Hlavní navigace

Philips 55PUS9109: Android v Ultra HD a se stále výborným obrazem

4. 3. 2015
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Philips
Máme tu druhý televizor s Androidem 4.2. Tentokráte v nejvyšší cenové relaci s ještě větší výbavou (4K) a bohatším (i dokoupitelným) příslušenstvím.

Výbava je excelentní, stejně jako design, a také styl není k zahození, byť se obrazovka poměrně dost leskne. Je ale tenká, prakticky bez rámečku a dojem podtrhuje i unikátní podstavec. Jen si dejte pozor na to, že stejně jako u většiny stylově zaměřených televizorů se občas nekouká napravo či nalevo. V tomto případě jdou nožičky podstavce daleko za šířku obrazovky (rozdíl je cca 13 cm), na což je pochopitelně třeba před koupí televizoru myslet. A abych nezamluvil výbavu. V ceně je precizní Ambilight, včetně přizpůsobení barvě stěny, parádní bezdrátový subwoofer, zdvojené tunery v obvyklém provedení dvou anténních konektorů satelitních a jednoho pro DVB-T/T2/C. A je tu i perfektní nahrávání, přičemž televizor si s diskem Freecom Mobile Drive Sq TV 1TB rozuměl výborně. V každém případě nahrávání, stejně jako pozastavení živého TV vysílání, jako obvykle vyžaduje speciální formátování a spřažení s konkrétním přístrojem.

Pohled z boku odhalí naprosto čistý profil televizoru, který i díky velice tenké obrazovce (z velké části pouze 16 mm) má ve spodní části, kde jsou umístěna rozhraní, o něco větší hloubku panelu (asi 37 mm), takže se sem vešel nejen plný SCART, ale také dva širokopásmové reproduktory. Ty ovšem z výše uvedené hloubky ještě o něco vystupují. Netuším tudíž, jak výrobce přišel k údaji uvedeném v tabulce (ta je dělána podle oficiálních parametrů), totiž že obrazovka je hluboká 33 mm. To v žádném případě nesedí, protože když ji změřím ve spodní části, dostanu se na 37 mm, a to ještě nepočítám zmiňovaná „vystoupení“ v místech umístění reproduktorů. Tady ale pregnantně hloubku změřit schopen nejsem. Odhadnout ji mohu na ještě o nějakých deset milimetrů více.

V ceně dostanete i plochý bezdrátový subwoofer (460 × 90 × 280 mm, Š x V x H) s reproduktorem vyzařujícím do podlahy, který je napájen zvlášť (zdroj má v sobě) a díky nízké výšce se často vejde i pod nábytek. Preferované umístění je právě naplocho, i když se prý dá použít i na výšku.

Televizor je vysloveně stylový (mě osobně se ale více líbí 55PFS8209 – viz odkaz níže), podstavec si ovšem musíte vysloveně složit a nemusí to být zcela triviální.
Autor: Philips

Televizor je vysloveně stylový (mě osobně se ale více líbí 55PFS8209 – viz odkaz níže), podstavec si ovšem musíte doslova složit, což nemusí být zcela triviální.

V čem se Philips 55PUS9109 liší od levnějšího 55PFS8209?

Především je tu rozdíl v rozlišení: řada PFS8209 je Full HD, zatímco řada PUS9109 je už Ultra HD. I z tohoto důvodu pak má šestijádrový procesor namísto čtyřjádrového a navíc i plné motorické ovládání kamery (vysouvání i její zasouvání), upravenou elektroniku (zvýšenou obrazovou frekvenci) a možnost dokoupit středový stojan, tedy ten tradiční.

Velikost úhlopříček jde až do 65 palců, tedy 165 cm, kdežto 55PFS8209 je provedena maximálně jako 55ʺ, tedy 140 cm.

