Hlavní navigace

Philips 55POS901F (OLED): vynikající obraz i resamplování, excelentní HDR

19. 4. 2017
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: TP Vision
První televizor s obrazovkou OLED společnosti TP Vision, první OLED na našem trhu se startovní cenou pod sto tisíci korunami. Bohužel ale ne vše je pouze růžové.

Tahle OLED novinka má i další NEJ. Je například momentálně jediná s osvětlením pozadí Ambilight, které má Royal Philips, nebo také Royal Philips Electronics of the Netherlands, patentován. Je rovněž hodně zajímavá cenově, i když se k nám dostává poněkud později, protože její výrobce, společnost TP Vision prodávající televizory pod značkou Philips, dal přednost trhům, na kterých se přece jen očekávají vyšší prodeje. Nicméně už dorazila, takže se pojďme podívat, jaká je, a hlavně, co za své peníze dostanete. I když je to v rámci segmentu OLED za 89 999 Kč cenová bomba, není samozřejmě za hubičku.

O Philips 55POS901F jsme se zmiňovali už několikrát, takže si stručně shrňme, jaké technické parametry můžete očekávat. Televizor je vybaven obrazovkou OLED nevyžadující podsvícení o úhlopříčce 55 palců, tedy 140 cm, s rozlišením Ultra HD (4K) a třístranným osvětlením pozadí typu Ambilight + hue, které je umístěno nahoře a po stranách, přičemž jde propojit s vynikajícími Wi-Fi žárovkami Philips hue. Je tu i kompletní, navíc zdvojená tunerová sada, včetně kompatibility se současným, resp. budoucím zemským DVB-T2/HEVC. Vše je postaveno kolem operačního systému Android TV a jde o první televizor TP Vision, který na trh přichází přímo s verzí šest. Na tu momentálně výrobce přechází u výrobků pro rok 2016, hned poté mají následovat další, u kterých to bude možné. Itinerář najdete na odkazu níže.

A ještě poznámka: na počátku tohoto týdne nebyla data na stránkách Philipsu kompletní, resp. řada z nich byla zavádějící. Například šířka podstavce pod televizor 1 mm, pouze jednotunerové osazení (s tunery se to tu má trochu speciálně) a zajímavostí je i otazník u přehrávání videa s kompresí HEVC. Nedivte se proto tomuto údaji v bodu kompatibilita v tabulce parametrů.

NAPSALI JSME: Philips TV 2017: uveden druhý OLED, oznámeno streamování s HDR (14. 3. 2017)

Máte Philips s Androidem? Připravte se na verzi 6.0

Prodej OLED televizoru Philips 55POS901F zahájen i v Česku (23. 2. 2017)

Recenze Philips 43PUS6501 s Android TV 6

Seznam kanálů vyvoláte OK, do třídění vstoupíte přes „tři tečky“ v pravém horním rohu.
Autor: Bohumil Herwig

Seznam kanálů vyvoláte tlačítkem OK, do třídění vstoupíte přes „tři tečky“ v pravém horním rohu.

Instalace dlouhá a bez vstupu do tuneru

O instalaci televizorů s operačním systémem Android TV toho už bylo řečeno dost a najdete ji popsánu například u Philips 43PUS6501, včetně řazení kanálů, které je tu zajištěno prostřednictvím tzv. oblíbených položek. Ty ovšem opět nenajdete v menu nastavení, nýbrž v seznamu naladěných kanálů na tlačítku OK (viz foto výše).

V případě tohoto televizoru jde už Android TV 6 z výroby, takže odpadá zdlouhavá kompletní aktualizace. Testovaný Philips 55POS901F tak nesl číslo verze 6.0.1, která se za provozu ukázala jako neusazená, k čemuž se ještě dostaneme. Aktualizace v průběhu testu nebyla k dispozici.

Pokud jde o podstavec, ten se skládá ze dvou samostatných nožiček, do kterých tudíž nelze obrazovku posadit. Montáž je sice snadná, ale jeden člověk musí obrazovku umístěnou třeba na křesle držet, zatímco druhý montuje nožičky. Obrazovka je hodně tenká, položení doporučit opravdu nelze.

