Hlavní navigace

Philips 40PFT4201: slušná volba pro ty, kteří nepotřebují HEVC a chytré funkce

24. 8. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: TP Vision
Klasická, tedy hodně lesklá obrazovka, elegantní design a rámečky splývající s panelem. A také absence podpory HEVC, a to i na tuneru.

Situace v „metrovém“ segmentu je dnes poněkud zvláštní. Televizor s úhlopříčkou 102 cm (40 palců) pořídíte už od nějakých 7000 Kč, pokud má být chytrý, pak od asi 8500 Kč. Od zhruba 10 000 Kč pak můžete zakoupit dokonce i rozlišení Ultra HD (4K), navíc z trhu prakticky zmizelo HD Ready, což výběr ještě více komplikuje. Vše, nebo drtivá většina z toho, co dnes můžete mít, je tak provedena jako Full HD, tedy s rozlišením 1920 × 1080 bodů. A aby toho nebylo málo, vnitřní konkurence u společnosti TP Vision, vyrábějící a prodávající televizory pod značkou Philips není právě zanedbatelná. O třídu vyšší Philips 40PFS5501 s operačním systémem Android totiž zakoupíte těsně pod 12 000 Kč.

Zapůjčený Philips 40PFT4201 jsem našel jen v několika obchodech za vyrovnanou cenu 9999 Kč. Pojďme se podívat, zda je to hodně, nebo málo, nebo to naopak odpovídá. Zda tomu ale tak skutečně bude, posoudí až v tomto případě opravdu nemilosrdná ruka trhu. A protože televizor zároveň postrádá jakoukoli podporu kodeku HEVC (viz dále) a také přístup na internet, bude to výzva o to větší. Na tohle si dnes dejte hodně velký pozor. Žádný z obchodů, ve kterých jsem televizor včera našel, totiž absenci podpory kodeku HEVC neudával. Navíc jeden hovořil i o zabudované Wi-Fi, kterou přístroj vůbec nemá.

Pokud v tomto okamžiku mávnete rukou a otočíte stránku s tím, že takovýto televizor nemá smysl kupovat, pochopím to. Bylo by to ale škoda. Philips 40PFT4201 má své klady a je řada těch, kterým je – jednoduše řečeno – tunerové osazení šuma fuk a připojení k internetu také vůbec nevyžadují.

Televizor byl původně zapůjčen jako novinka, následně se změnila situace a má se prodávat kratší dobu, než se původně uvažovalo. Namísto něj pak na podzim přijdou nové televizory s podporou DVB-T2/HEVC, které mají být navíc osazeny i DVB-S/S2. Novinky mají mít označení 4031 a mj. 4101 a v nabídce mají být s úhlopříčkou od 22 palců, tedy 56 cm, výše.

Chytrá a svižná instalace

I když jde o „hloupý“ televizor, instalace je chytrá. Přišroubování dvou nožiček je dílem okamžiku a vzhledem k relativně malé úhlopříčce je i snadné. Po vybrání jazyka si televizor správně navolí zemi, což bohužel stále mnoho výrobků nedělá, a pak jen ve dvou krocích upřesníte instalaci, zvolíte tuner (DVB-T nebo DVB-C) a ladíte. Tak by to mělo vypadat, protože když si našinec pořídí nový televizor, nemá povětšinou chuť na opičky a zdlouhavé animace, ale chce co nejrychleji vidět, jak hraje a jaký je. Přiznám se ale, že mi na závěr instalace trochu chyběl průvodce, který by pomohl vyladit obraz i zvuk těm, co to ocení. Značka Philips ho má navíc udělán velice dobře.

Problém byl s tříděním kanálů, protože volba v menu nastavení chybí. Jediné, na co jsem přišel, bylo třídění přes tzv. oblíbené položky, které vyvoláte prostřednictvím tlačítka List. Zde narazíte na možnost filtrovat naladěné kanály, přejmenovat je a zařadit mezi oblíbené. Jednotlivé stanice se řadí přesně tak, jak je vybíráte, hromadně navolit ale nejdou. Položky však šly v rámci oblíbených kanálů i přesouvat a to se opravdu málo vidí.

Nabídka na tlačítku Home dovolí i vstup do nastavení, EPG či nahrávek.
Autor: Bohumil Herwig

Nabídka na tlačítku Home dovolí i vstup do nastavení, EPG či nahrávek.

Solidní ovládání, škoda nedotaženého OK a zasutého třídění

Přes tlačítko domečku (Home) vyvoláte prakticky vše v základu potřebné, až na třídění. Je tu tak menu nastavení, ladění tuneru, vstupy a výstupy, EPG, nahrávky i nápověda a už zde se dá v nabídce kolovat.

Tlačítko Home je také na dálkovém ovladači zvětšené, a pokud se vám nechce hledat někdy na můj vkus poněkud zasuté klávesy pro EPG či Setup (nastavení), tohle je pohodlnější a dokonce i svižná alternativa. Škoda jen, že TP Vision stále nemá na tlačítku OK vyvolání naladěných kanálů a že musíte jít na List. Z mého úhlu pohledu by bylo daleko lepší, kdyby zde bylo EPG.

