Hlavní navigace

Philips 43PUS6501: obrazově stále výtečný, Android TV výrazně lepší

22. 3. 2017
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Philips
Model PUS6501 s excelentní výbavou jsme už vyzkoušeli. Teď je tu ale verze s Android TV (6) a hlavně firmwarem pro HDR. A to jsou hodně důležité změny!

Za aktuálních 16 990 Kč dostanete chytrý televizor s OS Android TV, který bude mít – po aktualizaci – číslo šest. Úhlopříčka notně lesklé obrazovky je 43 palců, tedy 109 cm, ke koupi je ještě 49" (124 cm) a dříve testovaných 55" (140 cm). V řadě 6000 jako takové pak najdete i 65", tedy 165 cm.

Philips 43PUS6501 má zabudovánu kompletní tunerovou sadu, včetně podpory HEVC, a to pro všechny signálové cesty, a bohatou výbavu pro přehrávání obsahu s technologií HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah).

Vše pohání čtyřjádrový procesor, je tu 16 GB paměti a nechybí vyspělé Wi-Fi pracující i na 5 GHz. A také Bluetooth audio, které v této ceně hned tak neuvidíte. Zabudován je dvoustranný Ambilight (LED jsou na výšku) s herním režimem, funkcí přizpůsobení barvě stěn a podporou LED osvětlení hue. Ambilight a „ledky“ se pak vzájemně doplňují a atmosféra je o to propracovanější.

Klíčové jsou u tohoto televizoru, na který TP Vision, jako výrobce TV Philips, hodně sází, zejména dvě věci: aktualizace na Android TV (6), kterou proveďte okamžitě, ideálně hned při instalaci (je to asi na hodinu, ale vyplatí se to) a podpora HDR zahrnující celou řadu přednastavených režimů. Podíváme se ale i na to, zda se televizor za danou cenu vyplatí, a vše se bude týkat taktéž výtečně vybavené verze s větší obrazovkou, Philips 55PUS6501. I ta by měla být dostupná s Android TV (6).

ČTĚTE TAKÉ: Philips 55PUS6101: rozměrné Ultra HD pro nenáročné

Máte Philips s Androidem? Připravte se na verzi 6.0

Philips 55PUS6501: obrazově vynikající, Google Android TV stále nedotažený

Instalace poněkud zdlouhavá a bez zakončení v TV tuneru

Při montáži dvou samostatných nožiček pozor. Nejsou záměnné a jsou označeny, takže jedna patří na pravou stranu, druhá na levou. Jinak pasovat nebudou.

Softwarová instalace je u televizoru s operačním systémem Android TV zdlouhavá, i když přeskočíte přihlášení do tržiště aplikací Google Play/Store. A hlavně – na závěr se nenabídne TV vysílání. Skončíte tak na tlačítku Home a dostat se do televizního tuneru tlačítkem Zpět nešlo. A ani žádným jiným u kurzorového kříže. Bylo tak třeba vpravo nahoře vyhledat malé tlačítko TV, které vás následně do naladěného tuneru přepne. Tohle může pro řadu kupujících znamenat relativně značný zádrhel a kdo ví, co k tomu designéry dálkového ovladače vedlo.

Pokud jde o aktualizaci na verzi šest, byla zmíněna výše. Hodinu trvala i na více než desetimegabitové lince a není jen o rychlosti stahování obrovského kvanta dat. Je naprosto zásadní a plně využívá možností televizoru, což verze předchozí nedělala, a to včetně nového firmwaru televizoru schopného už využít obsah s HDR.

Naladěné kanály nelze fyzicky setřídit a vše zajišťují Oblíbené položky, udělané ovšem výtečně. Kanály si jednoduše nasázíte do seznamu (vybrat si můžete i souvislý blok) a pak si je v něm ještě můžete setřídit. Tohle je děláno opravdu výtečně, jen to nenajdete v menu. Nabídka je vám zobrazena při prvním stlačení OK nebo List, menu pro úpravu kanálů pak najdete na těchto dvou tlačítkách a v menu nastavení zcela chybí.

