Hlavní navigace

Panasonic TX-65EZ950: ukázková OLED prakticky po všech stránkách

20. 9. 2017
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic a Bohumil Herwig
Japonský výrobce obrazovky OLED momentálně nabízí ve čtyřech úhlopříčkách a dvou řadách. Máme pro vás test té základní v největší velikosti.

Panasonic své nové OLED pro náš region uváděl ve Varšavě na počátku prázdnin, o čemž jsme vás informovali v samostatné reportáži. Představil je ale už v lednu na veletrhu CES 2017 v Las Vegas. Jde o řadu EZ950 s úhlopříčkami 140 cm (55") a 165 cm (65") a EZ1000 se 165 cm (65") a 196 cm (77"). V televizorech jsou použity panely LG OLED páté generace, pro které už výrobce udává ověřenou životnost, k čemuž se ještě dostaneme, jas ve špičce u TX-65EZ950 dosahuje až 940 nt (nitů, cd/m2), barevné pokrytí je podle DCI 98 % a počet zobrazitelných barev je asi miliarda. Podle Panasonicu většina filmů používající technologii HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) dosahuje maximálně 800 nitů, navíc jen po dobu několika sekund.

Testovaný Panasonic TX-65EZ950 je ke koupi za 149 990 Kč, na Slovensku za 5549 €, menší verze TX-55EZ950 přijde na 89 990 Kč, resp. na 3399 €. Obě se chlubí certifikací THX, což platí i o ostatních OLED novinkách firmy, má zabudovánu hodně lesklou obrazovku, zdvojenou tunerovou sadu s podporou HEVC, operační systém My Home Screen 2.0 (Firefox OS), podporu HDR10 a televizního HLG (Dolby Vision nikoli) a je proveden v designu Art & Interior. Jak se povedl, můžete posoudit ve fotogalerii.

Jestliže se podíváte na lokální webové stránky Panasonicu, uvidíte, že firma nebyla doteď schopna zavést kategorii televizorů OLED, takže je má stále pod „LED, LCD“. A to přišla s modelem TX-65CZ950 v roce 2015. Na německých stránkách už příslušná kategorie je.

Výbava EZ950 je pochopitelně na špičkové úrovni, jak ostatně můžeme při dané ceně očekávat. Menší verze pak je, co do elektroniky a výbavy, zcela shodná, takže se dá předpokládat, že co bude řečeno o 165 cm, platí i u 140 cm. A to je – vzhledem k jeho ceně a výsledkům testu – vskutku zajímavé.

Pokud jde o to, v čem se podstatně dražší EZ1000 (od 176 990 Kč, 6499 €) liší, jde především o propracovanější filtr obrazovky určený k zachycení odrazů a namísto běžného podstavce je tu podstavec s integrovanou zvukovou lištou od společnosti Technics. A tato značka není z nejlevnějších.

K TÉMATU: Panasonic OLED 2017: 4K televizor za 90 tisíc, THX a také maximální snaha po maximální černé

Panasonic uvádí další OLED. I na český a slovenský trh

Televizory OLED: co byste o nich měli vědět, jakou mají životnost a jaké si můžete pořídit (součástí tabulka s parametry všech OLED na trhu)

I přes velkou úhlopříčku šikovná instalace

Podstavec dostanete v jednom kusu a dobře navržen. Panel stačí ve dvou uchopit („hrb“ na zadní straně jde naštěstí až do krajů) a posadit na stojiny, kde samovolně drží. Pak se jen zašroubují v tomto případě spíše pojistné šrouby.

Anténní vstupy (a rozhraní) jsou na boku zapuštěny od asi 15 cm dále, takže pozor při montáži na stěnu.

Instalace softwarová je na DVB-T/T2 taktéž rychlá, pokud připojujete televizor přes Wi-Fi, můžete buď zadat heslo, nebo použít tlačítko WPS. Ladění je důkladné, na výběr vedle běžných tunerů máte i televizní vysílání po IP (DVB via IP).

