Hlavní navigace

Panasonic TX-L65WT600E: Ultra HD na jiný způsob

8. 1. 2014
Doba čtení: 17 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Jako snad jediný televizor na českém trhu nabízí režim 4K, 50/60p. K tomu přehraje Ultra HD nahrávku i přes rozhraní USB a má zabudován DisplayPort…

Díky tomu, že televizor umí přehrávat Ultra HD obsah i přes rozhraní USB (zabudováno je dokonce i 3.0), a mechaniku karty SD, jsem mohl vyzkoušet testovací ukázky stažené jak z tchajwanského HD Clubu, tak nahrávky dodané samotným výrobcem. Nebylo to ale tak jednoduché. I tento Panasonic má totiž potíže s objemnými USB médii, a tohle by výrobce už opravdu měl vyřešit. Po pravdě nechápu, že to nevyřešil už u tohoto přístroje.

Naopak jsem díky slabší internetové lince (testoval jsem u kamaráda) nemohl vyzkoušet widget napojený na oficiální 4K kanál Panasoniku timelapseHD.com, kde se ovšem videa dají pouze přehrát a nikoli stáhnout (některé ukázky najdete zde).

Co se týče výbavy, ta je i u tohoto přístroje na velmi vysoké úrovni. Vedle naprosto kompletní tunerové sady, tedy včetně DVB-T2, jsou tu tunery zdvojené, takže funguje opravdový obraz v obraze (PiP) a můžete je využít i k nahrávání či odeslání obrazu na kompatibilní zařízení, čímž je myšlen nejen tablet či chytrý telefon (aplikace Panasonic TV Remote 2 umí dokonce i jednoduchou kalibraci), ale také jiný televizor.

Na rozdíl od ostatních Ultra HD televizorů tady najdete i aktivní 3D, což je hodně znát! Nejste totiž fixováni na přesnou polohu, ve které musíte pasivní 3D sledovat.

To ale zdaleka není všechno! Zabudováno je totiž nejnovější rozhraní HDMI 2.0, DisplayPort 1.2a, zmiňované USB 3.0 a hlavně možnost přes něj – nebo přes mechaniku karty SD – přehrávat 4K obsah. Panasonic TX-L65WT600E (149 990 Kč) je tak výtečně připraven na nedalekou budoucnost, včetně nejnovějších, a už uvedených, herních konzolí.

Eleganci tento Ultra HD, nebo chcete-li 4K, televizor rozhodně nezapře. Nevím čím to je, ale po letech vysloveně fádních modelů Panasoniku mě to nejen v minulém roce, ale i v tom letošním, nepřestává překvapovat. Příjemné je, že spodní lišta s logem svítí, ale dá se také vypnout…
Autor: Panasonic

Eleganci tento Ultra HD, nebo chcete-li 4K, televizor rozhodně nezapře. Nevím čím to je, ale po letech vysloveně fádních modelů Panasoniku mě to nejen v minulém roce, ale i v tom letošním, nepřestává překvapovat. Příjemné je, že spodní lišta s logem svítí, ale dá se také vypnout…

Instalace s nastavením úvodní obrazovky

Stejně jako všechny modely roku 2013 nabízí televizor na závěr výběr domovské obrazovky, tj. té, do které po zapnutí naběhne. Obrazovky jsou několika druhů a klidně můžete zvolit i zcela vlastní variantu nebo takovou, která zajistí, že se televizní kanál objeví klasicky přes celou obrazovku. Mě je sympatická taková, která má po pravé straně ve sloupci náhledy jednotlivých kanálů ke kterým EPG přiděluje jména aktuálně vysílaných pořadů a jeden živý z druhého tuneru.

Výběr domovské stránky je doplněn funkcemi jako její úprava, vstup do multimédií či nejrůznějších aplikací.

Samotná instalace televizoru je v případě DVB-T snadná a rychlá, protože si můžete zvolit pouze tento tuner (DVB-T2 se vybírá zvlášť) a nemusíte tak instalovat už nefunkční analog.

Třídění naladěných kanálů se odehrává buď přes oblíbené položky nebo ho můžete udělat fyzickým přesunem. Vždy je však jednoduché a rychlé.

