Hlavní navigace

Pěstírna: marihuana z klaustrofobní kobky popkulturních ci­tací

7. 5. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Stream.cz
Pět neznámých lidí, tři měsíce života, jeden uzavřený prostor. Zazděním to ale teprve začíná… První český thriller není zas tak úplně thriller – je lepší.

Původní seriál Streamu.cz vznikl v době, kdy v Česku legální konopí od lékaře neseženete – v lékárnách prostě není, a tak se tisíce rekreačních uživatelů i pacientů konopím se léčících obracejí buď k samopěstování, nebo na černý trh. Jak zaznělo v záznamu z úvodního slavnostního promítání na počest zahájení seriálu, který proběhl v Bio Oko: takhle to dopadá, když se bude pokračovat v nesmyslné kriminalizaci a represivních opatřeních. A mejdan to byl dost veliký, většina filmů něco takového nemá. Alespoň je vidět, na co kladou tvůrci důraz.

Ondřej (Vojtěch Johaník) je nepříliš úspěšným podnikatelem. Přesto žije dost rozhazovačně, jezdí si po světě a žije s krásnou Rebekou (Judit Bárdos). Ocitne se v krajně nepříznivé situaci: dluží půl milionu korun lokálnímu mafiánovi Pitterovi (Leoš Noha), a když je do druhého dne nesežene, musí přijmout místo „zahradníka“ v podzemní pěstírně marihuany, ve které jsou kromě něj jen tři Vietnamci a svalnatý dozorce Šembera (Martin Hub).

Pěstírna.
Autor: Stream.cz

Pěstírna.

Příběh je představován jako „první český thriller“. Není to úplně přesný popis – zase tolik akce tam (zatím) nebylo. Což ale vůbec nevadí, jsou tam jiné prvky – stísněné prostředí podzemních kobek, dokonalá setmělá kamera a hypnotická hudba Mojmíra Měchury napjatou atmosféru tvrdě podtrhují. Kde bral režisér Andy Fehu inspiraci, je zřejmé. V podzemí to vypadá trochu jako ve varně, kterou v seriálu Breaking Bad postavil Gus Fring a ve které Walter White a Jesse Pinkman vařili perník.

Ve stísněných chodbách to působí jako v ponorce nebo v kosmické lodi Nostromo. Dozorce Šembera vypadá jako Vinnie Jones v nejlepších letech. Naprosto famózně si svou roli střihl Leoš Noha, který s culíkem vypadá jako Antonio Banderas, „akorát že teda ze Žižkova“. Konečně se mu ale podařilo definitivně překročit stín šišlavého Ády z Okresního přeboru. Na to měl tedy už našlápnuto v Nenasytné Tiffany, kterou má také na svědomí Fehu (i Mojmír Měchura).

Celý příběh je pak drsným popisem života v jedné z mnoha pěstíren, které v Česku jsou. Ostatně, natáčelo se v reálných podmínkách – proto se tvůrci trochu logicky obávali toho, jak na celý seriál zareaguje policie. Dopadlo to dobře, seriál prošel a údajně se uvažuje o druhé řadě. Není to samozřejmě dokument, je tam pár logických záseků, ale napětí si dokáže budovat velice dobře. To srovnání s Breaking Bad je trefné ještě v jedné věci – v obojím jsou cítit komické prvky, po kterých vám ale zůstává zvláštní pachuť. Je to špinavé, je to promyšlené, nejde to k cíli nejkratší cestou, říká jeden z komentářů na ČSFD. Formát patnáctiminutových dílů sice určitou zkratku vyžaduje, ale Fehu to zvládl bez ztráty kytičky.

Ještě krátkou poznámku k tématu: Včera prošel Prahou tradiční pochod Million Marihuana March, v listopadu proběhne největší evropské setkání vědců, lékařů, pacientů a politiků International Medical Cannabis and Cannabinoids Conference. Objevitel THC, izraelský profesor Raphael Mechoulam, obdržel předloni zlatou medaili Univerzity Karlovy z rukou děkana Tomáše Zimy. A tvůrci pořadu v titulcích děkují GrowShopu, který byl předloni těžce postižen v rámci zásahu černého komanda plukovníka Frydrycha a jeho poslušných protidrogových pejsků.

My už máme dávno legalizováno. Jen to ještě někteří stále nepochopili.

BRAND24

Bohužel.

P. S.: Seriál najdete na Streamu.cz nebo na HbbTV stanici Seznam.cz TV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).