Hlavní navigace

Philips AE8000: dobře vybavené stolní rádio s internetem a příjemnou cenou

9. 10. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Philips
Stolní mono klasika, přichází s tunery FM/DAB+ a možností poslechu internetových stanic. Nechybí ale ani tradiční funkce, včetně usínání u rádia.

AE8000 je zajímavě navržen a ve vypnutém stavu působí pomalu jako by byl ve stereu se dvěma reproduktory. Namísto jednoho z nich je však zasazen displej o rozměrech 55 × 31 mm s ovládacími tlačítky, které na zadní straně doplňují dva otvory bassreflexu, z nichž jeden je ovšem zaslepen. Čistě bílá plocha a černé „reproduktory“ pak vytvářejí zajímavý kontrast, který umocňují dva stříbrné otočné „knoflíky“. Jeden pro hlasitost a druhý pro pohyb v nabídkách (Select) s Enterem na stlačení.

Na přední straně ještě najdete sluchátka, ztlumení hlasitosti, zapnutí/vypnutí a tlačítka funkce Sleep. Linkový vstup pro napojení například mobilu je pak na zadní straně spolu s připojením externího napájecího zdroje a dvojicí antén. První je klasická teleskopická pro příjem rozhlasu v pásmech FM a DAB+, druhou je krátký pevný prut pro Wi-Fi, tedy napojení na domácí síť a následně na internet. Pokud máte dobrý signál (ať ten či ten) můžete antény sklopit, takže je ani nevidíte. Výsledek je o to efektnější.

Vše je zasazeno do tmavé nejspíše dřevěné skříňky, bíle podsvícený displej nabízí – vedle dvou stavových řádků nahoře a dole – i rozměrné zobrazení názvu stanice a tři řádky drobnějšího doplňkového popisu. Tlačítko úplného vypnutí tu není, na čelní straně a na dálkovém ovladači najdete pouze elektronické.

Začínáme aneb šikovný průvodce

Při prvním zapnutí se objeví nabídka na spuštění průvodce, kterého odstartujete stiskem otočného voliče Select. Následuje výběr jazyka, kterých je celá řada, včetně například polštiny. Čeština však chybí, což ve světě DAB nepřekvapuje. Poté zadáte volby pro datum, resp. čas, a následuje nabídka automatické aktualizace. Ta je ostatně doporučena a volba je proto stejně jako v jiných případech označena hvězdičkou. Pak zvolíte časovou zónu, letní/zimní čas a jste u síťových nastavení.

Ta sice dovolují i manuální volby, ale s výhodou jsem v tomto okamžiku využil připojení přes WPS.

Jakmile jste na internetu, resp. nejdříve na domácí Wi-Fi síti, máte vyhráno a objeví se hlavní nabídka s výběrem vstupů. Tedy tunerů, internetového rádia a funkce Sleep. Voleb je dost, ale v nabídce se dá kolovat, takže je vše rychlé. Navíc celého průvodce ovládáte pouze kombinací otočného voliče a Enterem, který je taktéž na něm.

Prostě pohodička.

Jen škoda, že se následně podle vybraného tuneru nezačne automaticky prolaďovat pásmo. To dělá přijímač pouze po výběru DAB.

Výtečné ovládání, občas ale přeskočí „knoflík“

Ovládání je opravdu jednoduché v okamžiku, kdy víte, že pro uložení stanice musíte déle podržet tlačítko Preset, což naštěstí platí pro všechny zdroje rozhlasového signálu. Přijdete na to ale nejspíše i bez příručky, protože doba je zvolena tak akorát. Výrobce mluví o dvou sekundách, ale přišlo mi to často o dost méně. Možná ale trochu zazlobil firmware, čehož jsem si všiml i u automatického stmívání displeje.

V přijímači máte k dispozici 3× 10 míst pro uložení stanic a tři lze přímo vybrat na čelním panelu. Přes dálkový ovladač, mimochodem výtečný, je to pak pět.

Pokud se chcete vrátit do výchozí nabídky, resp. přepnout se mezi tunery, stačí zmáčknout Source. Menu, resp. tlačítko označené ikonou domečku, pak nabídne volby pro jednotlivé tunery včetně internetového a můžete se odtud dostat i do zmiňované hlavní nabídky.

Základem ovládání na přístroji je otočný volič Select s Enterem uprostřed a i v tomto směru je vše příjemně transparentní. Například softwarová klávesnice se s ním ovládá jedna báseň.

