Hlavní navigace

Panasonic TX-65DX780: elegantní televizor s obří úhlopříčkou

27. 7. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Dnes se zaměříme na střední třídu 4K televizorů této značky, která už nabízí podporu technologie HDR. Některé z vás jistě potěší i aktivní 3D.

Ultra HD televizory s rozlišením 4K nabízí Panasonic v řadách DX600, DX650, DX700, DX750/780, DX800 a DX900. Díky tomu, že zatím na domácí trh dodávají, resp. nové výrobky zapůjčují jen společnosti Panasonic a Philips (TP Vision), měl jsem letos možnost otestovat více z nich, než bývá v této době zvykem. První vlaštovky od dalších masových výrobců se však už konečně blíží (včera dorazil Samsung), takže i k nim brzy dospějeme. Nyní se podívejme na jeden z posledních nezkoušených kousků Ultra HD (4K) nabídky, která má letos u výrobce v názvu „DX“.

Panasonic DX780 je ke koupi v úhlopříčkách 127 cm (50"), 147 cm (58") a 165 cm (65"). Právě v té jsem ho omylem dostal zapůjčen, i když jsem původně žádal o 147 cm. Největší úhlopříčka vypadá sice impozantně, ale obrazovka je velmi lesklá a také se jasně ukazuje, že na zabudovanou elektroniku je to prostě už příliš. K tomu se ale teprve dostaneme.

Vlastnosti řady DX780 vypadají ve stručnosti asi takto: začínají tu zdvojené tunery, kompletní podpora kodeku HEVC, 3D je aktivní, pro streamování v domácnosti poslouží televizor i jako server a nechybí ani podpora vysokého dynamického rozsahu HDR, přičemž na obrazovce se správně ukazuje přehrávání kompatibilního obsahu v podobě ikony. Některé zákazníky potěší aktivní 3D (brýle nejsou v balení), včetně přehrávání fotografií (trochu pomalejšího, ale to už předbíhám) a také zabudované Bluetooth. To je ovšem určeno jen pro napojení klávesnice a myši, nikoli pro audio. Za pozornost ještě stojí to, že všechny čtyři konektory HDMI jsou typu 2.0 a mají zvládat rozlišení 4K se snímkovou frekvencí 50/60p při kompatibilitě s HDCP 2.2. Krátce zkoušený zapůjčený 4K Blu-ray přehrávač Panasonic DMP-UB900 se 4K BD diskem San Andreas to potvrzoval.

DALŠÍ TESTY MODELŮ DX: Panasonic TX-55DX603

Panasonic TX-58DX800

Panasonic TX-65DX900

A co u TX-65DX780 ve srovnání s o jedničku vyšší řadou DX800 nenajdete? Především chybí kalibrační režim ISF, je tu také pouze jeden dálkový ovladač a z „lepších“ funkcí je zavedena – pokud nepočítáme zmiňované HDR – pouze technologie 4K Pure Direct propouštějící nezpracovávaný signál.

Na druhou stranu je celá řada vlastností podobná jako u jiných modelů televizorů Panasonic 2016 nejen z řad DX (4K), takže vás s některými podrobnostmi odkáži například na recenzi Full HD modelu Panasonic TX-49DS503.

Určitě vás ještě zajímá cena, resp. ceny. Současné prodejní jsou následující, v závorce je uvedena slovenská cena:

  • TX-50DX780 (127 cm) – 34 990 Kč (1299 €)
  • TX-58DX780 (147 cm) – 49 990 Kč (1899 €)
  • TX-65DX780 (165 cm) – 69 990 Kč (2659 €)

Instalace pro čtyři ruce a jedno křeslo

Podstavec televizoru, což jsou pouhé dvě nožičky zasunuté přímo do panelu, můžete instalovat do dvou sad otvorů. Jedna je zcela na kraji panelu, druhá nedaleko od jeho středu, což je dobře vidět v galerii. V každém případě k tomu budete potřebovat dva lidi, lepe ale tři, a to nejen kvůli obří úhlopříčce, ale kvůli nutnosti panel nějak zvednout (třeba položit na křeslo s vysokými opěrkami), nožičky do něj zespodu nastrčit a hned přišroubovat. Dokud nejsou zašroubované, položit se na ně televizor nedá, resp. mi připadalo, že to není právě dobrý nápad.

Softwarová instalace je na DVB-T svižná, napojení na Wi-Fi snadné a rychlé i bez tlačítka WPS, které tu je bezproblémově funkční a podle síly a kvality signálu si vybírá, zda se připojí na 2,4 GHz, nebo 5 GHz.

