Hlavní navigace

Philips 55PUH6400: levná, rozměrná 4K s Android TV, který ještě nedozrál

19. 8. 2015
Doba čtení: 16 minut

Sdílet

 Autor: Philips
AKTUALIZOVÁNO: A máme tu první televizor s dlouho očekávaným operačním systémem. Mějte na paměti, že je to levná záležitost, takže nečekejte žádné zázraky. Ale…

AKTUALIZOVÁNO, 21.8.2015: Android TV s největší pravděpodobností vůbec klasický kurzor myši nepodporuje! Pokud jde o fungování v hrách, z TP Vision mám zprávu, že s několika televizory s tímto o. s. s úspěchem vyzkoušeli Mad Catz C.T.R.L.R Mobile Gamepad, který se dá pořídit i u nás za asi 1.500 Kč. Dohodli jsme se také, že jakmile přijde nějaká výrazná aktualizace Android TV, budu si moci televizor znova vyzkoušet.

ČTĚTE TAKÉ: 

Philips – jak vypadá nový Android TV (5.1)

Philips 40PFH6510 (Android TV).

Televizor s lesklou obrazovkou (což je vidět v galeriích) se vyrábí v úhlopříčkách 40" (102 cm), 50" (127 cm) a 55" (140 cm) a právě v této velikosti byl i zapůjčen. Cena 26 999 Kč bude odpovídající, jen si musíte uvědomit, za co platíte a že na obrazovou elektroniku toho právě moc nezbylo.

A je zřejmé proč.

Obrazovka s rozlišením Ultra HD (4K) a s úhlopříčkou 55" je stále dosti drahá, excelentní výbava také něco stála a svou roli pochopitelně sehraje i naprostá novost jak televizoru, tak zejména operačního systému Android TV.

Ten ovšem zatím není takové terno, jak uvidíte dále…

Televizor má svou eleganci. Pozor ale při instalaci na vystouplé logo pod obrazovkou. Při montáži se může lehce poškodit, takže nepokládat panel na zem!
Autor: Philips

Televizor má svou eleganci. Pozor ale při instalaci na vystouplé logo pod obrazovkou. Při montáži se může lehce poškodit, takže nepokládat panel na zem!

Výsledkem je televizor určený co do obrazu pro nenáročného diváka, který ovšem požaduje výtečnou výbavu, velký rozměr obrazovky a vyspělý operační systém s možností budoucí aktualizace a vcelku stálý příliv nových aplikací.

S těmi posledními body mě nechytejte za slovo. Android TV má v tomto ohledu ještě hodně dlouhou cestu před sebou, což platí i o samotném OS a zejména o přístupu jeho tvůrce, společnosti Google. Ta se k němu totiž chová dosti macešsky, resp. někdy zcela opomíjí uživatele jako takového.

Zatím není rozumných aplikací moc, spolehlivost systému rozhodně není stoprocentní a funkčnost je omezená. Zkrátka je to ještě tak na půl roku, v případě Googlu možná na rok, dva.

To by na úvod stačilo (snad jsem vás dostatečně zděsil…) a pojďme se podívat, jak vlastně televizor šlape. Mimochodem, více než kdy jindy jsem tady myslel na aktualizace, takže jsem je neustále sledoval. Nakonec ale v polovině srpna stále nic, a přitom by to Android TV potřeboval jako prase drbání.

Instalace s duální Wi-Fi

Podstavec není vyřešen právě ideálně a bohužel se to týká i jiných modelů letošních televizorů. Jedna ze dvou sad šroubů není právě obvyklá, navíc při montáži nohy podstavce do obrazovky zjistíte, že spodní dvojice šroubů je hodně utopena a i s tím správným šroubovákem je dosti špatně dostupná, takže nejspíše tři, čtyři montáže/demontáže a bude vymalováno.

Tolik se jich ale snad za běžného života televizoru dělat nebude.

V každém případě šel celokovový podstavec vymyslet podstatně lépe a značka to ještě nedávno rozhodně uměla. To je ale podružné. Hlavně by totiž měl mít pořádné podložky. Takto je má v zadní části podstavce hodně tenké a vepředu žádné.