Vzhledem k cenovému rozdílu zhruba 10 000 Kč je toho dost a dost. K tomu ještě samozřejmě přistupuje věc vkusu, protože styl obou přístrojů je rozdílný, byť oba mají velice tenkou LCD obrazovku.

Philips 55PUS9109 navíc používá vylepšený (čtyřstranný) systém osvětlení pozadí televizoru Ambilight, a protože bezdrátový 50wattový subwoofer už máte v ceně, vyznívá situace ve prospěch vyššího modelu.

K „8209“ je třeba subwoofer dokoupit, ale popravdě řečeno by cenový rozdíl více odpovídal, kdy by i zde byl v ceně.

Recenzi televizoru Philips 55PFS8209 se stejným systémem Android 4.2 i aplikacemi najdete zde.

Podstavec je zcela atypický a prakticky celou plochou přiléhá ke spodní části panelu televizoru. Montuje se speciálním postupem a nemusí to být jednoduché. Výsledek ovšem stojí za to! Povšimněte si také úchytu pro dokoupitelný středový podstavec.
Autor: Bohumil Herwig

Podstavec je zcela atypický a prakticky celou plochou přiléhá ke spodní části panelu televizoru. Montuje se speciálním postupem, což nemusí být jednoduché. Výsledek ovšem stojí za to. Povšimněte si také úchytu pro dokoupitelný středový podstavec.

Instalace klidně i s obrazovým průvodcem

Není nejrychlejší, a to mluvím jen o DVB-T, protože satelit jsem neinstaloval (momentálně u mě finišuje jeho instalace). Televizor totiž kanály prohledává opravdu důkladně a tady se skutečně načekáte.

Klávesnice pro zadávání přístupu k Wi-Fi, což je součástí instalace, je však pohodlná, a tak si nakonec spokojeně vydechnete.

Naštěstí dramaticky zkrátíte dobu třídění kanálů. Fyzicky to sice nejde, ale vynahradí vám to oblíbené položky s možností hromadného přesunutí více stanic najednou. Řeknete si možná, že na DVB-T to nepotřebujete, ale když se vám naladí skoro 50 stanic, už se to hodí. Podle výrobce to ale funguje i u DVB-S/S2.

A ještě poznámka k instalaci podstavce. Ten je pevný a hodně zajímavý nejen kvůli tomu, že je složen ze dvou částí (viz foto výše) plus dvě stojiny šroubované k zadní straně panelu.

Pevný stojan představuje kombinaci kovu (hliník) a plastu a musíte ho k sobě sesadit správným způsobem, jinak ho nenašroubujete. Pomohou vám k tomu barevné tečky, které by měly být jak na podstavci, tak na obrazovce televizoru. Tady bohužel chyběly, takže to bylo náročnější.

Jak je u značky Philips zvykem, resp. u jejích vyšších modelů, z jedné strany je ovladač klasický, z druhé QWERTY pro snazší psaní typicky webové adresy. Rozložení je velice dobré, pouze tlačítko TV Guide (EPG) je umístěno trochu stranou.
Autor: Philips

Jak je u značky Philips zvykem, resp. u jejích vyšších modelů, z jedné strany je ovladač klasický, z druhé QWERTY pro snazší psaní obvykle webové adresy. Rozložení je velice dobré, pouze tlačítko TV Guide (EPG) je umístěno trochu stranou.

Ovládání výborné, i když někdy pomalejší

Příjemně těžký a bytelný dálkový ovladač představuje kombinaci klasiky, a to včetně kurzorového kříže s OK uprostřed, a QWERTY klávesnice, která je umístěna z druhé strany. Kolem „kříže“ je sdruženo vše podstatné, až na EPG (TV Guide), které je umístěno trochu stranou.

Menu nastavení je pohodlně ovladatelné, ale bohužel se v něm nedá kolovat stejně jako v manageru souborů. Ovládání je klasické a často není ani zapotřebí mačkat OK – vystačíte si s šipkovými tlačítky.

