Hlavní navigace

Philips 55POS9002: OLED televizor s rozlišením 4K, Google Android TV 6 a příjemnou cenou

16. 8. 2017
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: TP Vision
AKTUALIZOVÁNO – Částka 64 990 Kč je sto tisícové hranici už notně vzdálena. Jaký asi může být nejlevnější 4K OLED, navíc vybavený osvětlením pozadí Ambilight? Inu…

AKTUALIZOVÁNO, 4. 10. 2017: Společnost TP Vision snížila cenu televizoru na 49 990 Kč. Více informací v článku Philips výrazně zlevnil výborný OLED.

Druhý televizor od TP Vision s obrazovkou provedenou technologií OLED (opět hodně lesklá) není nástupcem původního Philips 55POS901F, o kterém jsme už několikrát psali a který jsme také testovali.

Nejnovější OLED patří do řady 9000 a jde kupodivu o úspornější variantu, která se bude prodávat souběžně, což je také v českých obchodech vidět. Prodej 55POS901F byl v Česku zahájen v únoru za 89 999 Kč, aktuální cena je 79 990 Kč, kdežto 55POS9002 je při svém startu ke koupi za 64 990 Kč, a to hovoří za vše.

Má opět rozlišení Ultra HD (4K), Android TV 6, třístranný Ambilight a podporuje HDR10 a televizní HLG. S jeho úvodní prodejní cenou TP Vision, výrobce televizorů se značkou Philips, znovu posouvá hranice. Předchozí OLED (901F) byl totiž prvním tohoto typu, který byl na našem trhu k dostání pod 100 000 Kč. Výprodejové modely nebo rozlišení Full HD pochopitelně nepočítáme.

I když je dnešní novinka cenově výrazně dostupnější než kterýkoli jiný televizor s obrazovkou OLED na našem trhu (těsně pod 80 000 ještě najdete dvojici LG a zmiňovaný 901F), je už vybavena, stejně jako řada 7000, novým procesorem Philips P5 sdružujícím poprvé u TP Vision zpracování obrazu na jedno místo, resp. do jednoho procesoru.

Philips 55POS9002 měl být původně ke koupi až od září, termín byl ale zjevně uspíšen. V nejbližší době by pak ještě mělo stávající úhlopříčku 55" (139 cm) doplnit 65 palců, tedy 165 cm.

NAPSALI JSME: Prodej OLED televizoru Philips 55POS901F zahájen i v Česku

Philips 55POS901F: vynikající obraz i resamplování, excelentní HDR

Philips TV 2017: uveden druhý OLED, oznámeno streamování s HDR

Instalace přes mobil Googlu opět nevyšla

Podstavec představuje jednolité U otevřené směrem dozadu. Šrouby se dávají odspodu a podstavec se k televizoru jen přiloží. Už při montáži si všimnete na zadní straně výrazného basového reproduktoru, ty další klasicky vyzařují do podstavce.

Softwarová instalace jde udělat buď tradičně, nebo s pomocí mobilu s Androidem či přes počítač. Opět s ní ale byly problémy, takže zpátky na stromy…

Instalace je dlouhá a trvá už jen, než se nastartuje operační systém. Máte ale šanci něco málo přeskočit, typicky registraci TV, a u připojení přes Wi-Fi například využít tlačítka WPS. Součástí instalace však k našemu překvapení nebyla registrace na tržišti aplikací Google, což ale stejně musíte udělat později, protože jinak vám některé aplikace nepojedou, resp. se nedostanete na jejich aktualizaci. A ty, které byly zkoušeny, vyžadovaly aktualizaci snad ve všech případech. Příjemné ale je, že si televizor podle jazyka rovnou předvolí zemi, což také něco málo času ušetří, zejména když se v nabídkách nedá kolovat.