Tlačítko Preset jako obvykle vyvolá přednastavené stanice, resp. je uloží, k dispozici je i Return sdružený s volbou Snooze, tedy odložením buzení. Tlačítkem Info pak vyvoláte jednotlivé položky doprovodného textu, a to opět na všech třech tunerech.

Na kompaktním dálkovém ovladači, který dobře padne do ruky, jsou pak volby jen zopakované.

A přeskakování ovládacího kolečka Select? Zajímavé bylo, že má přesně definovaný chod „zoubkováním“ stejně, jako hlasitost. Otočný volič tak nepřeskakoval, ale zjevně to občas neustál firmware. Pohyb v nabídkách to místy poněkud ztěžovalo.

Kompletní tunerová výbava

Jak bylo řečeno, k dispozici jsou jak tunery pro FM a DAB, resp. DAB+, tak možnost napojení na internetové stanice přes zabudované Wi-Fi. Využívá se služby Frontier Silicon Internet Radio a výrobce udává, že k dispozici je až 30 000 stanic s možností přidat další. Využít jde i tzv. oblíbených stanic, jen se před tím musíte na portálu zaregistrovat. Nabídka jazyků u něj pak odpovídá výbavě přijímače, češtinu tu tedy nenajdete.

V úvodní nabídce internetových rádií narazíte na členění podle oblíbených stanic, lokálních stanic v České republice, což přijímač identifikoval sám, seznam všech stanic, podcasty a přehled manuálně přidaných stanic.

Vybrat si následně můžete podle naposledy poslouchaných stanic, všech stanic, rozdělených podle zemí, žánrů, populárních atd. atd. Díky možnosti kolovat v nabídce je vše snadno a rychle dostupné a například výběr podle zemí je nejprve rozdělen podle kontinentů, resp. také oblastí (Karibik, Střední Východ…), a následně i podle jednotlivých zemí. Najdete si tak například Oceánii, následně Francouzskou Polynésii a zde si opět vybere buď všechny stanice, nebo si je zvolíte například podle jejich zaměření. Pokud je název stanice delší než šířka displeje, rotuje.

Internetové stanice můžete i vyhledávat a pak se na displeji objeví jednoduchá softwarová klávesnice (viz foto níže), na níž znaky zadáváte a odmačkáváte pomocí Select. I když se to nezdá, jde to po chvíli zvyku velice svižně.

Přístup k internetové stanici máte během pár sekund, její rozměrný název vidíte, i když je přijímač položen na stole a pohledový úhel displeje ve směru shora je překvapivě dobrý.

U tradičních tunerů můžete ladit ručně i automaticky a díky třířádkovému displeji je na tlačítku Info podstatně více informací. Například u DAB tak lehce zjistíte podrobné údaje o multiplexu, síle signálu, která je znázorněná graficky s vyznačením zlomového bodu, datovém toku, kodeku, počtu vysílaných audio kanálů atd.

Tohle má Philips uděláno opravdu výborně, i když pochopitelně vždy záleží na tom, jaké informace jsou vlastně k dispozici u provozovatele stanice.

Další funkce a nastavení

Především je třeba říci, že tu je vše, co má stolní přijímač mít, a to jak co do funkcí, tak co do jejich nastavení. Jsou tu dva alarmy a lehce použitelná funkce Sleep, tedy usínání u rádia s následným vypnutím po předem nastaveném čase (15–60 min.). Její tlačítko je ostatně strategicky umístěno hned vedle stand-by, takže je kdykoli po ruce. To už neplatí o tlačítku Snooze odkládajícím budík, které je správně poněkud zasuto…

U alarmů můžete nastavit jak hlasitost, tak druh buzení, resp. co se má spustit: budík, nebo některý z rozhlasových tunerů. U nich si můžete vybrat mezi uloženými stanicemi, nebo zvolit poslední poslouchanou. Navíc jde – jak je zvykem – zvolit i několik typů opakování, včetně pouze víkendu nebo pracovních dnů.

Volby nastavení jsou poměrně bohaté a najdete je na ikoně domečku označené jako Menu. Úpravu některého z klasických zvukových parametrů tu ale nehledejte. S nimi neuděláte nic.

