Hlavní navigace

Panasonic TX-55EX613: výborná volba i pro náročnějšího diváka

24. 5. 2017
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Máme tu první televizor značky pro rok 2017. Podívejme se proto nejen na jeho kvality, ale také na to, co se změnilo oproti loňské kolekci. Není toho sice mnoho, někdy je to ale zásadní.

Řada šest (600) patří mezi základ nabídky s ultravysokým rozlišením a Panasonic na českém trhu momentálně nabízí okolo patnácti modelů od EX600 přes EX613 a EX620 až po EX633. Liší se mj. i tunerovým osazením, všechny mají být ale kompatibilní s budoucím zemským vysíláním v DVB-T2/HEVC, což jsme i vyzkoušeli.

Model EX613 vybavený klasicky hodně lesklou, ale jinak kvalitní obrazovkou IPS s rozlišením Ultra HD (4K) a Firefoxem OS, resp. jak se dnes má správně říkat, My Home Screen 2.0, můžete zakoupit hned v několika úhlopříčkách: 102 cm (40„, 15 990 Kč, 589 €), 124 cm (49“, 18 990 Kč, 699 €), 140 cm (55„, 23 990 Kč, 889 €) a 165 cm (65“, 39 990 Kč, 1479 €). Televizor je samozřejmě „smart“ a vybaven podporou HbbTV verze 1.5. Z lokálních aplikací je mj. k dispozici vstup do on-line videotéky Voyo a také kompatibilita s Wi-Fi Miracast pro přehrávání z mobilu či tabletu. Nově je tu mj. podpora systému Control4 pro chytrou domácnost a i tuto volbu najdete v menu nastavení.

Co se týče platformy (operačního systému) Firefox OS, nově označovaného jako My Home Screen 2.0, v nápovědě v televizoru se stále mluví o Firefoxu. Jím jsou vybaveny všechny televizory s rozlišením Ultra HD (4K) z letošní kolekce, nikoli ale všechny Smart TV. Více v samostatném článku na odkazu níže.

NAPSALI JSME: Nové televizory 2017: Jak jsou na tom s extra funkcemi, jako HbbTV či HDR a přípravou na DVB-T2

Panasonic DMP-UB700: obrazově výtečný, ale zapomeňte na cokoli navíc

Panasonic uvádí další OLED. I na český a slovenský trh

Dvě nožičky podstavce řady EX600 můžete namontovat dvojím způsobem. Buď je umístíte takto do stran, nebo blíže ke středu obrazovky. Pak se nacházejí asi 22 cm od nápisu Panasonic.
Autor: Panasonic

Dvě nožičky podstavce řady EX600 můžete namontovat dvojím způsobem. Buď je umístíte takto do stran, nebo blíže ke středu obrazovky. Pak se nacházejí asi 22 cm od nápisu Panasonic.

Jednoduchá instalace

Nožičky podstavce, jak vidíte na snímku výše, jsou samostatné a montovatelné zmiňovaným dvojím způsobem. Jednoduše je do panelu zastrčíte a dvěma šrouby přitáhnete. Softwarová instalace je svižná, pokud pojedete přes Wi-Fi, můžete se napojit i přes tlačítko WPS a frekvenci 5 GHz; jestliže pochopitelně máte odpovídající router. Podpora DLNA byla po instalaci vypnuta, zapnout se musí manuálně v menu nastavení v části Síť.

U třídění naladěných stanic sice není možnost hromadného přesunutí více kanálů, ale třídění je dvojí a pokaždé se dělá velice jednoduše. Buď můžete setřídit stanice fyzicky přesunutím na jinou pozici, přičemž další kanál se v seznamu jednoduše posune, nebo přes oblíbené položky. Bohatě si tak vybere každý. Bohužel chování televizoru při objevení nového kanálu, což je volba po instalaci automaticky zapnutá, je stejné jako u jiných značek, včetně Panasonicu. Jednoduše se oznámí, že byla nalezena nová stanice, a pokud na to kývnete, přeladí se tuner. Toť vše. Že by se televizor na nový kanál rovnou přepnul, nebo se alespoň objevilo hlášení s jeho názvem a pozicí, o tom si můžeme nechat jen zdát. Mimochodem, naladilo se 19 rozhlasových a 56 televizních stanic, stejné kanály v SD i v HD v to počítaje, a započítány jsou také kanály přechodného pražského multiplexu.

