Hlavní navigace

Panasonic TX-65DX900: nesporný vrchol letošní řady s drobnými muškami

23. 3. 2016
Doba čtení: 17 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
AKTUALIZOVÁNO – Jako první z nové kolekce 2016/17 dorazil televizor nejvyšší LCD řady. Není nejlevnější, ale má své nepochybné klady. Potvrdit mohu především ty obrazové, a to prakticky za všech okolností.

AKTUALIZOVÁNO, 25.3. – Větrák, podle vyjádření výrobce, funguje tak, že se spustí okamžitě po zapnutí televizoru a následně reguluje svůj výkon podle aktuální teploty, nicméně pracuje stále. Takto se choval i u mě, ale pro jistotu, jsem to ještě prověřil. 

Nejvyšší řada LCD televizorů Panasonic, která letos nese označení DX900, přichází na český a slovenský trh ve dvou úhlopříčkách – 147 cm (58 palců) a 165 cm (65 palců) – s klasicky lesklou obrazovkou. Na trh také z celé modelové kolekce přichází jako první a shodou okolností jde zároveň i o první televizor této značky vyhovující novému standardu Ultra HD Premium od UHD Alliance, který zahrnuje mimo jiné desetibitové barvy, patřičnou úroveň jasu ve špičce i minimální a také nutnou minimální úroveň černé.

Televizor s kompletní podporou kodeku HEVC je vybaven operačním systémem Firefox, který na podzim uvedený OLED model, Panasonic TX-65CZ950, ještě neměl. Shodují se však zejména v certifikaci THX a zabudována je i podpora technologie 4K Pure Direct, obrazový procesor 4K Studio Master HCX+ a hlavně podpora obsahu provedeného s HDR (High Dynamic Range), tedy vysokým dynamickým rozsahem. Ten slibuje lepší obraz v tmavých i světlejších detailech a mluví se o něm jen v superlativech.

Zvuk obstarává systém složený z dvojice širokopásmových (středy, výšky) a dvojice basových reproduktorů, je tu aktivní 3D s podporou přehrávání fotografií a také možnosti známé z dalších vrcholových přístrojů, jako například In-House TV Streaming, tedy možnost odeslat TV vysílání na další televizor, a také TV Anywhere. Tato funkce dovoluje přebrat televizní kanál a aktuálně vysílaný pořad například na tablet, a to odkudkoli chcete. Stačí se jen na televizor na dálku napojit, resp. se na něj napojit přes server Panasonicu, a protože je DX900 vícetunerový, může osazenstvo v obýváku sledovat jednu stanici a rodiče třeba na dovolené na druhém konci světa stanici jinou. Že v tomto okamžiku neřešíte problémy s autorskými právy toho kterého pořadu, je myslím zřejmé.

Instalace, jak má být

U úhlopříčky 165 cm (65") není fyzická manipulace příliš jednoduchá a v jednom člověku je také prakticky nemožná. Nicméně je vymyšlena výborně, i když na zadní straně chybí madla, která se už ale v podstatě nikde nedělají.

Na půlkruhový a notně bytelný stojan přišroubujete dvě krátké ocelové stojiny a do nich posadíte obrazovku rovnou vytaženou z krabice. Ta je přímo ukázkově provedená, což bohužel ani v této třídě a v této ceně není poslední léta standardem. Tady ale strach mít nemusíte, ani když budete televizor převážet podruhé či potřetí.

Softwarová instalace je taktéž snadná a v případě DVB-T, které jsem jako jediné zkoušel (jsem ve fázi přechodu mezi dvěma satelitními operátory), je i rychlá, a to včetně setřídění kanálů, které se vám ani zde bohužel nenabídne automaticky po naladění.

Setřídění najdete v části „Menu ladění DVB-T“ a udělat to můžete buď fyzicky, nebo přes oblíbené kanály. V prvním případě to jde pouze po jedné stanici, v druhém sice taktéž, avšak můžete vybrat souvislý blok programů, což se určitě hodí. V obou případech je systém třídění pohodlný a svižný.

V menu nastavení Síť najdete i tuším loňskou novinku, volbu pro DVB via IP. Nad ním vidíte špičkovou volbu TV Anywhere, kterou Panasonic z neznámých důvodů vůbec nepropaguje, ale která je v dnešním, na jednu stranu propojeném (internet) a na druhou stranu velmi separovaném (rigidní autorská práva) světě velice užitečná.
Autor: Bohumil Herwig

V menu nastavení Síť najdete i tuším loňskou novinku, volbu pro DVB via IP. Nad ním vidíte špičkovou volbu TV Anywhere, kterou Panasonic z neznámých důvodů vůbec nepropaguje, ale která je v dnešním, na jednu stranu propojeném (internet) a na druhou stranu velmi separovaném (rigidní autorská práva), světě velice užitečná.