Setřídění kanálů sice není součástí instalace, ale je jedním slovem vynikající, více slovy snadné a rychlé a vybrat můžete i souvislý blok a ten přesunout najednou. Navíc naladěné stanice jdou setřídit jak fyzicky, tak prostřednictvím oblíbených položek. A aby toho nebylo málo, setřídit jdou stanice, které si zavedete do oblíbených, což se vidí opravdu málokdy.

Klasické ovládání, stále dvě „dálky“

Stříbrný dálkový ovladač s podsvícením je znám z nejvyšších modelů značky už z minulého roku (např. Panasonic TX-65DX900), i letos ho doprovází druhý ovladač s dotykovou plochou. Panasonic je jeden z posledních výrobců, ne-li poslední, kteří tento přístup používají. Jak LG, tak Samsung a TP Vision (Philips) už dodávají pouze jeden a v případě LG je i pohybový a nemá konkurenci.

Na základním ovladači se toho sice měnilo jen minimálně (stále jsou k dispozici kompletní tlačítka pro multimédia), ale jsou to přesuny důležité a navýsost logické. Pokud se zaměříme na okolí kurzorového kříže, vidíme, že se Netflix posunul na krajní pozici a jeho místo konečně zaujalo důležitější Home. Guide (EPG) má také lepší pozici, jak můžete vidět z fotografií.

APPS, tedy vyvolání seznamu aplikací, se mírně posunulo, ale na škodu to není, ostatně seznam se dá vyvolat i přes Home a zcela nově také přes další speciální tlačítko My App (foto níže). To se nachází naspodu ovladače a kupodivu vyvolává trochu jinou obrazovku, i když s prakticky stejným obsahem. Celkově vzato jsou úpravy rozhodně k lepšímu.

Co se týče systému menu a ovládání televizoru, nezměnilo se snad nic. Po stlačení Home vyvoláte základní nabídku se vstupem na živé vysílání, do seznamu aplikací a zařízení, což jsou vstupy a výstupy, ale také např. zrcadlení z mobilu a rozhraní USB a tedy multimédia. Pokud ale například vyvoláte Home a vstoupíte na Zařízení v okamžiku, kdy přehráváte nějaké video přes USB, prosté Return vás vrátí zpět do živého televizního vysílání, což je samozřejmě chyba. Na další drobné chybky narazíte například i u knihovny aplikací.

Menu nastavení vyvoláte stejnojmenným tlačítkem a i u tohoto televizoru je stejné, jako minulá léta. Na první úrovni tedy s kolováním, na další také, ale v rámci kompletní nabídky, protože menu je na druhé úrovni průběžné a zobrazuje tudíž všechny položky v jednom seznamu.

Devítidenní EPG s tradiční zvukovou prodlevou a bez upozornění

Ani u takto špičkového televizoru se Panasonicu nepodařilo vyladit operační systém natolik, aby bylo vyvolání EPG a jeho opuštění hladké. Zvuková prodleva tak zpravidla činí něco kolem dvou sekund, někdy se prodlouží – většinou při prvním vyvolání po zapnutí TV – na tři.

Programová nabídka ukáže pořady pouze pro sedm stanic, klasicky velkou plochu totiž zabírá zbytečná nápověda, která by se dala zmenšit nebo zcela odstranit a umožnit jen její vyvolání na přání. Náhled je letos opět jediný, k dispozici je bohaté filtrování stanic a vyhledávání pořadů.

Po EPG se můžete volně pohybovat, OK na aktuálním pořadu vás přepne na jiný kanál, který se pak objeví v náhledovém okénku. Pokud OK zmáčknete na pořadu vysílaném v budoucnu, budete mít možnost ho nahrát, pokud máte připojeno médium, nebo se objeví hlášení „chyba HDD“.

Jestliže chcete vysílání na celou obrazovku, je třeba EPG opustit například přes Exit. Pro nahrávání a TimeShift je vyžadován pevný disk nebo flash disk s kapacitou alespoň 160 GB, upozornění na pořad není vůbec k dispozici.