Na srovnání dálkového ovladače letošního modelu Panasonic TX-55EX613 a loňského TX-DX600 jasně vidíte rozdíly. Nejdůležitější je přesunutí EPG (Guide), které je nyní podstatně více po ruce, a také lepší umístění tlačítka Home přes které jdete do chytrých funkcí, na vstupy a výstupy, multimédia atd.
Autor: Bohumil Herwig

Na srovnání dálkového ovladače letošního modelu Panasonic TX-55EX613 a loňského TX-DX600 jasně vidíte rozdíly. Nejdůležitější je přesunutí EPG (Guide), které je nyní podstatně více po ruce, a také lepší umístění tlačítka Home, přes které jdete do chytrých funkcí, na vstupy a výstupy, multimédia atd.

Ovládání stejné, důležité změny jsou však přímo na ovladači

Menu nastavení zůstalo zachováno z minulého roku stejně, jako ovládací styl. Kolovat tak lze pouze v rámci celých nabídek, což v případě menu druhé úrovně znamená všechny volby, a nikoli v rámci jednotlivých položek, jako je Obraz či Zvuk. Podobný je i dálkový ovladač, i když v detailu je tu několik velmi podstatných změn. Především se tlačítko Netflixu přesunulo vlevo od OK a nejlogičtější a nejpřirozenější místo zaujalo Home, které potřebujete podstatně častěji, i pokud Netflix doma máte. Vpravo od OK je konečně opět EPG (zde Guide), které je u nás hojně využíváno. Kde se nacházelo minulý rok u obdobného modelu DX600, vidíte na fotografii výše – vedle tlačítka pro zapnutí TV.

Škoda jen, že teletextová tlačítka nemají, s výjimkou červeného pro HbbTV, žádnou funkci. Zelené by se uplatnilo pro eko volby, modré třeba pro nápovědu. Pokud cokoli z toho chcete, musíte do menu. Bohužel chybí i operativní přepnutí zvukového výstupu a také vypnutí obrazovky jako takové. K tomu ještě Panasonic nedospěl.

Osmidenní EPG a nulová zvuková prodleva. Upozornění na pořad však opět chybí

EPG, zde nazývané Guide, je prakticky stejné jako minulý rok, jen o něco svižnější. Zcela byla zrušena prodleva zvuku při odchodu z něj, při vstupu do programové nabídky – u daného modelu televizoru a na dané verzi firmwaru – trvalo asi sekundu, než zvuk opět naběhl.

Po programové nabídce se můžete libovolně pohybovat, na kanál skočíte v okamžiku stlačení OK na aktuálně vysílaném pořadu. Pokud OK zmáčknete na libovolném budoucím, je vám buď nabídnuto nahrání pořadu, pokud máte připojeno kompatibilní médium, nebo hlášení ve stylu „chyba HDD“.

EPG má pouze jeden náhled, klasický se sedmi pořady na výšku, a nikoli dva jako dříve. Opětné stlačení Guide tudíž neudělá nic. Nabídku opustíte zmáčknutím Exit.

Panasonic minulý rok zrušil možnost nechat se na pořad upozornit (funkce i tak ale pracovala jen u TV s nahráváním), letos ho – zdá se – nezavedl. Alespoň u této základní 4K řady.

Škoda, přeškoda!

Bezproblémové HbbTV, nově i možnost upravit ho pro jednotlivé kanály

Chytrá část představuje standardní aplikace typu YouTube či Netflix a několik aplikací domácích jako Voyo či ModerniTV. Daleko důležitější jsou změny u HbbTV. Výrobce sice nezavedl podporu verze 2.0, resp. 2.1, u žádného letošního modelu, ale novinkou je možnost v menu nastavení a části Datové služby upravit chování HbbTV pro každý televizní kanál, což můžete vidět na fotografii výše. Je tu i možnost ovlivnit míru ukládání dat, resetovat ID zařízení a jsou tu také některé další parametry známé už z předchozích let. Občas je sice překlad trochu zvláštní, jako v případě „Nastavení soukromí – Tmavý“, ale hlavně, že tu příslušné volby jsou.

Voyo pracovalo bez potíží, zadání přihlašovacích údajů na poněkud primitivní klávesnici ovšem vyžaduje zvýšenou pozornost. Aplikaci samotné, jako obvykle, nelze nastavit obrazovou kvalitu a i na rychlé lince není výsledek ideální. To všechno jsou ale vcelku maličkosti. Daleko důležitější je, že aplikace netrpí klasickým neduhem, tj. že při pozastavení přehrávání nezačne odpočítávat pětiminutový interval po kterém se automaticky vypne, přičemž systém neumí na pozici navázat. Tady nic takového nebylo, takže vlastně ve finále spokojenost!