Klasický dálkový ovladač je stejný, jaký dostanete k nejvyšším LCD, a plazmovým (výjimkou je ZT) řadám. Má vynikající rozložení a lze ho podsvítit. Univerzálnost se ovšem už dnes nenosí…
Autor: Bohumil Herwig

Klasický dálkový ovladač je stejný, jaký dostanete k nejvyšším LCD, a plazmovým (výjimkou je ZT) řadám. Má vynikající rozložení a lze ho podsvítit. Univerzálnost se ovšem už dnes nenosí…

Ovládání tradičně příjemné

V ceně dostanete dva ovladače. Jeden se základními možnostmi, za to s dotykovou ploškou, napojitelný přes Bluetooth, které využívají i aktivní 3D brýle, druhý klasický s možností podsvícení. Ten bohužel není univerzální, ale je přehledný s výborně čitelnými popiskami a rozložením. Nejdůležitější tlačítka jsou – jak je u Panasoniku zvykem – soustředěna kolem kurzorového kříže (viz foto výše). Snadno se tak dostanete do EPG (Guide), na internet či do multimédií (Apps či Home). Pro ně ostatně slouží kompletní sada tlačítek. Použít ale můžete i šipková tlačítka (rychloposuv) nebo OK, které slouží jako Pause/Play a v tunerech vyvolává seznam naladěných kanálů. Tohle je hodně příjemné!

Co se týče menu nastavení, to je tradiční, tedy textové s možností kolovat a je dobře, že se tady žádná inovace nekoná. Výsledkem je velice příjemné a pohodlné ovládání, takže ke kritice není prostor, což platí o všech televizorech tohoto výrobce. Jen musíte vědět, že kvůli naladění, například satelitu, musíte vstoupit do menu DVB-T a podobně. To je ale už – mám alespoň ten pocit – dostatečně známý vtip…

EPG je dvojí – tak zvaně „na šířku“, což je vidět na snímku, a „na výšku“  vypisující program pro jedinou stanici. Obraz a zvuk, ale nechybí nikdy.
Autor: Bohumil Herwig

EPG je dvojí – tak zvaně „na šířku“, což je vidět na snímku, a „na výšku“ vypisující program pro jedinou stanici. Obraz a zvuk ale nechybí nikdy.

Osmidenní EPG na dva způsoby

Stejně jako u jiných televizorů Panasoniku slouží k přepínání mezi náhledy tlačítko Guide. Podle toho, který jste zvolili naposledy, se tak buď objeví tradiční programová nabídka pro sedm kanálů, nebo přehled pořadů pro kanál jediný.

Na základní obrazovce vidíte pouze čas začátku a konce, a název pořadu. Pro jakýkoli další údaj musíte zmáčknout tlačítko „i“, informace se otevírá do nové obrazovky.

Pokud v EPG vstoupíte na jinou stanici, kanál se přepne (stáhnou se i data), ale stále zůstáváte v programové nabídce. Na pořad se můžete nechat i upozornit, televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil.

Přehledná obrazovka s nejrůznějšími aplikacemi (widgety) ze které vstoupíte mj. i na otevřený web, do přehrávání multimédií, resp. přehledu nahraných pořadů, či na DLNA server.
Autor: Bohumil Herwig

Přehledná obrazovka s nejrůznějšími aplikacemi (widgety) ze které vstoupíte mj. i na otevřený web, do přehrávání multimédií, resp. přehledu nahraných pořadů, či na DLNA server.

Pohodové widgety a internet s „flashí“…

Dotykový ovladač jednoduše spárujete s televizorem a ovládání typicky webové stránky je docela pohodlné, byť se kurzor pohybuje s menším zpožděním. Zvyknout si musíte pouze na jinak označená tlačítka, protože zatímco na základním ovladači se vstup do chytré části odehrává přes Apps, na dotykovém je označen třemi vodorovnými čárkami.

HbbTV přes které se dostanete do archivu České televize bylo bezproblémové. Jednu chvíli se sice nezasouvala lišta s časem přehrávání a softwarovým ovládáním, ale to je jen maličkost.

