Hlavní navigace

Philips 55PUS6501: obrazově vynikající, Google Android TV stále nedotažený

18. 5. 2016
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Philips
AKTUALIZOVÁNO, 15.6.2016 – Elegantní tenký televizor s obrazovkou s rozlišením Ultra HD (4K) a osvětlením Ambilight je jako ušitý pro sledování sportovních událostí. Ale nejen jich…

AKTUALIZOVÁNO, 15.6.2016 – zpráva z TP Vision, resp. ze společnosti Banaxi, říká, že chyba v přihlášení do VoD aplikace Banaxi už byla opravena a vše funguje jak má.

Za doporučenou cenu 35 990 Kč přichází na český trh televizor, který výborně vypadá, má výtečný obraz, solidní zvuk a je vybaven operačním systémem Android TV. Ten ale bohužel ani v poslední verzi 5.1 není stoprocentní. Jinak řečeno – na předposlední verzi firmwaru (ta poslední přišla těsně před skončením testu – viz dále) byl nespolehlivý, resp. způsoboval, že televizor působil nespolehlivě. V praxi jsem se tak setkal se samovolným restartováním v případě spuštění problémové aplikace, občasným zamrznutím a i nemožností několikrát po sobě televizor zapnout. Vezměme to ale postupně.

Philips 55PUS6501 je vybaven hodně lesklou obrazovkou s rozlišením Ultra HD (4K), dvoustranným osvětlením Ambilight, čtyřjádrovým procesorem a 16 GB na flash paměti, z nichž pro data a aplikace je k dispozici zhruba polovina. Pokud se vám to zdá málo, stačí připojit nějaké USB médium a máte vystaráno.

ČTĚTE TAKÉ: Televizory Philips 6000 přicházejí. Nabídnou HDR a 4K

Test televizoru Philips 55PUS8700 s Android TV (5.1)

Televizor umí nahrávat či pozastavit živé televizní vysílání, vyžaduje ale – jak je zvykem – vyhrazené a spárované médium se speciálním formátováním, které si obstará samotný televizor (vyhradí zde i dodatečné místo pro data a aplikace). Co se týče tunerů, výrobce, tedy společnost TP Vision, na webových stránkách udává jen „DVB-T/C/T2/S/S2“. O podpoře kodeku HEVC nemluví, resp. mluví pouze u multimédií. Je to běžná politika výrobců, kteří se jistí do okamžiku, kdy nebude jasné, s jakými parametry se vlastně bude v DVB-T2 vysílat. HEVC ale na tunerech podporován je.

Snadná instalace pozemního příjmu i Wi-Fi

Instaloval jsem tuner DVB-T a prakticky vše bylo rychlé a bezproblémové. Bezdrátovému připojení k routeru můžete heslo buď zadat manuálně, nebo se připojit tlačítkem WPS. Televizor si pak na Wi-Fi „n“ můžete napojit buď přes frekvenci 2,4, nebo 5 GHz. To už záleží na vás.

Problémem pro někoho může být třídění naladěných kanálů. Jednak to jde pouze prostřednictvím oblíbených položek a jednak je obtížněji k nalezení. Na obvyklém místě v menu nastavení totiž volba chybí a třídění se nabídne buď samo, nebo ho najdete v seznamu naladěných stanic v nenápadném menu v pravém horním rohu nabídky.

Zde můžete vytvořit seznam oblíbených kanálů, přejmenovat ho či vybrat si, který se bude používat, protože jich může být víc. Při vytváření seznamu oblíbených kanálů můžete přesunout do „oblíbených“ i více stanic najednou. Jen musí jít za sebou.

Na menu nastavení, které se otevírá na černém pozadí, je dobře vidět vysoký lesk obrazovky. V menu se nedá kolovat na žádné úrovni a nejde to ani v souborovém manageru v multimédiích. Někdy je tudíž najetí na položku časově poměrně náročné.
Autor: Bohumil Herwig

Na menu nastavení, které se otevírá na černém pozadí, je dobře vidět vysoký lesk obrazovky. V menu se nedá kolovat na žádné úrovni a nejde to ani v souborovém manageru v multimédiích. Někdy je tudíž najetí na položku časově poměrně náročné.