Po instalaci měl první dny tuner tendenci často přelaďovat, resp. nabízel hlášení „nalezeny nové kanály“. Nakonec volbu nabízel tak často, až jsem ji raději v menu vypnul, protože jsem na nové programy nikdy nenarazil. Samozřejmě chybou je, že televizor po povolení přeladění nezobrazí, co nového naladil.

Třídění kanálů najdete v menu Nastavení, menu ladění DVB-T a fyzická změna pořadí se provádí snadno zadáním nového čísla. Třídit lze však pouze po jedné stanici. Využít ale můžete oblíbených kanálů, kde jde alespoň vybrat souvislý blok a u satelitního tuneru se to jistě hodí.

Dálkový ovladač je stále výtečný s rozměrnými tlačítky a potěší i jeho přehlednost.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je stále výtečný s rozměrnými tlačítky a potěší i jeho přehlednost.

Ovládání tradice sama

Vše bylo už několikrát popsáno a od minulého roku se nezměnilo nic. Menu nastavení je na druhé úrovni průběžné, takže se dá kolovat pouze v rámci celého menu, a nikoli jednotlivých nabídek. Dálkový ovladač je stejný jako u drtivé většiny loňských a letošních modelů a vyznačuje se přehledností, rozměrnými tlačítky a soustředěním těch nejdůležitějších kolem kurzorového kříže. Jediné, které tu chybí, je Guide neboli EPG. Důležitým prvkem je Option vyvolávající kontextovou nabídku, tlačítko „i“ pak ukáže základní informace o kanálu a vysílaném pořadu.

Ovládání multimédií je jako obvykle dvojí – buď tlačítky dálkového ovladače, nebo softwarovými tlačítky na obrazovce. V porovnání s ostatními TV Panasonic 2014, 2015 či 2016 se nijak nevymyká.

Programová nabídka EPG má už jen jeden náhled a tradičně zobrazuje jen pár kanálů. Zbytek obrazovky zabírá obsáhlá nápověda.
Autor: Bohumil Herwig

Programová nabídka EPG má už jen jeden náhled a tradičně zobrazuje jen pár kanálů. Zbytek obrazovky zabírá obsáhlá nápověda.

Osmidenní EPG se stahováním nabídky na pozadí

Při vstupu či odchodu registrujete krátký zvukový výpadek v délce asi dvou sekund. K dispozici je už pouze jeden náhled, a to ten klasický, který nabídne sedm stanic vypsaných na výšku. I další možnosti jako vyhledávání či filtrování jsou stejné jako u jiných televizorů značky, na pořad se nemůžete nechat upozornit a výrobce zrušil tuto funkci u celé letošní kolekce. Z EPG jde ovšem stále nahrávat.

Po programové nabídce je možné se libovolně pohybovat, zmáčknutí OK způsobí pouze změnu v náhledovém okénku programu. Velmi příjemnou vlastností je stahování programů na pozadí, takže není nutné na daný multiplex vstupovat. Navíc se nabídka zachovávala i po vypnutí televizoru, což je ojedinělé.

Obraz v obraze nabídne pouze základní funkce. Náhled, který vidíte na snímku a oba vybrané kanály vedle sebe.
Autor: Bohumil Herwig

Obraz v obraze nabídne pouze základní funkce. Náhled, který vidíte na snímku, a oba vybrané kanály vedle sebe.

Bezproblémové internetové funkce, stále málo českých aplikací

HbbTV (verze 1.5 – na 2.0 si musíme ještě počkat) pracuje hned po instalaci a při zkoušení na stanicích České televize a FTV Prima nemělo jedinou potíž a i obrazová kvalita byla povětšinou solidní, resp. lehce nadprůměrná. To platilo i o přehrávání pořadů prostřednictvím Wi-Fi Miracast (zde se funkci říká Zrcadlení), u něhož zvládl televizor signál i o něco vylepšit. Pokud tedy aplikace v mobilu LG Flex 2 povolovala přístup na „big screen“, tedy externí obrazovku, což má například HBO GO a UPC Horizon Go obecně zakázáno.

V menu na tlačítku APPS standardně najdete pouze jedinou lokální aplikaci – Voyo, které pracovalo výborně a bez otravného ukončování po pěti minutách při pozastavení přehrávání. Z dalších domácích aplikací si ještě můžete nainstalovat Pexeso, Sledovani.TV a Tiviko. Aplikace v „Marketu“ však stále nejde vyhledávat a například Tiviko pořád najdete pod „Zprávy a počasí“.

