Hlavní navigace

Philips 241P6VPJKEB: příjemně matné Ultra HD s výborným resamplováním

27. 1. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Philips
Máme tu 4K monitor zajímavé velikosti, výborné ceny a také excelentní výbavy. Vyzkoušeli jsme, jak si rozumí nejen se satelitním set-top boxem freeSATu.

OPRAVENO: monitor má záruku 3 roky, a to jak pro domácí, tak pro profesionální využití. Další výhoda…

Občas vám nabídneme recenzi monitoru. Jednak tím vykrýváme relativně hluchá období, ve kterých „staré“ televizory z předchozího roku už nejsou a nové ještě nedorazily, a jednak tím také vycházíme vstříc těm, kteří by je rádi využívali se set-top boxy. Jsou ale i tací, kteří prostě Ultra HD milují, hledají matnou obrazovku nebo prostě shánějí pouze monitor za nějakým speciálním účelem. Určitě by se ještě našly další důvody, ale o ně teď nejde. Jde o to podívat se na počítačový LCD monitor s reproduktory televizníma očima a zeptat se: „hodí se jako výstup pro set-top box, nebo nehodí?“ Pokud by byl takovýto monitor zároveň vybaven i Wi-Fi Miracastem, což bohužel nejspíše zatím žádný není, mohli bychom si také položit otázku, zda se hodí pro domácí streamování z mobilu či tabletu. Na to si ale zjevně musíme ještě počkat.

Philips 241P6VPJKEB zaujal především relativně malou úhlopříčkou, rozlišením Ultra HD (4K), zabudováním reproduktorů a zesilovače a také výbavou, která jakoby z oka vypadla rozměrnějším a hlavně podstatně dražším 4K monitorům o třídu výše.

Novinka se chlubí schopností zobrazit až 1,074 miliardy barev, pokrytím 99 % barevné škály sRGB, panelem AH-IPS a také zabudovanou webovou kamerou a mikrofonem. Z mého pohledu je výhodou i standardní 4K rozlišení známé z televizorů, tedy 3840 × 2160 bodů, zajímavá cena 14 990 Kč (549 €) a rovněž běžná montáž VESA. To kdybyste chtěli monitor umístit na stěnu, resp. na nějaký otočný držák.

Každému se pak nutně musí líbit to, co najde na boku: čtyři rozhraní USB 3.0, z nichž jedno je čtvercové typu B a jedno je určeno pro rychlodobíjení. Tohle mohou této novince závidět i desetkrát dražší televizory.

Philips 241P6VPJKEB byl uveden v listopadu 2015 a prodej výrobce ohlašoval na prosinec. Dočkal jsem se ho ale až v lednu a přiznám se, že jsem se na něj vysloveně těšil. No řekněte: neláká vás rozlišení 3840 × 2160 bodů v rámci úhlopříčky 23,8", tedy 60,5 cm?

Mě rozhodně!

Vyzkoušel jsem ho jednak s mým ultrabookem Acer Aspire S3 na externím rozlišení 1366 × 768 bodů (i tak bylo resamplování výborné) a jednak se satelitním set-top boxem freeSATu, Humax UD-FOX/HD. Ten byl napojen přes HDMI s nastavením videovýstupu na rozlišení Full HD 1080p, což je maximum, které zvládá. A i když si jsem vědom toho, že zobrazovač primárně navržený jako víceúčelový monitor není pro video/TV zcela ideální, mohu říci, že jsem byl velice příjemně překvapen.

Podstavec je stabilní a stříbrné okruží na jeho základně ukazuje, kde se i s nohou a panelem natáčí.
Autor: Philips

Podstavec je stabilní a stříbrné okruží na jeho základně ukazuje, kde se i s nohou a panelem natáčí.

Pohodlná instalace

Na rozdíl od některých jiných monitorů, o televizorech nemluvě, je smontování dvou částí podstavce hračkou stejně, jako přidělání celku k panelu. A nepotřebujete k tomu ani šroubovák, protože vše je chytře vymyšleno.

Panel se dá výškově nastavit (130 mm), dá se na kloubu natočit dopředu a dozadu (úhel neudán) a dá se také s celou nohou otočit vůči základně, a to v podstatě o 360 stupňů, takže daleko více než jakýkoli televizor.