Softwarová instalace je důkladná, včetně pomalého ladění kanálů DVB-T, ale kdo si počká, ten se dočká. Na závěr, resp. po instalaci, si můžete podle svých preferencí nechat upravit obraz a zvuk. TP Vision to sice dělá na jednom z naladěných kanálů, což je jen dobře, ale nedá vám vybrat a když máte takovou smůlu jako já, že narazíte zrovna na takový, který permanentně vypadává, moc toho nepoladíte. Navíc si nejsem jist, že samotný proces je zcela v pořádku, protože obraz příliš dobře nevypadal, takže dokud se to neusadí, raději tento krok přeskočte, a to včetně zvuku, a pohrajte si s tím v menu nastavení.

Ostatně, volbu můžete kdykoli spustit znova.

Setřídění naladěných kanálů se nedělá fyzicky, nýbrž jen přes oblíbené položky. Vše je ale navrženo velice šikovně, takže máte k dispozici i jejich následné úpravy a dokonce i přesunutí více kanálů najednou, resp. přesunutí stanic ve zvoleném rozsahu. Seznam kanálů pak vyvoláte tlačítkem OK, ale ne vždy to fungovalo a někdy si prostě Android postavil hlavu.

Mimochodem, Wi-Fi „n“ pracuje i na 5 GHz, ale objevuje se jako jediná (!) bezdrátová síť a je tudíž duální, tj. může sdílet data po 2,4 i po 5 GHz.

Vzhledem k ceně a třídě je to rozhodně neočekávané.

Kolem kurzorového kříže je soustředěno několik důležitých tlačítek: „i“ (info o vysílaném pořadu či přehrávaném souboru), Options (Možnosti – HbbTV, jazyk, atd.), Zpět (Back) a Domov, tedy Home (tlačítko se symbolem domečku). To vyvolá vstup do chytrých funkcí a menu nastavení.
Autor: Philips

Kolem kurzorového kříže je soustředěno několik důležitých tlačítek: „i“ (info o vysílaném pořadu či přehrávaném souboru), Options (Možnosti – HbbTV, jazyk, atd.), Zpět (Back) a Domov, tedy Home (tlačítko se symbolem domečku). To vyvolá vstup do chytrých funkcí a menu nastavení.

Ovládání trochu jiné, ale povedené

Menu nastavení najdete v nabídce na tlačítku Domov (Home) zcela dole. Na dálkovém ovladači je sice tlačítko se symbolem ozubeného kolečka, ale to vyvolá tzv. Častá nastavení, kde jsou Styl obrazu, Formát obrazu, Styl zvuku, Hlasitost sluchátek, Reproduktory, Časovač vypnutí a Všechna nastavení. Posledním bodem je míněn vstup do kompletního menu nastavení, který je zde vlastně dublovaný, což je jistě jenom správně a takovýto styl si zasluhuje pochvalu. Každý si tak najde tu svou cestu, která mu vyhovuje.

Dálkový ovladač je velice dobrý s tradičním rozložením značky a bohužel taktéž tradičním odhozením tlačítka s EPG poněkud bokem, což je problém u masových značek stále častější.

A ještě jedna výtka – kdyby bylo Back (Zpět) kombinováno s Exit nebo bylo poblíž a samostatné, vše by se ovládalo podstatně lépe. Takto musíte tlačítko zbytečně hledat, nemluvě o tom, že někdy Zpět funguje jako Exit, a teď nemyslím situaci, kdy se nachází na poslední volbě před vyskočením do televizního tuneru.

I v tomto by to chtělo udělat pořádek, protože to někdy obsluhu trochu rozhodí.

Na ovladači nechybí ani u nás nedostupný Netflix (můžete se zaregistrovat a budete upozorněni na jeho příchod), Search fungující i v televizním tuneru a nad rozměrným kurzorovým křížem vidíte i tlačítka Sources (vstupy/výstupy) a zmiňované TV kombinované s Exit. Třetí, neoznačené tlačítko, resp. označené jen podivným a nic neříkajícím symbolem, vyvolá další menu nazvané „Nabídka televizoru“. V něm jsou tak nějak cik cak různé funkce, jako „Sociální televize“, „Cloudový prohlížeč“, TV Průvodce, tj. EPG, a také přímý vstup do Galerie aplikací. Je to zkrátka další cesta, jak něco vyvolat, kterou můžete, ale také nemusíte používat, takže to nijak nevadí. Škoda jen, že ani tady se nedá kolovat, což bohužel platí obecně.