Třídění kanálů opět nenajdete v menu nastavení, ale na výpisu seznamu naladěných stanic na tlačítku OK. Zde musíte jít přes tři nenápadné tečky a oblíbené položky. Fyzicky kanály třídit nejde. Příslušnou stanici do seznamu jednoduše zařadíte přes OK, vybrat jde i blok a přesunout ho najednou.

Menu nastavení a seznam naladěných stanic s popiskou z EPG.
Autor: Bohumil Herwig

Menu nastavení a seznam naladěných stanic s popiskem z EPG.

Ovládání stále nedotažené, funkční řazení ikon aplikací

V ovládání má TP Vision – a také Google – stále rezervy. Dokonce i něco tak prostého jako posun po seznamu kanálů nikoli po jedné stanici šipkovým tlačítkem, nýbrž o „obrazovku“ přes postupnou volbu kanálů (všechny zobrazené stanice), je tu zapovězen. A to ještě nemluvíme o možnosti kolovat v nabídkách na tlačítku Home, menu nastavení či v souborovém manageru multimédií. Nicméně alespoň tu už bylo funkční řazení aplikací na tlačítku Home. Prý to jde už dlouho, nám se to ale zatím nedařilo. V každém případě se ikony aplikací na lištách domovské nabídky neposouvají podle jejich využití. Nyní prostě sedí tam, kde byly, i když se jeden čas Google touto funkcí dost oháněl. Pokud si je ale chcete seřadit podle svého, což se určitě může hodit zvláště při absenci kolování v nabídkách, stačí najet na ikonu a déle podržet tlačítko OK. Při prvním vstupu na nabídku Home by bylo dobré na tuto funkci upozornit, čehož se ovšem nedočkáte.

Problémem jiného druhu je, že se z nabídky Home nedostanete jinak než přes tlačítko TV. Ostatně když nainstalujete televizor, na rozdíl snad od všech ostatních značek nenaběhne do tuneru, ale právě do nabídky Home.

Přepnout se do standardního vysílání musíte opět přes tlačítko TV, které je naštěstí u tohoto televizoru více po ruce než u jiných modelů značky. Je také lépe umístěno než vstup do EPG.

Na oboustranném dálkovém ovladači (z druhé strany je klávesnice QWERTY) najdete i samostatné tlačítko vstupu do menu nastavení, kam se lze také dostat i přes nabídku Home. Nejprve vám zobrazí rychlé, rozumějte nejpotřebnější volby, plné menu je k dispozici po vstupu na položku Všechna nastavení. Tady už jsme u tradiční nabídky Philipsu a až na nemožnost kolovat je vše, jak má být, tedy snadno ovladatelné a logicky umístěné.

Osmidenní EPG bez zvuku a obrazu, ale s probuzením

Vyvolat programového průvodce znamená sekundu, dvě počkat. Je bez zvuku a obrazu a nabízí pořady pro osm stanic. Po EPG se můžete libovolně pohybovat, na kanál se přepnete po OK na libovolném pořadu nebo po odchodu z EPG tlačítkem Zpět. Pro pořad vidíte čas začátku a konce, pokud chvíli vydržíte, rozbalí se pro něj i úvod rozšířeného popisku. Plně ho vyvoláte přes „i“.

Pokud si na pořad navolíte upozornění, což se dělá přes červené teletextové tlačítko, televizor se dokonce probudí z pohotovostního režimu.

Data z EPG mohou pocházet ze dvou zdrojů: z internetu, který se nevyplatí používat, a z vysílače. Ten je nastaven jako standardní. Změnit to můžete v menu nastavení. Občas se ale stávalo, že i když byla nabídka stažená, neukázalo se zhola nic, resp. na obrazovce pořady pouze probleskly a zmizely, jako by vůbec nebyly. Stávalo se to také bezprostředně po vstupu na multiplex, kdy byla programová nabídka opět evidentně stažena. V tomto okamžiku nepomohlo ani déle než minutové čekání, většinou ale pořady naběhly po vstupu na kanál a navátu zpět do EPG.