U DAB najdete ruční i automatické skenování, možnost odstranit stanice ze seznamu (Prune Invalid), jejich seřazení a také volbu DRC, tj. úpravu dynamického rozsahu tak, aby se zvýšila hlasitost tichých pasáží a snížila u těch hlučných.

Ve třech stupních můžete nastavit podsvícení displeje, nebo ho nechat po chvíli vypnout. To první fungovalo bez problémů, to druhé ne a ne pracovat.

Softwarová klávesnice pro vyhledávání internetových rádií je překvapivě lehce a svižně ovladatelná k čemuž přispívá i to, že se vše zadává přes otočné kolečko Select.
Autor: Bohumil Herwig

Softwarová klávesnice pro vyhledávání internetových rádií je překvapivě lehce a svižně ovladatelná, k čemuž přispívá i to, že se vše zadává přes otočné kolečko Select.

Pohodička od Gibson Innovations

Značku Philips nejen pro DAB má pod licencí výše uvedená společnost (dříve Woox Innovations) a dva výrobky, které jsem od ní zatím měl, se předvedly výtečně. Tenhle je výborně vybavený, i když někomu možná bude chybět možnost připojit například další reproduktor přes Bluetooth. Přiznám se, že i já bych to přivítal, ale to by se z tohoto relativně dostupného internetového rádia stalo něco jiného, což by byla škoda. Rozhodně je ale chybou, že si přijímač nebyl schopen automaticky nastavit správné datum a čas. Možná je to ale jen nějaké firmwarové zaváhání.

Líbilo se mi pohodlné a snadno pochopitelné ovládání a rozměrný displej s velice dobrou čitelností a neméně dobrým horním pohledovým úhlem. Ostatní jsou sice už horší (displej se leskne), to už ale nevadí. Důležité je, že při položení přijímače na stůl či noční stolek na něj vidíte.

Jistou nevýhodou je pomalé překreslování displeje, takže nelze sledovat popis u písničky v průběhu jeho zobrazování a vždy musíte počkat, až se vypíší všechny tři řádky.

Širokopásmový reproduktor krytý nesnímatelnou kovovou mřížkou nabídne průměrný zvuk, tedy průměrný v rámci stolních přijímačů bez možnosti u něj cokoli regulovat, jak je ostatně obvyklé.

Zvukové podání je tedy takové, jaké je, a tady nás žádné velké překvapení nečeká. Na nějaký ten rock apod. opravdu tenhle přijímač není a nejlépe se uplatní pro nenáročnou každodenní muziku. Dobře tu zněla i „náladová“ hudba takříkajíc na pohodu a i tohle je jeho parketa. I tady se ukazuje, kam vlastně míří – typicky na noční stolek, resp. do kuchyně či na jídelní stůl.

Pokud hledáte dostupný, příjemně vypadající a jednoduše ovladatelný stolní DAB přijímač s možností internetového příjmu a s rozumnými funkcemi, tady budete doma. Pokud jste si doteď mysleli, že vybavení internetovými stanicemi představuje v praxi nějakou přetechnizovanou složitost určenou jen pro nadšence a hračičky, tady na to můžete v klidu zapomenout a i toho si tu cením.

Slova o velice snadném ovládání, což platí i pro práci s internetovými rádii, myslím naprosto vážně a zdůrazňuji to proto, že to ani zdaleka neplatí vždy.

Philips AE8000 je podle mého jednou z nejlepších nabídek své kategorie, které – s výjimkou občasných potíží s otočným voličem Select – nemohu vytknout prakticky nic. Samozřejmě při cenové relaci, která je dnes taková, jaká je.

V každém případě pro běžné posluchače, kteří si doposud na něco takového netroufali, ho mohu jen doporučit, a to i tehdy, pokud k vám zatím příjem ve standardu DAB+ nedorazil.

Hodnocení

pro: kombinace cena/výkon, design, solidně čitelný displej, tlačítka pro přímé vyvolání tří stanic, transparentní a výtečné ovládání, ale…

BRAND24

proti: …otočný volič Select občas přeskočí o dvě volby a tlačítko Enter tu a tam volbu hned napoprvé neodmáčkne, přijímač si nebyl schopen automaticky nastavit správné datum a čas

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • externí zdroj s integrovaným napájecím kabelem (dvoužilový)
  • stručná papírová příručka, česká ke stažení v PDF
  • záruka: 24 měsíců

Jak vysokou kvalitu zvuku byste chtěli mít u stanic na DAB? (Povoleno je více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).