivé kanály do oblíbených, což je u satelitního příjmu v podstatě nutnost, EPG se jím neřídí a vesele vám ukazuje přehled stanic podle nějakého svého setřídění.

A poslední poznámka k instalace „satelitu“: není sice nijak náročná, ale je hodně, hodně pomalá a tuner měl s jednou ze tří družic potíže (neidentifikoval ji), i když se mu ji nakonec přece jen podařilo naladit. Asi nemusím zdůrazňovat, že satelitní systém byl v pořádku a bez problémů zvládl několik předchozích televizorů.

Problematické DVB-S je asi tak jediná větší námitka, kterou mám. Abyste tomu rozuměli správně – na satelit se dostanete, ukazuje určitě dobře i HD stanice či testovací 3D kanál a v podstatě všechno funguje. Až na ty drobné chybičky, které ovšem dosti znepříjemňují používání. Přepínání mezi DVB-T a DVB-S obstarává menu, na dálkovém ovladači příslušné tlačítko není. Občas mi televizor při přepnutí na DVB-S zastávkoval (nepřepnul se) a musel jsem ho fyzicky vypnout a zapnout. Pak se teprve chytil.

Vraťme se nyní zpátky na zem, tedy k pozemnímu DVB-T. U něj jsem nenarazil na jediný problém, včetně citlivosti jeho tuneru, která byla zcela v mezích a dokázal jsem tak naladit a provozovat i kanály ze sítě 3, se kterou mívám na méně citlivých tunerech potíže. Tady vše fungovalo v pohodě a určitě budete spokojeni.

Philips Cinema 58PFL9954H kontextové menu

Po zmáčknutí tlačítka kontextového menu se ocitnete v nabídce, kterou posouváte ze strany na stranu. Jsou v ní mj. volby pro osvětlení pozadí Ambilight, 3D či pro nastavení obrazu.

Ovládání: letošní klasika

Je stejné jako u jiných televizorů řad 2010, o nichž jste mohli číst několikrát i na digizone.cz. Jen dálkový ovladač je celý v kovu a pohání ho knoflíková baterie namísto baterií tužkových. Ovšem i tento dálkový ovladač má některá tlačítka neoznačená. Například zeleným teletextovým vstoupíte do úspory energie, ale označení chybí. Také výrazně nabylo kontextové menu, kde jsou volby pro 3D, pro přepnutí mezi 3D a 2D obrazem, dvojí volba pro Ambilight a obvyklé další volby jako nastavení obrazu či poměru stran. Ta poslední má ekvivalent i na dálkovém ovladači, takže se do ní dostanete rychleji. Škoda chybějící přímé volby pro vyvolání seznamu kanálů, kvůli čemuž musíte mačkat tlačítka navíc. Kdyby byl seznam umístěn na OK, které stejně nemá mimo menu žádnou funkci, bylo by to určitě pohodlnější.

Ovládání na televizoru je přesně uprostřed spodní části rámu a při zapnutí televizoru se podsvítí. Umístění je hodně šikovné i pokud dáte televizor na stěnu, protože panýlek je nakloněn směrem k obsluze. Ergonomicky vzato, dokonalé řešení.

Philips Cinema 58PFL9954H EPG další info

EPG je dvousloupcové a je docela potíž zjistit v něm dodatečné informace o pořadu. Musíte totiž do dalšího menu. Škoda, že na tohle nefungují obvyklá teletextová tlačítka.

Dvousloupcové osmidenní EPG

EPG je takové, jaké je a v ničem se neliší od jiných televizorů Philipsu, o kterých už na digizone.cz byla řeč. Je tedy dvousloupcové typu „teď a potom“ a ukazuje vždy jen dva pořady – stávající a ten další. Unikátní je ovšem v tom, že ho můžete aktualizovat nejen po televizních vlnách, ale i po internetu. Chybí jak náhled vybraného kanálu, tak zvuk a jeho ovládání je někdy těžkopádné. Zejména v okamžiku, kdy chcete získat k pořadu podrobnější informaci, kterou televizor (viz foto) v základním náhledu neukazuje. V kontextovém menu, které si k tomu musíte v EPG vyvolat, je až na druhém, nebo dokonce na třetím místě, takže se hodně a hlavně zbytečně nacvakáte.