Menu „Častá nastavení“ je vyvolatelné prakticky kdykoli, dokonce i ve widgetech, a podobně funguje i nabídka na tlačítku Domov.

Google Android se v tomto okamžiku tváří multitaskově, což ovšem při instalaci aplikací tak nějak nedělá.

A nejenom tam.

Sedmidenní EPG bez obrazu a někdy i zvuku, ale s daty

EPG je pouze se zvukem a obraz zcela chybí. Ve spodní části stránky najdete drobným písmem napsáno „Powered by Gracenote“. Data nicméně – jak je u značky Philips zvykem – mohou pocházet buď z internetu, což bylo nastaveno standardně, nebo z TV vysílače. Po přepnutí se sice náhled EPG nezmění, ale ztratí se zvuk a někdy se také mohou změnit výstupy, resp. přijímané stanice (u Gracenote jich bývá méně).

Po EPG se pohybujete, aniž byste na kanál skočili, a pokud se na pořadu na okamžik zastavíte, objeví se část podrobnějšího popisku. Ten úplný vyvoláte tlačítkem „i“, na požadovaný kanál skočíte tlačítkem OK.

Velice příjemná je práce s internetovými daty programové nabídky, která se zjevně ukládají a jsou i na pozadí obnovována. Nezáleželo tak, na jakém multiplexu jsem se nacházel, a „přežijí“ i vypnutí televizoru.

Tak by to mělo být na moderním operačním systému i normálně, tedy když jsou data stahována z vysílače.

To ale bohužel nefunguje snad nikde (s výjimkou Loewe Reference).

Narazil jsem tu také na další z několika chybek. Jakmile jsem se hned po zapnutí televizoru přepnul do EPG, zmizel zvuk a už se neobjevil. A přitom bylo stahování dat stále nastaveno na internet. Ostatně jak můžete vidět v galerii, jednou se mi také stalo, že se textové zobrazení překrývalo, takže vše bylo zcela nečitelné.

Z EPG můžete jako obvykle nahrávat nebo se na pořad nechat upozornit a televizor se – kupodivu – z pohotovostního režimu i probudí, což je dnes pomalu unikát.

Teď si ale vlastně uvědomuji, že jsem si nezapsal, v jakém režimu stahování dat se právě nacházel…

Chytré funkce s Android TV

Tento nejnovější operační systém vycházející z Android 5.0 má redefinovat celý segment a usnadnit tvorbu aplikací pro nejrůznější zařízení, včetně televizorů. Bohužel byl uveden poněkud zrychleně, a tak je zatím neusazený, občas drhne a občas je v některých klíčových částech vysloveně nedotažený.

Platí to například i o EPG a výše uvedených potížích a týká se to i ovládání a aplikací. Naštěstí to společnost TP Vision stojící za značkou Philips (TV) zvládla, takže je tu celá řada dalších aplikací pracujících v režimu kompatibility s předchozí platformou Net TV. Jde například o Voyo a vše najdete v části zvané „Kolekce aplikací Philips“.

Jsou tu samozřejmě i aplikace pro Android TV (všechny umístěné v části „Aplikace“), které se stahují – pokud se budete hodně snažit – přes Google Play. À propos, tržiště aplikací!

Google zjevně neví, co roupama dělat, takže tady se služba nově jmenuje Google Store (pod ním je výrazně menším písmem napsáno Google Play).

Možná si pamatujete, že jedno přejmenování se odehrálo před pár lety.