Ikony aplikací se po nabídce neposouvají podle využití, ale konečně je tu funkční manuální nastavní jejich pozice. Stačí se přepnout do režimu úprav a posunout si ikonu na místo, kde ji chcete mít.
Autor: Bohumil Herwig

Ikony aplikací se po nabídce neposouvají podle využití, ale konečně je tu funkční manuální nastavení jejich pozice. Stačí se přepnout do režimu úprav a posunout si ikonu na místo, kde ji chcete mít.

Problematické HbbTV Seznamu, jinak bylo „červené tlačítko“ v pořádku

Zprávu o „chytrých“ funkcích začněme u HbbTV. Jeden bod instalace je věnován ochraně údajů, resp. spuštění hybridního televizního vysílání jako takového, což je pochopitelně vynikající a typicky Samsung by se tu mohl učit. Už při instalaci tak můžete zakázat HbbTV na všech kanálech. Pokud ho povolíte, automaticky jede všude. Zakázat jde ale i později (Obecné nastavení, Více možností), a to i na jedné konkrétní stanici; zmáčkněte „+“.

V menu nastavení najdete ještě volbu pro práci s cookies a tzv. sledování historie HbbTV. Překlady úplně neseděly a občas na to narazíte i jinde.

HbbTV bez jakýchkoli potíží fungovalo na kanálech ČT a FTV Prima, na Seznam.cz TV se však televizor kousl natolik, že vyžadoval vypnutí z napájení. Po naběhnutí a snaze opět spustit HbbTV kanál Seznamu bylo zapotřebí rychlého přepnutí na jinou stanici. Přitom úvodní automaticky spouštěné video Seznam.cz TV pracovalo, cokoliv dalšího už ale pustit nešlo a nešlo se ani přepnout na jiný kanál, a to žádným způsobem. Tedy dokud televizor nebyl fyzicky vytažen ze zásuvky a opět zapnut.

Z aplikací tu najdete Voyo, ovšem jen v části s ikonami z předchozí platformy. Pokud ho spustíte, dozvíte se, že už není nadále k dispozici. Mezi aplikacemi pro Android TV pak zcela chybí a jsou tu mj. on-line video půjčovny (VoD) Banaxi, FilmBox Live a obvyklé YouTube. A samozřejmě i přístup do tržiště aplikací Google Play Store, které, jak se zdá, se už oficiálně jmenuje takto.

YouTube pracovalo standardně, v případě Banaxi se však obtížně ke službě přihlašuje a následně zjistíte, že se uvnitř sice můžete pohybovat šipkovými tlačítky a OK, ale už nikoli tlačítkem Zpět. To mělo vždy za následek vyskočení z videotéky. Využívat se proto muselo „zpět“ na obrazovce.

FilmBox Live pracoval taktéž bez potíží a taktéž tu zlobilo tlačítko Zpět, i když ne vždy. Pro přihlášení bylo rovněž zapotřebí využít funkci pro skrytí softwarové klávesnice, a nikoli její Enter, který ani v tomto případě nepracoval.

Jak u Banaxi, tak u FilmBoxu se pro zadání přihlašovacího jména a hesla nedalo využít QWERTY klávesnice.

OLED, tedy práce s panelem

Přednastavených obrazových režimů je sedm, z toho dva s kalibrací ISF. Manuálně vedle obvyklých možností upravíte také teplotu barev, včetně vlastní, zvýšení kontrastu u HDR, gama korekci a v rámci modelu RGB můžete podrobně seřídit barevnost.

V položce Obraz je pak volba pro správu panelu OLED s názvem Odstranit zbytkový obraz. Pokud funkci spustíte, televizor se až do dokončení procesu vypne, výrobce také upozorňuje, že vše může trvat až hodinu. Ani Philips 55POS9002 by se neměl fyzicky vypínat od elektrické sítě (alespoň ne hned), protože si po přepnutí do pohotovostního režimu provádí automatickou údržbu panelu.