Nové tlačítko My App je k vidění jak na dálkové ovladači, tak v seznamu aplikací. Nedělá ovšem nic jiného, než tradiční APPS. Pokud na něj kliknete uvidíte prakticky totožný obsah, stránka je jen nazvaná jinak. Na místo Aplikace je to My Apps.
Autor: Bohumil Herwig

Nové tlačítko My App je k vidění jak na dálkovém ovladači, tak v seznamu aplikací. Nedělá ovšem nic jiného než tradiční APPS. Pokud na něj kliknete, uvidíte prakticky totožný obsah, stránka je jen nazvaná jinak. Na místo Aplikace je to My Apps.

HbbTV i Voyo bez sebemenších potíží

Standardně je zavedena jediná lokální aplikace (Voyo), další nainstalujete z obchodu a jde například o Pexeso, Tiviko či Copak.cz. Při instalaci možná narazíte na nedotažené ovládání. Z obchodu s aplikacemi se totiž do seznamu aplikací nedá vrátit ani s pomocí tlačítka na obrazovce, a vždy tak končíte v televizním tuneru. Jediné, co fungovalo, bylo opětné zmáčknutí APPS. Instalace aplikací probíhá na pozadí, takže stačí odklepnout a jít se podívat po další.

Voyo pracuje bez potíží, při přihlašování jen dejte pozor na funkční, byť triviální klávesnici a položky nazvané Smazat a Vymazat. Aplikace je navržena bez otravného cvakání při zmáčknutí tlačítek, a pokud v pořadu využijete Pause, neodpočítává se pět minut, po kterých se přehrávání videa ukončí. Voyo je tak na této platformě uděláno ukázkově.

HbbTV na kanálech FTV Prima, České televize a na O fungovalo bez sebemenších problémů a není třeba ho nikde povolovat. Je funkční hned po instalaci, resp. napojení TV na internet, a následně ho můžete manuálně vypnout, a to i pro jednotlivé kanály.

Potíže s HbbTV nebyly ani na KinoSvět, HbbTV na TV Nova a O2 TV Free testováno nebylo z důvodu absence rozumné úrovně signálu. Fungoval i HbbTV kanál Seznam.cz TV, na němž se správně přehrávalo úvodní video a šlo kdykoli přepnout na jinou stanici tlačítky postupné volby kanálů.

Na drobný problém jsme narazili u sdílení obrazovky přes Wi-Fi Miracast. Sdílení samotné bylo v pořádku a i vzájemné propojení s telefony LG Flex 2 (Android 5.1) a Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 bylo i rychlé. Jen se v obou případech po ukončení sdílení televizor nedokázal z režimu odpojit, takže byla stále vidět jen černá obrazovka a bylo zapotřebí se manuálně přepnout na příslušný vstup.

Menu nastavení v položce obraz nabídne značné množství úprav od těch základních až po ty expertní. Možný je i návrat k továrním hodnotám, takže vyzkoušet můžete všechno možné.
Autor: Bohumil Herwig

Menu nastavení v položce obraz nabídne značné množství úprav od těch základních až po ty expertní. Možný je i návrat k továrním hodnotám, takže vyzkoušet můžete všechno možné.

Upravitelných položek opravdu hodně, a to nejen u obrazu

Přednastavených obrazových režimů je devět, z toho dva poplatné THX. Manuální nastavení jsou taktéž velice bohatá, i když je nejspíše vůbec nebudete potřebovat. Vedle úpravy úrovně svitu panelu je tu například vyvážení na bílou (zvlášť pro všechny barvy), obvyklá gama korekce a mimo jiné také detailní nastavení barev, a to pro každou zvlášť (odstín, sytost, svítivost). Zvukové režimy jsou čtyři, upravíte u Panasonicu obvyklé hloubky a basy, pokud zvolíte Uživatelský, pak i osmipásmový ekvalizér. Samozřejmostí je návrat k továrním hodnotám, takže se experimentům meze nekladou.

Z dalších funkcí se podívejme především na náhled ze dvou tunerů. Příslušnou volbu naleznete v seznamu aplikací (Více oken) a po spuštění uvidíte jediný režim – dva obrazy vedle sebe. Televizor následně dovoluje pouze jejich prohození. Náhled typu menší okno, větší okno možný není.