Pokud jde o OK, to nemá žádnou funkci ani v televizním tuneru (seznam kanálů vyvoláváte speciálním tlačítkem), ani v multimédiích, kde vše musíte řídit speciálními tlačítky v horní části ovladače.

Škoda, že se také při přehrávání muziky nedají přes tlačítko Nástroje vyvolat zvuková nastavení. Ale možná to výrobce neřešil, protože tím, že jsme u Androidu, můžete rovnou vyvolat menu nastavení, v němž máte k dispozici všechny funkce, a tohle se vám u televizoru bez operačního systému nejspíše nestane.

Ovládání je také někdy trochu pomalejší, a to i přes zabudovaný šestijádrový procesor. K tomu se ale ještě dostaneme. Zajímavou funkci objevíte po delším podržení tlačítka Multiview pro zobrazení vícetunerového náhledu. Vyvolá totiž seznam spuštěných aplikací (něco jako Home u mobilu), takže přepnutí je snazší a nesrovnatelně rychlejší.

Výborná funkce.

V základním náhledu vidíte programovou nabídku pro sedm stanic a pro konkrétní pořady pouze název a čas začátku a konce. Jakmile zmáčknete „i+“ objeví se v novém okně kompletní popisek. Mimochodem listování je v EPG uděláno zvláštně ale příjemně. Jakmile přejedete na osmou stanici, objeví se na kompletně nové obrazovce sedm dalších kanálů, takže nelistujete po jednom.
Autor: Bohumil Herwig

V základním náhledu vidíte programovou nabídku pro sedm stanic a pro konkrétní pořady pouze název a čas začátku a konce. Jakmile zmáčknete „i+“, objeví se v novém okně kompletní popisek. Mimochodem listování je v EPG uděláno zvláštně, ale příjemně. Jakmile přejedete na osmou stanici, objeví se na kompletně nové obrazovce sedm dalších kanálů, takže nelistujete po jednom.

Sedmidenní EPG bez obrazu a zvuku

Po EPG, které se zde jmenuje „TV Guide“, se můžete libovolně pohybovat, na daný kanál vstoupíte až po stlačení OK, přes které jde pořad i nahrát, nebo se na něj nechat upozornit. Televizor se pak probudí i z pohotovostního režimu, což je samozřejmě perfektní a tak by to mělo i být.

Nabídku máte k dispozici pro sedm kanálů a data jsou zachována i po vypnutí a zjevně se sama obnovují. Philips si je také obnovoval automaticky při pohybu po nabídce, a to bez ohledu na multiplex, na kterém jsem se nacházel. Prostě si jednou za čas provedl „refresh“ obrazovky.

EPG zůstává dlouhodobou bolavou patou Philipsu (TP Vision), protože druhá jeho varianta – internetová databáze Gracenote, kde už sice v náhledu obraz i zvuk je – je sice pro diváky zadarmo, ale platí ji samotná televizní stanice. Pro ty malé je to tudíž zcela passé, a proto se touto cestou vydává i málokterý výrobce TV.

Už z továrny nainstalovaný Filmbox Live se, jak u testované Philips 55PUS9109, tak u levnějšího 55PFS8209, chová stejně. Omylem sem kdosi totiž nainstaloval aplikaci pro Maďarsko, byť částečně lokalizovanou, a s českým účtem jsem se tu nechytl.
Autor: Bohumil Herwig

Už z továrny nainstalovaný Filmbox Live se jak u testované Philips 55PUS9109, tak u levnějšího 55PFS8209 chová stejně. Omylem sem kdosi totiž nainstaloval aplikaci pro Maďarsko, byť částečně lokalizovanou, a s českým účtem jsem se tu nechytl.

Chytrá část stejná jako u „8200“

Z aplikací máte okamžitě po instalaci k dispozici obvyklé YouTube, nějaké to počasí a mj. i přístup na sociální sítě či Skype. Jinak jsou tu možnosti zcela stejné jako u modelu 55PFS8209 (viz recenze zde), a to včetně situace kolem Filmboxu, takže se nebudu zbytečně opakovat.