Obrazovka je mírně nakloněna směrem dozadu (úhel jsem se zatím nedozvěděl) a televizor je tak určen k přímému posazení na nízkou skříňku ideálně o maximální výšce nějakých 50 cm. Pokud si tedy tipnu, protože umístění není v příručce specifikováno, což je nepochybně škoda. Mých 63 cm se ukázalo být pro televizor příliš mnoho. Nad instalací takovéhoto šperku se ale vyplatí chvíli popřemýšlet, a protože televizor používá tzv. 360stupňový design, je zadní strana hladká s rozměrným krytem rozhraní, na který je všude v příručce upozorňováno (nebrat za něj!). Možná i z těchto důvodů používá televizor větrák, ke kterému se ještě dostanu.

Vedle obvyklých zdvojených tunerů (PiP, tedy obraz v obrazu, pracoval bezproblémově) tu najdete i tzv. DVB via IP, tedy přizpůsobení televizoru pro příjem vysílání posílaného do počítačového rozvodu, tedy do domácí sítě.

Někdy se ovladač díky stříbrné barvě sice trochu více leskne, ale většinou je výborně čitelný. Jak vidíte, lze ho také díky tlačítku Light kdykoli osvítit.
Autor: Bohumil Herwig

Někdy se ovladač díky stříbrné barvě sice trochu více leskne, ale většinou je výborně čitelný. Jak vidíte, lze ho také díky tlačítku Light kdykoli osvítit.

Luxusní „dálka“ s podsvícením

Zjištění, že je televizor v této cenové relaci vybaven odpovídajícím dálkovým ovladačem s podsvícením (viz také celkové foto v galerie výše), rozhodně potěší a připomínám, že ani tohle není v současnosti samozřejmé. Ovladač je příjemně bytelný, má solidní rozložení, ale protože je stříbrný, pod přímým světlem se leskne, takže je na něj v tomto případě hůře vidět. V ceně dostanete ještě druhý zjednodušený a dotykový. Na něj je třeba si chvíli zvykat, navíc postrádá přímé tlačítko pro EPG a ztlumení zvuku. Tady má Panasonic rozhodně rezervy.

Na klasickém ovladači si budete muset zvyknout především na umístění tlačítka EPG (Guide), které je trochu bokem, a lepší umístění by si zasluhovalo i ztlumení hlasitosti. Naopak potěší kompletní tlačítka pro multimédia, která najdete ve spodní části, a také výrazné označení šipkových tlačítek, které potěší i ty, kteří hůře vidí.

Menu nastavení televizoru se nijak nezměnilo, takže je na druhé úrovni průběžné, a tudíž se koluje v rámci kompletní nabídky, a nikoli v jednotlivých částech, například v Obrazu či Zvuku.

Položky menu doprovází výborná nápověda, a protože je pohyb zároveň i rychlý, byl jsem vlastně spokojen. I tady bylo vidět zrychlení práce Firefoxu.

Ovládací styl je stejný jako loni. Nabídka na tlačítku Home tak opět představuje Live TV (televizor je lokalizovaný právě až na tuto volbu), dále pak volby Aplikace a Zařízení, tedy vstupy, výstupy, rozhraní USB, zařízení napojená přes DLNA či sdílení obrazovky.

Nabídka je také upravitelná a umístit sem můžete jak televizní kanál či nějakou aplikaci, tak například nějaký vstup či výstup. Bohužel Panasonic neopravil loňskou chybu spočívající nikoli v adresaci rozhraní USB jako takového, ale přímo konkrétního paměťového média. Po jeho vytažení je tak volba opět nedostupná, a pokud chcete zkratku používat, musíte paměťové médium vždy zasouvat do stejného USB rozhraní. Výrobce by si měl takovýchto věcí více všímat, protože tohle není jediná neopravená chybka.

