Hlavní navigace

Philips 24PFS5231: televizor s Bluetooth reprosystémem. A výborný

7. 12. 2016
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Philips
Bílý komplet představuje hodně zajímavé zpestření současné „televizní“ nabídky v malých úhlopříčkách. Nabízí totiž možnost využít reprosystém i samostatně.

„Série Philips 5231 představuje jedinečné řešení typu tři v jednom, které se hodí jako malá multifunkční obrazovka s reproduktorem do jakékoli místnosti.“ Se začátkem tiskové zprávy lze jen souhlasit. O to více se zdá být z počátku nepochopitelná absence napojení na internet. I k tomu se propracujeme. Nejprve se ale podívejme, co vlastně v konceptu „3v1“ dostanete.

Televizor s úhlopříčkou 61 cm (24 palců) nabídne především sofistikovaný podstavec, což je vlastně reprosystém dovolující i samostatnou funkci jako „Bluetooth reproduktor“ typicky pro mobil. V podstavci jsou, za nesnímatelnou textilní mřížkou, zabudovány dva středovýškové reproduktory, basový reproduktor je pak umístěn naspodu podstavce a vyzařuje tudíž směrem dolů. Na horní straně je pak vidět otvor bassreflexu nejspíše kvůli prachu chytře zakrytý textilní mřížkou. Elektronika je prakticky plně umístěna v panelu, v podstavci jsou – vedle zmiňovaného reprosystému – umístěna jen tlačítka ovládání, což je vidět na snímcích v galerii níže. Zadní strana televizoru je navržena velice čistě a myslím, že bez potíží snese umístění do prostoru.

Televizor jako takový nemá přístup na internet, což je škoda a nejspíše šlo o cenu, která by se ještě navýšila. Philips 24PFS5231 totiž sám o sobě není právě nejlevnější (7490 Kč). Na druhou stranu nejde o žádnou „masovku“, ale spíše o vymazlený klenot, který je určen pro fajnšmekry, kteří by rádi právě toto a kteří ocení jak kompletní tunerovou sadu a rozlišení Full HD, tak i fakt, že v ceně obdrží vlastně i samostatně použitelný Bluetooth audiosystém. Není divu, že za svou nepochybně unikátní koncepci a návrh získal televizor ocenění Red Dot 2016.

Philips 24PFS5231 může také fungovat jako příležitostný monitor (vedle HDMI je vybaven i klasickým VGA D-Sub, včetně zvukové podpory), jako televizor na chatu, do kuchyně, dětského pokoje, pracovny a podobně. Přes Bluetooth si na něj pošlete muziku a šlo to například i u aplikací typu IPTV/VoD jako Digi2GO či Prima Play.

Praktické drobnosti

  • Jak dlouho trvá zapnutí (plné naběhnutí) TV: asi 15 s
  • Jak dlouho po zapnutí TV mohu ztlumit zvuk: 6–7 s
  • Prodleva při vyvolání EPG: okolo sekundy
  • Zvuková prodleva při vyvolání EPG: nelze měřit, zvuk v EPG k dispozici není
  • Prodleva při přepnutí kanálu: pod 2 s
  • Prodleva při vyvolání seznamu kanálů: prakticky okamžitě, cca 0,5 s

Instalace rychlá a není divu

Absence připojení na internet a regulérního operačního systému se v tomto směru projevila příznivě. Instalace na DVB-T proběhne v cuku letu, a i když to televizor nedá nijak najevo, hledá i kanály DVB-T2/HEVC. Tuner má naše budoucí vysílání zvládat, i když v mém případě experimentální vysílání nenašel, zatím jsem mimo pokrytí. A protože je podstavec uživatelsky neoddělitelnou součástí obrazovky, nemusíte se zabývat skutečně ničím. Stačí jen bílý televizor vytáhnout z krabice, bílou šňůrou napojit na 230 V a přivést signál z anténního systému. V ceně je navíc i v bílé provedený dálkový ovladač, takže je vše stylové.