Velice důležitou volbu pro údržbu panelu OLED najdete v menu Obraz, Nastavení zobrazení, kde je i položka pro vypnutí obrazovky, takže běží pouze zvuk. Mimochodem tato volba, stejně jako přepnutí zvukového výstupu na externí, chybí v rychlém nastavení a není ani na tlačítku Option.

Údržba panelu trvá podle nápovědy asi 80 minut a spustit ji můžete buď okamžitě, nebo při příštím zapnutí televizoru. U OLED je to velice důležitá volba. Zda si něco televizor provádí i po přepnutí do pohotovostního režimu automaticky, se nepodařilo zjistit. V každém případě neodpojovat minimálně hodinu od elektrického proudu.

Volba Smíšené složky nabídne přehledný přístup k přehrávání všeho, co je k dispozici. A hlavně klasický adresářový náhled, který k dispozici vlastně nikdy nebyl.
Autor: Bohumil Herwig

Volba Smíšené složky nabídne přehledný přístup k přehrávání všeho, co je k dispozici. A hlavně klasický adresářový náhled, který k dispozici vlastně nikdy nebyl.

Výborná multimédia

Pokud v nabídce souborového manageru zvolíte „Smíšená složka“, objeví se klasický adresářový náhled, v němž můžete přehrát vše, co televizor zvládne, a to najednou hudbu, video i fotografie, aniž byste museli dopředu volit, co požadujete.

Videa si rozumí s externím titulky, které můžete v pěti stupních zvětšit natolik, že jsou i na 65 palcích dobře vidět. Upravit můžete i jejich barvu, pozici a případně i synchronizaci. Televizor si ve videu pamatuje i místo, kde skončil, a to i při odchodu z tuneru, resp. při vypnutí přístroje.

Z fotografií nabízí Panasonic jen standardní JPG, u muziky je to výrazně lepší a zvládá i bezztrátový FLAC, podporováno je DTS, DTS HD Master Audio už nikoli. Videa s HEVC přehrál jak v rozlišení HD Ready, tak Full HD, na výtečné úrovni bylo i přehrávání ve 4K, a to jak v kodeku H.264, tak v H.265/HEVC, což se tak často nevidí, protože současné TV už bývají optimalizovány jen pro HEVC.

Televizor na přehrávání obsahu s HDR krátce upozorní v pravém spodním rohu.
Autor: Bohumil Herwig

Televizor na přehrávání obsahu s HDR krátce upozorní v pravém spodním rohu.

Jaký je? Jeden z nejlepších

U Panasonicu TX-65EZ950 je na překvapivě vysoké úrovni resamplování, a to ze všech zdrojů, a něco takového hned tak neuvidíte ani u mnohem dražších modelů (o černé se nemá cenu bavit, ta patří k OLED neodmyslitelně). EZ950 tak díky tomu často dokáže podat televizní kanály vysílané v podprůměrné kvalitě jak na DVB-T, tak DVB-T2 způsobem, který by někdo mohl považovat za magii. Óčko či ČT24 vypadá na obrazovce tak, jak jsme to už dlouho neviděli, pochopitelně někdy je to nezvládnutelné ani pro takto skvělý přístroj. Výsledkem ale ve většině případů je minimum šumu, což je neméně překvapivé, a také zřetelná snaha po udržení detailů a pohybové ostrosti. Platí to i o videích promítaných přes rozhraní USB, a to i těch, které jsou v SD a opět v podprůměrné kvalitě. Něco takového se hned tak nevidí, resp. spíše nevidí.

Tytéž obrazové režimy, které jsou k dispozici pro SDR, tedy běžný obsah, jsou následně k mání i pro HDR a například na režim THX Cinema je radost se dívat za všech okolností. Jen potřebujete v místnosti nižší světelnou hladinu.