U zvuku najdete šest přednastavených režimů, manuálně – jak je u značky zvykem – upravíte basy a výšky. K dispozici jsou také obvyklé funkce pro audiovýstup. Mimochodem přepnutí na externí audiosystém uděláte operativně v menu nastavení hned po zmáčknutí tlačítka s ikonou ozubeného kolečka. Je na tzv. Rychlých volbách, stejně jako vypnutí obrazovky (běží pouze zvuk).

V menu televizoru narazíte na pár zajímavostí, jako například na zapnutí přes Wi-Fi, vylepšení obrazové kvality u multimediálních souborů přijímaných z mobilů či tabletů (sdílení obrazovky přes Wi-Fi Miracast bylo zcela bez problémů) a můžete také vymazat internetovou paměť, což se nepochybně hodí. Jsou tu ale i eko volby, včetně úpravy senzoru hlídajícího okolní osvětlení.

Multimédia přes USB – standardní přehrávač, ikona Média.
Autor: Bohumil Herwig

Multimédia přes USB – standardní přehrávač, ikona Média.

Výtečné HDR, slušná kompatibilita, ale problematická podpora externích titulků

Standardní souborový manager nedovoluje kolovat, ovládání je ale intuitivní a dokáže na jeden zátah přehrát vše, co zvládá. Nemusíte tedy dopředu vybírat, zda chcete jít na fotografie, muziku, či video.

U videa byl interní přehrávač použitelný pouze v případě, že nebyly vyžadovány externí titulky. U nich totiž sice šlo na tlačítku „+“ nastavit velikost titulků (velmi špatně zvolená, včetně minimální i maximální) či synchronizaci, ale externí titulky mající stejný název jako soubor videa se automaticky nespouštěly. To musíte nejprve udělat přes softwarové ovládání na tlačítku OK. Ani potom ale nešlo nastavit jejich znakovou sadu. Tento problém bohužel trval i ve staženém VLC, kde k tomu přistupoval ještě další. Televizor si totiž myslel, že nic nepřehrává, a tak za pár minut vždy spustil spořič obrazovky, aby zabránil vypálení pixelů, což dělá třeba při zmáčknutí Pause. Až MX Player fungoval, jak měl. Tedy prakticky vždy. Čeština v titulcích byla správná (alespoň na zkoušené sadě), spořič obrazovky vypnutý, ale občas se stávalo, že při posunu po videu začalo přehrávání od nuly.

Interní přehrávač byl použit pro test videa ve 4K (výborně si poradí jak s HEVC, tak s H.264, což už není zvykem) a také obsahu s technologií HDR. Zkoušeny byly ukázky s HDR10 a televizor se předvedl na výtečnou, k čemuž se ještě dostaneme.

V případě fotografií zvládl – bavíme se opět o interním přehrávači na ikoně Média – všechny možné formáty, včetně 3D MPO, které převádí na 2D JPG. U muziky pak běžný soubor s MP3 a například i bezztrátový FLAC.

Přes tlačítko nad OK navozující pocit přepínání mezi spuštěnými aplikacemi, což je funkce, kterou Google bohužel zlikvidoval, vyvoláte další nabídku. I přes ni se dostanete do menu nastavení.
Autor: Bohumil Herwig a TP Vision

Přes tlačítko nad OK navozující pocit přepínání mezi spuštěnými aplikacemi, což je funkce, kterou Google bohužel zlikvidoval, vyvoláte další nabídku. I přes ni se dostanete do menu nastavení.

Jaký je? Velice dobrý

Překvapivě dobré resamplování, výborný obraz a hlavně patrná snaha udržet například pohybovou ostrost i na nekvalitně šířených kanálech či videu. Při dané ceně je to velice dobrá nabídka, která by byla výborná, kdyby ji nesrážel operační systém, s ním spojené ovládání a řada drobných chyb a nedodělků, které jsou možná i mimo dosah TP Vision jako výrobce televizoru a týkají se tak Googlu.