Pro třídění naladěných kanálů je třeba zmáčknout tlačítko List a v menu ho nenajdete, což je specialita. Následně můžete zařadit kanály mezi oblíbené, přejmenovat je a také filtrovat či vybírat z příslušného seznamu, což jsou Oblíbené, Všechny, Rádio a Nové kanály.

Fyzicky kanály setřídit nejdou, ale práce s oblíbenými položkami je ta nejlepší, jakou můžete vidět. Více kanálů sice do nich najednou nepřesunete, na druhou stranu nezáleží na pořadí, v jakém je umisťujete. Můžete je totiž setřídit později. Takovémuto systému se dá jen zatleskat, i když našinci přijde líto, že něco takového není k dispozici u dražších televizorů s OS Android TV. Mimochodem hodně potěší i perfektní informovanost o kanálu (viz galerie výše), která mi také obecně vzato chybí nejen u TV Philips. Stačí jen v tuneru zmáčknout kontextové tlačítko Options a pak Stav.

Tohle bohužel dnes moc často neuvidíte.

Ovladač v bílém, ovládání klasické. Sláva!

Výborné rozložení s tradičně bohužel stranou odhozeným EPG, zde nazývaným Guide, podtrhuje zvýrazněný kurzorový kříž s OK uprostřed a rozměrné tlačítko Home s ikonou domečku. Na něm najdete následující položky: Kanály (seznam s výpisem aktuálního pořadu), Zdroje (vstupy/výstupy, včetně satelitního tuneru a USB), Funkce (mj. EPG, multimédia a nahrávání) a také Rychlé nastavení. V něm jsou k použití například hlasitost sluchátek, eko nastavení a přednastavené obrazové a zvukové režimy. Eko nastavení ale vyvoláte operativněji rovnou přes zelené teletextové tlačítko, čímž byla značka Philips známa dlouhá léta a což – bohužel – opět u TV s Androidem neplatí. Navíc pokud jste ho zmáčkli, objevilo se menu, které vidíte v galerii výše, takže máte možnost vypnout obrazovku a ponechat zapnutý pouze zvuk.

Dálkový ovladač byl v mém případě úzce zaměřený a občas byly problémy s převzetím, možná vysláním, signálu. Podle výrobce není nic takového hlášeno a nejspíše jde jen o problémy testovacího kusu, který toho měl už příliš mnoho za sebou (neustálé převážení mezi akcemi nedělá dobře žádnému televizoru).

Ovládání je klasický Philips, takže je tu kontextové tlačítko Options (Možnosti), výpis naladěných kanálů List zobrazujících se na spodním okraji a také Back fungující při delším podržení skoro jako Exit. Vyvolá totiž řadu po sobě jdoucích Back, a pokud ho budete držet dostatečně dlouho, přehodí vás i na předposlední prohlížený kanál v TV tuneru, ovšem s drobnou pauzou, při které nic nevidíte a ani nic neslyšíte. Jestliže ale zmáčknete tlačítko přímého přepnutí na TV, které je spojeno s tlačítkem Exit, je odskok do TV tuneru za jakékoli situace (co jsem alespoň mohl vidět) naprosto hladký.

Ztlumení hlasitosti je šikovně umístěno mezi postupnou volbu kanálů a regulací hlasitosti a „Sources“ – vstupy a výstupy – jsou taktéž vedle „domečku“, i když si podle mého lepší místo než velmi často používané EPG nezasluhují.

V menu nastavení, v menu na tlačítku domečku, ale třeba i v souborovém manageru multimédií se dá jednoduše kolovat, což šetří čas i nervy obsluhy a oproti ovládacímu stylu propagovanému u OS Android je to rozdíl třídy.

Minimálně.

Tlačítka pro ovládání multimédií jsou na „dálce“ zcela nahoře, rychloposuv je bohužel opět sdružen s přeskokem o kapitolu/skladbu či video dále. Jsou sice také k dispozici i na obrazovce, ale na rozdíl od obvyklých řešení nejsou aktivní, nýbrž jen informativní.

Dálkový ovladač i přes jistou kompaktnost a pár drobností působí výborným dojmem, popisky jsou výrazné, rozložení jasné, což je vždy znakem solidního přístroje, a nikoli přelevněné přeplastované hračky na pár let.

