Hlavní navigace

Panasonic TX-L42V20E: kvalitní IPS panel a výborná výbava, a to včetně satelitu

20. 10. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 322915
S úpravou parametrů vysílání satelitního operátora Skylink začaly mít některé přístroje s DVB-S tunery problémy s přizpůsobením a zejména se týkalo televizorů značky Panasonik. Díky českému zastoupení jsem měl možnost vyzkoušet, zda je pravdivá zpráva, že problémy nemají modely z řad 2010. Zapůjčen jsem dostal LCD televizor s úhlopříčkou 107 cm a podsvícením LED prodávaný za 35.995 Kč. Panasonic už minulý týden uvolnil aktualizaci firmwaru, která má vyřešit vzniklé potíže u přístrojů z roku 2009.

Televzor TX-L42V20E je vybaven dvojicí tunerů. Jedním pro příjem pozemního DVB-T a druhým pro satelitní DVB-S, a to vždy včetně jejich HD verzí (neplést s DVB-T2, ten vskutku nemá a zde jde – jako obvykle – o DVB-T MPEG-4). Výbava je na vysoké úrovni, takže tu najdete jak připojení k internetu („drátové“ i bezdrátové), tak aplikaci Viera Cast dovolující například přístup k archivu televize Nova či na Skype a také například napojení na domácí server. V ceně je i adaptér pro přístup na internet přes WiFi, takže máte všechno pěkně pohromadě.

Panasonic TX-L42V20E panel s obrázkem

Styl už trochu z módy, ale osobitost rozhodně nezapře.

Z pohledu výbavy opravdu nelze přístroji – vzhledem k jeho poměrně vysoké ceně – nic vytknout. A jak se liší od taktéž zde recenzovaného modelu D25? Jen minimálně, i když tady je v ceně bezdrátový adaptér pro připojení na internet. Trochu jiná je prý elektronika, ale hlavně – tento je prý více o designu. Mimochodem pokud by vám daná úhlopříčka nestačila, můžete mít za 45 995 Kč verzi TX-P50V20E se 127 cm.

Pokud jde o zmiňovanou aktualizaci modelů roku 2009 s DVB-S na změněné vysílací parametry SkyLinku, oficiální vyjádření Panasoniku najdete zde.

Panasonic TX-L42V20E instalace satu 1

Pro ČR je na výběr ze dvou digitálních tunerů. Pozemní DVB-T je i ve verzi MPEG-4.

Bezproblémově zvládne i tři družice

Instalace satelitu je zajímavá a je na ní vidět snaha firmy, maximálně ji usnadnit. Bohužel se při ní nedá nastavit družice (či jejich výběr), která se má ladit. Co se zkrátka najde, to se i naladí, což v mém případě znamenalo trojici „Aster“ a hlášení, které vyděsí i otrlé povahy: Tato operace bude trvat asi 40 minut..

Panasonic TX-L42V20E instalace satu 2

Družice si vybrat nemůžete – ladí se vše, co máte připojeno. Jen je možnost – podle volby na obrázku, nezkoušel jsem to – ji tlačítkem Exit přeskočit.

Naštěstí se čas průběžně upravuje, takže poté, co si televizor zkontroloval připojené LNB moduly, snížil odhad na 30 min a začal si prolaďovat družice od té počáteční na 19,2 stupních. A než jsem se vrátil od počítače, na kterém jsem si dělal poznámky, naběhlo jen té na první pomalu 1200 kanálů. Nakonec to ale opravdu zhruba tři čtvrtě hodiny trvalo…

Až později jsem si na fotografii všiml, se vám při instalaci satelitů nabídne možnost přeskočit ho tlačítkem Exit tak, jak je to vidět na snímku. Nicméně to znamená, že musíte být neustále ve středu.

Při následném setřídění se ukázalo jako nejlepší využít možnosti seřazení kanálů abecedně, ale je škoda, že v tomto případě nelze najet přímo na číslo příslušné stanice.

Naladěné kanály můžete setřídit jak fyzicky, tak s využitím funkce „Oblíbené“, která pochopitelně u satelitního příjmu s několika tisíci kanály dostává jiný rozměr. Práce s nimi je tu naštěstí pohodlná.

V seznamu kanálů lze stanice filtrovat, a to nejen jako placené a neplacené, ale vybrat jde i ty v HD. Poslední možností je zvolit jednu ze čtyř skupin oblíbených položek.

Panasonic TX-L42V20E menu hlavní

Základní menu je klasické – obraz, zvuk a nastavení – a ovládá se velice jednoduše. Jen kdyby nebylo přidání (ladění) dalšího tuneru tak zasuté.

Tradiční ovládání, zasutá práce s dalším tunerem

Je to opět klasika. Styl ovládání se nezměnil už hodně dlouho a je to tak dobře. Až na pár zasutých položek, které budete – pokud na ně nejste zvyklí – hodně dlouho vykopávat. Zejména přidání DVB-T tuneru, když už máte naladěn ten satelitní. Abyste tomu rozuměli – pokud si při instalaci zaškrtnete oba, nic se neděje (ladí se postupně), ale pokud jakýkoli další přidáváte později (je tu ještě navíc DVB-T HD), musíte ho v menu nejprve najít, a to je poněkud náročně. Hledali byste naladění DVB-T pod úpravou DVB-S?