Obrazová a zvuková část nedělala žádné potíže, zesilovač je ale subjektivně vzato slabší a občas tak musíte televizor více vytočit, abyste z něj něco slušného dostali, což se týká zvláště multimédií a externích videozdrojů. Zvuk ale rozhodně nezní nijak plechově nebo typicky televizně, znát jsou basy, ale nejspíše je to právě nízký výkon, který nedovoluje interní reprosystém využít naplno. Někdy také trvalo zapnutí televizoru neúměrně dlouho (i déle než minutu), zřejmě se projevil studený start operačního systému. Při běžném vypnutí se to sice nestávalo často, ale minimálně dvakrát v průběhu testu po prostém přepnutí do pohotovostního režimu ano.

Naopak excelentní, a to naprosto, je přehrávání videa s HDR (o výborném resamplování jsme se už zmiňovali) a tady jsme schopni televizoru odpustit mnohé, včetně neusazeného Androidu, občasných chybek v EPG či havárie aplikací, kdy je zapotřebí prostě vyčkat, dokud se neobjeví hlášení Googlu. Včetně jeho vlastního YouTube.

Vraťme se ale k HDR. Jak bylo řečeno, zkoušeny byly pouze ukázky s HDR10. HLG, což je druhý systém, který zde TP Vision podporuje, zatím nemáme k dispozici. Jednoduše a stručně řečeno: takto by mělo přehrávání videa s HDR vypadat. Nepřehnaně a ani zbytečně netlumeně, takže detaily jsou vidět tak akorát a nesplývají s pozadím, nebo je popředí nepřebije. Najít tu správnou míru podání nahrávky s touto technologií à la lidské oko, což by měla být vrcholová meta, není ale vůbec jednoduché a dokáže to zatím málokdo. TP Vision to umí.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: cena/výkon, excelentní HDR, výborné resamplování i z horších zdrojů, výtečná výbava, včetně Bluetooth 4.1, operativní přepnutí na externí audio a vypnutí obrazovky (běží pouze audio)

proti: EPG stále bez obrazu i zvuku, subjektivně vzato nijak výkonný zesilovač, občasné potíže s OS a drobná nedotažení v EPG, multimédiích atd., nefunkční, resp. chybějící Voyo

  Philips 55POS9002
cena: 64 990 Kč
úhlopříčka, formát: 139 cm (55"), 16:9
obrazovka: OLED (bez podsvícení), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů; další parametry neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C/S a DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 30 W, DTS HD
přehrává (udáváno): přes USB (souborové formáty neudány): JPEG; AAC, MP3, WAV, WMA (v2 až v9.2), WMA-PRO (v9 a v10); AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1/2/4, WMV9/VC1, VP9, HEVC (H.265); titulky: SMI, SRT, SUB, TXT
spotřeba (udávaná podle EU): 150 W, pohotovostní režim: < 0,3 W; roční spotřeba 219 kWh; energetická třída B
vstupy/výstupy: vzadu: 2× HDMI (2.0, ARC, CEC), YUV, digitální koaxiální audio výstup (cinch), stereo audio vstup (cinch), Ethernet (LAN), antény; na boku: 2× HDMI (2.0, CEC, 1× ARC/MHL, 1× ARC), sluchátka, USB 3.0, USB 2.0, PCMCIA (CI+), servisní (spec. konektor); Bluetooth 4.0, Wi-Fi (802.11 mj. ac, 2,4 i 5 GHz)
rozměry (š/v/h); hmotnost: 1230 × 769 × 228 (bez podstavce 48) mm; 17,2 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka, nápověda přímo v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Vybrali byste si OLED, nebo nějakou novou LCD technologii, jako QLED, ULED apod.?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).