Výborný dálkový ovladač, styl ovládání ale zdržuje

Oboustranný dálkový ovladač (z druhé strany je klávesnice – viz galerie výše) se poněkud proměnil a hlavně je nyní výrazně tenčí! Stále ale jede v zavedených intencích, a jak můžete vidět na fotografii, v případě strany s tradičním ovladačem je pod rozměrným kurzorovým křížem s OK uprostřed trojice nepřehlédnutelných tlačítek. I když dříve bylo rozložení jiné, funkce jsou stále zachované: zleva tak vidíte Zpět, uprostřed se nachází „+“, které vyvolává kontextové menu, a vpravo je pak tlačítko Home, tedy vstup na domovskou stránku chytrých funkcí. Ale nejen jich, k čemuž se ještě dostaneme.

Vypnutí zvuku je logicky umístěno mezi postupnou volbu kanálů a hlasitost. EPG najdete nad kurzorovým křížem, takže také po ruce, a vedle něj je vstup do doplňkové nabídky, v níž je například zopakováno EPG, přehled aplikací, nahrávky, atd. Tlačítko tak trochu připomíná vyvolání spuštěných aplikací z mobilu, ale to Google u systému Android TV zakázal stejně, jako například ovládání kurzoru.

Zcela vpravo je pak těsně nad „křížem“ tlačítko List. To vyvolá, stejně jako OK, seznam naladěných stanic, ale dělá to výrazně spolehlivěji. OK totiž občas vyvolávalo informace ke kanálu, respektive aktuálnímu pořadu. Na systém jsem však nepřišel.

Z druhé strany ovladače najdete klávesnici QWERTY, kterou využijete nejen pro zadávání přístupů k nejrůznějším aplikacím (pokud to podporují), ale také k vyhledávání například na YouTube. Tedy až bude funkční (viz dále). Celkově ovladač působí kompaktně a budí výborný dojem a tahle inovace se TP Vision opravdu povedla!

Co se naopak nepovedlo, je styl ovládání. Předně se v nabídkách nedá kolovat, a to ani v souborovém manageru a v aplikacích na tlačítku „domečku“, což někdy hodně zdržuje a vyžaduje trpělivost. Tu vyžaduje i zmiňované OK. Tlačítko Info (Display), které by řešilo řadu situací, ale chybí.

V multimédiích OK vyvolá softwarové ovládání nabízející základní tlačítka a také výbornou možnost zrychleného přeskoku po časové liště. Klasická tlačítka ovládání multimédií pak najdete ve spodní části ovladače.

Osmidenní EPG bez obrazu, ale…

Programová nabídka je tradičně dvojí. Jednou data pocházejí ze sítě DVB-T, po druhé z internetu. Naštěstí standardně je nyní nastaveno to první a o tomto EPG také budu mluvit. To druhé je sice se zvukem, což tomu prvnímu chybí, ale to zase celkově vzato působilo spolehlivěji.

V každém případě obrazový náhled nyní chybí oběma a v provedení EPG má TP Vision na soupeře co dohánět. I když jak uvidíte dále, v něčem je před drtivou většinou konkurence naopak napřed…

Na obrazovce programové nabídky vidíte až osm stanic, jakmile ale na některém pořadu zůstanete déle, automaticky se vypíše podrobnější popisek a počet vypsaných stanic se sníží na pět. Vypsat si kompletní podrobné informace můžete tlačítkem „+“ vyvolávajícím kontextové menu. V něm lze také přepnout zdroj dat EPG, vyhledávat podle žánru a nastavit zcela zbytečně připomínku, protože to pohodlněji uděláte rovnou v hlavním náhledu.

Po EPG se můžete volně pohybovat, na kanál jste přepnuti až po stlačení OK, a to kdekoli v nabídce. Pokud se ptáte, kde se naprogramuje nahrávání, je to bohužel trochu komplikovanější. Musíte nejprve vstoupit do kontextového menu, odmáčknout „Informace o programu“ a teprve zde ve výpisu podrobných informací můžete nahrávání nastavit.

Naopak pěkně je uděláno přepínání v rámci dnů. Stačí jen zmáčknout žluté teletextové tlačítko a objeví se seznam dnů.