Seznam naladěných kanálů vyvoláte speciálním tlačítkem a objeví se buď takovýto náhled, nebo náhled na celou obrazovku.
Autor: Bohumil Herwig

Seznam naladěných kanálů vyvoláte speciálním tlačítkem a objeví se buď takovýto náhled, nebo náhled na celou obrazovku.

Obraz s automatickým vyladěním podle vašich preferencí

V úvodní části menu narazíte na volbu „Rychlé nastavení“, ve které je sdruženo vše, co podle názoru výrobce budete potřebovat – eko volby, přednastavené obrazové režimy (šest plus dva „isf“) a zvukové režimy (šest). Je tu i osm možností nastavení Ambilightu plus volba pro „kalibraci“ isf a statický Ambilight s nastavením barvy, dále pak hlasitost sluchátek a výběr reproduktorů.

U obrazu upravíte v podstatě základní možnosti, ale najdete tu i šikovného průvodce nastavením a volbu „Přizpůsobení ostrosti podle vzdálenosti“ (ze které TV sledujete), která taktéž používá zdařilého průvodce.

Všechno je to hezké a i přijatelné (dnes se v propracovaných obrazových nastaveních stejně „hrabe“ málokdo), ale bohužel chybí volba pro návrat k původnímu nastavení. Tu uděláte pouze celkově pro všechny funkce v menu Obecné nastavení, což možná není ten nejšťastnější přístup.

Poměrů stran obrazu je k dispozici několik, ale nejdůležitější je to, že televizor po instalaci bez viditelných potíží měnil formát pořadu automaticky.

Z dalších zajímavých funkcí jmenujme nastavení jasu loga v přední části, spolupráci Ambilightu v televizoru s vynikajícími LED žárovkami Philips hue a bohatě upravitelný systém Android, včetně vstupu do části, kde můžete aplikace vysloveně „sestřelit“.

Nahrávání pracovalo s diskem Freecom naprosto pohodově a jediné co k němu potřebujete, je minimálně 250GB USB médium, které se naformátuje a spáruje s vaším televizorem.
Autor: Bohumil Herwig

Nahrávání pracovalo s diskem Freecom naprosto pohodově a jediné, co k němu potřebujete, je minimálně 250GB USB médium, které se naformátuje a spáruje s vaším televizorem.

Měření spotřeby

Jsme u Ultra HD, tudíž je spotřeba ve srovnání s Full HD modelem Philips 55PFS8209 se stejnou úhlopříčkou pochopitelně vyšší (nějakých 115 W, po vypnutí obrazovky 45 W), vše opět měřeno na DVB-T a stanici ČT24.
Pokud jsem ale u levnějšího modelu překousl udávanou spotřebu v pohotovostním režimu < 0,3 W, tady je to už poněkud hodně. Takto drahá TV by se měla dostat minimálně o desetinku níže.

Při přehrávání videa s externími titulky často musíte v zabudovaném přehrávači nastavit znakovou sadu. Vždy pak musíte povolit přehrávání titulků jako takové, což je poněkud otravné! Naštěstí doinstalovatelný MX Player nic takového nepotřebuje…
Autor: Bohumil Herwig

Při přehrávání videa s externími titulky často musíte v zabudovaném přehrávači nastavit znakovou sadu. Vždy pak musíte povolit přehrávání titulků jako takové, což je poněkud otravné. Naštěstí doinstalovatelný MX Player nic takového nepotřebuje.

Kompatibilita výborná, ale někdy nečekané problémy

První, co vás upoutá, je výborný a dobře ovladatelný (OK a šipková tlačítka) souborový manager, který by byl ještě lepší, kdyby se v něm dalo kolovat, což bohužel nejde. Nicméně bezproblémově načetl adresářovou strukturu mého testovacího USB disku Freecom s kapacitou plných 1024 GB, neboli 1 TB, což bohužel stále není obvyklé.

