Hlavní navigace

Philips 48PFK6300: zaměřen na obraz

15. 1. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Philips
Na tenhle Full HD televizor jsem čekal hodně dlouho. Jeho ořezaná verze, usilující i tak o maximální kvalitu obrazu, mě zaujala už při své premiéře v Barceloně.

Začátek testu ale nebyl jednoduchý. Jisté zklamání jsem zažil už při vytahování televizoru z krabice. Namísto kovových částí, o kterých se původně hovořilo, jsem narazil jen na postříbřený, byť kvalitní plast. A to byla při uvedení řada 6300 charakterizována (viz reportáž z Barcelony) jako „Full HD, ´videofilský hloupý´ televizor zaměřený na obrazovou kvalitu, hliníkový rámeček a podstavec.“

Další zklamání, tentokráte větší, mě čekalo na zadní straně u rozhraní. Pouze dvě HDMI verze 1.4 a jediné USB, navíc pouze USB 2.0. Nemluvě o žádném analogovém audiovstupu a pouze jednom digitálním.

Vždy jsem žil v domnění, že pokud chci dělat televizor à la monitor a i při omezené výbavě mu dát co nejlepší elektroniku, jediné, na co nesmím sáhnout, jsou rozhraní. Ty jednoduše musí být na výši a musí jich být hodně. A samozřejmě musí zařízení taktéž nějak vypadat, což se televizoru týká dvojnásob.

K vnějšímu designu námitky nemám, zmínit bych ale měl, že dvoustranný Ambilight klasicky oslňuje typicky při zasouvání USB paměti. Po skončení testu jsem zjistil, že jsem se z plastu při pohledu na obraz otřepal velmi rychle. U rozhraní si však jeho koncepcí stále nejsem jist.

Jednoduchá instalace

Podstavec ze dvou částí sešroubujete svižně, ale přidělat nohu k panelu mi nějakou chvíli zabralo, byť jsou tu pouhé dva šrouby. Výsledek však stál za to, protože se televizor (panel) jednoduše a lehce natáčí. V mém případě možná až příliš lehce.

Ladění je svižné, třídění kanálů klasicky po jednom, takže bude chvíli trvat. A jelikož tu není Wi-Fi a další propriety, jde instalace rychle od ruky, pochopitelně s výjimkou satelitního tuneru, který jsem tentokrát vůbec nezkoušel a rovnou do něj pustil signál ze set-top boxu freeSATu (Kingsman byl na HBO HD naprosto parádní). Abych nezapomněl – televizor má i levnější verzi vybavenou pouze DVB-T. Elektronika by měla být podle výrobce tatáž, takže sáhnout po této ještě „ořezanější“ verzi možná bude řadě zákazníků připadat atraktivnější.

Mě rozhodně, protože koncepce televizor à la monitor mi maximálně vyhovuje, byť to v tomto případě tak docela nesedí.

Základní nabídka na tlačítku Domov.
Autor: Bohumil Herwig

Základní nabídka na tlačítku Domov.

Ovládání výborné, rozložení vynikající

Dálkový ovladač, který jsem dostal s televizorem, měl výborné rozložení, ale dvě věci mi na něm vadily: tlačítko EPG bylo odhozeno poněkud stranou a chybělo tlačítko List pro zobrazení seznamu naladěných stanic (OK takto bohužel nepracuje). Nakonec se zjistilo, a TP Vision jako výrobce televizoru mi to i potvrdilo, že standardní dálkový ovladač je ten, který vidíte v galerii výše, a v balení byl omylem jiný.

Pokud tedy vezmu ten z galerie, vidím, že EPG (TV Guide) je umístěno výborně a vysloveně po ruce, List nechybí, a rozložení mohu tudíž směle označit za vynikající.

Tlačítko OK pak v multimédiích zajistí Pause/Play (předpokládám, že pracuje podobně) a zobrazí softwarové ovládání na obrazovce. K dispozici jsou ale i klasická tlačítka, alespoň v základní podobě, byť bez přeskoku po kapitolách.