Vraťme se ale k operačnímu systému. Občas trochu zazlobila jeho stabilita, čímž nemyslím, že by vysloveně spadl, ale projevovalo se to spíše na aplikacích, které nejprve perfektně chodily a pak z ničeho nic začaly zlobit. Šly sice spustit, ale posléze se objevovala hlášení o pádu, nebo se aplikace rovnou zastavila. Nejinak tomu bohužel bylo i při sdílení obrazovky s mobilem, které je zjevně nedotažené, a to i v případě zařízení s certifikovaným Wi-Fi Miracast. Ostatně i tento televizor má Wi-Fi Miracast certifikované…

Tady má Google, resp. Android TV/5.0, nějakou cestu před sebou, ale už teď je jasně vidět, že výrobce nezvládá systémový přístup a zjevně nezvládá ani to základní. Totiž kdo jsme, kam jdeme a co vlastně chceme. Tedy parafrázováno směrem k operačnímu systému.

U Android TV to bylo vidět často, i když neříkám, že na každém kroku.

Chytré funkce televizoru Philips 55PUH6400 povětšinou pracovaly (až na zmiňované sdílení, které co do kvality obrazu nejelo nikdy rozumně) a předem instalované aplikace a widgety Filmbox Live (aplikace Android) a Voyo (je tu 2× – jednou pod Net TV, podruhé jako aplikace Android) také povětšinou jely bez problémů.

Na Google Play jsem je ale nenašel, stejně jako řadu dalších lokálních či hojně používaných aplikací, včetně například na Androidu 4.2 plně fungující hry Air Attack HD Lite, aplikací ČT, Českého rozhlasu či televizí JOJ a Markíza. K dispozici dokonce nebyla ani známá hra Angry Birds.

S aplikacemi pod Android TV je to nyní zkrátka na draka. Zlatá verze 4.2!

Alespoň, že HbbTV fungovalo bezproblémově a v sekci Test AV formátů televizor přehrál všechno s výjimkou jediného – ukázky pod číslem 10, která je v Ultra HD a MPEG-DASH. Ostatní 4K ukázky pracovaly a „desítka“ mi zlobí i u jiných značek a jiných operačních systémů.

Nedotaženost se projevuje i v tom, že v nabídce chytré části citelně chybí možnost sdílení informací (video, zvuk, obraz), a to jak směrem z mobilu, tak směrem opačným, tedy z televizoru do mobilu. Volbu pro prosté sdílení obrazovky tak musíte pracně hledat v menu.

Spousta možností nastavení

Přednastavených obrazových režimů je osm, z toho dva kalibrované podle ISF, což tak nějak v této cenové relaci a s tímto určením televizoru nechápu.

Manuálně můžete upravit barvu, kontrast, ostrost plus zapnout nejrůznější elektronická hejblátka typu vylepšení pohybové ostrosti. Vše je doprovázeno ukázkami a podrobnou nápovědou.

Zvuk je k dispozici v šesti režimech, upravit jdou klasické basy a výšky, hlasitost sluchátek a je tu i přímá volba pro bezdrátové reproduktory.

V menu najdete i volbu „Nastavení systému Android“, kde je mj. Google Cast, aplikace, úložiště a další volby, včetně synchronizace.

Všimnout byste si měli i volby „Zapnout přes Wi-Fi (WoWLAN)“ dovolující zapnout televizor přes mobil či tablet a bezdrátovou síť. Nepřišel jsem ale na to, jak ji zprovoznit.

Na chytrou funkci jsem narazil v menu nastavení. Jmenuje se „Digital Media Renderer – DMR“ a má převzorkovat obraz při jeho příjmu přes Wi-Fi z mobilu nebo tabletu. V případě telefonů Acer Jade Z (HD Ready), který jsem měl zrovna v té době k dispozici, a LG Flex 2 (Full HD) se mi ale často objevovalo hlášení, že obraz není pro toto zařízení optimalizován. Nakonec se při použití Wi-Fi Miracast ukázalo, že jednou nejde obraz, podruhé zvuk, a navíc obrazová kvalita byla v podstatě nekoukatelná. Tato funkce zlobila i na dalších dvou televizorech s Android TV, které jsem měl zapůjčeny, ať už byla volba DMR vypnuta nebo zapnuta.

