Hlavní navigace

Philips 22PFS4232: na doma, na chatu nebo třeba do „bydlíka“

1. 8. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Philips
„Cestovní“ televizor s úhlopříčkou 56 cm můžete napájet jak z 230 voltů, tak z 12. Je kompatibilní s budoucím DVB-T2, poradí si s DVB-S/S2 a v balení najdete i autonapáječ.

V ceně 4899 Kč obdržíte nejen běžný síťový adaptér (externí), ale i 12voltový adaptér pro napájení do auta, a to je od výrobce hodně dobrý tah. V tomto okamžiku je ještě vhodné doplnit, že pro televizor je „okolní teplota“ 5 °C až 35 °C. O provozní se nehovoří.

Zabudována je trojice tunerů, tedy včetně satelitního, nechybí ale ani DVB-T2/HEVC. I přes dnes vysloveně drobnou úhlopříčku 56 cm (22") má obrazovka rozlišení Full HD, tedy 1920 × 1080 bodů. Potěší výstup na sluchátka, dvojice HDMI a přehrávání multimédií přes USB s možností nahrávat či využít funkce TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním.

Za danou cenu je to papírově skvělá výbava a není divu, že jsme na něj od uvedení na český trh dosti dlouho čekali.

Prodává se prý jako housky na krámě…

ČTĚTE TAKÉ: Philips TV 2017: uveden druhý OLED, oznámeno streamování s HDR

Máme tu levnou OLED, celohliníkový Philips 55PUS7502 a startovní 4K Philips 55PUS6482. Hodně zajímavé kousky

Instalace na DVB-T jednoduchá a rychlá

Instalace televizoru, hardwarová i softwarová, je dílem okamžiku. Dvě nožičky v rozích drží po jednom šroubu, nic víc malinkatá úhlopříčka nevyžaduje. Internet tu není, takže dále jde v podstatě jen o naladění pozemních kanálů a výběr jazyka a země. Zemi bohužel TP Vision, jako výrobce TV, podle jazyka nastavit neumí.

K dispozici je i tuner satelitní, který nejspíše využijí zejména majitelé karavanů a nejrůznějších obytných aut, tak zvaných „bydlíků“.

Jestliže chcete naladěné kanály setřídit, musíte jít přes oblíbené položky na tlačítku List, protože v menu volba chybí, což je u značky obvyklé. Stanice se pak do seznamu oblíbených ukládají v pořadí, v jakém je označujete.

Dálkový ovladač je jedinou možností, jak televizor ovládat. Běžná tlačítka, s výjimkou zapnutí/vypnutí, zcela chybí. Dnes to ovšem nejspíše nikomu nevadí.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je jedinou možností, jak televizor ovládat. Běžná tlačítka, s výjimkou zapnutí/vypnutí, zcela chybí. Dnes to ovšem nejspíše nikomu nevadí.

Ovládání tradiční, místy ale nesystémové

Na televizoru není žádné ovládání s výjimkou elektronického tlačítka pro zapnutí a vypnutí umně skrytého na boku pod konektorem sluchátek. Vše se odehrává přes dálkový ovladač s výborným rozložením. Po ruce tak máte teletextová tlačítka, která tu budete potřebovat poměrně často, zdroje (nejen vstupy a výstupy), tlačítko Home (Domov) a tlačítko pro přepnutí na TV zajišťující rovněž Exit. Výborně je umístěno ztlumení zvuku; je mezi postupnou volbou kanálů a hlasitostí, takže je po ruce.

Multimédia mají vyhrazen samostatný blok v horní části ovladače, tlačítka pro rychloposuv jsou sdružena s přeskokem o kapitolu či další skladbu.

Po stlačení OK se na obrazovce objeví softwarové ovládání. Operativně se dá provést zejména Pause/Play, takže nepotřebujete hledat fyzická tlačítka. V televizním tuneru OK neudělá zhola nic a k vyvolání seznamu naladěných stanic musíte použít speciální tlačítko List, které je naštěstí vysloveně po ruce.

Co se týče Home (Domov), to vyvolá vstup například do kanálů, funkcí, menu nastavení a také seznam zdrojů (vstupů), včetně USB. Zdroje však mají i samostatné tlačítko.

