Hlavní navigace

Philips 65PUS9809: vrcholový kousek s parádním Androidem, Ambilightem i designem

30. 4. 2015
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Philips
V kovu zakutý s precizním dílenským provedením tu máme nejvyšší model značky Philips, který se bude prodávat až do letošního podzimu.

Řady 8000 a 9000 byly uvedeny loni na podzim a handicap, který všechny tehdy uvedené 4K televizory mají, totiž nulová podpora kodeku H.265/HEVC a také pouze rozhraní USB 2.0, má vyvážit 4K player/streamer v ceně. Ten někdy v tomto období dostanou všichni, kteří si příslušné televizory zakoupili a zaregistrovali. Handicap tudíž může být jen „handicap“.

V porovnání s osmičkovou řadou se „9“ liší především propracovanějším Ambilightem, většími úhlopříčkami a také tím, že všechny televizory jsou už Ultra HD (4K), tudíž s jinou elektronikou.

Ambilight je čtyřstranný a když se podíváte na kultivovaně provedenou zadní stranu testovaného televizoru, kterou hyzdí jen nešťastně umístěné napájení, uvidíte LED diody opravdu po všech čtyřech stranách prakticky na samém kraji obrazovky. Při zasouvání konektoru např. do USB tak musíte přežít mírné oslnění, nebo si osvícení vypnout, jako jsem to dělal já.

Panel je – a teď už jsme u rozdílů oproti dříve testovanému Philips 55PUS9109 – zcela jiný s podsvícením Direct LED a pravým, tedy hardwarovým, lokálním stmíváním osvětlovacích LED diod podle analýzy scény. Zesilovač a subwoofer jsou sice stejné jako u nižších modelů, avšak zvukový systém je jinak dělaný (rozdíl v účinnosti si netroufám porovnat). Parádní funkcí pak může být pro někoho vylepšené přizpůsobení ostrosti podle pohledové vzdálenosti, k čemuž se ještě dostanu. Jinak pochopitelně nechybí například ani výbava v podobě zdvojených tunerů.

Philips 65PUS9809 se podobá dříve testovanému 55PUS9109 a je také vytvořen na stejné platformě Android 4.2. Je však ještě propracovanější; viz například úprava ostrosti podle pohledové vzdálenosti. Podsvícení navíc není Edge LED, nýbrž plošný Direct LED.
Autor: Philips

Philips 65PUS9809 se podobá dříve testovanému 55PUS9109 a je také vytvořen na stejné platformě Android 4.2. Je však ještě propracovanější – viz například úprava ostrosti podle pohledové vzdálenosti. Podsvícení navíc není Edge LED, nýbrž plošný Direct LED.

I u 65PUS9809 najdete geniálně vymyšlené nožičky (viz foto), stejně jako například u už dříve zkoušeného Philips 55PFS8209.

Jak bylo řečeno, televizory řady 8000 a 9000 se budou prodávat do letošního podzimu, kdy je nahradí nové modely se systémem Android TV. Uvedeny byly totiž na podzim 2014, i když do prodeje se dostaly koncem roku, resp. na počátku roku nového. Na tomto místě je třeba opět říci, že přístroje s Androidem 4.2 nepůjdou na stávající Android 5, resp. Android TV, aktualizovat. Není to možné z technického hlediska a je to jen dobře, protože by to určitě dělalo neplechu. Takto se verze 4.2 chová jako stabilní a vyzkoušený systém a narazil jsem – vedle toho, že některé aplikace nepracovaly nebo nebyly k dispozici – jen na jednu chybičku s obnovením obrazu (viz dále). A to mám na vyzkoušení třetí televizor s tímto OS.

K přístroji tentokráte nebyl bezdrátový externí subwoofer, který však dostanete v ceně. Zájemce o zvukové hodnocení ale myslím mohu s klidným svědomím odkázat na Philips 55PUS9109.

Sem, a také na recenzi „osmičkového“ modelu, vás také odkáži i s dalšími podrobnostmi, protože platforma je stejná.

ČTĚTE TAKÉ:

Instalace mj. i pro osoby se speciálními požadavky

Těmi jsou míněny osoby se sluchovým nebo zrakovým postižením a pokud volbu odmáčknete, automaticky se televizor nainstaluje s nimi.