HbbTV bylo vyzkoušeno jak na kanálech ČT a FTV Prima (v tomto případě včetně pražské přechodové sítě DVB-T2), tak na kanálech Seznam.cz TV a O2 TV Free. Ve všech případech pracovalo bez jediného problému. U Seznamu navíc včetně přepínání TV kanálů postupnou volbou při spuštěném videu, resp. hlouběji v nabídce, což občas dělá problém.

HbbTV není třeba nikde povolovat, po instalaci televizoru, resp. po jeho připojení k internetu, je na příslušných kanálech k dispozici automaticky.

Bez potíží fungovalo i sdílení obrazovky Wi-Fi Miracast a napojení z mobilu LG Flex 2 proběhlo svižně.

Možnosti úprav obrazového nastavení jsou velmi bohaté. Volbu Živá barva je ale dobré hned po instalaci TV vypnout a pak ji teprve začít seřizovat podle vašich představ.
Autor: Bohumil Herwig

Možnosti úprav obrazového nastavení jsou velmi bohaté. Volbu Živá barva je ale dobré hned po instalaci TV vypnout a pak ji teprve začít seřizovat podle vašich představ.

Spousta nejen obrazových nastavení

Přednastavených obrazových režimů je k dispozici pět, manuálně u nich upravíte úroveň podsvícení, což se nám poslední dobou tak nějak vytrácí, dále pak mj. sytost barev či jejich teplotu. Nechybí ani položka „Živá barva“, kterou je nejlépe hned po instalaci vypnout. V rozšířených nastaveních, která jsou k dispozici například v režimu Kino, najdete hodně podrobnou úpravu vyvážení barev na bílou a také opět velmi podrobnou správu barev pro model RBG plus azurovou, žlutou a purpurovou barvu. Tady se vyřádí opravdu každý, návrat k továrním hodnotám je snadný. Obraz také můžete vypnout a nechat běžet pouze zvuk, což se bohužel dělá poměrně hluboko v menu.

Co se týče podpory technologie HDR, pokud spustíte nějaký obsah, v pravém dolním rohu budete na tuto technologii upozorněni a to je dobře. Jestliže v tomto okamžiku vyvoláte přednastavené obrazové režimy, uvidíte, že je každý z výše uvedených pěti režimů doplněn o slůvko HDR, takže máte zřetelně řečeno, že výrobce tuto technologii bere při přehrávání kompatibilního obsahu v úvahu. Je to ale vidět i na podání světlých a tmavých míst ve scénách.

Zvukové režimy jsou čtyři, upravíte klasické basy a výšky, v případě, že si zvolíte Uživatelský, dostáváte k dispozici osmipásmový ekvalizér, což se málokdy vidí. U zvuku ovlivníte mj. úroveň výstupu či jeho zpoždění, zapnout jde i hlasový průvodce a tzv. zvukový popis.

Jestliže si budete televizor napojovat na externí audiosystém, pro přepnutí výstupu bohužel musíte do menu. Tlačítko Option vám ho ani letos nenabídne.

Mezi dalšími nastaveními najdete taktéž bohaté úpravy spotřeby, včetně senzoru hlídajícího hladinu okolního světla (standardně zapnut), volbu pro hlasové ovládání (dálkový ovladač ale mikrofon nemá) a nastavení záznamu pořadu. Ten však vyžaduje dedikovaný disk.

V multimédiích je zásadní změnou, na kterou narazíte před vstupem na USB paměť, volba Smíšené složky. Nabízí totiž tradiční adresářový náhled à la počítač. Výrazně urychluje práci, protože dříve načtení souborů a adresářů ve kterých televizor hledal věci k přehrání trvalo minuty, nebo třeba také desítky minut. Nyní je to i 1 TB prakticky okamžité.
Autor: Bohumil Herwig

V multimédiích je zásadní změnou, na kterou narazíte před vstupem na USB paměť, volba Smíšené složky. Nabízí totiž tradiční adresářový náhled à la počítač. Výrazně urychluje práci, protože dříve načtení souborů a adresářů, ve kterých televizor hledal věci k přehrání, trvalo minuty, nebo třeba také desítky minut. Nyní je to i u 1 TB prakticky okamžité.