Menu nastavení se objeví po stlačení ozubeného kolečka označeného jako Setup a úvodem jsou nabídnuta nejpotřebnější nastavení, jako přednastavené zvukové a obrazové režimy, časovač pro vypnutí, hlasitost sluchátek či kam má jít výstup audia. Možnosti jsou následující: interní repro, HDMI nebo interní repro vypnuto. Poslední volbu využijete v okamžiku, kdy optický audiovýstup propojíte s vaším domácím kinem, reprosoustavami či A/V zesilovačem. Tento výstup je totiž obsluhován souběžně s interními reproduktory.

V menu nastavení se dá kolovat, ovládání však není systémové. Na další úroveň se tak dostanete – většinou – šipkou vpravo nebo (snad vždy) OK, na předchozí pak – většinou – šipkou vlevo nebo (opět snad vždy) tlačítkem Back (zpět). Bohužel Back to ještě trochu komplikuje tím, že se někdy chová jako Exit…

TP Vision by neškodilo trochu ovládání pročistit a udělat ho jednoznačné. A ještě drobnost – televizoru se bohužel nedá operativně vypnout obrazovka, k čemuž se ještě dostaneme. Zelené teletextové tlačítko ani u této TV nevyvolává ekologická nastavení, od čehož výrobce z neznámých důvodů utekl.

Škoda!

Devítidenní EPG s probuzením TV

EPG se zde nazývá Guide a má jeden náhled. Jeho vyvolání je prakticky okamžité, ale pracuje bez obrazového náhledu a také bez zvuku.

Po programové nabídce se můžete volně pohybovat, vyskočíte z ní buď opětným stlačením Guide, nebo Return či TV/Exit. Jde to i zmáčknutím OK na libovolném pořadu. Následně jste totiž přepnuti na příslušný kanál.

Změnu dne provedete tlačítkem Options (Možnosti), kde najdete i volbu pro hromadnou aktualizaci programové nabídky, což je určitě šikovné. S pomocí teletextových tlačítek můžete zadat nahrání pořadu nebo se na něj nechat upozornit. Televizor se z pohotovostního režimu dokonce i probudí, což dnes umí málokdo a třeba na cestách se to hodí.

Odpovídající nastavení, nahrávání vyžaduje vyhrazené médium

U obrazu v základu upravíte barvu, kontrast, ostrost a jas, v pokročilých volbách ještě mj. teplotu barev, včetně vlastní, gama korekci a nastavení sytosti a intenzity barev ve třech stupních plus Vypnuto.

Přednastavených obrazových režimů je šest, včetně herního a volby Film, u zvuku je počet stejný. Jak je u Philipsu, potažmo TP Vision, zvykem, samostatně nastavíte basy a výšky, hlasitost jdoucí do sluchátek a nechybí ani formát a zpoždění výstupního audia či automatická úprava hlasitosti, což se hodí nejen u reklam.

Vypnutí obrazovky bohužel na úvodních rychlých volbách menu nastavení chybí a funkci najdete až v části Eco. Tady můžete rovněž upravit úsporu energie ve čtyřech stupních, po instalaci je vypnutá.

V Obecném nastavení najdete EasyLink, což je ovládání přes HDMI (CEC) nabízející zapnutí, resp. vypnutí externího zařízení. Udělat tu můžete i kopii seznamu kanálů či jejich překopírování do TV.

V části Aktualizace softwaru pak narazíte na drobnou chybu u jedné z položek, která mluví o aktualizaci přes internet, zatímco ve skutečnosti se jedná a aktualizaci přes USB.

USB médium pro TimeShift musí mít minimální kapacitu 4 GB, pro nahrávání alespoň 32 GB. Musí se naformátovat v televizoru, takže se připravte na to, že bude vyhrazené jen pro práci s ním a možná se vám ho v budoucnu už nepodaří zprovoznit pro běžně používání.

V multimédiích si dopředu nemusíte volit co chcete přehrát, ovládání je jasné a průhledné.
Autor: Bohumil Herwig

V multimédiích si dopředu nemusíte volit, co chcete přehrát, ovládání je jasné a průhledné.

Slušná kompatibilita, přehraje třeba i video s HEVC

V souborovém manageru s klasickým výpisem à la PC můžete kolovat a na ovládání je naprosto pohodový. Navíc nemusíte dopředu vybírat, jaká multimédia chcete přehrát, a na jeden zátah se přehraje vše, co televizor zvládá. V muzice to z testovacích souborů bylo WAV, WMA a MP3, ve fotografiích GIF, JPG, BMP i PNG.