Obsah s technologií HDR (zkoušeno HDR10) byl podáván nepřehnaně, míra zvýraznění detailů je zvolena velice citlivě a přirozeně a televizor i v tomto ohledu patří k tomu nejlepšímu, co můžete vidět napříč kategoriemi.

Vše zmiňované Panasonic zvládal při prakticky základním nastavení, které bude nejspíše zachováno u většiny, možná drtivé většiny budoucích majitelů. Jen hned na začátku vypněte tzv. Živou barvu, která by se měla zákonem zakázat. V menu ale naleznete další volby, kterými můžete obraz vylepšit, nebo také výrazně zhoršit. Naštěstí je vždy možný návrat k továrním hodnotám. Tenhle televizor ale po obrazové stránce prakticky žádné úpravy nepotřebuje.

Zvukově je takový, jaký asi očekáváte, i když možná – díky dané ceně – budete mít očekávaní nerealistická. Takže jinak: reálný výkon zesilovače je velice slušný a cítit je příjemná rezerva. Podání audia je lehce nadstandardní s dostatkem výšek a v některých okamžicích i s rozumnými basy. A co může chybět? Někomu možná absence Dolby Vision, kterou Panasonic obecně nepodporuje, některým z nás ale bude podstatně více vadit hodně lesklá obrazovka, která nemá u OLED co pohledávat. Jak bylo řečeno, panel patří k 5. generaci, u které jeho výrobce hovoří (přepočteno) o asi 20leté životnosti při sledování 4 hodiny denně (30 000 hodin).

Pokud vám přijde zbytečné pořizovat si takto velkou úhlopříčku, verze s 55" (140 cm) Panasonic TX-55EZ950, která je – a máme to potvrzeno i od výrobce – co do elektroniky a panelu zcela stejná, přijde na výrazně méně. Na 89 990 Kč! Můžeme s velmi vysokou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že se nejen po obrazové stránce bude chovat minimálně stejně. Bohužel Panasonic ji na zápůjčku neposkytuje.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: excelentní resamplování ze všech zdrojů, výtečný klasický dálkový ovladač, absolutní pohledové úhly, vynikající multimédia i podání obsahu s HDR10, výborná koncepce (v rámci požadavků na extra tenký panel), certifikace THX

proti: bohužel stále hodně lesklá obrazovka, v EPG chybí upozornění na pořad, Bluetooth podporuje pouze klávesnici nebo myš

  Panasonic TX-65EZ950
cena: 149 990 Kč; Slovensko: 5549 €
úhlopříčka, formát: 140 cm (55"), 16:9
obrazovka: OLED, bez podsvícení, Ultra HD, 3 840 × 2 160 bodů
tuner a zvuk: 2× DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 4× 10 W, audio formáty nezjištěny
přehrává (udáváno): přes USB (formáty nezjištěny): JPG; MP3, AAC, WAV, FLAC, WMA Pro, Apple Lossless; AVCHD, AVI, HEVC, MKV, WMV, MP4, M4v, FLV, 3GPP, VRO, VOB, TS, PS; titulky neudány
spotřeba (udávaná podle EU): 180 W, pohotovostní režim: < 0,5 W („vypnuto“ < 0,3 W); tlačítko vypnutí (elektronické); roční spotřeba 250 kWh; energetická třída B
vstupy/výstupy: 2× HDMI (4K 50/60p), digitální optický audio výstup, 2× USB 2.0, Ethernet (LAN); na boku: 2× HDMI (4K 50/60p), YUV/stereo audio vstup (spec. konektor), sluchátka, mechanika karty SD, USB 3.0, 2× PCMCIA (CI+); Bluetooth 3.0, profil HID, jen klávesnice a myš), Wi-Fi (802.11, mj. „ac“ 5 GHz)
rozměry (švh); hmotnost: 1 230 × 766 × 275 (bez podstavce 48) mm; 24,5 kg

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač
  • 4× mikrotužkové baterie (AAA)
  • adaptérový kabel pro YUV a analogové stereo audio
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (pevně přidělaný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Pokud byste kupovali drahý televizor, hrála by u vás certifikace THX nějakou roli?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).