Ovládacích zádrhelů tu naštěstí není mnoho, i když na tento si ztěžují i profesionálové montující satelitní komplety. V menu se pohybujete tradičně, kombinací šipkových kláves a Enter. Dálkový ovladač je rovněž prověřená klasika. Bohužel stále včetně absence tlačítek pro přeskok po skladbách či o kapitolu (soubor) dále. Tedy oni tu jsou, ale jako sdružená s tlačítky pro převíjení. Možná proto jim Panasonic udělal dublery na barevných teletextových klávesách. Proč to dělat jednoduše, když…

Panasonic TX-L42V20E EPG 1
Panasonic TX-L42V20E EPG 2

EPG můžete nastavit do dvou náhledů. Nahoře vidíte ten tradiční se stanicemi ve sloupcích, na spodním obrázku jsou stanice naopak v horizontální poloze.

Slabší osmidenní EPG

To pracuje jak na DVB-T, tak na DVB-S (tady to firma ještě před nedávnem neuměla) a je průměrné či spíše podprůměrné. Po vstupu do něj se vypne zvuk, nemá obrazový náhled a z vybraného pořadu nevidíte ani první řádek bližšího popisku. To všechno by mluvilo ve prospěch podprůměrnosti. Na druhou stranu nabízí dvojí náhled (stanice v řádcích a méně obvykle „ve sloupcích“ – viz foto), filtrování podle typu pořadu (film, zprávy apod.) a také podle druhu kanálu (oblíbené, neplacené, HDTV). Vše bez ohledu na to, zda jste na satelitu či na zemi.

Zajímavé je EPG koneckonců i tím, že sice podporuje nahrávání na externí disk (médium připojené přes USB), ale na pořad se nemůžete nechat upozornit. Pozoruhodné je i tím, že jakmile do něj vstoupíte, buď máte všechny pořady staženy, nebo – pokud nemáte – samy se vám na pozadí stahují, a to pro všechny stanice a v případě DVB-T i na všech multiplexech. Někdy je to rychlé, jindy dosti pomalé. Zdálo se však, jakoby televizor preferoval tu stanici, kterou jste si právě vybrali.

V EPG jsem narazil i na zřejmě firmwarovou chybu – při snaze vyvolat informaci o pořadu tlačítkem „i“ se stávalo, že se EPG ukončilo a odskočilo do vysílání. Nepřišel jsem na příčinu, ale bylo to poměrně časté.

Panasonic TX-L42V20E zezadu

Umístění konektorů na zadní straně. Vpravo nahoře vidíte připojení satelitní antény.

Napojte se na satelit, ale pozor!

Díky umístění konektoru satelitní antény dejte pozor při montáži přístroje na zeď. Konektor je totiž na zadní straně, a to v nejširší části televizoru s vývodem ve směru dozadu a nikoli dolů. Anténní kabel tak trochu trčí, ale vždy se k napojení dá s výhodou použít konektor „za roh“.

Umístění ostatních rozhraní je bezproblémové.

Pokud jde o USB to je jak na zadní straně tak na boku a dá se na něj připojit jak mechanika SD paměti, tak klávesnice, pevný disk či zmiňovaný WiFi adaptér.

Jak se přepnout mezi tunery

Jde to buď v menu nebo tlačítkem „TV“. Přepnutí na DVB-T tuner bylo velice rychlé, přepnutí nazpět, do tuneru satelitního, bylo naopak velice pomalé. Takto to alespoň fungovalo u mě.

Pomalost se v režimu DVB-S projevuje i v případě přepínání mezi kanály. Často jsem také v tomto případě registroval zpoždění EPG, kde se objevovalo jméno předchozího pořadu a nikoli toho aktuálního. V každém případě ale můžeme být rádi – což se dnes málo vidí – že se při přepnutí jméno pořadu vůbec objevuje.

Panasonic TX-L42V20E obraz nastavení

Režimy obrazu jsou čtyři a pokud povolíte rozšířené volby, objeví se další dva. Nastavíte v nich všechno možné i nemožné.

Pamatujte na „isfccc“

Přepínání formátu právě vysílaného pořadu v automatickém režimu příliš nefungovalo na satelitu, naopak se mi zdálo, že lépe pracovalo na DVB-T. Ale jak vždy zdůrazňuji, do vysílání nevidím, takže nemohu říci, zda byl před pořadem správně, a zda vůbec, vysílán formátový signál. Naštěstí tu je možnost přepnout se i do režimu 14:9, samozřejmostí je 16:9 a 4:3 a také tu najdete tři zoomové režimy a „Střed“. Možností je zkrátka habaděj.