Možná to ale za chybu vůbec nepokládá, jako tomu bylo v minulosti například u absence české znakové sady u externích titulků. Tedy „Windows sady“, abych byl přesný…

Osmidenní EPG s rychlejším vyvoláním, ale stále se zvukovou pauzou

V programové nabídce se také nic nezměnilo. Jen její náběh zrychlil, což je ovšem výborná zpráva. Nicméně i tady budete po přepnutí do EPG a při odchodu z něj krátce – asi 2,5 s – bez zvuku. Přiznám se, že jsem v tomto ohledu čekal víc.

EPG, nebo jak se u Panasonicu říká, Guide nabídne program pro sedm stanic, protože ve spodní části obrazovky má rozsáhlou nápovědu. Ta při rozměrné úhlopříčce nevadí.

EPG má nyní pouze jeden náhled (viz galerie) a kdeže jsou doby, kdy se opakovaným stlačením Guide vyvolával vertikální výpis pořadů pro jednu stanici, takže jste program viděli na mnoho hodin dopředu.

Tohle bohužel zmizelo.

Náhled je nyní pouze klasický, horizontální a po EPG se můžete libovolně pohybovat, aniž byste na stanici přepnuli. To zajistí až tlačítko OK na aktuálně vysílaném pořadu. Stanice je pak vidět v náhledu v levém horním rohu, a pokud chcete EPG opustit, je třeba zmáčknout Back/Return nebo rovnou univerzálně se chovající Exit.

V programové nabídce můžete vyhledávat a můžete kanály také s výhodou filtrovat, což je vidět v galerii.

Informace o pořadu se vyvolávají do nové obrazovky po stlačení „i“, díky tlačítkům postupné volby kanálů lze také svižně listovat v seznamu stanic. Programová nabídka se stahovala vždy až po přepnutí na nový multiplex DVB-T.

Svižné chytré funkce, ale také málo lokálních aplikací

Předně si řekněme, že i tady Firefox zrychlil, a pokud se takto bude chovat i na ostatních televizorech z letošní kolekce, už se tím zabývat nemusíme i přesto, že zvuková prodleva při vstupu do EPG by vymazat potřebovala.

V aplikacích, včetně těch k dohrání, jsem ale narazil na jiný problém. Byly vlastně dva – v nabídce tržiště aplikací se nedá vyhledávat a těch českých je tu pomálu. Našel jsem pouze Voyo, TN.cz, Óčko, Óčko Expres a Óčko Gold, i když se samozřejmě mohu domnívat, že při prostém prolistování jsem něco přehlédl. Vlastně mohu ještě připočítat docela zajímavé Pexeso s nastavením třech úrovní obtížnosti.

Důkladně jsem prolistoval aplikace pro video a tady jsem si jist, že nic jiného k dispozici není, o čemž se můžete přesvědčit sami v galerii výše. Nabídka je tak poměrně chudá a bezproblémově fungující Voyo či YouTube to rozhodně nezachrání.

V nabídce na základní obrazovce najdete také některé funkce televizoru. Jde o vstup do webového prohlížeče, EPG a je tu i volba „Více oken“.

Ta nabídne dříve tak populární obraz v obraze, tedy PiP (viz galerie níže), který je tu díky zdvojeným tunerům také. Tato funkce dovoluje nahlížet na video jdoucí z různých tunerů, tedy včetně DVB-S. Bohužel Panasonic vám do dalšího okna (a ani do toho hlavního) nenabídne vstup z USB, tedy z multimédií, ani z funkce Sdílení obrazovky. A nedokáže do něj pustit video ani z nějaké aplikace IPTV/VoD, tedy například ze zmiňovaného Voya. U toho prvního si nejsem jist, jestli to náhodou někdo neumí, u IPTV/VoD to zkouším poslední dobou všude možně, ale zatím bez úspěchu, a to včetně špičkových modelů Samsungu.

HbbTV na stanicích České televize i na Primě fungovalo bez potíží a není ho také třeba nikde povolovat.

Napojení přes Wi-Fi Miracast jsem prováděl z mobilu LG Flex 2, a i když obraz nebyl takový, jaký vidíte z jiných vstupů (tedy naprosto špičkový), byl stále výrazně lepší než obecný průměr. Pokud se ptáte, co to znamená, odpověď může být asi takováto: maximálně se v tomto případě dostanu na úroveň DVB-T, ale to umí vysloveně jen pár televizorů. Tady jsem na nějakých 80–90 %.

Napojení bylo přes funkci televizoru Zrcadlení, která z neznámých důvodů chybí na tlačítku APPS, bezproblémové, výborný Wi-Fi směrovač (router) TP-Link Archer C9 vše zvládal výborně, a to i na 5 GHz.