Devítidenní EPG bez obrazu a zvuku

Po EPG se můžete volně pohybovat, na obrazovce vidíte současně program pro šest stanic. Další den zobrazíte postupnou volbou kanálů nebo z kontextového menu. Z EPG můžete pořad i nahrát a nechat se na něj upozornit. Televizor se dokonce probudí i z pohotovostního režimu.

Programová nabídka se stahuje buď po vstupu na multiplex, nebo můžete – přes kontextové menu – vyvolat příkaz pro její komplexní stažení, což může trvat několik minut, zpravidla necelé dvě. Je to ovšem výtečná funkce, ale málo vídaná.

Ve standardní obrazovce se k pořadu ukazuje pouze čas začátku a konce a také doba jeho trvání. Další informace vyvoláte tlačítkem „i+“.

Bluetooth by mohlo být propracovanější

Párování televizoru se zařízením, typicky s mobilem, uděláte jednoduše. Na podstavci stačí zmáčknout k tomu vyhrazené tlačítko pojmenované „Bluetooth“, na mobilu Bluetooth zapnete a necháte si vyhledat dostupná zařízení. Jakmile se objeví „Philips TV 2016A E2“, klepnete na něj a vzápětí jste propojeni. Propojení se odehrává pouze na úrovni „zvukových médií“, a nejde tedy o hands-free.

Následně můžete regulovat dvojí hlasitost: jednak u Bluetooth audiovýstupu mobilu a jednak u samotného televizoru. Na každém mobilním telefonu pak záleží, jak silný má zvukový výstup na této signálové cestě, takže kritizovat, že jsem ho zrovna u LG Flex 2 musel vytočit pomalu na maximum, nemá smysl. Kritiku si už ale zaslouží fakt, že po prostém vypnutí a zapnutí televizoru není schopen se k externímu Bluetooth zařízení (mobilu/tabletu) automaticky připojit, což například u nedávno zkoušeného Bluetooth reprosystému (mimochodem vynikajícího) Lamax Beat SE-1 naprosto nebyl problém. A to měl – stejně jako tady – Bluetooth 2.1. Někomu také může vadit to, že jde o pouze jednostranné Bluetooth, tj. že nejde využít obráceně, tedy k napojení sluchátek. Zvukově však námitky rozhodně mít nelze. Mimochodem, když připojujete mobil k vypnuté TV, stačí jen zmáčknout tlačítko Bluetooth a televizor se zapne. Obrazovka pak po chvíli zčerná, resp. se sama automaticky vypíná, takže funguje pouze zvuk.

Přiměřená úprava obrazových i zvukových nastavení

K dispozici je šest přednastavených obrazových a šest zvukových režimů. Mezi obrazovými najdete i speciální režim pro fotografie, režimy jsou od sebe dobře odlišeny. Pokud by se vám ale nějaký nezdál, není problém si nastavení upravit a k dispozici je volba Osobní.

Manuálně obrazu upravíte sytost barev, kontrast a ostrost. V pokročilých volbách pak upravíte ostrost okrajů (někdy funkční, jindy méně), jas, gama korekci a také teplotu barev, včetně vlastní.

U zvuku upravíte u značky Philips obvyklé basy a výšky, formát audiovýstupu (stereo či multikanál) a např. i jeho synchronizaci a zpoždění.

Co se týče nahrávání, volná specifika najdete v příručce, resp. nápovědě, ale jak vidíte z galerie, je to opravdu volné. Konkrétní médium je na vhodnost použití otestováno až po spuštění průvodce. Ostatně mluví se vždy o disku, nikoli o USB flash paměti, a optimální je 200 až 500 GB. Chtěl jsem vyzkoušet i flash disk (SSD) jako takový, ale s výtečným Freecom Tough Drive USB 3.0 256 GB SSD si televizor nerozuměl. Ostatně jako naprosto drtivá většina z těch, ke kterým jsem ho kdy připojil. V tomto ohledu nejsou ani modely pro sezónu 2016/17 příliš vstřícné.