Na závěr celé instalace opět zjistíte, že jste se neocitli v televizním tuneru, a tudíž nevidíte naladěný kanál. To je u TP Vision nová móda. Naštěstí na obou dodávaných dálkových ovladačích není problém najít tlačítko TV. Není tu totiž – jako u některých jiných modelů, resp. dálkových ovladačů – zapadlé kdesi na periférii. Jakmile ho stlačíte, jste konečně v naladěném televizním tuneru.

Klasická „dálka“ a verze s mikrofonem a dotykovou ploškou, která některým majitelům může způsobovat značné ovládací problémy.
Autor: Bohumil Herwig

Klasická „dálka“ a verze s mikrofonem a dotykovou ploškou, která některým majitelům může způsobovat značné ovládací problémy.

Ovládání s rezervami

TP Vision televizor raději dodává se dvěma dálkovými ovladači. Na ten oboustranný s dotykovou ploškou bylo zřejmě více stížností, protože ovládání nevyhovuje každému a mohou být potíže i s párováním. Například v autorově případě dochází k přeskakování více položek a někdy nemožnosti odmáčknout tu správnou. V podstatě je nepoužitelný, resp. velmi obtížně použitelný. Druhým ovladačem je naprostá infra klasika, kterou se TV řídí daleko pohodlněji a bylo to zcela bezproblémové. Na rozdíl od jiných televizorů značky tu není klíčové tlačítko „TV“ kdesi zasuto, ale je hned po ruce nedaleko od kurzorového kříže s OK uprostřed. Ten v tunerech šikovně vyvolá seznam naladěných kanálů, v multimédiích funguje jako Play/Pause na softwarové klávesnici. Klasicky si jen musíte dát pozor na nejasnou ikonu dvou obrazovek za sebou, která bohužel nevyvolá seznam spuštěných aplikací jako u mobilu, ale další menu nazvané Nabídka televizoru (foto je výše), v němž najdete např. vstup do EPG, tuneru, na zdroje (vstupy a výstupy) či do galerie aplikací. Je to jedna z dalších možností, jak se dostat tam, kam potřebujete. Například do nabídky aplikací můžete jít i přes Home, EPG má vlastní tlačítko atd. atd.

Zdaleka největší neplechu, pokud nepočítáme občasné jiné chování základních funkcí (firmware, OS?), dělá v ovládání tlačítko „+“. To vždy zajišťovalo dodatečnou kontextovou nabídku. Tu někdy zajišťuje také, ale jindy umisťuje položky mezi oblíbené. V tuneru však stále nabízí nahrávání, teletext a také vstup do dalších možností, v nichž najdete věci jako HbbTV na tomto kanálu, informace o kanálu či titulkový doprovod. V multimédiích je ale třeba použít tlačítko menu nastavení (naštěstí tu nechybí), protože tady pracuje s oblíbenými položkami.

V menu nastavení také můžete například ve zmiňovaných multimédiích operativně upravit zvuk, obraz či Ambilight. Pokud vám to půjde. Ten totiž někdy vypnout nešel, jindy nešlo vyvolat seznam kanálů přes OK a potíže byly například i s přechodem o úroveň výše v multimédiích či v některých částech menu nastavení. V těchto a i v jiných případech se občas při stlačení Back stalo, že zničehonic naběhla domácí nabídka na tlačítku Home, nebo televizor rovnou skončil v tuneru.

Už záměrem je zřejmě to, že místo aby se po stlačení „i“ vyvolala informace o aktuálním vysílání, jak je zvykem, jste přepnuti do nabídky na tlačítku „+“. V tuneru se tak „i“ chová zcela stejně jako kontextová nabídka, což do situace vnáší další zmatek.

Osmidenní EPG bez obrazu a zvuku, ale s probuzením

EPG, zde TV Guide, je bez zvuku a obrazu a opět ze dvou zdrojů, přičemž je standardně nastaveno „z vysílače“ (druhá volba je „z internetu“). Zvuk ale kupodivu jde poměrně dlouhou dobu (dvě, tři sekundy) po vstupu do programové nabídky.

Po EPG je možné se volně pohybovat, na daný kanál se dostanete jedině tak, že najedete na aktuální pořad a zmáčknete OK. Na žádném jiném pořadu to však už nefungovalo a OK nemělo naprosto žádnou funkci. Dodatečnou nabídku, pro typicky nahrávání a upozornění na pořad, musíte vyvolat tlačítkem „+“ (Možnosti). Pokud si v EPG nastavíte upozornění, TV se z pohotovostního režimu probudí, což je příjemné překvapení.