Televizor si poradí jak s NTFS, ve kterém ho mám naformátovaný, tak s FAT32, exFAT už nezvládá. Při nahrávání, resp. před ním, je pak třeba médium formátovat a spárovat. Příjemné je, že nabízí i možnost přehrát všechno nebo výběr podle toho, zda chcete fotky, hudbu nebo video.

Fotografie jsou oficiálně podporovány v řadě formátů (viz tabulka), bohužel nemohu potvrdit ani PNG, ani BMP. Pracovalo jen JPG a 3D formát MPO, který však výrobce v přehledu neuvádí.

Hudbu televizor zvládá v lepším základu, a to včetně WAV a WMA. Škoda, že podporován není FLAC, protože televizor s externím subwooferem hraje výborně.

I v tomto okamžiku je parádní, že na obrazovce vidíte – stejně jako u videa – celé jméno souboru, včetně jeho koncovky. Přes tlačítko „i+“ pak vyvoláte nejen název přehrávaného souboru, ale i softwarové ovládání, které vlastně ovládáním není, protože se na tlačítka nedostanete ani pohybovým ovladačem (alespoň u mě to nešlo) a mají tudíž jen funkci zobrazovací, pokud zmáčknete tlačítka na dálkovém ovladači.

Video v Ultra HD na rozhraní USB podporováno není, protože televizoru bohužel chybí USB 3.0, což je v této cenové relaci zvláštní. V případě videa v HD narazíte na velmi slušnou kompatibilitu, což je vidět už v tabulce, a nechybí ani MKV (L4.0 a 4.1) včetně titulků. V případě HD nahrávek z kamer a fotoaparátů nečiní problém jak poloprofesionální záznam (BDAV, M2TS, Dolby Digital), tak běžné MOV, plné MPEG-4 či AVCHD. Obrazové podání bylo v těchto případech vždy vynikající se sklonem k příjemně přirozeným barvám.

Bohužel mi nepracovalo DTS HD, což je samozřejmě u takto drahého přístroje na pováženou, i když podporováno je alespoň základní DTS. Videopřehrávač mi také z neznámých důvodů padal na AVCHD 1080i.

U filmů s externími titulky se připravte na neustálou nutnost je zapínat, někdy je nutné navíc zapnout i znakovou sadu. Nicméně např. kodeky X.264, MKV či XviD pracovaly bez problémů, stejně jako externí titulky v SRT. Televizor si také pamatoval pozici v přehrávaném filmu, a to do konce i po odchodu do tuneru či po vypnutí.

Mimochodem, jen drobností je v tomto okamžiku to, že díky osvícení pozadí televizoru Ambilight umístěnému i na boku, na němž jsou rozhraní, někdy nevidíte, kam USB médium zasouváte. Musel jsem si tak rukou stínit nebo Ambilight dokonce vypnout, abych se do rozhraní strefil.

Naopak potěšující zprávou je možnost nechat USB médium regulérně odpojit. Pokud v tomto okamžiku prostě jen vyskočíte do TV tuneru a televizor vypnete, rozhraní se vypíná se zpožděním.

Výsledek složitější montáže podstavce stojí za to! Pokud vám vadí, že přesahuje rozměry obrazovky, ke koupi je i klasický podstavec s uchycením ve středu obrazovky.
Autor: Philips

Výsledek složitější montáže podstavce stojí za to. Pokud vám vadí, že přesahuje rozměry obrazovky, ke koupi je i klasický podstavec s uchycením ve středu obrazovky.