V případě přednastavených režimů obrazu, tu máme standardně čtyři (dvě volby jsou pro kino) a případě povolení rozšířených nastavení „Pokročilé (isfccc) se objeví ještě další dva.“ Poté můžete upravit podstatně více parametrů a jejich počet i možnosti více než odpovídají dané třídě a dané cenové relaci. Vše je opět totožné s D25.

Překvapivě nízká spotřeba

Televizor s podsvícením LED jsem kompletně resetoval a také přeladil. Spotřeba za provozu se ukázala neskutečně příznivě – 55 až 61 wattů, a to jsou hodnoty ve srovnání se sesterskou TX-L42D25 pomalu poloviční (92 až 108 wattů).

A protože i zde jde vypnout panel a nechat puštěný pouze zvuk, změřil jsem spotřebu i v tomto režimu. Výsledkem bylo 38 – 39 W.

Panasonic TX-L42V20E multimedia vstup

Do multimédií se vstupuje stejnou cestou jako do internetového Viera Castu či na lokální počítačovou síť.

Multimédia? Tradičně nespolehlivá

Po pravdě tomu nerozumím. Když už Panasonic nehodlá podporovat zejména přehrávání videa v DivX a dalších formátech, proč ho mezi multimédia vůbec zařazuje?

Anebo: představte si že máte na obrazovce spoustu místa a stejně se vám jméno souborů neobjeví celé, informace o skladbě jsou „nula, nula, nic“ a navíc v celkovém náhledu na všechny skladby na médiu vidíte náznak zachování českého pojmenování souborů, v náhledu konkrétní skladby už nikoli. A to je prosím na zadní straně přístroje napsáno něco jako „Sestaveno v České republice“.

Ve fotografiích si v souborovém manažeru můžete vybrat zobrazení podle adresářové struktury, data anebo měsíce. V hudbě a videu už to však nejde a máte tak k dispozici jen klasický guláš, při kterém vám televizor v podstatě všechno, co zvládne přehrát (nebo si alespoň myslí, že zvládne přehrát), nahází do jednoho či maximálně dvou adresářů.

U videa ale bylo i tohle zbytečné. Například na mé standardní testovací USB paměti mi televizor neodhalil žádný video soubor (a že jich tam je, ať už z SD či HD světa) s výjimkou AVI s kodekem DivX. Ze všech tří pak přehrál jen pár sekund a buď prohlásil, že je soubor nečitelný, nebo neřekl nic a prostě s přehráváním skončil, resp. se zasekl. Takovéto chování ale není u televizorů Panasoniku nic neobvyklého a nevím, proč jsem si myslel, že u tohoto to bude jinak.

Panasonic TX-L42V20E a jeho bratříček

Panasonic TX-P42V20E (vlevo) má být o designu. Nevím jak vám, ale mně se TX-L42D25 (vpravo) líbí více.

Srovnání s D25 se přímo nabízí

Pokud vyžadujete od svého televizoru přehrávání multimédií, na Panasonic rovnou zapomeňte. Jediné, co skutečně funguje, je přehrávání fotografií. Všechno ostatní je k ničemu a o přístupu firmy se už nedá mluvit ani jako o ostudě, protože ji v tomto ohledu strčí do kapsy i ta nejlevnější konkurence.

A jaká je V20 co do obrazu a zvuku? Zaujaly mě tři varianty virtuálního zvuku a několik možností, jak ho doladit. Na obrazu je znát o něco horší resamplování, oproti standardu kategorie ovšem bez DVB-S a v tomto ohledu jsem nepozoroval příliš velký rozdíl mezi nižším (DVB-T) a vyšším (DVB-S) datovým tokem. Na pleťové barvě je tu a tam znát více šumu, ale meze to příliš nepřekračuje, pochválit musím velmi dobrou černou barvu. V případě vysoce kvalitního HD signálu jdoucího například z německých stanic je obraz jako brus, špatný ale nebyl ani při studiovém přepočítávání z PAL na HD např. na stanici ČT HD. Ta se bez problémů, stejně jako Nova HD, naladila v automatickém režimu bez nutnosti zadávat parametry ručně.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Pokud jde o srovnání s obdobným modelem TX-L42D25 (33.495 Kč) recenzovaným v červnu a taktéž vybaveným kvalitním IPS panelem, volba je z mého pohledu jasná a já bych se rozhodl právě pro něj. Pokud se vám samozřejmě V20 co do stylu nelíbí více a pokud vůbec uvažujete o televizoru bez multimédií, protože oba jsou na tom stejně. Subjektivně vzato mi však D25 přišla obrazově příjemnější, resamplování vyváženější a cena je – teď už zcela objektivně – nižší. Všechny trumfy jsou tedy na jeho straně.

Panasonic TX-L42V20E technické parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× tužkové baterie (AA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– bezdrátový USB WiFi adaptér
– prodlužovací šňůra pro USB
– uživatelská příručka

foto: autor a Panasonic

Kolik si myslíte, že by měl činit příplatek za satelitní tuner v televizoru (včetně jeho HD verze)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).