Jak vidíte, EPG je bez obrazu a zvuku, ale ve dvou ohledech je hodně zajímavé! Při příjmu dat z vysílače DVB-T se totiž programová nabídka stahuje na pozadí pro všechny multiplexy, což je hodně příjemné. Navíc co jsem zkoušel, přetrvávala i po vypnutí televizoru. Zde se ale opět sluší dodat: na dané verzi firmwaru…

Chytré funkce nepříliš spolehlivé i zde je ovládání…

Vyvoláte je tlačítkem domečku (Home, Domov) a najdete tu nejen aplikace pro předchozí platformu Philipsu, také aplikace pro operační systém Android TV, nějaká doporučená videa, hry, vstup do nastavení, na multimédia, atd. V podstatě jde o kompletní rozcestník provedený stejně jako u předchozí verze Android TV (5.0) v horizontální podobě. Ovládání se nijak nezměnilo a zde je třeba říci bohužel. V nabídkách se tak nedá kolovat (horizontálně ani vertikálně) a co víc, ikony aplikací se nedají umístit na pevné pozice, jako to umí konkurence. Posouvají se tak automaticky podle jejich využívání, což má někdy za následek, že se konkrétní aplikace hledá jen těžko a hlavně to trvá déle.

Po instalaci televizoru jsem našel aplikace, byly pouze v části Android TV, která se jmenuje prostě „Aplikace“. V části zvané Kolekce aplikací Philips nebylo nic a zde automaticky naběhly až po dalším zapnutí televizoru.

Z těch českých, resp. lokálních, najdete v části Android TV videotéky Voyo, FilmBox Live a Banaxi, k němuž se však v tomto konkrétním případě nešlo přihlásit. Po zadání jména a hesla totiž přihlašovací tlačítko nefungovalo. Banaxi o problému ví a řeší ho.

Voyo i FilmBox Live fungovaly jednou zcela bezproblémově, druhý den ale neustále padaly, nebo způsobily mrznutí televizoru, což platilo i u YouTube. To jsem ale na rozdíl od obou jmenovaných nerozchodil nikdy.

Aplikace se spustila, šlo v ní vyhledávat, ale při snaze o spuštění videa spadla, zamrzla, nebo vydala nějaké chybové hlášení. Vyhledávání navíc bylo klasicky komplikované, protože Google neustále upřednostňuje hlas, který je vám zde zcela k ničemu.

HbbTV (viz foto v galerii výše) funguje hned po instalaci a není třeba ho povolovat. Na kanálech České televize, ale i u FTV Prima pracovalo spolehlivě, pokud byl televizor připojen k internetu. Podobně na tom ostatně bylo i propojení přes Wi-Fi Miracast u mobilu LG Flex 2.

Do televizoru jsem z Google Play/Store tentokráte doinstaloval jen MX Player (více o kompatibilních aplikacích v testu Philips 55PUS8700 s Android TV 5.1) a s potěšením jsem konstatoval, že vyhledávání i v případě tohoto přístroje pracuje lépe. Vyhledávání si ovšem nepředstavujte jako na mobilu, protože ani zdaleka tak spolehlivé není. U firmy, jako je Google, je to naprosto nepochopitelné!

Spousta možností nastavení, včetně isf

Přednastavených obrazových režimů, kterým se tu říká „Styl obrazu“, je osm, z toho dva s kalibrací isf a jeden pro fotografie. Manuálně v základu upravíte kontrast, ostrost a barevnost, v pokročilých volbách pak barevnou teplotu, včetně možnosti nastavit vlastní.

Pokud přepnete na isf, dostanete ještě možnost úpravy konkrétní barvy modelu RGB plus azurové, žluté a purpurové. Nastavit můžete barevný tón a sytost, nebo se přepnout pouze do režimu RGB. Experimentovat můžete do sytosti, protože se k původním hodnotám snadno vrátíte.

U šesti přednastavených zvukových režimů můžete ovlivnit klasické basy a výšky, hlasitost sluchátek, obvyklé nastavení pro umístění televizoru (podstavec, zeď) a volbě „Více možností“ i formát audio výstupu a úpravu synchronizace (zpoždění zvuku). Zajímavou volbou je ale i možnost připojit bezdrátové reproduktory přes Bluetooth, což nemusí mířit jen na nějakou malou přenosnou reprosoustavu, ale takto můžete připojit i zvukovou lištu či subwoofer. Já vyzkoušel vynikající přenosný Chronos Miniboom, který se napojil a i pracoval, bez jakýchkoli potíží.

U Bluetooth je k dispozici šikovný průvodce, ve kterém pouze vybíráte, co chcete připojit. Jakmile je vybrané zařízení napojeno, zvuk půjde z něj a interní audio se vypne.