Pro vybraný pořad vidíte čas začátku a konce a část podrobnějšího popisku. Jestliže chcete přejít na jiný den, volbu nyní najdete přímo na hlavní stránce. Bohužel to není tak jednoduché. Problém spočívá v tom, že musíte vyjet až na kanál na prvním místě seznamu. Pak se teprve dostanete na výběr dne. Nejen v tomto je ovládání EPG kostrbaté a předchozí verze byla operativnější a nakonec i pohodlnější.

Dodatečné menu televizoru přes které například vyvoláte i PiP, tedy obraz v obraze (položka Multi View).
Autor: Bohumil Herwig

Dodatečné menu televizoru, přes které například vyvoláte i PiP, tedy obraz v obraze (položka Multi View).

Podprůměrný PiP, skvělé resamplování i na HbbTV

O chytrých funkcích a dostupných aplikacích toho bylo řečeno dost v jiných recenzích. Věnujme se proto specialitkám a také populárnímu HbbTV. U Philipsu ho můžete buď úplně vypnout nebo zakázat jen pro jednotlivé kanály, což se časem určitě hodí. Funkce byla ověřena na nejsledovanějších stanicích, tedy u České televize a FTV Prima, a také na HbbTV kanálu Seznam.cz TV. Televizor se i v tomto okamžiku, a při nastavení nízkého rozlišení, popral s obrazem nejspíše na nejvyšší možnou míru a tomu je nutné zatleskat.

Podstatně hůře je na tom tento omezeně dvoutunerový přístroj u funkce obraz v obraze, zvané PiP (Picture in Picture). Ne, že by nepracovala, potíže s ní nebyly, ale na televizor těchto kvalit a této ceny je vysloveně jednoduchá, lépe řečeno hodně primitivní. Možná to souvisí s tím, že tu jsou zdvojené tunery pouze pro satelit. V tomto případě můžete jeden kanál sledovat a druhý nahrávat, což na DVB-T/T2/C nejde.

Navíc funkce PiP ukáže pouze malé náhledové okénko v pravém horním rohu bez možnosti s ním cokoli dělat. Mezi okny se dokonce nešlo ani přepnout, okénko nešlo zvětšit nebo si například vybrat zvukový doprovod. PiP lze tak pouze zapnout a vypnout a zvolit si jeden kanál, přičemž při zapnutí funkce se automaticky v obou oknech objevil ten stávající. Na televizor za devadesát tisíc je to hodně chudé.

Excelentní volby nejen pro HDR

Přednastavených zvukových režimů je šest, upravit jdou klasické basy a výšky, ale i řada dalších voleb, včetně separátního ovládání hlasitosti sluchátek či synchronizace s externím audiosystémem. Přepnutí na něj pak najdete v tuneru na tlačítku „+“.

Obrazových režimů je devět, včetně dvou pro kalibraci ISF. Dodatečných voleb je nad hlavu, včetně úpravy jednotlivých barev, což nemusí být zvládnutelné pro každého, stejně jako jiné úpravy. Proto je tu zařazen obrazový průvodce, který vám s nastavením pomůže a pracuje s aktuálně vybraným obrazovým zdrojem, takže efekt vidíte okamžitě. Tohle umí značka Philips dlouhá léta a výborně. Samozřejmostí je návrat k původním hodnotám, takže se nemusíte bát experimentovat.

Pokud jde o režimy pro přehrávání obsahu s technologií HDR, ty jsou přímo ukázkové. Slov netřeba, stačí se podívat na fotografii níže, kde je vidíte přímo v akci při přehrávání videa s HDR.

V okamžiku přehrávání obsahu s technologií HDR máte na výběr tyto režimy.
Autor: Bohumil Herwig

V okamžiku přehrávání obsahu s technologií HDR máte na výběr tyto režimy.

Kompatibilita výborná, potíže s titulky

Multimédia byla tentokráte testována pouze na zabudovaných přehrávačích, chování jiných aplikací na Android TV 6 najdete například u recenze na Philips 43PUS6501.

Souborový manager je tradičně snadno ovladatelný a nebýt občasného problému při přechodu o úroveň výše, bylo by ovládání bez chybičky. Dovoluje také na jeden zátah přehrát vše, co televizor zvládá, a nemusíte tudíž dopředu vybírat druh multimediálního souboru.