Co se widgetů týče, i u tohoto Panasoniku můžete počítat s těmi českými. Najdete tu Topfun, Voyo i tn.cz a také možnost zrcadlit obraz z televizoru na chytrém zařízení. Nechybí ani výborné Meteonews, obvyklé sociální sítě či velice zajímavá funkce, v níž si můžete do druhého okna pustit nejen signál z druhého tuneru, ale vlastně z jakéhokoli vstupu. Je tu i obvyklá podpora DLNA, otevřený internet a zmínit bych v tomto okamžiku měl i možnost připojit externí klávesnici (viz dále).

Otevřený web znamená příležitost shlédnout libovolnou webovou stránku. Panasonic deklaroval, že TX-L65WT600E bude podporovat HTML 5 a Flash. Nedivte se tedy, že jsem čekal s napětím, zda to klapne či nikoli. Klaplo to úplně, i když v praxi jen částečně, avšak nikoli vinou televizoru. Když jsem na Prima Play chtěl přehrát rozhovor s bývalým prezidentem Klausem, přehrála se jen reklama. Kupodivu pořad Partie z 15.12.2013 jsem přehrál celý. Ovšem ten byl bez reklamy, takže souvislost byla jasná. Zkusil jsem tedy ještě přehrát Autosalon a pár dalších pořadů a klaplo to opět jen tehdy, když byly bez reklamy! Výsledek je tedy jasný – tento Panasonic Flash umí, Prima Play má ovšem potíže s navázáním pořadu, což se mi přihodilo už dříve.

Vyzkoušel jsem i tn.cz, kde je i sekce videozpravodajství a přehrávání klaplo k naprosté spokojenosti. Bez potíží fungoval také widget Voyo.cz, kde najdete nejen archiv TV Nova, ale i řadu sportovních přenosů a automobilových závodů, a samozřejmě online videopůjčovnu. Jen s tím příšerným zvukem, který televizor vydává při posunu po filmech a seriálových dílech, by se už konečně mělo něco udělat.

Zmínil jsem se, že televizor spolupracuje i s klávesnicí. Sáhl jsem tedy po zapůjčené bezdrátové variantě s dotykovou destičkou, Logitech TK820. Ta pracovala prakticky bez potíží (pouze bez některých zkratek). Mimochodem klávesnice fungující přes bezdrátovou technologii Logitech Unyfiing není právě nejlevnější (2700 Kč). Dílenské zpracování je však excelentní a s nízkoprofilovými tlačítky se pracuje velice dobře, stejně, jako s dotykovou destičkou, která zvládá i gesta Windows 8 a také odklepnutí. Komunikační člen zasouvaný do USB je tradičně maličkatý, takže si musíte dát největší pozor na to, abyste ho někde nezapomněli. V zařízení však může zůstat v podstatě nastálo, protože v drtivé většině případů není důvod proč by překážel. U Panasoniku tohoto si pak v menu Nastavení, Nastavení systému můžete ke klávesnici vybrat jazyk, a to včetně dvou druhů češtiny (QWERTZ, QWERTY).

Domácí obrazovku si můžete nadefinovat podle svého. Tato je dosti povedená, protože vpravo vidíte obraz z druhého tuneru.
Autor: Bohumil Herwig

Domácí obrazovku si můžete nadefinovat podle svého. Tato je dosti povedená, protože vpravo vidíte obraz z druhého tuneru.

Tradičně spousta úprav i spousta chytrých funkcí

Přednastavených obrazových režimů je šest, z toho dva poplatné certifikaci THX. Pokud zapnete Režim Profesionál, resp. volbu isfccc, objeví se dva další. V nich manuálně upravíte vše myslitelné, včetně kompletní správy barev pro model RGB (odstín, saturace a jasu).

Samozřejmě základem je pro každého, kdo to myslí s obrazem trochu vážněji, vypnout volbu Živá barva, která podle Panasoniku „Automaticky nastaví svěží barvy“, podle mého je jen trochu přepálí, zvýrazní, zkrátka „zplakátuje“ do korejského stylu.