V závěrečných krocích instalace si můžete vybrat mezi satelitními kanály, pozemními a kabelovými, přidat zařízení napojená na TV, připojit bezdrátový reproduktor, který dostanete v ceně a nastavit vlastní obraz a zvuk (šikovní průvodci). Lze se také připojit do sítě a pokud oplýváte excelentními žárovkami Philips Hue jako já, můžete si je sladit s osvětleným pozadím televizoru Ambilight. Výsledek je někdy hodně zajímavý, jindy až impozantní.

Zdržme se ještě u volby „Nastavit vlastní obraz a zvuk“. Ta vedle nastavení obrazu, zvuku a Ambilightu (barva stěny) zahrnuje i přizpůsobení ostrosti podle vzdálenosti, ze které se na televizor díváte. Televizor si následně zapne kameru, změří si, kde sedíte, a obraz podle toho optimalizuje.

Nebudu rozebírat, zda to má smysl či nemá, a osobně to vidím poprvé, takže s tím nemám žádné zkušenosti. V každém případě to ale může pomoci (zdálo se mi, že u sledování z malé vzdálenosti) a rozhodně to patří k výbavě televizoru nejvyšší třídy.

Veškerá nastavení se odehrávají formou průvodců a značka používá tento osvědčený způsob už léta. S jejich pomocí si základní parametry upraví podle vlastních pocitů skutečně kdokoli a je s podivem, že prakticky nikdo jiný tento systém nepoužívá. Rozhodně ho pak nepoužívá v tak komplexní podobě jako Philips.

U 65PUS9809 jsem instaloval satelitní příjem z jedné družice a na automatickou volbu fungoval pohodově. Pokud máte satelitní příjem připraven, technika potřebovat nebudete.

Na závěr instalace si můžete pustit předváděčku a nechat se seznámit s televizorem. A i ta stojí za to.

Třídění kanálů probíhá přes oblíbené položky a je hodně propracované. Vybrat si můžete i více kanálů, resp. jejich rozsah, a ty hromadně uložit mezi Oblíbené. Philips je navíc umí upravit i zde, takže máte spoustu možností, což se vyplatí a využije zvláště u satelitního příjmu

Tradiční dálkový ovladač Philipsu najdete i u modelů uvedených letos. Jen nemusí být pohybový a oboustranný (z druhé strany je zde klávesnice QWERTY) a u jednodušších výrobků najdete například na místo Multiview, funkci List.
Autor: Philips

Tradiční dálkový ovladač Philipsu najdete i u modelů uvedených letos. Jen nemusí být pohybový a oboustranný (z druhé strany je zde klávesnice QWERTY) a u jednodušších výrobků najdete například namísto Multiview funkci List.

Tradiční i moderní ovládání

Menu nastavení je klasické, ale kolovat se v něm nedá. Ovládat ho můžete buď tradičně, nebo vyvolat šipku a zvolit pohybový ovladač, resp. jeho kurzor. V každém případě i zde dostáváte ovladač typu 2v1, který z jedné strany nabídne klasiku, z druhé QWERTY klávesnici, která ovšem u sebe nemá vyvolání kurzoru (nebude mít ani ve verzi 2015), takže je vždy zapotřebí otočit, dotknout se plošky (Enter/OK) mezi šipkovými tlačítky a rozpohybovat ruku s ovladačem.

Klávesnice se nedá využít vždy, resp. kdykoli, a snad se tohle do budoucna vylepší. V některých případech vám totiž na obrazovce překáží softwarová klávesnice, která ne vždy reaguje na pokyn k vypnutí, a tak se ta hardwarová vysloveně hodí. Škoda, že funkčnost není 100%.

V televizním tuneru tlačítko OK nevyvolá žádnou funkci, seznam kanálů se zobrazí speciálním tlačítkem a v multimédiích na tom budete stejně. Pro ně jsou určena speciální tlačítka v horní části ovladače.

Zmínit bych měl ještě tlačítko Multiview, které vyvolá vícetunerový náhled, resp. seznam naposledy spuštěných a stále ještě aktuálních, tj. běžících, aplikací. Ovládání třeba i chytré části, resp. vstup například do multimédií přes rozhraní USB, může tak být pohodlnější a pohotovější, protože jde vyvolat i tímto způsobem.