Panasonic dlouhodobě slibuje zavedení více aplikací, ale skutek stále utek. Asi nejvíce chybí nějaká další videotéka, například pohodové Banaxi.

Vyzkoušel jsem i YouTube, které jelo bez potíží, což se u modelů z minulého roku až tak často nestávalo. V aplikaci opět naštěstí chybí hlasové vyhledávání, takže konkrétní video najdete bezproblémově, svižně a hlavně operativně, aniž byste se museli zabývat tím, jak tu otravnou věc vypnout.

Co se týče HbbTV kanálu Seznam.cz TV, videa se přehrávají bez potíží, nastavit jde nově i jejich kvalita, ale stále zhola nic nevyhledáte. A když vám návštěvy rozhodí preference jako mně, je najití konkrétního videa někdy i na hodně dlouho.

Problém také stále činí přepnutí na jiný televizní kanál, protože pokud v nejvyšší úrovni nabídky nezmáčknete Exit, nepomůže vám ani přímá číselná volba. Podle Seznamu je však tento problém na straně technologie HbbTV a je to prý vlastnost.

Díky dvěma sadám tunerů si zde můžete užít i opravdového obrazu v obraze (PiP – Picture in Picture). Nabídka funkcí je sice slabá, což je společným znakem celé dnešní „ploché“ produkce u všech výrobců, ale s funkcí se snadno pracuje, navíc je k dispozici nápověda.

U PiP máte na výběr z náhledu dvou kanálů vedle sebe a jednoho kanálu s vyjetými aktuálně vysílanými pořady v pravém sloupci, přičemž pro ten vybraný vidíte obrazový náhled. Buďte ale trpěliví, protože někdy nenabíhá právě nejrychleji.

Druhé video může pocházet buď z některého tunerů, nebo z videovstupu. Ani u tohoto televizoru tak nelze do PiP zapojit nějakou aplikaci IPTV/VoD a na tohle bohužel zapomíná každý. Škoda, když máte k dispozici moderní operační systém a o Firefoxu, který začíná být vysloveně pohodový, to platí dvojnásob.

Nabídka na tlačítku Home. Operativně si sem můžete připnout skoro cokoli, co vás napadne. Včetně oblíbeného kanálu. Bohužel rozhraní USB stále není adresováno přímo, ale jen prostřednictvím zasunutého média.
Autor: Bohumil Herwig

Nabídka na tlačítku Home. Operativně si sem můžete připnout skoro cokoli, co vás napadne. Včetně oblíbeného kanálu. Bohužel rozhraní USB stále není adresováno přímo, ale jen prostřednictvím zasunutého média.

K dispozici i velice detailní obrazové úpravy

Na překvapení jsem narazil u obrazových nastavení. Režim „Živá barva“ byl totiž vypnut, což je po hodně dlouhé době poprvé, co to vidím.

K dispozici máte pět přednastavených režimů, u kterých jde mj. upravit úroveň podsvícení, vyvážit barevnost mezi zelenou a červenou či třeba nastavit barevnou teplotu. Ovlivníte ale i stupeň řízení adaptivního podsvitu, vyvážení na bílou, barevný gamut a je tu i kompletní úprava barev modelu RGB plus tři další barvy (vždy odstín, saturace, jas).

Přednastavené zvukové režimy jsou čtyři, upravit můžete obvyklé basy i výšky, případně sáhnout po osmipásmovém ekvalizéru, jak je u Panasonicu obvyklé. Ne, že by to v tomto případě nějak pomohlo.

Bohatá jsou i nastavení v nabídce Síť, kde mj. povolíte přístup z mobilu či tabletu, nastavíte i DVB via IP či streamování televizního vysílání mimo domov na nějaké mobilní zařízení, TV Anywhere.

V nabídce multimédií najdete i volbu pro přehrání vašich nahrávek. Musíte mít ale připojen v televizoru zformátovaný a s televizorem spárovaný disk.
Autor: Bohumil Herwig

V nabídce multimédií najdete i volbu pro přehrání vašich nahrávek. Musíte mít ale připojen v televizoru zformátovaný a s televizorem spárovaný disk.

Klasická multimédia à la Panasonic

Manager souborů je tradiční a popis najdete v dalších testech za poslední roky. Nijak se totiž nezměnil a je stále neschopen poskytnout na médium normální adresářový náhled à la PC.

Přehrávání je opět děláno per partes, tedy zvlášť pro video, hudbu a fotografie. U videa je kompatibilita na klasické úrovni Panasonicu, tedy solidní, ale nikoli výjimečná, externí titulky jsou vynikající a volitelné v pěti velikostech, takže i na takovéto úhlopříčce nebude mít problém snad nikdo běžně vidící. Příjemné je, že televizor na přehrávání dokáže navázat i po návratu z televizního tuneru.