U letošních LCD modelů je třeba ještě si pohrát s „Adaptivním řízením podsvitu“, který ovlivňuje tmavé oblasti scény v závislosti na celkovém obrazu. Bohužel tendence ke ztmavování tmavších a tmavých detailů je patrná i zde a jde to napříč modelovou řadou 2013 jak u LCD, tak u plazem. Pokud tohle zvládnete, máte vyhráno.

A ještě veledůležitá drobnost: s televizory Panasonic, včetně tohoto, se nijak nemusíte bát obrazově experimentovat. Kdykoli se totiž bez reinstalace můžete vrátit k původnímu nastavení.

Elegance je zřejmá i z tohoto pohledu, kdy vynikne zejména podstavec.
Autor: Panasonic

Elegance je zřejmá i z tohoto pohledu, kdy vynikne zejména podstavec.

U zvuku najdete čtyři přednastavené režimy a každému můžete upravit výšky a basy, včetně zesílení toho druhého. Překvapivě funkční je někdy i volba Digitální remaster určená pro komprimované audio, takže si s ní určitě pohrajte. Je tu i ekvalizér, který využijete jen tehdy, když se přepnete na režim Uživatelský a tato volba se nabídne namísto úpravy výšek a hloubek.

Žádnou novinkou pro znalé asi nebude, že i tento Panasonic má potíže s přepínáním poměrů stran pořadu, resp. dělá to velice speciálně a zabere to čas. Musíte to totiž udělat manuálně pro každý kanál, u něhož chcete, aby to fungovalo. Jednotně automatická reakce na signál WSS jdoucí před pořadem a říkající, jak se má poměr stran nastavit, udělat nejde.

A teď k chytře navrženým funkcím. Příjemný je „Režim Radio“, v němž si můžete nastavit automatické vypnutí obrazovky při vstupu na rozhlasový kanál, takže poté jde pouze zvuk. Je jí ale i možnost popsat si jednotlivé vstupy, podpora cookies, které lze i vymazat, už zmiňovaná podpora HTML 5 a Flash, podrobně nastavitelné eko volby, které jsou bohužel stále dostupné pouze přes menu, či možnost dobíjet přes televizor v pohotovostním režimu libovolné USB zařízení. Tuto volbu si musíte povolit v menu, ale pak funguje výborně! Stačí si jen nechat na stálo jeden kabel v rozhraní USB.

S diskem Freecom Mobile Drive Sq TV s kapacitou 1 TB určeným speciálně pro nahrávání z televizoru jsem vyzkoušel i záznam pořadu přes EPG. Disk, a vlastně jakékoli paměťové USB zařízení, na které chcete nahrávat, je třeba ještě před tím v menu Nastavení, Nastavení zařízení USB, naformátovat a s televizorem spárovat. Jak je dnes zvykem, znamená to, že nahrávku jinde nepřehrajete, a to ani na televizoru téže značky, resp. v tom samém, modelově stejném. Nahrávka je zkrátka určena jen pro jeden konkrétní přístroj, se kterým je spárována. Tohle chápu u levných či levnějších televizorů. U Ultra HD za 150 000 Kč ale pro to není jediný důvod. To ostatně není ani u televizoru za čtyřicet tisíc.

Televizor bezproblémově zvládal nahrávání dvou kanálů současně až na drobnost. Když jsem totiž jedno nahrávání zastavil a chtěl přepnout na druhý kanál postupnou volbou, televizor nereagoval. Pak najednou vykonal sekvenci přepnutí několika kanálů. Vypnutí nahrávání (stejně jako jeho zapnutí) chvíli zabere a je na to třeba myslet a s přepínáním kanálů vydržet, dokud se nahrávání opravdu neukončí.