Televizoru také můžete zapnout speciální renderovací obvody pro bezdrátový příjem multimediálních souborů z mobilu či tabletu a někde to fungovalo výborně (aplikace Horizon Go), jinde ale znatelně méně (například Joj). Je tu ale i funkce opačná, možnost sledovat televizní vysílání v mobilu či tabletu. Najdete ji v menu „Bezdrátové a kabelové sítě“, „Kabelová nebo Wi-Fi“ a jmenuje se Wi-Fi Smart Screen.

Ještě bych neměl zapomenout na osvětlení pozadí televizoru Ambilight. To má čtyři režimy plus vypnuto a k dispozici je i volba Ambilight + hue směřující k propojení televizoru s chytrými LED žárovkami tohoto systému. Mimochodem jsou vynikající, je to trochu jiná třída.

Manuálně Ambilightu upravíte jas a barevnou sytost, nebo osvětlení přizpůsobíte barvě stěny výběrem z nabízené palety barev. Ambilight je tu dvoustranný (LED jsou umístěny vpravo a vlevo) a v detailu je vidíte v galerii na začátku článku. Zabudovaná verze Ambilight 2, která je už nějaký čas na trhu, je ovšem ve srovnání s předchozí generací tak říkajíc „nebe a dudy“.

Wi-Fi Miracast pracovalo s televizorem bez potíží. Pokud byl samozřejmě připojen k routeru a náhodou se samovolně neodpojil. Postihovalo to oba připojené routery – TP-Link Archer C9 (TP-Link AC 1900 Wireless Dual Band) i Netgear R7000. Problém byl tudíž v TV, resp. ve firmware.
Autor: Bohumil Herwig

Wi-Fi Miracast pracovalo s televizorem bez potíží. Pokud byl samozřejmě připojen k routeru a náhodou se samovolně neodpojil. Postihovalo to oba připojené routery – TP-Link Archer C9 (TP-Link AC 1900 Wireless Dual Band) i Netgear R7000. Problém byl tudíž v TV, resp. ve firmware.

Solidní kompatibilita, 4K chce USB 3.0

Bavit se nyní budeme o zabudovaném přehrávači médií a interním souborovém manageru. Dohrát samozřejmě můžete i jiné aplikace, jako jsem to například já udělal s MX Playerem, který při krátkém zkoušení fungoval bez pozorovatelných potíží. Další řádky jsou ale věnovány pouze zkušenostem s tím, co dostanete standardně.

Zabudovaný souborový manager je velice dobrý a nabízí jak přehrávání podle jednotlivých druhů multimédií, tak všechny na jeden zátah. Byl by výborný, či dokonce vynikající v okamžiku, kdy by se ve výpisu souborů dalo kolovat, což bohužel nejde. A pokud zasunete nějaké větší médium, což jsem také udělal (250 GB USB disk), je to docela náročné. A ještě na jednu věc si budete asi muset zvyknout. Tlačítko Zpět se tu totiž někdy chová jako Exit. Pokud jste ve výpisu multimédií, pak z nabídky – bohužel bez ptaní – vyskočíte zpět do televizního tuneru. Pokud jste v přehrávání videa, ukončí se, což můžete také udělat tlačítkem Stop na dálkovém ovladači.

A kompatibilita? Slušná!

U fotografií televizor přehraje i 3D snímky ve formátu MPO, což je příjemné překvapení (3D není, ale udělá z nich 2D). Jinak zvládl pouze JPG.

Příjemné překvapení na mě čekalo i u muziky, kde si zabudovaný přehrávač poradil nejen s formátem FLAC, ale přehrál i skladbu s šestikanálovým zvukem ve standardním DTS. DTS HD už ale nikoli.

U SD/HD videa televizor mj. zvládl MPEG-4, H.264 či například AVCHD z kamery Sony. V rozlišení Ultra HD (4K) jsem se ale kupodivu nejprve vůbec s H.264 nechytl a stalo se mi i to, že se televizor zcela samovolně restartoval.

Ultra HD (4K) s kodekem H.265/HEVC pak televizor zvládal vcelku rozumně a v mezích možností daných kategorií a cenou. Tu tam tudíž byla vidět lehká škobrtnutí v rychlých pohybech či švencích kamery, některé testovací ukázky pak nepřehrál vůbec.