Perfektní naopak je, že si EPG můžete sami aktualizovat, pročež je v kontextovém menu speciální volba. Neméně perfektní je i to, že když si pro nějaký pořad nastavíte upozornění, Cinema se dokáže sama probudit z pohotovostního režimu.

Philips Cinema 58PFL9954H Net TV

K dispozici je volný přístup na internet. Stačí jen přes dálkový ovladač zadat webovou adresu, v čemž vám pomůže šikovná klávesnice na obrazovce.

Pohodový internet

Volný přístup na web nabízí v televizorech přes aplikaci zvanou Net TV pouze Philips. Neznamená to však, že by vám fungovalo všechno, třeba webové hry v Javě. Projel jsem několik běžných serverů, už dříve vyzkoušel další a jak vidíte z fotografie, kupříkladu i digizone.cz se dá bezproblémově natáhnout a číst. Nicméně je třeba si uvědomit, že tu není přehrávač Flash, takže si třeba z iprima.cz či nova.cz seriálový díl o který jste přišli, nepustíte.

Ovládání je z pochopitelných důvodů někdy trochu náročnější, to když musíte na klávesnici na obrazovce zapsat adresu, ale pomáhá vám šikovná sdružená tlačítka typu „www.“, „.cz“ apod.

Načtené webové stránky si můžete uložit jako oblíbené, nebo si je nechat jen v historii prohlížeče.

A jak se k internetu připojíte? Buď kabelem přes Ethernet (LAN) nebo bezdrátově přes WiFi, které je v tomto případě už zabudované. Vše je snadné a rychlé, jen stačí znát potřebné parametry.

Hodně zajímavým režimem je pak „Multi view“. Ten můžete zvolit v základním menu a nabídne vám Net TV tedy internetový přístup a současné v menším provedení zobrazí aktuálně navolený televizní kanál.

Philips Cinema 58PFL9954H menu - formát obrazu

Na výběr je velká spousta formátů poměru stran, včetně dvou režimů pro panel Cinema. Ne vždy s nimi asi budete spokojeni, ale je tu několik dalších, velmi dobře nastavených.

Nejvyšší třída

Zvolit si poměr stran můžete v dokonce devíti variantách, mezi kterými nechybí ani automatické doplnění obrazu (žádné černé pruhy), přepnutí do formátu právě vysílaného pořadu (4:3, 16:9) či tzv. „Širokoúhlá obrazovka“, která vše jednoduše roztáhne na panel s poměrem stran 21:9. Výše zmiňovaná funkce velice dobře (alespoň co mohu posoudit) mění poměr stran podle aktuální situace a působila na mě spolehlivým dojmem.

Z přednastavených obrazů, kterých je osm, mi jako nejlepší přišel režim „Přirozený“. Je tu ale i jeden speciální režim pro fotografie. Ne že by ho tedy bylo zapotřebí.

Pro vlastní úpravu obrazu tu kupodivu mnoho možností není. Jsou tu běžné věci jako odstín, teplota barev či barevný tón a nejvíce nastavení najdete ve volbě „Perfect Pixel HD“, kde ovlivňujete nejrůznější elektronická udělátka. Ale abyste tomu rozuměli, obraz si můžete upravit, ale nehledejte tu detailní nastavení pomalu každé barvy, jaké nabízí konkurence. Podle mého to není mínus, podle mého to vůbec nepotřebujete. I když pochopitelně nečekám, že se mnou budou všichni souhlasit.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujete už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Zajímavý je výstup na počítač. Panel má rozlišení 2 560×1 080 bodů, v případě počítačového vstupu zvládá typické Full HD, tedy až 1 920×1 080 bodů a po stranách jsou tedy černé pruhy.