Fotografie se vedle JPG, PNG a BMP přehrály i ve 3D formátu MPO, a to jako 2D, tedy JPG. Ani tento formát se oficiálně jako podporovaný neuvádí.

Přehrávání hudby fungovalo v obvyklých formátech, včetně FLAC, a to i v šestikanálové podobě a s DTS. V něm je jasně slyšet, že zvukové liště chybí basy (výšek a středů bylo dostatečně) a hodil by se i nějaký dodatečný výkon zesilovače, protože v některých okamžicích bylo třeba projev trochu „osolit“, což zase s sebou přinášelo mírné zkreslení. Hodil by se ale i subwoofer, který však připojit nejde.

Videopřehrávač fungoval v obvyklých formátech, včetně MKV (L4.0, L4.1), a ve výborné kvalitě. Přehrálo se HD Ready i Full HD s kodekem HEVC a platilo to i o rozlišení 4K, a to včetně testovacích souborů s H.264, které poslední dobou dělají ve světě televizorů Ultra HD potíže. Naprosto ukázkově pak bylo zvládnuto velmi kvalitní Full HD video s datovým tokem 20–25 Mb/s a televizor si výtečně rozuměl i s obsahem v HDR. Tady se Philips 55POS901F předvedl jako naprostá špička a názorně ukázal, proč je HDR technologie, na kterou má smysl sázet.

Co je u zabudovaného přehrávače stále hodně slabé, jsou externí titulky u videa. Ty jdou pouze zapnout či vypnout a zvolit jim znakovou sadu. Někdy ale navíc bylo zapotřebí, při její změně, přehrávání videa ukončit a znovu spustit. Naštěstí si televizor, resp. zabudovaný přehrávač, pamatuje pozici. Externí titulky ale vyřešíte instalací některého z dodatečných přehrávačů, i když ani u nich vždy nemusejí jít zvětšit. Na volbu se totiž velice často vůbec nedostanete.

Detail osazení zvukové lišty. Ta je napevno součástí panelu a na snímku vidíte dvě sady reproduktorů, „neviditelný“ je jen ten basový. Malý reproduktor obstarává výšky, dva větší po stranách středy.
Autor: Bohumil Herwig

Detail osazení zvukové lišty. Ta je napevno součástí panelu a na snímku vidíte dvě sady reproduktorů, „neviditelný“ je jen ten basový. Malý reproduktor obstarává výšky, dva větší po stranách středy.

Dokonce i mizerné české DVB-T2 tu vypadá o něco lépe

Plné naběhnutí televizoru trvá asi 10 sekund a je třeba si dávat pozor, abyste tlačítko drželi dostatečně dlouho. LED dioda umístěná na zvukové liště sice blikáním zapínání signalizuje, ale je tak nevýrazná, že přes den není prakticky vidět.

Zadní strana televizoru je sice navržena pro umístění do prostoru (rozhraní mohou být zakryta), ale zapnutý Ambilight není v tomto případě to pravé ořechové. Pochopitelně se však dá vypnout.

Reproduktory ve zvukové liště jsou kryty nesnímatelnou kovovou mřížkou a jak vidíte na fotografii výše, jsou tu dvě sady, každá osazena dvěma středy a jedním výškovým, vyzařující směrem k divákovi. Basový reproduktor je umístěn vzadu s vyzařováním ke stěně a dolů, a i když to vypadá impozantně a zvukové podání je čisté a jasné, včetně dialogů, rezervy tu jsou zejména v oblasti basové. Externí subwoofer však připojit nelze. Pokud jde o sluchátka, jim jde hlasitost upravit zvlášť, Bluetooth sluchátka Lamax Beat Blaze B-1 ani přenosný reproduktorek Chronos Miniboom NFC však napojit nešly. Podle výrobce je vyžadována podpora aptX, obecně vzato však Bluetooth slouží především pro dálkový ovladač a případně nějakou klávesnici s myší.

HDR je zde označeno jako HDR Perfect, což je ale marketingový výraz, který v tomto případě zatím znamená pouze podporu standardu standard HDR10. Zda bude k dispozici i HLG, se kterým se počítá pro televizní vysílání, se zatím neví, Dolby Vision výrobce nechystá. HDR10 by také mělo být podporováno u VoD služeb Amazon Prime Video a Netflix, což nebylo zkoušeno.