Díky dvěma tunerům je tu velice příjemná možnost jeden pořad nahrávat a druhý sledovat, nebo sledovat jeden pořad na televizoru a druhý na tabletu. S diskem Freecom Mobile Drive Sq TV při nahrávání nebyl jediný problém, dokonce i jeho formátování a spárování bylo při kapacitě 1 TB velice rychlé a možná to bylo i tím, že jsem vše dělal přes konektor USB 3.0. Pouze u druhého zapůjčeného disku Freecom, který používám pro test multimédií, mi televizor jednou na USB 2.0 napsal, že došlo k přetížení USB rozhraní, ať televizor fyzicky vypnu a zapnu. Poté jsem na problém už nenarazil.

Vyzkoušel jsem i funkci Swipe & Share, která zajistí bezdrátové poslání muziky, fotografií či videa na televizor. S mobilem Samsung Galaxy S2 bylo skoro vše bez problémů, pouze klasicky zlobilo odesílání hudby, kdy televizor místo aby vzal konkrétní skladbu, nebo alespoň přehrál adresář, v němž se nacházela, začal zběsile načítat veškerou muziku v mobilu a postupně ji přehrávat.

Panasonic Viera TX-L65WT600E se objevil i na mém ultrabooku Acer S3 s Windows 8.1. A nebyl žádný problém na něj poslat třeba film. Hezká funkce…
Autor: Bohumil Herwig

Panasonic Viera TX-L65WT600E se objevil i na mém ultrabooku Acer S3 s Windows 8.1. A nebyl žádný problém na něj poslat třeba film. Hezká funkce…

Solidní spotřeba

Televizor si na DVB-T (ČT24) v továrním nastavení, což především znamená vypnutý senzor hlídající hladinu okolního světla a potlačené eko volby (zejména tzv. Úsporný režim), vzal 169 W s velmi širokým rozpětím 119 až 182 W.

V seřízeném, tedy mně vyhovujícím stavu, který je samozřejmě také silně závislý na světelných podmínkách v místnosti, resp. umístění televizoru, jsem dospěl ke 158 W (145–160 W). V tomto okamžiku jsem vypnul volbu „Živá barva“ a naopak zapnul „Úsporný režim“ a senzor hlídající hladinu okolního osvětlení.

Jakmile jsem vypnul panel a nechal puštěný pouze zvuk, což se bohužel dělá poměrně složitě přes menu, dostal jsem se na 70 wattů, což právě nesvědčí o poctivém povypínání všeho možného. Mimochodem Ultra HD televizor Philips 65PFL9708 (recenze zde) si řekl o plných 20 W méně!

Oficiálně vzato televizor spotřebuje 162 W a v pohotovostním režimu méně než 0,2 W, což není nijak uchvacující. S roční spotřebou 225 kWh je pak zařazen do energetické třídy A.

Celkově vzato se tak v rámci zatím třech testovaných Ultra HD televizorů dostává na prostřední příčku mezi s přehledem nejlepší Philips 65PFL9708 a Toshibu 65L9363D, jejíž spotřebu jsem, jak se tak dívám, v recenzi vychválil. Zřejmě jsem si nedovedl představit, že to u Ultra HD a takto obrovské úhlopříčky jde lépe. Ale jak vidno jde!

Nahrávat na dva tunery a externí disk Freecom není problém. Jen musíte před přepínáním kanálu počkat na ukončení nahrávání alespoň u jednoho z nich.
Autor: Bohumil Herwig

Nahrávat na dva tunery a externí disk Freecom není problém. Jen musíte před přepínáním kanálu počkat na ukončení nahrávání alespoň u jednoho z nich.

Kompatibilita standardní

Již několikrát jsem se zmiňoval o tom, že televizory Panasonic mají potíže s objemnými médií připojenými přes USB. Bylo tomu tak i tentokrát i když trochu jinak, než bych čekal. Terabajtový Freecom Mobile Drive Sq TV se načítal nezvykle krátce (tedy na televizor Panasonic) – asi čtyři minuty a někdy i polovinu této doby. Bohužel z něj nešel spustit jediný soubor. Podotýkám, že formátovaný je jako NTFS, což výrobce oficiálně nepodporuje a preferuje exFAT. Zkusil jsem tedy USB Flash Philips naformátovanou opět jako NTFS a tentokráte ji sice televizor identifikoval, ale vzápětí ohlásil, že připojena není. Vzal jsem tedy další flash disk tentokráte s FAT32 a tady už bylo vše v pořádku. Videa ve 4K jsem tudíž testoval přes mechaniku SD karty.