Právě „Sdílení obrazovky“, nebo jak se u Panasonicu říká, „Zrcadlení“ se tu hodně hodí, protože jak vidíte výše, aplikací pro IPTV/VoD tu právě moc není.

Upravíte vše, co si usmyslíte. Vlastně to ale ani nepotřebujete

Panasonic vždy v obrazových a také dalších úpravách exceloval. Co si tedy alespoň vzpomínám. A také si vzpomínám, že to často vůbec nepotřeboval, což je případ právě tohoto televizoru. Nicméně vyřádíte se tu, co hrdlo ráčí, pro ty méně znalé je pak dobrou zprávou to, že se kdykoli mohou vrátit k továrním hodnotám.

Televizor tak nabízí značný prostor k experimentování.

V případě přednastavených obrazových režimů, kterých je devět, upravíte například úroveň podsvícení, poměr zelená/červená a také adaptivní řízení podsvitu, což se týká tmavých míst. Ani tady jsem ale problém nepozoroval.

V nabídce najdete i vyvážení na bílou a také kompletní správu barev s úpravou sytosti a odstínu v modelu RGB rozšířeném o azurovou, purpurovou a žlutou.

V každém případě doporučuji okamžitě vypnout volbu Živá barva a také naopak zapnout „vypnutí obrazovky při přechodu na rozhlasový kanál“. Tahle volba je z neznámých důvodů stále po instalaci neaktivní.

U zvuku jsou k dispozici čtyři přednastavené režimy, upravíte basy a výšky nebo v uživatelském režimu osmipásmový (!) ekvalizér. Vyplatilo se mi zapnout volbu Zesílení hloubek a také stále užitečné automatické řízení hlasitosti. Jsou tu ale i unikátní funkce, jako například úprava úrovně digitálního audiovýstupu či jeho manuální seřízení co do časové prodlevy. V podstatě jde o nastavení synchronizace audia vůči videu, pokud využíváte výstupu na zesilovač či domácí kino. Volba může zamezit problémům s předbíháním či opožďováním audia vůči videu.

Letitě jediné místo, kde vyvoláte adresářový náhled, jsou fotografie. Jinak se vám vypíše souborový guláš, jak ostatně sami vidíte. Tohle je ale jen pár testovacích snímků. Představte si, že chcete promítnout rodinnou dovolenou a na disku máte pět giga fotografií…
Autor: Bohumil Herwig

Letitě jediné místo, kde vyvoláte adresářový náhled, jsou fotografie. Jinak se vám vypíše souborový guláš, jak ostatně sami vidíte. Tohle je ale jen pár testovacích snímků. Představte si, že chcete promítnout rodinnou dovolenou a na disku máte pět giga fotografií…

Multimediální přehrávač stále stejně problémový, nicméně pokrok tu je

Souborový manager televizoru (zabudovaného multimediálního přehrávače) je letos opět v nezměněné podobě, takže se s jedinou výjimkou (Fotografie) nedočkáte klasického adresářového náhledu.

Televizory Panasonic mají už dlouho potíže s objemnými médii, protože nejsou schopny vypsat adresářovou strukturu, nýbrž vypíší jen seznam adresářů, v nichž se nachází něco k přehrání, což pochopitelně trvá podstatně déle. Jak je tomu u tohoto přístroje, nevím. Můj standardní testovací disk Freecom Mobile Drive Sq TV určený speciálně pro nahrávání z televizoru s kapacitou 1 TB se nepřipojil ani do USB rozhraní speciálně určeného právě pro připojení pevných disků. Pro test jsem tudíž používal taktéž vynikající kombinovanou flash paměť (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB.

Souborový manager podporuje dlouhé názvy i češtinu, vynikající jsou nyní volby pro externí titulky při přehrávání videa, které jdou i rozumně zvětšit, takže jsou výborně viditelné i na takto velké úhlopříčce. Titulkům upravíte synchronizaci, barvu a také znakovou sadu, což ještě nedávno v případě té české (těch českých) nešlo. Pokrok oproti výrobkům z roku 2014 je tudíž výrazný a je škoda, že není znát i jinde.

Titulky už také nyní nemusíte neustále zapínat a televizor si pamatuje pozici ve videu i po přepnutí do tuneru či vytažení média z rozhraní USB.

