Hlavní navigace

Panasonic uvedl na veletrhu CES televizor splňující kritéria Ultra HD Premium

7. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Panasonic
Hlavním tahákem stánku je DX900 s rozlišením Ultra HD (4K), o kterém výrobce tvrdí, že se u něj potkává technologie LCD s vlastnostmi plazmy.

Výmluvně o tom hovoří následující citace z tiskové zprávy: Vůbec poprvé v historii televizních přístrojů se tu tak potkává vysoký jas, tedy tradiční přednost LCD obrazovek, s takovou úrovní kontrastu a tak kvalitním podáním černé, jaké uživatelé tolik obdivovali u plazmových modelů Panasonic.

Tak mě napadá, že jsem něco takového četl u Panasonic OLED. A tam to i chápu.

Vezměme to ale popořadě…

UHD Alliance ustavená před rokem vydala před nedávnem specifikaci zvanou Ultra HD Premium, kterou mohou „nosit“ pouze televizory splňující určitá kritéria, jako například 10bitové barvy, patřičnou úroveň jasu (špičková i minimální) či úroveň černé.

Logo mohou získat zjevně pouze zcela nové a hlavně patřičně uzpůsobené výrobky, takže nedávno uvedený a podle mého názoru opravdu špičkový OLED televizor Panasonic TX-65CZ950 logo nemá, nebo to alespoň doteď oznámeno nebylo. Podporuje ovšem technologii HDR (viz první seznámení s televizorem zde).

Mimochodem, víte, co ještě nebylo oznámeno?

Další OLED…


Autor: Panasonic

Panasonic DX900 s HDR i THX

Televizor řady DX900 (viz foto) vyhovuje specifikacím pro HDR (obsahu ale zatím mnoho není, i když se počítá s podporou VOD Amazon a Netflix) a používá zbrusu nový obrazový procesor Panasonic HCX+, který má být co do barevného podání přesnější než předchozí obrazový procesor 4K Studio Master.

Systém podle oznámení pracuje se sítí 8000 referenčních bodů, zabudován je nový algoritmus pro kompenzaci barev a dbá se i na reprodukci odstínů v rámci všech úrovní jasu.

Jak jsem koupil, tak prodávám…

Televizor, který vedle specifikace Ultra HD Premium zvládl i kritéria tzv. kinocertifikace THX, pracuje s operačním systémem Firefox, což je o to zajímavější, že ji první OLED televizor Panasoniku nemá.

DX900 se má prodávat od jara ve dvou úhlopříčkách: 147 cm (58") a 165 cm (65").

Novinky u Firefoxu

Především byla ohlášena podpora nového systému Web Apps Discovery, který Mozilla představí zanedlouho. Systém s otevřeným jádrem prý dovoluje tvorbu bohatšího webového obsahu optimalizovaného pro televizní obrazovku a má také umožnit rychlejší a jednodušší přístup k webovému obsahu bez nutnosti instalovat další aplikace, což by bylo pozoruhodné.

BRAND24

Koncept už nyní podporuje několik partnerů a připravuje se i obsah.

Další novinou je komunikace s mobilními zařízeními a Web Apps Discovery také nyní umožňuje sdílení webového obsahu mezi prohlížečem Firefox pro Android a televizorem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).