Pochopitelně televizor funguje i jako druhý displej, nebo si můžete navolit speciální režim pro herní konzoli.

Měření spotřeby

Nastavení televizoru po instalaci zahrnuje zapnuté osvětlení pozadí Ambilight, jako obrazový režim je zvoleno „Standardní“. První měření tedy proběhlo v této podobě a dospěl jsem k mezím 97, resp. 160 W s typickou spotřebou 140 wattů, což odpovídá firemnímu údaji (147 W).

S vypnutým zadním osvětlením Ambilight (připomínám, že ho obstarávají LED diody), ale ostatními parametry stejnými se meze o něco sníží 95 – 147 W, spotřeba je tedy prakticky obdobná (cca 134 W).

Poslední měření jsem udělal s vypnutým panelem a puštěným pouze zvukem a výsledkem bylo 81 W, což je více než je zvykem a v podstatě se to u tohoto přístroje nevyplatí.

Philips Cinema 58PFL9954H menu obraz

Mezi přednastavenými režimy obrazu přepínat příliš nemusíte. Režim přirozený vše zvládá s dostatečným nadhledem a pohodou.

Klasická multimédia

Oním „klasická“ tentokráte myslím na Philips. Přiznám se, že mě trochu zklamalo, že u filmů v DivX nefungují titulky, stejně jako u všech ostatních letošních řad. Říkal jsem si totiž, že u televizoru za sto tisíc by to mohlo být trochu jinak. Není. Nicméně i tady je obraz jako brus a resamplování z PAL na v tomto případě větší rozlišení než Full HD naprosto příkladné.

Rovněž výborný je souborový manažer. Nepotřebuje dopředu znát, co chcete přehrávat a bez potíží zvládá i složitou adresářovou strukturu, navíc s českými znaky. Odtud by se většina konkurence mohla učit.

Muzika v MP3 (včetně 320 Kb/s) či WMA (včetně 160 Kb/s) je díky kvalitním reprosoustavám (dva výškové kuželové a dva basové reproduktory) podávána velice dobře i v oblasti kmitů nižší frekvence a manažer ukazuje většinou i ty druhy souborů, které přehrát nezvládne. Jako například WAV. Někdy si ale postaví hlavu a neukáže nic, což jsem zaznamenal u souborů typu MTS z 3D kamery Panasonic.

Fotografie se natahují rychle, rychlost prezentace jde nastavit ve třech stupních a jako podkres jde pustit i muzika.

Z DivX souborů přehrál televizor i nejnovější kodeky, ovšem – jak už bylo řečeno – bez titulků, ať už byly srt, či sub. Bez potíží zvládl několik druhů záznamů z nejrůznějších videokamer a fotoaparátů, včetně AVCHD či DVD záznamů (MPEG-2), a to jak v PAL, tak v HD. Například i video ze Samsungu SMX-K44 využívajícího formát MPEG-4. Nepovedlo se přehrát WMV v HD i když běžné WMV fungovalo. Co se týče MKV, základní soubor (L4.0, 8RF, AAC) přehrán byl, náročnější (L5.1, 16RF, AC-3) se 40Mb/s nikoli.

Zajímavé bylo, že když jsem z USB rozhraní pustil 3D soubor v MPG, který televizor zvládl přehrát (MTS a TS nepodporuje), nepustil mě vůbec do volby výběru typu 3D signálu (obrazy vedle sebe, nad sebou apod.). Na obrazovce tak byly vidět dva obrazy vedle sebe.

Philips Cinema 58PFL9954H menu - 3D formáty

Ve 3D jsou podporovány základní tři formáty.