Přehrávání multimédií je však stále rozděleno do jednotlivých sekcí (foto, video, hudba), vše najednou se přehrát nedá, což nejspíše souvisí s neschopností televizorů vypsat běžný adresářový obsah. Výpis seznamu adresářů, ve kterých se nachází něco k přehrání, už tak dlouho trvá, natož kdyby se měly ještě vyhledávat další kompatibilní formáty u fotografií a muziky.

A co se přehraje? Namátkou 3D snímky ve formátu MPO (tady má, podle mého, pseudoprostorové 3D smysl), u muziky například FLAC, u něhož se audiosystém televizoru i trochu probudí, a také běžné DTS. Televizor si už ovšem neporadí s DTS HD Master Audio, což je vzhledem k jeho ceně vysloveně ostudné.

Při přehrávání videa s kodeky H.264 a H.265/HEVC je vidět nadbytek výkonu, obraz je hladký a naprosto precizní s dokonalou pohybovou ostrostí.

Televizor jsem důkladně prověřil s řadou nahrávek pocházejících nejen od jednotlivých výrobců televizorů, ale i od SES Astra, Eutelsatu a mimo jiné i na záznamu z běžného Ultra HD (4K)/HEVC vysílání teleshoppingového kanálu Pearl TV. Panasonic TX-65DX900 vynikajícím způsobem zafungoval i v okamžiku, kdy jsem do něj pustil špičkově provedené video s 50, resp. 60 snímky za sekundu, či s velmi vysokým datovým tokem 80 Mb/s. Jediné, čím si nejsem jist, je funkce HDR. Její zapnutí, resp. vypnutí jsem v menu nikde nenašel a na nově sehnaném testovacím souboru, se kterým tudíž nemám žádné zkušenosti, se mi podání scény s hořícím krbem právě nezdálo. Televizor ale HDR rozhodně podporuje, a možná se tak opakuje situace známá z OLED televizoru Panasonic, u něhož se tato funkce objevila s aktualizací firmwaru.

Výrobce je o stavu věcí informován, takže jakmile dorazí výsledek, článek aktualizuji.

Blu-ray přehrávač Panasonic UB900 poslouží jako dodavatel obsahu s technologií HDR a rozlišením Ultra HD. Zvládá totiž nejnovější 4K BD disky, které právě přicházejí zatím zejména na americký trh. Kdy přehrávač dorazí do Česka, zatím není známo.
Autor: Panasonic

Blu-ray přehrávač Panasonic UB900 poslouží jako dodavatel obsahu s technologií HDR a rozlišením Ultra HD. Zvládá totiž nejnovější 4K BD disky, které právě přicházejí zatím zejména na americký trh. Kdy přehrávač dorazí do Česka, zatím není známo.

Výtečný obraz s přirozenými barvami, ale také větrák a málo lokálních aplikací

Co říci k televizoru, který má všechno, tedy prakticky všechno, protože konektor SCART tu nenajdete? Trocha kritiky je ovšem na místě i v tomto případě. Předně se připravte na větrák, který se v mém případě zapínal okamžitě po startu televizoru, a že by byl nějak teplotně spínaný, jsem si nevšiml (další informace zjišťuji). Jeho šum je sice jen velice lehounký a na pozadí prakticky nevnímatelný (většina si nemusí nijak zvykat), ale je tu a někomu to prostě vadit bude, což je bohužel můj případ. Pokud je vaše místnost zcela tichá, nejspíše ho i uslyšíte, já ho prostě neodbytně, a po většinu času, vnímám na pozadí.

Pokud ale máte v místnosti byť i nepatrně vyšší hladinu zvuku (chladnička, notebook s větrákem, domácí server, …), bát se nemusíte, protože ho nejspíše vůbec neuslyšíte.

Daleko více se mi nelíbilo to, že Panasonic rezignoval na opravu alespoň některých starých problémů. Typicky na absenci klasického adresářového náhledu v multimédiích (viz výše) a jednoznačným zklamáním je osazení konektory USB. Co výrobce vedlo k tomu, aby u svého špičkového modelu ušetřil pár dolarů za USB 2.0 a zabudoval pouze jeden USB 3.0, se můžeme jen dohadovat.

Mínusem je také minimum podporovaného českého obsahu, o kterém jsem se už zmiňoval, a tohle je, po více než ročním (!) působení na trhu, taktéž zklamáním. S konkurencí, zejména se Samsungem (OS Tizen), se Firefox u Panasonicu v tomto ohledu měřit nemůže, a to ani vzdáleně.