Ve 3D si můžete pustit i fotografie, jen se musíte smířit s tím, že to televizoru, resp. zpracování obrazu, poměrně dlouho trvá a překvapením bylo, že se přerušovala i doprovodná muzika. Snímky však byly reprodukovány přesně, a to i ve 2D, i zde jste si však o chviličku delší, než je obvyklé, museli počkat.

Hudba se přehrála mj. ve FLAC i v základním DTS a tu a tam bylo vidět, že některé věci televizoru sednou. Celkově vzato, včetně běžných rozhlasových stanic, to ale byl v rámci ceny a kategorie povětšinou podprůměr.

Základní nabídka aplikací (tlačítko APPS). Další najdete na ikoně Apps Market.
Autor: Bohumil Herwig

Základní nabídka aplikací (tlačítko APPS). Další najdete na ikoně Apps Market.

Problémem je reakce na nižší datový tok

Zkoušel jsem obraz nejrůznějšími nastaveními vylepšit, ale celkově vzato jsem k žádným výraznějším výsledkům nedospěl. Na nízký datový tok je televizor citlivý, ať už jde o příjem přes televizní tuner, nebo přehrávání videa přes rozhraní USB. Obraz se méně či více rozostří, šum zvýší, detaily rozplynou a pohybová ostrost se viditelně zhorší. Pokud hledáte televizor pro sport, tady doma určitě nebudete.

Při zvyšujícím se toku je už znát, že se televizor chová lépe a signál také lépe zpracovává. V případě rozumně kvalitního SD obsahu nebo dobře vysílaného HD už narazíte na výrazně méně potíží, i když občas i tady můžete vidět drobná škobrtnutí, resp. drhnutí scény. Znát to tu a tam bylo u přehrávání vysoce kvalitních testovacích souborů v Ultra HD (4K), ať už s kodekem H.264, nebo s HEVC. Tady je už ale třeba se dívat trochu pozorněji.

Podání audia bylo kupodivu opět lepší se zapnutým virtuálním zvukem než bez něj a u letošních modelů se mi to nestalo poprvé. Nicméně nedařilo se mi televizor vyladit ani zde a zvuk je tak v rámci kategorie spíše podprůměrný a rozhodně podprůměrný v rámci současné ceny. Při standardním vytažení výšek, rozumném nastavení basů a zapnutí funkce pro jejich zesílení jsem sice přece jen k něčemu došel, ale audiu v drtivě většině případů stále něco chybělo.

Doporučená koncová cena je 78 990 Kč, resp. 2999 € na Slovensku, což je dáno především obří úhlopříčkou. Běžná prodejní cena 69 990 Kč (2659 €) je sice výrazně lepší, ale poměr cena/výkon je i v tomto okamžiku poměrně nízko a jde především o schopnost vypořádat se s horším (nízkým) datovým tokem. A ta tu není nijak impozantní, což je vidět nejen na multimédiích, ale například i na kanálu ČT 24, nemluvě o ještě hůře šířených DVB-T kanálech.

Jakmile cena televizoru klesne k 2000 €, resp. pod ně, bude vše sedět podstatně více. Takto doporučuji spíše slevit z úhlopříčky a sáhnout po Panasonicu TX-58DX800 (147 cm) za podobné peníze, a i když ani zde není resamplování při horších zdrojích ideální, rozdíl je přece jen znát. Navíc má DX800 už certifikaci THX a ta přece jen něco napovídá.

Na koho tedy Panasonic TX-65DX780 míří? Určen bude pro středně náročného, či spíše méně náročného zákazníka, který má dostatek prostředků a chce především obrovskou úhlopříčku, dobrou výbavu a tu nejnadějnější televizní technologii současnosti, tedy HDR.

Hodnocení

pro: výborně fungující podpora HDR (zkoušeno pouze přes USB), programová nabídka EPG se stahuje na pozadí a zachovává se i po vypnutí, resp. zapnutí televizoru, prakticky dotažený OS Firefox, včetně spolehlivosti chodu, ale…

BRAND24

proti: …stále se zvukovou prodlevou při vstupu do EPG, zatím nízký poměr cena/výkon, chybí upozornění na pořad, televizor je citlivý na obsah s nižším datovým tokem (horší resamplování)

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka přímo v televizoru, v papírové podobě „rychlé nastavení“
  • záruka: 24 měsíců

Chcete si pořídit televizor zvládající technologii HDR?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).