Dvakrát Android 4.2…

Chcete-li už teď televizor s tímto operačním systémem (připomínám, že na Android TV postavený na verzi 5.0 aktualizovat nepůjde), je otázkou podle mého především vkusu, zda si vybrat „devítkovou“ či „osmičkovou“ řadu. Rozdíl 10 000 Kč v ceně však rozhodně navýšení u 55PUS9109 odpovídá. Obrazově je i tento televizor parádní, barvy měly sklon k přirozenému podání, resamplování z USB i ze špatných či horších nahrávek (např. 250 MB na 45 min. v X.264) bylo vynikající.

V tomto ohledu se televizor opravdu neměl za co stydět a stejně dobře si poradil i s rychlým pohybem či švenkem kamery, i když to pochopitelně u horších nahrávek či při nižším datovém toku nebylo ideální. České DVB-T a materiály na ČT24, či hůře na nějakém tom Sport 5, nebo jak se všechny ty hrůzy jmenují, ale ještě žádný televizor nerozdýchal. A ani nemůže, protože jak říká klasik, kde nic není, ani smrt nebere.

Obrazově nechci oba testované přístroje srovnávat, protože jsem je neměl vedle sebe. Rozhodně jsem však byl spokojen v obou případech.

Jsem si ale naprosto jist, že zvukově je „devítka“ nesrovnatelně lepší. Sice neexceluje vždy, ale audio systému vysloveně seděla vážná muzika a Bachova varhanní Toccata & Fuga D Minor byla výborně podaná a ani jsem se moc nemusel ohlížet na to, že jsem u TV, nikoli u dobrého domácího kina. Solidní bylo i podání elektronické muziky (Oxygene od Jean-Michel Jarre) a televizoru rovněž svědčily i skladby s basovými začátky či více basy vůbec.

Celkově vzato basů je dost (snadno je utlumíte), místy zvonivější výšky a hlušší středy, ale na televizor je zvukové podání jedním slovem skvělé. Se zbytkem (vztahem k Androidu) bych vás opět odkázal na recenzi Philips 55PFS8209, kterou najdete zde, protože tady se neliší. 

Na závěr bych se rád ještě zmínil o jedné věci – u Philips 55PFS8209 jsem psal, že „…pohybovému ovladači někdy trvá dlouho, než aktivuje kurzor (podle všeho problém daného kusu)“.

Mýlil jsem se…

Dva lidé, kteří měli nyní ovladač v rukou, neměli s dotykovou ploškou sebemenší problém, takže jsem vše začal zkoumat zevrubněji a zjistil jsem, že je to mnou. Navíc moje levá ruka (palec na levé ruce, kterým přejíždíte přes plošku) si s ovladačem rozumí lépe než palec na pravé ruce a kurzor se v tomto okamžiku zjevoval na obrazovce častěji a rychleji.

Neumím si to vysvětlit, protože s obrazovkou dotykového telefonu nemám jediný problém, takže to v elektrickém potenciálu kůže nebude. Pokud máte podobný televizor a třeba i podobné potíže, nebo vám naopak vše funguje v pohodě, dejte mi prosím vědět v diskusi.

BRAND24

Hodnocení

pro: dobrý obraz i ze špatného zdroje (kvalitní resamplování), parádní, „basou tvrzený“ zvuk, design s prakticky bezrámečkovou konstrukcí, bezproblémové HbbTV, možnost hromadného třídění kanálů, výborné ovládání
proti: při dané ceně už citelně chybí USB 3.0, eko volby zmizely ze zeleného teletextového tlačítka, vyšší spotřeba v pohotovostním režimu, není podporováno DTS HD

Balení obsahuje

  • externí subwoofer (plochý, bezdrátový, samostatně napájený)
  • dálkový ovladač 2v1 (klasika + QWERTY klávesnice)
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • 2× aktivní 3D brýle 
  • nenatáčitelný podstavec (možnost dokoupit tradiční, středový)
  • 2× napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • plastový adaptér pro připnutí kabelů
  • uživatelská příručka v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ 
  • záruka: 24 měsíců

Je pro vás absence USB 3.0 u 4K televizoru zásadní?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).