Oproti například PFK6300 (vlevo) je dálkový ovladač PUS6501 zcela přepracován. Bohužel veledůležité tlačítko TV bylo zmenšeno a je nyní hodně zasuté. To, zda si na jeho polohu zvyknete či nikoli (dokážete ho dobře nahmátnout po slepu) je pro ovládání televizoru klíčové.
Autor: Bohumil Herwig

Oproti například PFK6300 (vlevo) je dálkový ovladač PUS6501 zcela přepracován. Bohužel veledůležité tlačítko TV bylo zmenšeno a je nyní hodně zasuté. To, zda si na jeho polohu zvyknete, či nikoli (dokážete ho dobře nahmátnout poslepu), je pro ovládání televizoru klíčové.

Přepracovaný dálkový ovladač. Nikoli vždy k lepšímu

„Dálka“ má zcela zpřeházenu celou řadu tlačítek a bohužel to často velice potřebné – TV – bylo přesunuto na bezvýznamnou pozici a navíc ještě zmenšeno. Jak se vše změnilo, oproti jiným modelům řady 6000 z roku 2016 (tento televizor taktéž patří k 2016) vidíte výše.

Zásadní ovládacím problémem je to, že sice tlačítko Home máte po ruce a po ruce je EPG (zde TV Guide), které taktéž často potřebujete, ale tlačítko TV zmizelo a ani při intenzivním čtrnáctidenním testu se na jeho umístění a malou velikost nedalo zcela zvyknout a velmi špatně se nahmatávalo poslepu.

Jinak je řada věcí lepších a logičtějších, jako přesunutí tlačítek pro menu nastavení a vstupy zcela nahoru. K čemu ale zůstalo na skvělé pozici tlačítko dříve sloužící u Android 4.2 k vyvolání spuštěných aplikací, které Google u Android TV bohužel zrušil, je záhadou. Záhadou o to větší, že ikona zůstala u Philipsu stejná, ale funkce se změnila na vyvolání dalšího doplňkového menu, kde mj. najdete vstup do TV tuneru, vyvolání EPG či třeba galerii aplikací. Druhou věcí je to, že tu sice stále je tlačítko List pro vyvolání seznamu kanálů, ale je naprosto zbytečné, protože takto funguje OK. To se dá snadněji nahmátnout a v multimédiích zajišťuje Play/Pause.

Menu nastavení jednak najdete ve spodní části nabídky na tlačítku Home, kde jsou už jednotlivé volby jako Obraz, Zvuk atd., jednak ho lze vyvolat přes samostatné tlačítko na dálkovém ovladači. Konkrétní nabídky jsou totožné, nedá se v nich kolovat, což je stejné jako na jiných místech televizoru, nicméně na tlačítku ozubeného kolečka se nejprve ukazují tzv. rychlá nastavení a pak teprve lze vyvolat Všechna nastavení.

Mezi úvodním rychlým nastavením najdete nejen přednastavené obrazové a zvukové režimy, ale důležitější je možnost přepnutí mezi vnitřními reproduktory a externím systémem a je tu také hlasitost sluchátek či úprava režimu Ambilight. Některou z funkcí využije snad každý. Zejména Ambilight.

Jednoduché osmidenní EPG bez obrazu a zvuku, ale s probuzením TV

Po EPG se můžete libovolně pohybovat, návrat do tuneru zajistí hned několik tlačítek. Například TV, Zpět nebo třeba OK na libovolném pořadu.

Pro pořad se dříve ukazoval pouze čas začátku a konce, pokud jste počkali, objevil se v malém okénku podrobnější popisek. Teď vše vypadá jako na snímku v galerii, včetně jiného systému přechodu na další den.

U značky Philips je zvykem, že můžete – jako zdroj dat pro EPG – použít buď vysílač DVB-T, nebo můžete sáhnout po internetu. Po instalaci je standardně nastaven TV vysílač, což je výhodnější, protože tu jsou k dispozici opravdu všechny stanice.

Jak vidíte, programová nabídka je vysloveně jednoduchá, pro ty, co si potrpí třeba na filtrování pořadů, to nebude. Jestliže si ale zadáte upozornění na pořad, zjistíte, že se televizor dokáže z pohotovostního režimu probudit, což dnes umí málokterý. Alespoň na dané verzi firmwaru.

Operační systém Android TV (6) byl popsán už dostatečně. Vrchní část nabídky na tlačítku Home vypadá v případě tohoto televizoru takto. Českých aplikací je docela dost, potíže ale byly při jejich zprovozňování.
Autor: Bohumil Herwig

Operační systém Android TV (6) byl popsán už dostatečně. Vrchní část nabídky na tlačítku Home vypadá v případě tohoto televizoru takto. Českých aplikací je docela dost, potíže ale byly při jejich zprovozňování.