Informace o naladěném kanálu. Nic více se nedozvíte…
Autor: Bohumil Herwig

Informace o naladěném kanálu. Nic více se nedozvíte.

Na DVB-T byl obraz vysoce nadstandardní, nemluvě o kvalitnějším HD signálu a někdy až neskutečné černé. Pokud do TV pustíte kvalitní HD, což znamená s datovým tokem alespoň 10 Mb/s, je vše naprosto excelentní, testovací soubor s 20–25 Mb/s je problémem rozeznat od kvalitního Ultra HD. Bohužel je tu ale také hodně lesklá obrazovka, kterou OLED jednak nepotřebuje a jednak televizor poněkud sráží dolů. To je bohužel trend.

U OLED je také třeba řešit tzv. refresh či nabuzení obrazových bodů. OLED konkurence doporučuje nevytahovat televizor po přepnutí do pohotovostního režimu ze zásuvky alespoň 30 minut, TP Vision ale nic takového nedělá. K čištění obrazových bodů tu však také dochází po přepnutí do pohotovostního režimu, a to automaticky po dobu asi pěti minut. Větší údržba panelu je prý prováděna po asi 1500 hodinách provozu.

A současné DVB-T2 a rozlišení 544p? K němu se samozřejmě nemá smysl vyjadřovat, i když na Philips 55POS901F vypadá o chlup lépe než jinde, což znamená méně úděsně, protože resamplování je tu opravdu výtečné. Chyby samozřejmě vidíte i zde a jakmile dojde na nějaký švenk či prudší pohyb, je vysílací „nekvalita“ jasně patrná (to ale i na TV 3× dražší). Obraz je „mázlý“ už při prostém přepnutí z DVB-T a rozdíl je patrný, nemluvě o HD. Televizor se sice snaží seč může, ale kde nic není…

Celkově se dá říci, že u tohoto televizoru je současné běžné DVB-T podáno v možném maximu a více z něj už asi opravdu nikdo nedostane. Radost tak u televizoru kazí především neusazený Android TV 6, na kterém výrobce (a také Google) bude muset ještě popracovat. Pokud si ale televizor můžete a chcete dovolit, za danou cenu je to opravdu výtečná koupě.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: excelentní obraz ze všech zdrojů, vynikající resamplování, včetně nízkého rozlišení (zjevně možné maximum), ukázkové podání HDR, dokonalá černá, výtečný Ambilight, EPG s probuzením při upozornění na pořad, ale…

proti: …s ovládacími problémy a také bez obrazu a zvuku, hodně lesklá obrazovka, občasné potíže s OS Android TV, někdy nepohodlné ovládání a na stávajícím firmwaru někdy nepracující funkce, hodně slabý PiP, nebude podporovat Dolby Vision, otázkou je podpora televizního HLG

Philips 55POS901F
cena: 89 999 Kč
úhlopříčka, formát: 140 cm (55"), 16:9
obrazovka: OLED, Ultra HD, 3840 × 2160 bodů; další parametry neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C, DVB-T2 (HEVC,) 2× DVB-S/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 15 W (RMS), DTS
přehrává (udáváno): přes USB (formáty neudány): JPG; AAC, MP3, WAV, WMA, WMA-Pro; AVI, MKV, MPEG-1/2/4, WMV9/VC1, HEVC (?), VP9; titulky: SMI, SRT, SUB, TXT
spotřeba (udávaná podle EU): 156 W, pohotovostní režim: < 0,3 W; roční spotřeba 228 kWh; energetická třída B
vstupy/výstupy: vzadu (směrem dolů): 2× HDMI, digitální optický audio výstup, servisní, USB 2.0, Ethernet (LAN), anténní připojení; na boku: 2× HDMI (1× MHL), sluchátka, USB 3.0, USB 2.0, 2× PCMCIA (CI+); Bluetooth (jen vyhrazené funkce), Wi-Fi (802.11), mj. i „ac“, 2,4 i 5 GHz
rozměry (Š x V x H); hmotnost: 1229 × 818 × 233 (bez podstavce 49) mm; 21,2 kg

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač
  • 4× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Bez ohledu na finance, pořídili byste si dnes televizor s obrazovkou OLED či nikoli?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).