Se zvukem je na tom televizor stejně, jako OLED model TX-65CZ950. Při běžném televizním příjmu působí poněkud letargicky, jakmile do něj pustíte lepší signál, zejména filmový, výrazně ožije a probudí se i basová sekce. V tomto okamžiku je zvuk na úrovni jednoduššího domácího kina a působí nadmíru dobře.

Co je vynikající, je resamplování a obraz. Pokud tedy nepoužijete přímé sdílení obrazovky například z mobilu, protože v tomto okamžiku jsem viděl lepší i u výrazně levnějších přístrojů (viz hodnocení výše).

Obrazové podání tíhne k přirozeným barvám a je to vidět i přes standardně zapnutou volbu „Živé barvy“, která podle výrobce „Automaticky nastaví svěží barvy“. Asi nemusím připomínat, že je třeba ji okamžitě vypnout, ale u tohoto televizoru naštěstí není její efekt tak znatelný jako u jiných. Vynikající je resamplování a nemá smysl k němu cokoli dodávat, protože lepší hned tak neuvidíte.

Případného zákazníka rovněž potěší, že tovární nastavení po prvotní instalaci přístroje je uděláno s citem, takže žádných velkých změn ve většině případů nebude třeba. Výtečně jsou také navrženy přednastavené obrazové režimy, u kterých dva s certifikací THX ukáží maximální plochu obrazu (mj. si vypínají funkci „Převzorkování 16:9“, kterou najdete ve volbě „Nastavení zobrazení“), takže v tomto okamžiku vidíte u příchozího videostreamu i zcela do krajů; tady ovšem může být i trochu šumu, takže je to ideální spíše pro obsah z BD disku apod.

Obrazové režimy jsou výtečně rozvrženy a rozdíly mezi nimi nejspíše neuniknou ani necvičenému oku. Mě se nejvíce osvědčily volby Normální, Kino a THX Cinema pro filmový DVD/BD obsah. Ten poslední ovšem pouze v případě, že vaše místnost není tak světlá jako moje. Já v tomto případě musím čekat minimálně do soumraku.

A jak hodnotit? Jsme na vrcholu a zároveň je třeba si připomenout, že nikdo není dokonalý. Dokonalý není ani tento televizor, ale dokonalosti se hodně blíží, pokud ho posuzuji jako zobrazovač. Kdyby Panasonic vyřešil letitou kritiku, byl by ještě lepší, ale to zjevně nehrozí. V každém případě to jsou často věci, které mohou jít mimo vás nebo je vyřešíte jinak. Pokud ale hledáte naprostou obrazovou špičku v LCD technologii a nechcete jít do OLED, tady budete doma. Rozmyslete si především umístění televizoru (viz část o podstavci a nízké skříňce) a zajistěte si ideálně napojení přes ethernetový kabel, nebo alespoň ten nejlepší router (směrovač). Osobně mohu doporučit dva: Netgear R7000 (s jeho zástupcem nemám zatím žádné zkušenosti) a také TP-Link Archer C9 (TP-Link AC 1900 Wireless Dual Band). Oba jsou vynikající a bylo by hříchem nevyužít takovýto skvost až na doraz. A pokud přemýšlíte ve stylu „proč televizor za takovouto cenu na pět na šest let“, ubezpečuji vás, že v LCD technologii už nikdo nic víc vymyslet nemůže.

BRAND24

Tady jsme prostě u konce s možnostmi, takže při kvalitách DX900 soudím, že je to televizor do vyčerpání jeho fyzické životnosti, tedy na nějakých deset, patnáct let. Během nich se snad OLED usadí, nebo se objeví něco zcela nového.

Už by bylo záhodno.

Hodnocení

PRO:

Stabilní platforma (!), která je nyní i svižnější, výtečný obraz i resamplování za prakticky všech okolností, včetně výtečné pohybové ostrosti i u málo kvalitních zdrojů videa, okamžitě po zapnutí TV ztlumíte i zvuk, povětšinou výborné ovládání.

PROTI:

Někdy až nesmyslné šetření (pouze jedno USB 3.0!), málo lokálních aplikací zejména pro video, není podporováno DTS HD, neopravené staré chybky, někomu by mohlo vadit aktivní větrání.

Balení obsahuje:

  • 2× dálkový ovladač
  • 4× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (pevný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“
  • záruka: 24 měsíců

Chcete si pořídit televizor zvládající technologii HDR? (Můžete zvolit více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).