Hlavní navigace

Papírově tenká LG OLED s magnetickým držákem a novým pružnějším panelem je už ke koupi i u nás

24. 3. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc
UVNITŘ FOTOGALERIE A VIDEO – V lednu jsme vám ukázali koncept Picture-on-Wall uvedený na CES 2017. Nyní je už hotový televizor exkluzivně k vidění u pražské Alzy. Obrazovka má necelé tři milimetry.

Impozantní novinka představuje koncept od elektroniky s rozhraními zcela odděleného panelu, obrazovky OLED. Oba díly televizoru jsou vzájemně spojeny velice tenounkým plochým kabelem, kterým je vedeno dokonce i napájení (!) 230 V. Kabel se při instalaci buď dá do lišty, zaseká, umístí pod sádrokarton, nebo se jednoduše „zaškrábne“ pod omítku.

Parametry obou televizorů jsou obdivuhodné. U LG OLED65W7V s úhlopříčkou 64,5" (164 cm) má obrazovka hloubku 2,57 mm, u LG OLED77W7V se 195 cm, tj. 76,7 palci, jde o asi 3,3 mm. Podporovány jsou HDR systémy Dolby Vision, HDR10 a televizní HLG, v průběhu roku se k nim ještě, v rámci aktualizace firmwaru, připojí Technicolor HDR. U zvuku je zaručena kompatibilita mj. s Dolby Atmos a DTS-HD, audio systém pracuje s výsuvnými (viz galerie) širokopásmovými reproduktory a s několika dalšími natočenými směrem k divákovi. Celek vytváří systém typu 4.2 (dva basové kanály) o sinusovém výkonu 60 wattů. I v hodně rušné a velké místnosti – televizor je umístěn u výdeje – byl LG OLED65W7V jedoucí snad „na půl plynu“ výtečně slyšet.

NAPSALI JSME: Fotogalerie LG Signature OLED W7 s konceptem Picture-on-Wall

První pohled na LG Signature OLED65E6

Alza uvedla na domácí trh LG OLED65W7V a LG OLED77W7V. Předprodej byl právě zahájen

Alza, která nás na setkání při příležitosti uvedení na český trh pozvala, uvedla novinky pod jménem „OLED Wallpaper TV“, což koncept televizoru dokonale vystihuje. Ne díky ultratenkému panelu, ten už tu byl i dříve u řady G (nalepen na skle), ale díky unikátní oddělené koncepci, kterou jsme ještě neměli možnost v tomto kontextu vidět. Vynikající je však i samotné spojení tenounkým plochým kabelem, který by se dal pomalu přilepit na zeď a zamalovat.

Nejtenčí televizor na světě má rozlišení Ultra HD (4K), 3840 × 2160 bodů, a jeho nová obrazovka OLED je pružnější než kdy dříve, což také bylo na setkání názorně předvedeno (pojistka zjevně musí být dost dobrá).

LG OLED65W7V a LG OLED77W7V pohání nová verze operačního systému WebOS 3.5, zabudovány jsou zdvojené tunery pro všechny používané standardy, jedna mechanika PCMCIA (CI slot) pro přístupovou kartu a je tu samozřejmě i všestranná podpora HEVC a mj. i VP9. Panel v úhlopříčce 164 cm váží 7,6 kg, spodní část s tunerem, audiolištou a konektory 13,5 kg.

Systém upevnění na stěnu představuje tenká kovová deska, která se za pomoci dodávaného přípravku přivrtá na zeď. Na zadní straně obrazovky je pak šest magnetů a dvě vybrání, do kterých zapadnou výstupky na desce. Panel se do nich jakoby zacvakne a spojení tak slouží jako pojistka zejména pro nenechavé dětské prstíky. Pravou ale je, že magnetická spojení nebývají příliš odolná na střih.

UX DAy - tip 2

Obrazovka je sama o sobě překvapivě pružná (podívejte se do galerie) a jak bylo názorně předvedeno, i správně přimontovaná se dá od stěny pěkných pár centimetrů odtáhnout (snímeček stojí za to). Ne, že by to bylo dobré, při dané ceně a exkluzivitě televizoru – v ČR je zatím jediný kus – dělat neustále.

Alza.cz momentálně přijímá předobjednávky na LG OLED65W7V (164 cm), která se prodává za 219 000 Kč a která má v prodejní podobě do Česka přijít prý maximálně do měsíce. Kdy dorazí LG OLED77W7V se 195 cm, zatím není známo, nejspíše v druhé polovině roku. Cena bude podstatně vyšší, rozhodně nad půl milionu korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).