Tohle, obávám se, nebude věc Philipsu, resp. TP Vision jako výrobce televizoru, nýbrž Googlu a potvrzuje to zprávy, které o Android 5.0, resp. Android TV jdou.

Televizor nemá žádný mikrofon (ten dostanete až od řady 7600) a hlasové vyhledávání, které v Android TV je, tudíž nefunguje, i když po instalaci vidíte, že se nabízí. Doporučuji funkci vypnout, protože jinak různě otravuje.

Herní ovladač… Dá se použít Logitech fungující přes Bluetooth. Ten jsem sice nezkoušel, ale podle výrobce některé z nich fungují. Divil bych se. Já měl problémy s prostou klávesnicí s dotykovou destičkou a kurzor jsem nikdy nerozchodil. (Jdou zprávy, že ho Google vůbec u Android TV nepodporuje!)

Tlačítko úplného vypnutí tu není a na televizoru je pouze elektronické multifunkční tlačítko. Nicméně přece jen spotřebu v pohotovostním režimu při vypnutí tímto způsobem můžete snížit: z < 0,5 W na < 0,3 W.

Do přehrávání multimédií přes USB nebo přes lokální síť, a také do vašich nahrávek, se přepnete tlačítkem Source.
Autor: Philips

Do přehrávání multimédií přes USB nebo přes lokální síť, a také do vašich nahrávek, se přepnete tlačítkem Source.

Nedotažený souborový manager a titulky. Tohle ale nebude Androidem…

Souborový manager už od pohledu nemá s operačním systémem Android TV nic společného a je to stará známá klasika, kterou značka Philips používá už hodně dlouho. Po adresářové struktuře se nedá kolovat, takže u médií s vysokou kapacitou je pohyb časově dosti náročný. Nicméně velice jednoduše se ovládá (zlobí pouze tlačítko Back, které se někdy chová jako Exit) a vybrat si můžete jak z přehrávání podle jednotlivých druhů multimédií, tak volbou „Složky“ zvolit přehrávání všeho, co televizor zvládne.

A zvládne toho dost.

Co bohužel stále neumí, je zvětšit písmo u externích titulků ve videu (jsou na 140 cm úhlopříčky hodně malé) a neumí je automaticky spustit, byť jim poté, co je manuálně povolíte, zvládne vybrat jinou znakovou sadu a tu si už dokonce i zapamatuje. A pamatuje si i pozici, kde přehrávání skončilo, a to i po odskoku do tuneru, i když to uměl jen pro jeden soubor. Jakmile jsem pustil další film, pozice se ztratila.

Škoda, že firma rovnou nesáhla například po vynikajícím MX Playeru, který jsem ale našel a nainstaloval. A pracoval, až na nepochopitelnou věc se zobrazováním souborů. Ukazoval totiž i položky v koši a přechodné položky, což se mi ještě nikdy nestalo. Přehrávání ale bylo tradičně bezproblémové a jdou parádně zvětšit i titulky.

Vraťme se ale k zabudovanému přehrávači. Ten zvládal filmy v H.264, XviD i MKV (L4.0, L4.1). WMV HD mělo tradiční potíže při dekódování, ale to není nic podstatného.

HD nahrávky z kamer a fotoaparátů jsou co do kompatibility stejné jako u řady 5000 (MOV, MTS, M2TS, MP4), zvuk v DTS taktéž podporován není.

U fotografií vás čeká překvapení. Televizor totiž neumí 3D snímky (MPO), i když jsou anoncovány, a ty jsou pro mě osobně jediná věc, která dává v pseudoprostorovém světě smysl. Z běžných formátů pak umí jen JPG, i když udává celou řadu dalších (viz tabulka níže).

Muzika je podporována v MP3, WAV a WMA a v tomto ohledu se přehrálo vše.

Všechna rozhraní na jednom místě… Nezapomeňte, že jedno z USB je verze 3.0, všechna (!) HDMI naopak verze 2.0 a televizor podporuje i video s kodeky H.264 a H.265/HEVC!
Autor: Bohumil Herwig

Všechna rozhraní na jednom místě… Nezapomeňte, že jedno z USB je verze 3.0, všechna (!) HDMI naopak verze 2.0 a televizor podporuje i video s kodeky H.264 a H.265/HEVC.