Menu nastavení je tradiční, dá se v něm kolovat a vyvolá se buď přes Domov, nebo speciálním tlačítkem. Pouze v EPG se připravte na to, že operace typu „přejít na další den“ znamená vyvolat kontextové menu a že tudíž teletextová tlačítka takto nepracují. Ty mají u této značky tradiční funkce jako vyvolání příručky či úspora energie, která je tady okamžitě po ruce stejně, jako vypnutí obrazovky, přičemž zvuk stále pracuje.

Devítidenní EPG bez obrazu a zvuku, ale se stahováním pořadů

Programová nabídka je jiná, než jakou můžete vidět u této značky a nejen u ní (viz galerie). Zajímavá je především tím, že je možné nechat si ji manuálně aktualizovat (opět viz galerie), takže se pořady objeví pro všechny zachycené multiplexy. Bohužel po vypnutí a opětném zapnutí televizoru mi zůstávala data zachována pouze pro aktuální multiplex, což je opravdu škoda. Škoda je ale i to, že do EPG neprojde alespoň zvuk. Pak by to podle mého bylo dokonalé, protože vidíte program pro sedm stanic vypsaný rozumně velkým fontem, takže na něj uvidí i ti, kteří mají se zrakem potíže.

Po nabídce se můžete libovolně pohybovat, měnit den jde ale pouze v kontextovém menu Možnosti.

Z aktuálně vybraného pořadu vidíte název (rotuje), čas začátku a konce a délku. Zbytek informací vyvoláte tlačítkem „i+“.

Z EPG si jako obvykle můžete pořad nahrát nebo se na něj nechat upozornit a televizor se i probudil z pohotovostního režimu, což bylo velice příjemné.

Televizor je takříkajíc hloupý, a tudíž nemá přístup na internet, a proto nejde měnit zdroj dat jdoucích do EPG. Vždy tak proudí přes síť DVB-T.

Úpravy obrazových nastavení neměla nikdy značka Philips přehnaně moc. Tady si můžete povypínat obvyklé věci a hlavně „živé barvy“. Režim Kino a režim Přirozený jsou výborné a ani Standardní do něhož televizor naběhne po prvotní instalaci není špatný!
Autor: Bohumil Herwig

Úpravy obrazových nastavení neměla nikdy značka Philips přehnaně moc. Tady si můžete povypínat obvyklé věci a hlavně „živé barvy“. Režim Kino a režim Přirozený jsou výborné a ani Standardní, do něhož televizor naběhne po prvotní instalaci, není špatný.

Obrazová nastavení v podstatě nepotřebujete

Přednastavených obrazových režimů je šest a jsou povětšinou dobře rozlišeny (nejlepší byl podle mého Film, Přirozený a Standardní). Sedmým je tzv. Úspora energie.

Manuálně upravíte mj. teplotu barev, včetně nastavení zcela individuální teploty.

U zvuku upravíte basy a výšky, nebo využijete jeden ze šesti přednastavených režimů.

K dispozici je i sedm režimů osvícení pozadí Ambilight plus vypnuto. LED diodám navolíte jas a sytost barev a zadat Ambilightu můžete i barvu vaší stěny výběrem mezi asi třiceti barvami.

V obecných nastaveních pak narazíte například na návrat k továrnímu nastavení, několik časovačů či úpravu vysvícení loga Philips pod obrazovkou. To jde i zcela vypnout, což je jen dobře.

Multimediální manager je klasický Philips. Pohodlné ovládání, přístup přes adresáře (zde Složky) a kolování. Práce je příjemná i po připojení objemného média.
Autor: Bohumil Herwig

Multimediální manager je klasický Philips. Pohodlné ovládání, přístup přes adresáře (zde Složky) a kolování. Práce je příjemná i po připojení objemného média.

Kompatibilita vcelku standardní, pohodlně ovladatelný manager

Souborový manager je klasický Philips, tedy včetně adresářového náhledu, jehož prostřednictvím přehrajete úplně všechno, co televizor zvládá, aniž byste se museli zabývat přepínáním mezi náhledy typu foto, video, hudba.

Je také výborně ovladatelný a dá se v něm kolovat, což znamená, že i na větších paměťových médiích jde práce svižně od ruky. Bohužel má jednu nepříjemnou vlastnost, totiž nepamatuje si pozici ve videu, na níž jste skončili.