Kompatibilita solidní, škoda formátu FLAC (HEVC ale pracuje…)

Klasický souborový manager – na rozdíl od TV Philips s Androidem – dovoluje kolovat a je jednoduše a svižně ovladatelný. A také dovoluje přehrát vše na jeden zátah, takže si dopředu nemusíte vybírat, co požadujete. V mém případě jen z neznámých důvodů nedokázal řadit soubory správně podle abecedy. Externím titulkům jde nastavit velikost ve třech volbách, jde také pracovat s jejich umístěním a znakovou sadou. Při přehrávání prvního souboru s externími titulky jsem je musel manuálně zapnout. Pak už si televizor volbu pamatoval.

Jestliže přehráváte MKV video s vnitřními titulky, je třeba televizor přepnout na volbu Nedefinováno, jinak se externí titulky nezobrazovaly. Někdy je takto označených položek v MKV víc, takže je zapotřebí to jednoduše zkoušet.

Video si při přerušení, a dokonce i při odskoku do TV tuneru, pamatuje pozici, jen mezitím nesmíte přehrát nic jiného. Kompatibilita byla solidní, problémy nedělal ani kodek H.264 a uspěl jsem i v případě přehrávání H.265/HEVC, a to jak ve Full HD, tak v 720p.

Fotografie v JPG a PNG se natahují svižně, ke snímku jde zobrazit i základní popis, včetně rozlišení.

Muzika fungovala v MP3, WAV i WMA, s formátem FLAC si tu ale neužijete, což je vzhledem ke kvalitám audio systému vyslovená škoda. Zajímavé bylo, že ať jsem pustil vážnou muziku, běžný popík nebo nějaký ten rock, resp. art rock, se vším se televizor vypořádal velice dobře až výtečně. Basy i výšky tu rozhodně nechybí a na rozdíl od řady jiných přístrojů jsou tu i středy.

Mezi rozhraními jednak najde vstup do multimédií (USB), jednak na Bluetooth audio.
Autor: Bohumil Herwig

Mezi rozhraními najdete jednak vstup do multimédií (USB), jednak na Bluetooth audio.

Drahý? Nenechte se mýlit. Kvalitní, ale přesto škoda chybějícího Wi-Fi

Cena je vyšší, než je dnes v kraji zvykem.

Pravda.

Pokud ale přístroj vydrží více než jen pár let, a o tom bych byl v tomto případě pomalu přesvědčen, je to jiná. Cena je také bohatě vyvážena řadou výborných vlastností, které buď jinde nenajdete, nebo vám to dá dost práce.

Pro kuchyňské použití nebo pro použití v dětském pokoji apod. má ale Philips 24PFS5231 podle mého jednu zásadní vadu – „je to prostě hloupá bedna“. Netuším, kolik lidí má na kuchyňské lince vytažen anténní svod, ale moc jich určitě nebude. Právě Wi-Fi by na to dovolilo skoro zapomenout. A vůbec nejde o nějaký Android a nějaké aplikace. Bohatě by stačilo obyčejné napojení na domácí síť, resp. server.

Televizor by se ale možná i tak o dost prodražil, i když na druhou stranu by se řádově zvýšila funkčnost, resp. využitelnost. Zdá se mi také, že nemožnost přístupu na internet je v ostrém kontrastu se zabudovaným Bluetooth. Možná se ale na koncepci dívám chybně a měl bych to brát tak, jak to je. Prostě kvalitní televizor s v podstatě samostatným Bluetooth audiosystémem, i když je součástí napevno připojeného podstavce.

Pokud vám absence Wi-Fi nevadí, Philips 24PFS5231 poslouží výborně. Pokud vadí, zkuste se na něj i přesto podívat, protože je rozhodně zajímavý. Navíc rozlišení Full HD v této kategorii dnes často nevidíte a takto unikátní design už vůbec ne. Je sice pravdou, že konkurence může být i o nějaké tři tisíce levnější, ale ruku na srdce – je to skutečně konkurence? Zvukově rozhodně ne a obrazově o tom taktéž mohu pochybovat. A i když výrobce neudává pohledové úhly, při pohledu z boku nevidíte typické barevné zkreslení. Obraz je výborný za prakticky všech okolností, včetně SD kanálů, resamplování z datově málo objemných, resp. rozlišením nižších video souborů je nadmíru dobré a stejně jako pohybová ostrost a barevné podání jde nad rámec kategorie.