V multimédiích už intuitivní zmáčknutí OK pracuje a vyvolá Pause/Play a také softwarové ovládání na obrazovce. To je ale jen na ukázku, protože „kliknout“ se na něj nedá, tzn. tlačítka nejsou aktivní. V každém případě šipka vpravo na ovladači posunula přehrávání o 8 sekund vpřed, šipka vlevo udělala totéž opačným směrem, i když to v mém případě nepracovalo vždy. Zpravidla totiž televizor vyžadoval mezi opětným zmáčknutím sekundu, dvě.

Další tlačítka pro multimédia jsou v horní části ovladače, byť bez přeskoku o kapitolu/skladbu dále. Toho dosáhnete obvyklým delším podržením tlačítka rychloposuvu.

Až na uvedené problémy, a teď mám opět na mysli i zasuté třídění, bylo ovládání televizoru intuitivní a pohodlné. Horší však je, že po zapnutí, resp. naběhnutí televizoru do plného provozu, nejde následujících řekněme deset sekund ztlumit zvuk.

Devítidenní EPG bez obrazu a zvuku, ale s manuální aktualizací

Programová nabídka zobrazí sedm stanic umístěných pod sebou. Stahuje se po vstupu na daný multiplex, ale díky chytré a už vlastně pomalu tradiční funkci značky si kdykoli můžete přes tlačítko kontextového menu vyvolat kompletní aktualizaci pro všechny kanály. Bohužel v mém případě nevydržela přes vypnutí a zapnutí TV a někdy mizela i po hodině provozu, takže bylo zapotřebí ji často obnovovat.

Škoda.

Po EPG se můžete libovolně pohybovat, přepnutí na vybraný kanál zajistí tlačítko OK na vybraném pořadu nebo odchod z EPG prostřednictvím Return.

Pořad lze nahrát nebo k němu nastavit upomínku. Televizor se pak dokonce i probudí z pohotovostního režimu, což dnes v podstatě vymizelo.

Obrazová nastavení základní, zvuková bohatá

Menu nastavení (Setup) je velice jednoduché a na první úrovni má pouze tři položky: Obraz, Zvuk a Obecná nastavení. Menu ladění kanálů je vytaženo do základní úrovně a vidíte ho tak rovnou na domovském tlačítku, eko režimy jsou zase na zeleném teletextovém. Pro znalé to není problém a základní menu se tím výrazně zpřehlední. Pro ty méně znalé to problém být může a chce to trochu zvyku.

Přednastavených obrazových režimů je sedm a nejfrekventovanější bude nejspíše Standardní, Film a Úspora energie, případně ještě Jasné (Dynamický). Vedle běžných parametrů upravíte sytost, barevnou teplotu, včetně vlastní, a také gama korekci. Chybí tak vlastně jen přímé nastavení úrovně podsvícení, kterou si televizor může částečně řídit v některých režimech sám. Nic jiného v této třídě očekávat nemůžeme, včetně čidla hlídajícího hladinu okolního světla.

U audia je šest přednastavených režimů a naleznete tu také tradiční možnost značky, totiž regulaci basů a výšek, přičemž to druhé není příliš zapotřebí, protože někdy i při standardním nastavení přecházejí až do zvonivosti. Zvýšení basů ovšem u televizoru využijete. I tak vám budou nejspíše chybět, což není nic neobvyklého.

Pro ty, kteří mají televizor napojený na domácí A/V systém, může být k užitku řada nastavení zvukového výstupu, včetně zpoždění, vyrovnání hlasitosti či jeho druhu (stereo či vícekanál).

Pro nahrávání nebo sledování živého televizního vysílání se zpožděním je nutné mít připojen naformátovaný a spárovaný USB disk, tedy disk vysloveně vyhrazený. Nahrávky pak jednoduše vyvoláte přes tlačítko domečku.

Výbornou zprávou je, že TP Vision stále drží funkce na teletextových tlačítkách a některé opravdu nemají obdobu. Červené teletextové tlačítko sice u chytré TV značky Philips může způsobit komplikace s vyvoláním HbbTV, ale to tady nehrozí, takže bez potíží vyvolá nejrůznější elektronické obrazové vychytávky. Zelené zobrazí eko funkce, včetně vypnutí obrazovky, a modré nápovědu. Nevyužito tak zůstává jen žluté.

Souborový manager je snadno ovladatelný a pokud v něm například narazíte na fotografie, zobrazí i jejich náhled.
Autor: Bohumil Herwig

Souborový manager je snadno ovladatelný, a pokud v něm například narazíte na fotografie, zobrazí i jejich náhled.

Přehrávání na jeden zátah, přímočarý souborový manager

Kombinovanou flash paměť (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB, se kterou jsem multimédia převážně zkoušel, televizor identifikoval a automaticky zobrazil obsah. Multimédia si pak můžete přehrát podle druhu nebo všechna najednou, à la počítač, což je podstatně pohodlnější.