Chytré funkce s předinstalovanými českými aplikacemi

Televizor v základu nabízí předinstalované Banaxi a Voyo a také jednoduchý přístup na „kulturní“ server copak.cz. Banaxi v pořádku naběhlo a aplikace je v TV kompletně nainstalovaná – tak by to mělo vypadat! Šlo vyplnit jméno uživatele i heslo, ale volby následně nešly odklepnout, protože na poli „Přihlásit“ nepracovalo tlačítko OK. Z aplikace se následně nedalo vyskočit tlačítkem Zpět, po vyskočení tlačítkem Domov, tedy do přehledu chytrých funkcí a nastavení televizoru, zůstal někdy na obrazovce viset přihlašovací dialog, kterého se ale dalo snadno zbavit. Banaxi o problému své aplikace ví a řeší to.

Voyo patří mezi nejspolehlivěji fungující aplikace na všech platformách, jen občas s otravným cvakáním při zmáčknutí tlačítka, což nelze vypnout, a bohužel také s odpočítáváním pěti minut do vypnutí při zmáčknutí tlačítka Pause. První problém tu není, druhý bohužel ano, takže pokud máte třeba telefonát a zmáčknete Pause, začne se odpočítávat 5 min. Pokud to nestihnete, přehrávání se přeruší bez možnosti návratu na pozici, takže je lépe přehrávání ukončovat a tady už návrat na pozici často zafunguje. Jinak aplikace pracovala bezproblémově, včetně pohybu v nabídkách, což je o to víc s podivem, že se to o aplikaci na nedávno zkoušeném Philips 55PUS6101 říci nedalo. Tady ale opravdu žádná potíž nebyla a hlášení o tzv. neočekávané chybě se neprojevilo ani při kompletním přehrání více než pěti pořadů. Nejinak tomu bylo u YouTube, které na Android TV (7) padalo a padalo. Tradiční potíže s přejitím do textového vyhledávání (Google automaticky předpokládá, že každá TV má mikrofon) se u této aplikace dalo lehce předejít dvojím zmáčknutím šipky vpravo v okamžiku, kdy jsme se ocitli v hlasovém vyhledávání.

Lepší.TV jsme tentokráte nainstalovali s použitím triku číslo dvě, tedy přes počítač napojený na stejný Wi-Fi router, což popisujeme v samostatném článku. Potíže s aplikací nebyly zhola žádné, včetně nejnovější funkce vyvolání Kalendáře přes tlačítko „0“ dálkového ovladače.

HbbTV není třeba nikde povolovat a pracovalo jak u ČT, tak na FTV Prima i na vybraných stanicích TV Nova. Na kanálech FTV Prima bylo zcela bezproblémové i po mnoha přehráních nejrůznějších pořadů. Tedy pokud to fungovalo na straně Primy – viz náš článek na téma HbbTV uvnitř přehrávaných pořadů.

Televizi Nova, která stále nepouští HbbTV na všech kanálech, aplikace fungovala, obsah je však stále testovací a například seriál Specialisté tam nebyl. Ostatně k přehrání toho, s výjimkou ukázek apod., také mnoho nebylo. Namátkou vzato ale aplikace, resp. přehrávání, fungovala.

HbbTV kanál Seznam.cz TV pracoval spolehlivě, včetně automatického spuštění úvodního videa, a je tu i možnost kdykoli se přepnout tlačítkem postupné volby kanálů na jinou stanici. S výhodou tak nemusíte kvůli přepnutí vyskakovat do základní nabídky jako u některých jiných televizorů.

Propojení přes Wi-Fi Miracast (certifikované) bylo s obdobně vybaveným mobilem LG Flex 2 dílem okamžiku. Jen při ukončení propojení na obrazovce televizoru visela obrazovka mobilu trochu déle.