Nakonec jsem ale přišel na to, že jsem omylem testovací flash paměť Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB zasunul do USB 2.0. Při přehrávání přes USB 3.0, se už H.264 rozeběhlo, někdy lehký třas při rychlých pohybem prakticky zmizel, resp. se výrazně omezil, ale opět nebyly přehrány některé testovací ukázky s kodekem HEVC a šlo o 4K videa se 60 sn./s (Full HD/HEVC bez potíží jelo). Televizor přitom vedle 24 sn./s pohodlně ve 4K zvládal i 50 sn./s. To je ale zjevně jeho maximum, což mi u televizoru s katalogovou cenou 35 000 Kč určitě nevadí. Pokud jde o HDMI vstupy, má Philips pro Ultra HD udáváno na všech konektorech HDMI, rozlišení až 3 840 × 2 160p při 24, 25, 30, 50 a 60 sn./s. A abych nezapomněl – pokud budete chtít, aby si televizor ve videu pamatoval pozici, nesmíte mezi tím přehrát nic jiného. Pokud tak učiníte, začnete hezky od začátku.

Kontextové menu na tlačítku „+“ vyvolá v tuneru takovouto nabídku.
Autor: Bohumil Herwig

Kontextové menu na tlačítku „+“ vyvolá v tuneru takovouto nabídku.

Až na chyby u Googlu…

Televizor nabízí vynikající obraz za skoro všech okolností. Výtečně se předváděl například na ČT sport HD při hokejovém mistrovství světa, kde ukazoval nejen prakticky bezchybnou ostrost za rychlých pohybů, ale i vynikající resamplování z Full HD na Ultra HD. To ostatně převáděl i při práci s nízkým rozlišením a v rámci své třídy a ceny se rozhodně choval nadstandardně. Výrobce sice pohledové úhly neuvádí, ale subjektivně vzato se blíží maximu, tedy 178°, potěší i dosti rovnoměrně podsvícená obrazovka. Zvuk se sice zdá být dosti plochý s minimem středů, nevýraznými basy a výraznějšími výškami, ale vzhledem k hloubce televizoru nemohu říci ani slovo. Tak se jevil alespoň v běžném provozu. V multimédiích přes USB a na kvalitní nahrávce se však ukáže, že má přece jen na víc.

Co se příliš nedařilo, bylo zpracování videa z HbbTV České televize, a i Prima na tom mohla být lépe. Kvalita však stále byla v průměru ceny a třídy.

Na druhou stranu měl televizor ale také občas potíže s udržením Wi-Fi, tu a tam se samovolně odpojil a musel jsem znovu zadat heslo. Problémy byly i s chytrou částí, kde například FilmBox Live jeden den chodil bez potíží, druhý den padal a mrznul, takže jsem někdy musel televizor vytáhnout ze zásuvky. Platilo to ale i u Voyo, a padalo dokonce i „firemní“ YouTube. Operační systém Google Android TV (5.1) se tak choval poněkud nevyzpytatelně, několikrát samovolně restartoval televizor a několikrát nešel vůbec zapnout. Naštěstí jen v řádu minuty, dvou.

Televizoru pak jen červeně poblikávala jeho dioda (skoro zlostně…). Vždy se ale po chvíli umoudřil, nebo sem mu domluvil vytažením z elektrické sítě.

V nové verzi firmwaru, která je aktuálně k dispozici, jsou podle výrobce opraveny zejména chyby zapínání a vypínání TV či zapnutí bez videa či audia, na což jsem narazil jen jednou.

Všechny potíže s operačním systémem Googlu nic nemění na faktu, že obrazově je Philips 55PUS6501 vynikající, a to i při přehrávání streamovaného videa. Designově, resp. vnějším designem, je také na jedničku, jen při jeho případném nákupu nezapomeňte na to, že nožičky jdou lehce za okraj obrazovky, s čímž je třeba při umístění na skříňku počítat. Teď si jen přejme, aby Google KONEČNĚ dotáhl Android pro televizory do spolehlivé podoby. Na můj vkus to totiž trvá už poněkud dlouho…

Hodnocení

Pro: výtečný obraz a resamplování jdoucí nad rámce třídy a ceny, vnější design

UX DAy - tip 2

Proti: operační systém Google Android TV stále nespolehlivý a nedotažený, v nabídkách se nedá kolovat, což někdy hodně zdržuje, ikony aplikací nelze připnout na jedno místo tak, jako to umí konkurence

Balení obsahuje

  • oboustranný dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka přímo v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Jak důležitá je pro vás možnost, zakotvit ikony aplikací na domovské obrazovce televizoru na jednom místě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).