Příjemné je, že nemusíte natáčet celou plochu podstavce a „gumovat“ si tak stůl. Příjemné je ale i to, že podstavec je stabilní, a pokud při pohledu na snímky v galerii výše máte pocit, že by být nemusel, skutečně nemějte obavy.

I když je dobře chápu, protože základna není nijak rozměrná.

Stejně jako u prakticky všech monitorů se schopností výškového posunu a otáčením obrazovky jsou i tady dvě designové chyby, se kterými si ovšem už nikdo hlavu neláme: pokud chcete panel otočit „na výšku“, nestačí ho pouze vysunout zcela nahoru, ale musíte ho naklopit směrem k sobě, a pak jím teprve otáčet. Pokud to neuděláte, bude vám roh obrazovky drhnout o plochu podstavce, nebo ji vůbec neotočíte.

Druhou chybou je to, že pokud s panelem na noze sjedete až dolů, nahoře vám docela nevkusně vykukuje noha podstavce…

Ale jak říkám, na to narazíte i u hodně drahých monitorů.

Detail ovládání na monitoru vysvětlení nepotřebuje.
Autor: Philips

Detail ovládání na monitoru vysvětlení nepotřebuje.

Menu nastavení je v češtině

Právě tohle není v této oblasti až tak obvyklé, protože se na nás často „nedostává“. Ovládání na čelním panelu monitoru vidíte na snímku výše, dálkový ovladač se nedodává.

Menu se velice pohodlně řídí, v nabídce se dá kolovat, což vše urychluje a usnadňuje, a ovládací logika je jasná a průhledná. Šipka nahoru, šipka dolů a OK fungující jako Enter. Vše je po ruce a tlačítka se nepletou.

Šipkou vlevo pak vyskakujete o úroveň výše nebo menu zcela ukončíte. O to se však starat nemusíte, protože se často svižně ukončuje samo a nijak dlouhý interval je někdy až na škodu.

Spousta rozhraní, přiměřená nastavení

Opravdu dobrou zprávou je, že tento Philips za nějakých 14 000 Kč má v podstatě tutéž sadu rozhraní jako i zde testovaný monitor AOC U3277PQU za nějakých 25 000 Kč.

Neříkám, že je stejný i v jiných oblastech, a rozdíl v ceně přece jen musí být někde patrný. V každém případě je „baterie“ USB 3.0 na levém boku opravdu impozantní a je to vlastně solidní USB rozbočovač.

Snažil jsem se vyzkoušet i rozhraní HDMI (MHL), protože se s tímto monitorem kupodivu dodává i kabel, ale se dvěma mobily, se kterými jsem to zkoušel, LG Flex 2 a Energy Phone Max 4G, jsem výstup na monitor neprorazil. Jak jsem se dozvěděl později, jde o kabel HDMI-MHL 2.0, takže jsem ještě vyzkoušel přepnutí HDMI v menu monitoru na verzi 2.0. Spojení jsem však ani v tomto případě nerozchodil.

Co se týče obrazových nastavení, těch je přiměřeně (podrobně je vidíte v galerii výše) a najdete tu i něco málo „elektronických hejblátek“ jako SmartResponse či Smart Contrast. Ten první může někdy pomoci, standardně je ale vypnut.

Škoda, že se ještě nedá regulovat úroveň podsvícení, vyhrát si však můžete třeba s úrovní jednotlivých barev modelu RGB a povětšinou dobře jsou odlišeny i jednotlivé přednastavené režimy. Těch je šest plus vypnutí a kupodivu je nenajdete v menu, ale vyvoláte je pouze tlačítkem šipka vlevo mimo něj. Výborně byl nastaven režim Kino a spokojeni myslím budete i při jeho vypnutí, což pro mě představovalo něco jako „Standardní“.

Tento režim tu však chybí.

U audia nastavíte v podstatě jen vstup, ze kterého má pocházet. Seřízení basů či výšek tu chybí stejně, jako nějaký ten pětipásmový ekvalizér či přednastavené zvukové režimy.