Formátová kompatibilita je však velice dobrá a přehrál jsem jak MKV (L4.0, 4.1), tak čistá MPEG-4, Xvid či MOV. HEVC však nikoli. Bohužel zvuk v DTS podporován nebyl.

Muzika se přehrávala pouze v MP3, fotografie v JPG. V případě formátů médií jsem uspěl s NTFS a FAT32, exFAT nepracoval.

Externí titulky u videa jsou nastavitelné co do jazyka, znakové sady, barvy (šest voleb) a umístění a je také možné si je nechat zapnout pouze v okamžiku, kdy je zvuk ztlumen. Možností je tedy hodně, i když by se zejména hodila ještě změna velikosti. Naštěstí jsou vyvedeny natolik výrazným fontem (polotučným), že jsou čitelné dosti dobře i přes menší velikost.

Poprvé je bylo třeba zapnout, televizor si však následně nastavení pamatoval.

Noha podstavce, ani rámeček obrazovky nejsou kovové, nýbrž plastové. A nezdála se jí být ani plocha podstavce…
Autor: Philips

Noha podstavce ani rámeček obrazovky nejsou kovové, nýbrž plastové. A nezdála se kovem být ani plocha podstavce…

Výborné barevné podání prakticky za každé situace

Televizor naběhne za zhruba 13 s, což není nejrychlejší ani nejpomalejší. Bohužel dalších pomalu deset sekund nejde ztlumit zvuk a snad nikdy to nešlo do té doby, dokud se nezapnulo osvětlení pozadí televizoru Ambilight. To nabíhalo zpravidla na šesté sekundě poté, co se ukázal obraz. Z neznámých důvodů se také televizor nedá okamžitě po zapnutí vypnout dálkovým ovladačem (tlačítko úplného vypnutí nemá) a je opět třeba nějakých deset, jedenáct sekund po naběhnutí obrazu počkat.

Jinak ale potěší kvalitním obrazem, včetně černých a hnědých tónů bez evidentní tendence zatmavování detailů, která je dnes bohužel tak častá v podstatě bez ohledu na cenu. Potěší i výborným barevným podáním a také výbornou pohybovou ostrostí i na nízkém datovém toku. Obé jde rozhodně nad rámec ceny (!), resp. kategorie, a to i při původní ceně nějakých 23 000 Kč.

V tomto ohledu se Philips 48PFK6300 rozhodně vyplatí a platí to i o zvukové části televizoru, i když ta už se obvyklému průměru blíží více. Ve finále tak jde pouze o to, zda si vystačíte s počtem zabudovaných rozhraní a v současné době samozřejmě i s absencí tuneru DVB-T2. Ten ale v tomto případě není důležitý. Tenhle televizor si totiž přímo říká o nějaký ten kvalitní set-top, který obstará všechno, ideálně včetně streamování. À propos, napadá mě ještě jedna věc, na kterou mohlo TP Vision myslet. Totiž na univerzální dálkový ovladač dovolující řídit právě takovýto set-top box. Možná ale počítá s tím, že už konečně uvede dlouho (předlouho) očekávaný 4K Media Player UHD 880 nebo nějakou novou verzi vybavenou posledními tunery podporujícími kodek H.265/HEVC.

Už v to ale pomalu nedoufám…

V každém případě, 48PFK6300 představuje výborný počin, u něhož slova výrobce o „nabouchané“ elektronice splnila mé očekávání a nebojím se říci, že v některých ohledech je i překročila. Kvalitní zobrazovače za nějakých dvacet, třicet tisíc totiž aby našinec dnes opravdu pohledal.

Hodnocení

pro: na danou cenu nebývale kvalitní obraz, excelentní poměr cena/obraz, příjemný styl a povětšinou i design, osvícení pozadí televizoru Ambilight, pro někoho hodně přitažlivá koncepce pomalu ve stylu „televizor à la monitor“

UX DAy - tip 2

proti: pro někoho příliš málo rozhraní, ještě dlouho po zapnutí nelze ztlumit zvuk a TV nejde vypnout

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec (natáčí se panel)
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Televizor à la monitor, ano, či ne?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).