EPG je bez obrazu a zvuku a ti co se ptají po odlescích v obrazovce, to na snímku vidí myslím jasně. Umístit tenhle televizor přímo proti oknu není ideální!
Autor: Bohumil Herwig

EPG je bez obrazu a zvuku a ti, co se ptají po odlescích v obrazovce, to na snímku vidí myslím jasně. Umístit tenhle televizor přímo proti oknu není ideální.

Jednodušší sedmidenní EPG

EPG je u značky Philips dvojí, resp. dvojí je zdroj dat. Buď z běžné televizní sítě, nebo z internetu. To první je bez obrazu a zvuku, to druhé sice s ním, ale jsou tu jiné problémy (chybějící domácí kanály). Nakonec je tudíž stále lepší používat to první.

V EPG má Philips stále ještě mínus a u modelů 2015 se to nejspíše nezmění.

Po programové nabídce se můžete libovolně pohybovat, na kanál jste přepnuti v okamžiku stlačení OK. Televizor si staženou nabídku pamatoval i po vypnutí, ale nebyl jsem schopen posoudit, resp. najít systém v tom, jak dlouho si ji pamatuje.

Hru Air Attack HD Lite jsem tentokráte vyzkoušel i s kompatibilním herním ovladačem Logitech Wireless Gamepad F710. Bylo to příjemně pohodové!
Autor: Bohumil Herwig

Hru Air Attack HD Lite jsem tentokráte vyzkoušel i s kompatibilním herním ovladačem Logitech Wireless Gamepad F710. Bylo to příjemně pohodové.

Operační systém a jeho aplikace

Android 4.2 jsem podrobně popisoval už u recenze Philips 55PFS8209. Tady jsem ho tudíž vyzkoušel jen v krátkosti. Bez problémů jsem si ale zahrál Air Attack HD Lite, a protože byl k dispozici i herní ovladač Logitech Wireless Gamepad F710, vyzkoušel jsem s úspěchem i ten. Aplikace ČT Sport a ČT 24 pracovaly taktéž bez problémů, ale bez video streamu, který zde podporován není. ČT iVysílání se nenabídlo, stejně jako aplikace slovenské Joj a TV Markíza. Více jsem opět prozkoušel MX Player, který fungoval bez jakýchkoli problémů, podobně jako u dalších dvou recenzovaných televizorů s Android 4.2. Pracovaly i zabudované aplikace jako Youtube či iConcerts, k dispozici je samozřejmě i Skype, včetně automaticky zpřístupňované kamery. Mezi standardními aplikacemi najdete i Banaxi, Filmbox Live a Topfun, podporován je i Google Cast pro sdílení obsahu z mobilu či tabletu na pozadí.

Na potíže jsem nenarazil ani u HbbTV, které jsem zkoušel na kanálech České televize. Po instalaci televizoru ho není třeba nijak zprovozňovat.

Naprosto bez problému bylo i Wi-Fi Miracast, kde často narážím. Pustil jsem si tak video z ČT 24 či iVysílání a film přes MX Player z mobilu LG Flex. Philips ostatně pro příjem multimediálních souborů z mobilu či tabletu nabízí i speciální obvod pro jejich vylepšení a zapnout/vypnout ho můžete v menu ve volbě Síť.

Nepřeberné možností nastavení

Tzv. Styl obrazu má šest voleb plus dvě kalibrované ISF (Den, Noc). Manuálně upravíte barevnost, kontrast a ostrost. V pokročilých volbách pak teplotu barev, včetně vlastní, gama korekci a pro někoho může být výbornou volbou i „Vylepšení barev“, které je zvýrazní méně či více nebo vůbec. K dispozici ale máte i úpravu jednotlivých barev, barevný tón či například jejich sytost.

Formát obrazu, resp. poměry stran, představují tradiční přístup Philipsu a jsou tu tedy volby typu Vyplnit obrazovku či Přizpůsobit obrazovce.

Zvuk nabídne šest přednastavených režimů a úpravu výšek a basů. Samostatně můžete regulovat i výstupní hlasitost do sluchátek, připojit externí subwoofer, který máte v ceně (pokud jste to neudělali při instalaci), či třeba vypnout reproduktory televizoru a pustit je do rozhraní HDMI.