Pokud jde o spolupráci s externím audiosystémem napojeným přes Bluetooth, včetně sluchátek, tak ta je vynikající. Vyzkoušeli jsme ji jednak s přenosným stereo reprosystémem Chronos Miniboom NFC od společnosti Kobe, jednak se sluchátky Lamax Beat Blaze B-1 a v obou případech byla na jedničku, což je pochopitelně vždy také věc zařízení. U sluchátek, kde se dá předpokládat jistá pohyblivost nositele, v okamžiku, kdy spojení začalo vypadávat se stačilo vrátit na komunikační vzdálenost Bluetooth, což je v tomto případě opravdu nějakých deset, dvanáct metrů bráno přes dvě porfixové stěny. Pak sluchátka spojení obnovila. Jakmile propojení zcela vypadlo, televizor se automaticky přepnul na interní audio (!), což udělá i při prostém vypnutí sluchátek. Pro navázání spojení stačilo obnovit připojení na sluchátkách, nebo je jednoduše zapnout a vypnout. Poté se automaticky propojily s televizorem. Tohle opravdu moc často neuvidíte a je to naprosto ukázkové.

Bohaté obrazové úpravy, spousta režimů pro HDR

Přednastavených obrazových režimů je devět, včetně dvou pro kalibraci ISF, zvukových šest a vyberete je třeba přímo na rychlých volbách po zmáčknutí „ozubeného kolečka“ na dálkovém ovladači. U zvuku manuálně upravíte basy i výšky, nastavíte hlasitost pro sluchátka či vyrovnání hlasitosti. Ovlivníte i audiovýstup jako takový, což může být buď stereo, nebo vícekanál.

U obrazu lze upravit sytost barev, v pokročilých volbách pak například gama korekci, teplotu barev, včetně vlastní, a jde také zapnout či vypnout snímač okolního osvětlení. Zvolit můžete i Režim RGB, což se využívá u kalibrace. Je tu také položka Řízení barev, prostřednictvím které podrobně upravíte barevný tón a sytost pro šest barev. Ti méně znalí nebo ti, kteří se nastavením nechtějí tak podrobně zabývat, mohou využít průvodce, který jim s nastavením pomůže. Tohle značka Philips uměla vždy.

Pokud přehráváte obsah s HDR, televizor to nejen slušně oznámí, což je dnes rozhodně správně, ale v přednastavených obrazových režimech také zjistíte, že vedle dvou kalibrovaných režimů ISF je tu dalších sedm s HDR, což je snad trochu příliš.

Co se týče technologie jako takové, výrobce ji označuje termínem „HDR Plus“, což ve skutečnosti znamená jednak softwarový převod u SDR videa a také podporu standardu HDR 10. HDR Plus má rovněž fungovat pro všechny zdroje.

Philips 43PUS6501 – souborový manager.
Autor: Bohumil Herwig

Philips 43PUS6501 – souborový manager.

Kompatibilita výborná, citlivě podané HDR

Potíže byly s USB médiem naformátovaným v NTFS. Zabudovaný přehrávač s ním problémy neměl, avšak VLC Player ano. Ten však měl potíže i s vynikajícím flash diskem Kingston DataTraveler microDuo ve FAT32, takže spíše šlo o jeho problémy, protože nikdy ani jedno z médií nezobrazil. MX Player pracoval vždy, i když s drobnými potížemi typu nemožnost zvětšit nastavené titulky. Naštěstí jsou v základu dostatečné.

K testu kompatibility byl nakonec použit zabudovaný přehrávač zvaný Media. Ten zvládá přehrát všechny druhy multimédií na jeden zátah, což je pochopitelně výtečné, a umí i navázat při přerušení. Jen nesmíte mezitím přehrát nic jiného. Bohužel podání externích titulků je velmi nevýrazné a font vysloveně drobný, přičemž zvětšit se nedá. Jinak by ale byl přehrávač výtečný, protože například na rozdíl od MX Playeru podporuje zvuk v AC3, což se někdy hodí.

U videa, mj. v H.264 a H.265/HEVC, si poradil se všemi rozlišeními, včetně 4K, a se zvukem třeba i v DTS-HD Master Audio. Zvládl i špičkově natočené Full HD (BDAV, M2TS) s tokem 20, 25 Mb/s a zvukem v Dolby Digital. U videí v Ultra HD (4K) byla na počátku přehrávání patrná drobná i větší zaváhání, což je znatelné prakticky u všech televizorů, po sekundě, dvou se vše uklidnilo a jelo bez potíží až dokonce.

Fotografie se vedle JPG a BMP přehrály i ve 3D formátu MPO, ale jako JPG, tedy ve 2D. Hudební formáty televizor zvládl i ve FLAC a DTS a také v běžném MP3, WAB či WMA.

Pokud jde o HDR, to bylo přehráváno s citem a rozumně, detaily vystoupily, přestaly být vyšisované u přesvětlených míst a neviditelné, nebo prakticky neviditelné u míst tmavých.