Z filmů jsem bezproblémově přehrál kodek X.264 s titulky v češtině. Jen se připravte na to, že často budete muset titulky znova a znova zapínat, nebo alespoň vybírat znakovou sadu, což platí i u jiných kodeků, a tohle Panasonic v televizní řadě 2013–14 nezvládl snad nikde.

Jisté potíže jsem měl s XviD, který se občas přehrál, občas nikoli, MKV (L4.0 i L4.1) pracovalo, i když někdy zlobil výběr znakové sady. Ta totiž někdy nabídnuta byla, jindy z neznámých důvodů nikoli a titulky šly pouze zapnout a vypnout.

Prostorový obraz byl bez potíží identifikován z 3D kamery Panasonic HDC-SDT750, v případě záznamu v MPEG-2 (koncovka MPG), či MPEG-4 (MP4) s obrazy vedle sebe se muselo přepnout ručně. Pokaždé ale bylo 3D naprosto perfektní bez ohledu na to, kde jste seděli, a tohle je obrovská výhoda Panasoniku oproti pasivnímu řešení. Problémy nebyly ani s 3D fotografiemi ve formátu MPO, které televizor identifikoval a rovnou nabídnul v prostoru. U běžných fotografií jsem narazil na jediný problém – neschopnost zobrazit delší názvy, včetně koncovky. Tradičně mi fungovalo pouze JPG. Muzika pracovala jak v MP3 a WAV, tak s WMA a hlavně ve FLAC. Zvukový výkon zesilovače je ovšem zanedbatelný a muzika tady právě nevynikne.

Celkově vzato jsou multimédia tradičně neujasněná, jak co do formy náhledů (Panasonic by měl konečně všude začít používat normální souborový, resp. adresářový, výpis), tak co do zobrazování dlouhých názvů souborů a jejich koncovek. Naopak velice pěknou funkcí je možnost se ve stavu Pause posouvat skokově po záznamu, či nabídka nahrávek, kterou vidíte rovnou při vstupu do multimédií.

S aplikací pro chytrá zařízení Panasonic TV Remote 2, zvládnete i jednoduchou kalibraci.
Autor: Bohumil Herwig

S aplikací pro chytrá zařízení Panasonic TV Remote 2, zvládnete i jednoduchou kalibraci.

Ultra HD ze všeho možného

Panasonic se – pokud jde o rozlišení Ultra HD – chová trochu jinak, než ostatní značky, které jsem měl k dispozici. Vezmu to po bodech tak, jak se mi k mým otázkám vyjádřili odborníci výrobce:

– Je možné panelu manuálně nastavit režim Full HD a režim 4K?
Detekce je pouze automatická – rozlišení určuje připojené zařízení (zdroj signálu). Pokud televizor detekuje zdroj jako 4K, pracuje tak s ním. Tam, kde zdroj 4K není, televizor pracuje v režimu nižšího rozlišení Full HD a 4K z něj neudělá.

– Kde zjistím v jakém režimu televizor pracuje?
Po zmáčknutí tlačítka „i“ (info) by se měl zobrazit režim (1080i, 1080p, 3840×2160/60p apod.).
Poznámka autora: takto to bohužel na dané verzi firmwaru, kterou jsem měl k dispozici, nefungovalo. Zřejmě jde o cílový stav.

– Resamplování na 4K se dělá automaticky z jakéhokoliv vstupu?
Režim 4K podporuje pouze rozhraní HDMI 4 a DisplayPort (poznámka autora: pochopitelně vedle USB a SD karty). Zde platí, že detekce je pouze automatická. Jak bylo řečeno, rozlišení určuje připojené zařízení (zdroj signálu).