Kurzoru pohybového ovladače můžete upravit rychlost a můžete ho i zcela vypnout. Ovlivnit můžete i jas loga Philips, což se také může hodit, bohatě jde ovlivnit osvětlení pozadí Ambilight, včetně kompatibility s ISF, a separátně jde ovlivnit osvícení jen ve spodní části televizní obrazovky, což se také může hodit.

Ambilight samozřejmě můžete uzpůsobit stěně nebo si zapnout výtečný tzv. Lounge Light (osvětlení pozadí TV po jejím vypnutí), včetně možnosti ovlivnit ho přes aplikaci v mobilu.

Chytrá část nabízí několik českých aplikací a také vstup do obchodu Google Play.
Autor: Bohumil Herwig

Chytrá část nabízí několik českých aplikací a také vstup do obchodu Google Play.

Odpovídající spotřeba

Spotřebu jsem tentokráte neměřil (potíže s měřicím přístrojem), oficiálně vzato si televizor vezme 216 W, v pohotovostním režimu < 0,3 W, a s roční spotřebou 300 kWh je zařazen do energetické třídy B.

Jinak je po instalaci volba Úspora energie nastavena na Standard a čidlo hlídající hladinu okolního osvětlení zapnuto. Eko volby najdete hned na prvním místě v menu nastavení mezi tzv. rychlým nastavením. Zde můžete vypnout i obrazovku a nechat zapnutý pouze zvuk.

Tlačítko úplného vypnutí chybí, na zadní straně najdete elektronické a pokud ho použijete, televizor musíte tímto způsobem i zapnout, protože to přes dálkový ovladač nejde. Úspora energie ale bude naprosto zanedbatelná.

Šikovní průvodci vás doprovázejí jak oři optimalizaci obrazu a zvuku, tak u úpravy ostrosti podle pozorovací vzdálenosti. Vše je automatické a využívá se zabudované kamery. Vy jen posuzujete, jaká scéna se vám zamlouvá více.
Autor: Bohumil Herwig

Šikovní průvodci vás doprovázejí jak při optimalizaci obrazu a zvuku, tak u úpravy ostrosti podle pozorovací vzdálenosti. Vše je automatické a využívá se zabudované kamery. Vy jen posuzujete, jaká scéna se vám zamlouvá více.

Kompatibilita výborná, využít se dá i MX Player

Souborový manager nabízí buď volbu jednotlivých druhů multimédií, nebo možnost přehrát vše. Více jsem se multimédiím věnoval mj. u testu Philips 55PUS9109, takže tady jen stručně. Ultra HD ukázky jsem nezkoušel, protože televizor má pouze USB 2.0 (viz úvod). Televizor si ale v pohodě poradil s 3D fotografiemi (MPO), běžné fotografie bez problémů zvětšoval na celou plochu obrazovky, s čímž nové operační systémy televizorů mají zatím potíže. Snímky vždy nabíhaly rychle a vzorně ukazovaly plný název souboru. K dispozici bylo ovšem pouze JPG.

Muzika potvrdila výborný zvuk televizoru (škoda chybějícího subwooferu), i když formát FLAC na rozdíl od WMA či MP3 podporován není.

U filmů nebyl problém obnovit přehrávání ani po návratu z televizního tuneru, jen jsem nesměl přehrát jiné video. České titulky fungovaly bezproblémové a je možné si vybrat i znakovou sadu. Jen ji bylo nutno volit opakovaně, resp. při přehrávání nového videa titulky vždy zapnout. Znakovou sadu si většinou TV pamatovala. To mluvím o zabudovaném přehrávači. Co se týče doinstalovaného MX Playeru, ten byl pohoda sama. Dokonce mi přes něj fungoval i zvuk v DTS, který přes zabudovaný přehrávač nepracoval, bez problémů byly i HD ukázky kamer a fotoaparátů v MPEG-4, H.264, AVCHD atd. Obraz byl jako brus a MX Player se dá na tomto televizoru jen doporučit. I u něj byly externí titulky v češtině naprosto bezproblémové a televizor se zde choval stejně jako další dva zkoušené přístroje s Android 4.2.