Z dalších funkcí zmiňme režim „MultiView PIP/PBP“, ale o klasický PiP pochopitelně nejde, protože monitor nemá tuner, takže je lepší mluvit o obrazu v grafice, nebo ještě lépe vše označovat jako grafika v grafice. V každém případě jde o výstupy ze dvou video zařízení na jedné obrazovce prostřednictvím různých vstupů. A protože je tu pouze jedno HDMI, vypomůžete si – například pro notebook – adaptérovým kabelem DVI–HDMI, což je pohodlné a funkční. Stejně jako samotný režim PiP dovolující umístit okno ve třech velikostech do všech čtyř rohů.

Jakmile zvolíte PBP, rozdělí se obraz na obě poloviny obrazovky rovnoměrně a okna budou vedle sebe.

Přirozené barvy, příjemný mat

První, na co narazíte, je v rámci třídy výborný panel a sklon k přirozeným a nepřikrášleným barvám. Neříkám, že jeho parametry jsou špičkové, ale na danou cenu působí opravdu dobře a odezva 5 ms (šedá–šedá) je myslím v této kategorii solidní.

Barvy pochopitelně nemá tak načinčané, jasné a zářivé jako současná „vesmírně se lesknoucí“ televizní produkce, ale tohle je pro mě daleko příjemnější. Ostatně takový bych si pořídil i televizor. S matnou vrstvou se ale TV obrazovky už nevyrábějí a produkují se tak pouze pro monitory a ke speciálním účelům, například prezentačním.

Monitor má excelentní pohledové úhly a rychlejší pohyb zvládá velice dobře, i když nikoli dokonale, což jsem ale ani neočekával. Při sledování na freeSATu solidně šířených kanálů jako HBO jsem však na potíže s reakcí na rychlejší pohyb narážel jen minimálně.

Resamplování z Full HD vstupu na Ultra HD obrazovku bylo výborné, a to i u méně kvalitně šířených stanic či nízkého rozlišení (HD Ready) z notebooku. Obraz byl vždy překvapivě jemný a Ultra HD se tu projevuje velice příznivě, ať už ho používáte jako monitor, nebo jako zobrazovač pro tunerový set-top box. Zaznamenal jsem pouze jistý příklon k tmavé, resp. občasné zatmavování temnějších detailů.

Ať už monitor připojíte kamkoli, narazíte na poněkud zvonivý zvuk vycházející z dvojice zabudovaných reproduktorů. Ty jsou opravdu jednoduché, s důrazem na vysoké tóny a s minimem středů a basů. Jsou také vysloveně maličkaté a najdete je na spodní straně hned za hranou při pohledu zpředu. A abych nezapomněl: rozhraní HDMI 1.4 jde přestavit i na verzi 2.0, ale v případě set-top boxu freeSATu v tomto okamžiku mizí zvuk…

Philips 241P6VPJKEB se mi líbil. Líbil se mi natolik, že bych si ho i pořídil, protože má vše, co chci, včetně IPS a kvalitního plošného podsvícení. Má také podle mého tu nejlepší kombinaci cena/výkon, na jakou jsem za poslední minimálně rok narazil. Líbil se mi i tmavě matný rámeček nerušící obraz ani při sledování delších filmů a samozřejmě moje oblíbená matná obrazovka, jakou už dnes u televizorů – bohužel – nespatříte. Za danou cenu je tenhle uměřeně elegantní kousek dobrou koupí.

Hodnocení

pro: výborné resamplování na 4K z jakéhokoli zdroje, solidní nevtíravé barvy, cena/výkon, parádní rovnoměrné podsvícení, matný panel, 3 roky záruky (firemní i soukromý nákup), pohodová instalace, povětšinou dobré ovládání, ale…

BRAND24

proti: …obrazové režimy chybí v menu, na otočení panelu kolem osy kloubu se musí myslet a obrazovku naklopit dopředu

Balení obsahuje

  • natáčitelný a výškově regulovatelný podstavec
  • 2× HDMI (běžné a HDMI MHL 2.0), stereo audio (jack-jack, 3,5 mm), USB (USB-USB B), VGA (D-SUB)
  • napájecí kabel (počítačový, třížilový)
  • papírová uživatelská příručka
  • záruka: 3 roky

Pokud byste si kupovali monitor, sáhli byste po Full HD, Ultra HD, nebo nějakém jiném?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).