Oba testovací snímky ve 4K a HDR byly přehrány bez sebemenších potíží dokonce od začátku přehrávání.

Philips 43PUS6501 vzorně hlásí HDR signál. Tak by to mělo být!
Autor: Bohumil Herwig

Philips 43PUS6501 vzorně hlásí HDR signál. Tak by to mělo být.

Za danou cenu dostanete skutečně hodně

Při práci s televizorem možná narazíte na drobnou firmwarovou chybu v podobě nemožnosti vyvolat seznam kanálů tlačítkem OK v době, kdy je na obrazovce automaticky zobrazována informace o aktuálním kanálu, resp. aktuálním pořadu. Jde to až poté, co informace zmizí. Kupodivu tlačítku List to vůbec nevadí a seznam kanálů vyvolá, takže tu přece jen nějaký rozdíl – vzhledem k OK – je. Tohle bylo ale jediné, co šlo proti operačnímu systému, možná spíše firmwaru televizoru, namítnout. Android TV verze 6 si s hardwarem rozumí po všech stránkách, nesetkali jsme se s jediným zamrznutím či samovolným restartováním. Televizor se zklidnil a provoz je hladší, což bohužel neznamená, že by se omezila zvuková pauza při vstupu a odchodu z EPG. Škoda také nešikovně přepracovaného dálkového ovladače, zbytečně špatně umístěného tlačítka TV a také zbytečného List. S tím se ale zjevně nic nenadělá. Pokud to skousnete, dostanete za své peníze jinak vynikající televizor s nezvykle vysokým stupněm výbavy, vynikajícím resamplováním z nízkého rozlišení i obrazem, který skvěle podává HD a u SD dělá pomalu maximum možného (je to divné, při dané ceně, ale působí to tak). Ať se navíc díváte na kombinaci cena/výkon z kteréhokoli úhlu pohledu, pokaždé vám musí vyjít výjimečná. A platí to i při porovnání s konkurencí, a to i včetně výbavy. Pokud se ptáte, kde jsou tedy omezení, musíme odpovědět: „nikde nejsou vidět“.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: výtečná výbava, výborný poměr cena/výkon už při aktuální ceně, dobře podávané HDR, rychlé menu usnadňující ovládání, vynikající spolupráce s Bluetooth sluchátky, speciálně s Lamax B1 i s externím audio systémem, skvělé obrazové úpravy zcela neodpovídající ceně, včetně kalibrace ISF, stabilní Android TV verze 6, nastavené upozornění v EPG zvládne probudit TV z pohotovostního režimu, ale…

proti: …jinak je EPG podprůměrné, zmenšené a zasuté tlačítko TV, v nabídkách se nedá kolovat, potíže s vyhledáváním aplikací na Google Play/Store, což ovšem není věc výrobce TV

Philips 43PUS6501
cena: 16 990 Kč
úhlopříčka, formát: 109 cm (43"), 16:9
obrazovka: LCD, podsvícení LED (plošné – Direct LED), 3840 × 2160 bodů; jas 400 cd/m2, další parametry neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C/S a DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 10 W (RMS), DTS
přehrává (udáváno): přes USB (formáty neudány): JPG; AAC, MP3, WAV, WMA, WMA-Pro; AVI, MKV, MPEG-1/2/4, H.264, MPEG-4 AVC, WMV9/VC1, HEVC, VP9; titulky: SMI, SRT, SSA, SUB, TXT, ASS
spotřeba (udávaná podle EU): 77 W, pohotovostní režim: < 0,3 W; roční spotřeba 112 kWh; energetická třída B
vstupy/výstupy: vzadu: YUV, SCART, servisní, stereo audio vstup (cinch), stereo audio vstup (jack); vzadu (směrem dolů): 2× HDMI, digitální optický audio výstup, USB 2.0, Ethernet (LAN), antény; na boku: 2× HDMI, sluchátka, USB 3.0, USB 2.0, PCMCIA (CI+); Wi-Fi (802.11 mj. i v „n“, 2,4 i 5 GHz)
rozměry (Š x V x H); hmotnost: 968 × 622 × 201 (bez podstavce 77) mm; 10,4 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka (nápověda) v televizoru, v papírové podobě tzv. Stručný návod k rychlému použití
  • záruka: 24 měsíců

Měníte postoj k HDR?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).