Protože signálu, resp. smysluplných nahrávek, ve 4K je pomálu, je důležité mít možnost přehrávat Ultra HD záznamy přes co nejvíce zdrojů, resp. rozhraní, a pochopitelně hodně záleží na úrovni převodu rozlišení SD/HD na UHD panel. Tento Panasonic – jako jeden z mála na trhu – zvládá ultra HD i přes rozhraní USB, což jsem pochopitelně vyzkoušel. Obraz byl precizní, plný detailů bez jakýchkoli potíží při nejrůznějších švencích, ať už jsem použil ukázku firemní či vlastní. S výjimkou jediné – krátkometrážního filmu Sintel s 24p snímky za sekundu. Ta přehrát nešla, resp. šla, ale byla trhaná. Nicméně často bylo na obrazu vidět jisté tmavnutí v tmavých detailech. Vidět je to i v běžném televizním vysílání, včetně HD kanálů, a také v multimédiích přes USB či ve vysílání HbbTV.

Co se týče obrazu obecně, jsou mé zkušenosti s Panasonic TX-L65WT600E trochu jiné, než s ostatními dvěma dříve testovanými Ultra HD televizory (Philips 65PFL9708, resp. Toshiba 65L9363D).

Nepozoroval jsem totiž prakticky žádné excesy v kvalitě obrazu, ať už jsem sledoval ČT24, studiově resamplované pořady či pořady v nízkém a vysokém rozlišení, což je zjevně dáno tím, že televizor takovéto záznamy na rozlišení Ultra HD nepřevádí. Můj dojem se nakonec ustálil na tom, že televizor se sice o něco hůře – subjektivně vzato zdůrazňuji, neměl jsem ony tři UHD přístroje vedle sebe – vypořádává s nízkým rozlišením, ale dělá to standardně a vždy dává velice podobný (v podstatě totožný) výsledek. Ve srovnání s konkurencí minimálně stejně dobře, ne-li lépe, pak funguje s rozlišením vysokým, a to ze všech zdrojů. Na signál Full HD, či alespoň HD Ready, bylo opravdu radost se dívat (dělá se nejen prosté resamplování, ale rovněž i jakýsi obrazový re-mastering) a jakmile jsem vypnul volbu Živá barva, stal se obraz barevně klidnější a přirozeněji podávaný.

Jak bylo řečeno, čisté 4K dostanete pouze u 4K signálu na rozhraní DisplayPort, USB 3.0 (zabudováno je jedno) a na rozhraní HDMI 2.0 (4K), kde je možné získat i snímkovou frekvenci 50/60p.

Zvukově sice není televizor nijak oslnivý, co jiného ostatně čekat od pouhopouhých 2× 4 wattů výkonu, byť doprovázených 10 W subwooferem, ale obrazově je hodně vyrovnaný a místy vysloveně excelentní. Nicméně nemyslím si, že zabudovat takovýto zvukový subsystém do prémiového kousku je to pravé ořechové. V každém případě ale pro běžný poslech dostačuje.

Panasonic TX-L65WT600E je ukázkou toho, kam Ultra HD televizory půjdou v letošním roce. Ukázkou, která je – stejně jako oba dříve testované konkurenční modely – někdy výtečná, jindy pro změnu horší. Uvědomme si ale, že jsme na počátku i když už teď je zřejmé, že Ultra HD je budoucností televizorů. Alespoň pro nejbližší roky. Tady bude mít OLED co dohánět. Pokud se vůbec bude v nejbližší době prodávat!

Hodnocení

pro: 4K i přes USB, zdvojené tunery, včetně DVB-T2, výjimečná sada rozhraní, řada velice příjemných funkcí, perfektní 3D, propracované nahrávání třeba i dvou pořadů, ale…
proti: …bohužel opět nelze záznam přenášet jinam, třeba i na počítač, slabší převod nízkého rozlišení na UHD, průměrný zvuk a podprůměrný výkon zesilovače, potíže s objemnými USB médii

BRAND24

Balení obsahuje

– 2× dálkový ovladač
– 4× tužkové baterie (AA)
– 2× aktivní 3D brýle
– adaptérové kabely (SCART, YUV/audio-video)
– nenatáčitelný podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– papírová uživatelská příručka (v televizoru e-nápověda)
záruka: 24 měsíců

Měli byste zájem o UHD televizory s úhlopříčkami menšími než 140 cm?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).