Slabé resamplování, tmavé detaily, prostě jednodušší obraz

Obrazově mi televizor připomněl dobu přede dvěma roky, kdy se objevily první přístroje s rozlišením Ultra HD (4K). Resamplování je totiž na podobné úrovni. Ceně ale odpovídá a tady se skloubila excelentní výbava, včetně čtyř (!) konektorů HDMI 2.0, certifikované Bluetooth 4.0 (aptX Low Latency), což je vlastní všem televizorům Philips s Android TV, a duální Wi-Fi, což stále není zvykem ani u přístrojů o dvě třídy výše. Je tu ale také rozlišení Ultra HD (4K) a díky úhlopříčce i poměrně drahá obrazovka a také s napětím očekávaný operační systém Android TV od Google.

To, že je obrazová elektronika jednodušší, bych přežil, ale je opravdu velká škoda, že se do ceny nevešlo alespoň základní osvětlení pozadí televizoru Ambilight. S tímhle budou mít podle mého potenciální zákazníci největší potíž.

Obraz je někdy výborný, jindy hodně slabý, zkrátka s podstatně větším rozptylem, což odpovídá jednoduchým a levným televizorům, i když tady se to laikovi nemusí zdát.

U tohoto přístroje se ke všemu přidává ještě další vlastnost, která ovšem není v dané třídě – a nejen v ní (!) – nijak výjimečná. Totiž to, že tmavší detaily jsou ještě více ztmavovány. Někdy je to do očí bijící. Záleží to především na scéně, na datovém toku a nejspíše i na tom, jak se potká rozlišení a „rozmítání“ na Ultra HD panel.

Nemohu ovšem pregnantně prohlásit, že příčina je pouze v resamplování. Viděl jsem to totiž i u nahrávek v Ultra HD (4K) HEVC. Ty sice byly podány bez zaváhání, stejně jako 4K s kodekem H.264, ale zatmavené detaily byly vidět i zde, a to dokonce i u testovací ukázky TP Vision, kterou si můžete z televizoru pustit.

Philips 55PUH6400 míří na ty, kteří chtějí parádní výbavu, za kterou by se nemusely stydět ani televizory o deset či patnáct tisíc dražší, a chtějí zároveň velkou úhlopříčkou a moderní linuxový systém. A přitom zároveň nechtějí za televizor vydat čtyřicet tisíc.

Když si tohle uvědomíte a touto optikou poměříte Philips 55PUH6400, budete spokojeni.

Ovšem to, že Google operační systém nedotáhl tak, jak měl, je zcela jasné. Plakat je ale třeba na jiném hrobě a ti, kdo si pořídili televizory Philips s Android 4.2, si letos opravdu mohou mnout ruce.

Když si ale uvědomíme, že problémy s Googlem budou mít všichni výrobci, kteří Android TV používají, tedy i Sony a přistupuje i Sharp, doufám, že jejich tlak donutí spícího a někdy i prudícího molocha konečně něco dělat.

A ještě drobnost: jak jste si všimli, není tu tuner DVB-T2, ale podpora kodeku HEVC tu je. A protože tu jsou čtyři (!) rozhraní HDMI 2.0, můžete v budoucnu pro zpracování videosignálu využít i nějaký externí 4K set-top box a z televizoru si tak vlastně udělat Ultra HD monitor. I tohle může být další využití…

Hodnocení

pro: české aplikace, výborně fungující Voyo pod Netrange, USB 3.0, Bluetooth 4.0 (aptX), fungující HbbTV na stanicích ČT, 4× HDMI 2.0 (!), velice úsporná (!)

BRAND24

proti: někdy ještě nejednotné ovládání, nedotažený OS Android TV, což jde na vrub Googlu, stejně jako např. neschopnost vyvolat seznam naposledy spuštěných aplikací, podstavec prakticky bez gum (hrozí poškození nábytku), jednoznačně chybí Ambilight

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • natáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Přemýšlíte nad chytrým televizor s operačním systémem Android?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).