Souborový manager se ovládá intuitivně a jednoduše, televizor si ale bohužel pozici ve videu nepamatuje a vždy začíná přehrávat od začátku. Druhou výtkou je nemožnost definovat velikost externích titulků. Jinak tu máte bohatě na výběr a ovlivníte například i jejich barvu a umístění a také znakovou sadu, včetně té z Windows. Na úhlopříčku 102 cm byla velikost písma vcelku dostatečná, pro větší by už byla malá.

Na funkční přehrávání videa jsem narazil mj. u čistého MPEG-4, H.264 i MKV (L4.0, L4.1), při pokusu přehrát kodek H.265/HEVC s rozlišením Full HD se objevilo hlášení „video není podporováno“.

Z hudby se přehrála pouze klasická „empétrojka“, a i když se také mluví o WAV a WMA, vůbec se v manageru nezobrazily. DTS podporováno není, i když jsem ho viděl u jednoho z obchodníků uvádět.

Na oficiálních stránkách se pak nemluví ani o něm, ani o Dolby Digital, podpora je však ještě udávána pro AAC.

Fotografie se zobrazují svižně, nepřehrálo se uváděné BMP, jinak JPG a PNG ano. Snímky ve 3D (MPO), ani jejich „polovina“, se taktéž nepřehrají, ale ty jako kompatibilní už jmenovány nejsou.

Třídění kanálů je možné pouze přes oblíbené položky v jejichž rámci lze opět i třídit. Následně je třeba ze seznamů kanálů vybrat Oblíbené.
Autor: Bohumil Herwig

Třídění kanálů je možné pouze přes oblíbené položky. Ze seznamů kanálů je třeba vybrat Oblíbené.

Dobrý zdroj, dobrý obraz, ale…

Na televizoru sice bylo zřetelně vidět, že mu kvalitnější či přímo kvalitní záznam daleko více sedí, ale s nižší obrazovou kvalitou se dokázal vypořádat se ctí, která někdy i překvapila, a bylo jedno, zda šlo o DVB-T, nebo USB. I když bych ho neoznačil za vysloveně pro sport vhodný, pohybová ostrost byla v rámci třídy nadprůměrná a jak je zvykem, s kvalitnějším obsahem ubývalo artefaktů a šumu. Ocenit je třeba také solidní resamplování u horších záznamů či za nižší kvality příchozího videa.

Zvukově je na tom televizor, opět v rámci kategorie, lehce nadprůměrně a 2× 8 wattů (RMS) bylo prakticky vždy znát. Potíže jsem měl jen se set-top boxem T-Mobile TV, jehož zvukový výstup do HDMI není právě nejsilnější a televizor měl v tomto okamžiku často co dělat. S rozumnými audiozdroji, včetně DVB-T rozhlasu či muziky přes USB, však problém nebyl a ocenil jsem schopnost velice operativně vypnout obrazovku, což bohužel už dnes nedělá prakticky nikdo. Vytáhnout byly často zapotřebí basy (nějaká funkce pro jejich zvýraznění by se hodila, ale tu televizor nemá), naopak zvonivé výšky vyžadovaly útlum.

Největším problémem tak pro mě byla jistá pomalost chodu. Televizor totiž po zapnutí nenabíhá do provozu nijak svižně. Poté, co se objevil obraz a funkční zvuk, trvalo asi deset sekund, než jsem ho mohl ztlumit a případně použít nějaké funkce, jako například vstoupit do menu nastavení. Nevím, co si televizor mezi tím dělá, ale dnes to běžně jde po dvou, třech sekundách a u těch nejlepších prakticky okamžitě. Za provozu jsem to většinou nepociťoval, i když občas jsem měl tendenci mačkat například tlačítko Home podruhé. Pokud jde o přepínání kanálů postupnou volbou, trvá to asi 2,5 s, což ovšem není nijak výjimečné.

Philips 40PFT4201 je podle mého názoru určen pro ty, kteří nechtějí či nepotřebují chytré funkce, nekoukají na každou korunu a hledají slušný design, dobrý obraz a zvuk a také rozumné vlastnosti typu upozornění na pořad s probuzením z pohotovostního režimu či operativní vypnutí obrazovky. Tyto detaily abyste dnes pohledali. A právě v nich spočívá síla tohoto jinak vcelku jednoduchého přístroje.

BRAND24

Hodnocení

pro: výborný obraz (při jen trochu kvalitnějším zdroji), relativně vysoký výkon zesilovače a solidní zvuk, design s nenápadným rámečkem, při upozornění se TV probudí z pohotovostního režimu, obsah EPG jde manuálně aktualizovat, ale je…

proti: …bez obrazu a zvuku, po zapnutí nejde hodnou chvíli ztlumit zvuk či pracovat s některými funkcemi, absence podpory HEVC nejen u tuneru DVB-T2

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • natáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Koupili byste si televizor, který nepodporuje kodek HEVC?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).