U videa je kompatibilita vcelku na průměru. Philips zvládl HD Ready i Full HD ukázky v H.265/HEVC, dále pak H.264, čistý MPEG-4 (koncovka MP4) a také MOV, WMV, AVI XviD či MKV MPEG-4 AVC. Poradil si i s některými DivX a MKV (L4.0 a L4.1)

Na přehrávání většinou televizor dokáže navázat, pokud mezitím nepřehrajete něco jiného. Jednou se však stalo, že to nezvládl.

Jaký je? S výtečným poměrem cena/výkon

Jediné, co televizoru s minimálně polomatnou obrazovkou v praxi chybí, je podpora HbbTV. Tedy v praxi, ve které bude, či nejspíše může být, použit. V tomto okamžiku by bohatě dostačovalo Wi-Fi, ale to s sebou nese řadu dalších věcí, takže by se extrémně příznivá cena, resp. kombinace cena/výkon, nepochybně neudržela a vyšplhala by se o dost výše.

Nyní za necelých pět tisíc dostáváte výborný televizor s vynikající výbavou dovolující prakticky všestranné použití. S výše uvedeným omezením.

Kvalitu obrazu nemá smysl rozebírat, pohledové úhly jsou subjektivně vzato poměrně nízké, a to zvláště zespoda. Udány nebyly, ale bude třeba na ně – při náročnějším umístění – myslet. Nejvyšší jsou z boku, nejnižší je spodní, kdy změny v detailech a barevnosti vidíte poměrně brzy.

Kanály na současném DVB-T2 televizor naladil a přehrával bez potíží, v seznamu jejich názvy na konci doplní o „T2“.

Pro používání na cestách, třeba v obytném autě, je také důležitý výkon zesilovače. Šest wattů RMS se ukázalo jako dostatečných, i když televizor nebyl zkoušen v obytném autě či karavanu, nýbrž jen v běžném osobním voze. V každém případě tu je i vývod na sluchátka, což je v tomto případě neméně důležité.

Philips 22PFS4232 nabízí spíše matnou obrazovku, ale dojem poněkud kazí hodně lesklý rámeček. I tak je výsledek vynikající, a pokud by DigiZone dávala nějaké ocenění, tento televizor by si ho nepochybně zasloužil.

BRAND24

Hodnocení

pro: excelentní kombinace cena/výkon, výtečná, prakticky matná obrazovka, vynikající výbava, včetně rozlišení Full HD, extrémně příznivá cena jako taková, v ceně je adaptér na 12 V (!)

proti: subjektivně vzato poměrně nízké pohledové úhly (zvláště zespoda)

Philips 22PFS4232
cena: 4899 Kč, včetně adaptéru na 12 V
úhlopříčka, formát: 56 cm (22"), 16:9
obrazovka: LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED), Full HD, 1920 × 1080 bodů; jas 250 cd/m2, další údaje neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C/S a DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 6 W (RMS), DTS Dolby Audio
přehrává (udáváno): přes USB (formáty FAT, FAT32, NTFS): JPG, BMP, GIF, PNG; MP3, WAV, WMA (v2 až v9.2), AC3, AAC, HE-AAC, DTS 2.0; AVI, MKV, MPEG-1/2/4, MPEG-4 AVC, H.264, WMV9/VC1, HEVC (H.265); titulky: SMI, SRT, SSA, SUB, TXT, ASS
spotřeba (udávaná podle EU): 19 W, pohotovostní režim: < 0,3 W; tlačítko vypnutí (elektronické); roční spotřeba 28 kWh; energetická třída A
vstupy/výstupy: vzadu: 2× HDMI, SCART, digitální optický audio výstup, VGA (PC), servisní, audio vstup (DVI, VGA), antény; na boku: sluchátka, USB 2.0, PCMCIA (CI+)
rozměry (švh); hmotnost: 512 × 317 × 133 (bez podstavce 54) mm; 2,6 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • externí napáječ s kabelem (třížilový)
  • adaptér pro 12 V
  • nápověda v televizoru, v papírové podobě dostanete stručný návod
  • záruka: 24 měsíců

Jaké vlastnosti preferujete u malého televizoru? (Zatrhnout můžete i více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).