Philips 24PFS5231 je sice zajímavý i samostatně (s omezením, o kterém jsem se zmiňoval), ale ještě zajímavější by mohl být s nějakou chytrou krabičkou zajišťující alespoň Wi-Fi a DLNA. Největším přínosem je pak elegance návrhu, nadprůměrný obraz a zejména vysoké zvukové kvality. Když například regulujete basy, skutečně cítíte, že se něco děje, a ne, že se pouze pohybuje ukazatel na displeji. V mém případě a při externím zdroji, což byl mobil LG Flex 2, bylo sice zapotřebí vytočit Bluetooth audiovýstup na 80 %, abych dostal trochu výraznější zvukový projev, ale tohle je individuální a mění se to mobil od mobilu. U taktéž výborného Energy Max 4G to už přece jen bylo lepší a byl jsem o nějakých dvacet procent níže.

Televizor v každém případě nabízí výjimečný zvuk a navozuje pocit kvalitního externího Bluetooth reprosystému, nebo spíše nějakého jednoduchého mikrosystému. Malá vzdálenost obou čelních reproduktorů pochopitelně omezuje stereoefekt, který je prakticky neznatelný, ale to je nutná daň za kompaktnost celého televizoru, který není problém vzít za úchyt na zadní straně a umístit třeba do tašky nebo ho odnést do vedlejší místnosti či na terasu, o čemž pro změnu hovoří výrobce.

Je jen škoda, že Bluetooth není dotaženo a nepracuje poněkud sofistikovaněji, což by našinec při dané ceně očekával. Ať je to jak chce, faktem podle mého zůstává, že se jedná o výtečné zpestření nabídky, a je dobře, že se najde výrobce, který má odvahu něco takového navrhnout, vyrobit a prodávat.

Takovémuto přístupu se dá je zatleskat.

BRAND24

Hodnocení

pro: vynikající zvuk (dělal by radost i u TV třeba o 20 000 dražší), samostatně použitelný (!) Bluetooth audio systém, elegantní návrh, skoro až polomatná obrazovka, výborné ovládání včetně možnosti operativního vyvolání eko funkcí a vypnutí obrazovky, výtečná práce s oblíbenými položkami, nastavené upozornění v EPG zapne TV, ale…

proti: …EPG je bez obrazu a zvuku, v multimédiích není podporován formát FLAC, Bluetooth se nedá využít pro napojení sluchátek (velká škoda)

Philips 24PFS5231
cena: 7.490 Kč
úhlopříčka, formát: LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED), 1 920 × 1 080 bodů; jas 250 cd/m2, další parametry neudány
obrazovka: LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED), 1 920 × 1 080 bodů; jas 250 cd/m2, další parametry neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C/S a DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 8 W (RMS)
přehrává (udáváno): přes USB (souborové formáty neudány): JPEG, BMP, GIF, PNG; AAC, MP3, WAV, WMA (v2 až v9.2); AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1/2/4, WMV9/VC1, HEVC; titulky: SMI, SRT, SSA, SUB, TXT, ASS
spotřeba (udávaná podle EU): 23 W, pohotovostní režim: < 0,5 W, spotřeba v režimu Vypnuto: < 0,3 W; roční spotřeba 34 kWh; energetická třída A
vstupy/výstupy: vzadu: 2× HDMI, SCART, digitální optický audio výstup, VGA (PC), audio vstup (jack pro DVI, VGA, AUX), antény; na boku: sluchátka, USB, PCMCIA (CI+); Bluetooth 2.1 (profil nezjištěn, základní multimediální)
rozměry (švh); hmotnost: 548 × 410 × 129 mm; 4,4 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec (v kompletu s obrazovkou)
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka (nápověda) je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Neortodoxní televizor ano, nebo ne? (Možných je více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).