3D: vynikající obraz a brýle bez stresu

Prostorový, resp. pseudoprostorový obraz je díky unikátní šířce televizoru naprosto úchvatný a pokud patříte k těm, co si myslí, že nic srovnatelného s plazmou ve 3D neexistuje, mohu vás ubezpečit, že existuje. Na precizních ukázkách z testovacího disku Philipsu, které jsou vynikající a mohou plně konkurovat tomu nejlepšímu, co jsem doposud měl v ruce (shodou okolností testovacímu disku Panasoniku), nevidíte chybičku. Neviděl jsem ji ale ani na dalších ukázkách, kterých mám k dispozici celou řadu. Ať už byly animované, hrané nebo se skládaly převážně z krajinných scenérií. Nicméně ukázky z USB paměti televizor buď nepřehrál, nebo neumožnil se do 3D přepnout (viz výše).

Cinema má jako jediný televizor Philipsu synchronizační vysílač zabudovaný, takže nikde nic nevlaje a nic nemusíte upevňovat. Pokud chcete 3D, stačí jen dokoupit brýle, které patří k těm levnějším. Že je tento přístup zdaleka nejlepší, o tom jsem se už několikrát přesvědčil v praxi.

Další výhodou řešení Philipsu je to, že se brýle nijak nezapínají. Na obrazovce se objeví hlášení, zda se má spustit 3D a abyste si je nasadili. Jakmile ho odklepnete, televizor si sám brýle napájené knoflíkovou baterií zapne. A i když brýle nevypadají na pohled nijak exkluzivně, všichni, kdo si je u mě nasadili, shodně potvrdili, že jim perfektně sedí. Mně osobně sedí nejlépe ze všech, které jsem zatím měl k dispozici. Ale já mám ještě jedny vlastní, takže 3D sleduji přes dvoje brýle. Tady jsem nejen neměl problém se s dioptrickými do nich vejít, ale i bez nich seděly výborně.

Philips Cinema 58PFL9954H produkt

Z boku vynikne především celková šíře televizoru a podstavec zabraný z jiného úhlu.

Brilantní po všech stránkách

Ano, i tak se to dá říci a bude to nepochybně pravda, i když z mého hlediska by trocha marketingového fištrónu neškodila. Brýle totiž nejsou v ceně žádné. Já bych buď dával dvoje (je jedno, jestli přístroj bude stát o pár tisíc víc) nebo bych dával kupón. Nejspíše ale to druhé, protože bych doporučil prodávat také 3D Blu-ray přehrávač. Takhle mi televizor za „stovku“ připadá trochu ochuzen.

Mezititulek ale obecně nepochybně platí. Vezměte si například resamplování, tedy převod z vysílání v systému PAL na Full HD obrazovku s podstatně vyšším rozlišením, což v tomto případě neznamená obvyklých 1 920×1 080 bodů, nýbrž díky větší šířce 2 560×1 080 bodů. To je naprosto úchvatné, ať už z málo kvalitních stanic Z1 a ČT 24, nebo například z 350 MB, 45 minutového seriálového dílu v DivX. Něco takového se opravdu nevidí každý den. Obraz je přitom při nastavení režimu „Přirozený“, který je asi nejlepší, dokonale vyvážený s hlubokou, ale nezatemňující černou a s příjemně přirozenými barvami, které jsou tak akorát.

Vše výše napsané platí i v případě, kdy do televizoru pustíte kvalitní HD signál, ať už z DVB-S nebo Blu-ray přehrávače a takové Casino Royale puštěné z BD disku nemá naprosto žádnou chybu.

BRAND24

Pokud chcete jeden z nejlepších televizorů současnosti, který ale bude podle mého nejlepší i za deset, či patnáct let, protože tady se na obrazu už prakticky nic vylepšit nedá, tady ho máte. Nemluvě o takových „drobnostech“, jako je například uživatelská příručka přímo v televizoru.

Balení obsahuje

– dálkový ovladač
– knoflíková baterie
– natáčitelný podstavec, který zároveň slouží jako držák (!) na zeď
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– uživatelská příručka přímo v televizoru

Philips Cinema 58PFL9954H technické parametry

Jaký poměr stran byste si u televizoru přáli?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).