Design je vytříbený a kvalitní stejně, jako použité materiály. Jen pamatujte, že nožičky trochu vybočují přes šířku obrazovky!
Autor: Bohumil Herwig

Design je vytříbený a kvalitní, stejně jako použité materiály. Jen pamatujte, že nožičky trochu vybočují přes šířku obrazovky.

To nejlepší a nejvybavenější s Linuxem

I přes jistý posun k majoritnímu přebarvenému světu je možné si intenzitu barev obrazu trochu přizpůsobit reálu. Stačí začít omezením jejich vylepšování. Na kvalitních Full HD záznamech z Tchajwanu to bylo jasně vidět. Pokud je datový tok/rozlišení slabší nebo hodně slabé jako u ČT 24, vystupuje elektronický šum, jak se televizor snaží obraz vylepšit. Dělá to sice výborně, ale kde nic není…

Philips se s mizernými materiály na ČT 24 pral velice srdnatě (resamplování je opravdu na vrcholu), ale někdy mu to bylo houby platné. Tady ovšem nic nezmůže žádný televizor a jsem hodně zvědav, jak bude vypadat vysílání ČT 24 v HD.

Kvalitnější, nebo alespoň trochu kvalitní, signál však dokázal 65PUS9809 velice dobře vylepšit. Detaily se skokově zlepšily, mizel elektronický šum a zvýšila se i pohybová ostrost. V tomto ohledu už moc co vylepšovat u televizorů není, stejně jako u vynikajícího plošného podsvícení s lokálním zhasínáním, které dokáže zviditelnit i tmavé detaily.

Samotný Android 4.2 byl prakticky bezproblémový. Tu a tam bylo vidět, že si při nějaké akci, resp. po návratu, plně neinicializoval obrazovku, takže zůstalo viset hlášení typu „Kódovaný kanál“. Stačilo ale přepnout na jinou stanici a vše bylo v pořádku.

MX Player jsem už vychválil a pro mě stále platí, že je to ten nejspolehlivější a také nejlepší přehrávač na Androidu. Škoda, že není v nějaké rozumné podobě i pro Windows.

Zvuk byl plný, i když basů bylo poněkud málo (externí subwoofer nebyl tentokráte k dispozici, ale představu mám jasnou z jiných televizorů), a znát byl i zesilovač s dostatečně velkou výkonovou rezervou.

Slyšet to bylo jak v multimédiích, tak v běžném televizním vysílání.

Mínusem, pokud to tak chceme nazvat, celé podzimní řady, tedy jak 8, tak 9 (bavíme se o 4K modelech), je absence konektoru USB 3.0 a podpory 4K jako takové, včetně televizního příjmu. Vše, resp. prakticky vše (uvidíme) má odstranit media player UHD 880, který majitelé i tohoto televizoru obdrží po registraci zdarma. Philips 65PUS9809 je tak možno brát jako vynikající Ultra HD monitor mířící na ty, kteří preferují obrazovou kvalitu a nadčasovost a nevadí jim dokoupit si externí zařízení. Napovídá tomu i následující věta ze specifikace: „Vstupy videa na všech konektorech HDMI – rozlišení až 4K Ultra HD 3840 × 2160p při 24, 25, 30, 50, 60 Hz.“

Je tudíž zbytečné uvádět v nevýhodách absenci podpory H.265/HEVC, když je televizor koncipován takto a přes HDMI 2.0 lehce připojíte doplňkové zařízení. Většina sice tento přístup ráda nemá, ale fajnšmekři ho naopak oceňují. Tady mají šanci i v té nejvyšší cenové relaci.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: výtečné podsvícení, dostatečný zvukový výkon a plný zvuk, prakticky bezproblémový Android 4.2, pohodová automatická instalace DVB-S, výborná práce s Oblíbenými kanály s bohatými možnostmi třídění, spolehlivě fungující Wi-Fi Miracast, řada elektronických vychytávek, včetně například automaticky ovládané kamery či Wi-Fi „n“ 5 GHz
proti: obrazovka se dosti leskne a umístění proti oknu se rozhodně nedá doporučit

Balení obsahuje

  • externí subwoofer (plochý, bezdrátový, samostatně napájený)
  • dálkový ovladač 2v1 (klasika + QWERTY klávesnice)
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • 2× napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“
  • záruka: 24 měsíců

Televizor jako obrazový monitor ano, nebo ne?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).