Zásadní změna v multimédiích. Konečně

Konečně jsme se dočkali toho, po čem řada z nás volá spoustu řadu let. Panasonic totiž poprvé zavedl klasický adresářový náhled, jaký znáte z počítače, a seznam souborů a složek (adresářů) se tím pádem vypisuje bez prodlení, ať jste na jakékoli kapacitě (zkoušen i terabajtový disk Freecom Mobile Drive Sq TV).

Jako bonus dovolil televizor v tomto okamžiku přehrát vše, co přehrát umí, aniž byste si museli dopředu vybírat, zda požadujete sledování videa, fotek, nebo poslech muziky. Práce s multimediálními soubory je nyní řádově jinde a hlavně je nesrovnatelně pohodlnější, i když se v nabídkách bohužel stále nedá kolovat, což zejména u většího množství obsahu zbytečně zdržuje. Nedá se ale kolovat ani v úvodních nabídkách na tlačítku Home či následném výpisu zařízení, resp. vstupů.

To je bohužel filozofie výrobce.

Do přehrávání multimédií na rozhraní USB se dostanete přes tlačítko Home a ikonu Zařízení. V ní se objevují jak zařízení síťová, například váš počítač, tak také média zasunutá přímo do rozhraní televizoru. Jakmile na některé vstoupíte, zobrazí se nová úvodní nabídka nyní obsahující tzv. Jednoduchý přehled (dřívější zmatený a problematický náhled), Smíšené složky (nový klasický adresářový náhled à la PC) a vaše nahrávky (TV záznam).

Při přehrávání videa s externími titulky máte k dispozici volbu znakové sady a mj. i velikost fontu. Televizor si zapamatuje pozici, ve které jste nahrávání přerušili i po odskoku do TV tuneru. Jen mezitím nesmíte z USB přehrát nic jiného. Pak se jede od začátku. Pamatoval si ale i zapnutí zobrazení externích titulků (poprvé bylo třeba je povolit) a také zvolenou velikost a naposledy nastavenou znakovou sadu. Vše je zkrátka nyní tak, jak to má být.

Co se týče kompatibility, přehrály se všechny běžné videosoubory, včetně MKV, AVI, DivX či koncovky MP4, ať už s klasickým MPEG-4, nebo H.264. Televizor ale na rozhraní USB zvládl i H.265/HEVC, a to jak v rozlišení HD Ready a Full HD, tak v Ultra HD (4K), včetně obsahu s technologií HDR.

U fotografií se bohužel nepřehrají snímky ve 3D (MPO) a podporován je pouze JPG. Muziku Panasonic zvládl v MP3, WMA, WAV, zkoušen byl mj. i FLAC a podpora klasického DTS (modernější DTS HD Master Audio už chybí). Audio pracovalo bez potíží, jen byl občas znát nižší výkon zesilovače. Bylo tudíž nutné hlasitost trochu vytáhnout. To ale platilo i u videa.

Až na občasné lehce nestandardní chování

Televizor se během dvoutýdenního provozu choval velice dobře, tu a tam jsme jen naráželi na občasné nestandardní ovládání spočívající například v tom, že při stlačení Return nevyskočil z nabídky o úroveň výše, ale zcela ji ukončil. To ale zřejmě vyřeší nějaká aktualizace, protože jinak s přístrojem žádné potíže nebyly, což je u první novinky pro rok 2017, kterou ještě v českých obchodech nenajdete, překvapivé.

Co je naopak „na furt“, je umístění rozhraní USB 3.0. To je tu stále jen jediné a dosti těsně přiléhá k bočnímu konektoru HDMI. Pokud v něm budete mít zastrčen kabel, bude se vám typicky paměťové médium vyjímat velmi špatně.

Co lze naopak kvitovat s povděkem, je udávaná podpora technologie HDR, která tu je v podobě HDR10 a HLG určeného zejména pro TV vysílání. Za cenu 23 990 Kč (889 €) při úhlopříčce 140 cm si v tomto ohledu nelze přát více. Potěší lehce nadstandardní zvuk a hlavně obraz s velice dobrou reakcí na pohyb či švenk kamery, což se pochopitelně netýká mizerně podaného vysílání na přechodové síti DVB-T2/HEVC. To je ale špatné i na desetkrát dražším televizoru.

Překvapivě kvalitně zvládá TX-55EX613 resamplování a znát je to i v případě videí s nízkým rozlišením a nízkým datovým tokem, nebo chcete-li objemem. Televizor se v tomto okamžiku někdy choval, jako by stál podstatně, ale podstatně více. Hodně potěší multimédia zavedením klasického adresářového náhledu. Chová se skvěle a ulehčuje obsluhu, takže hallelujah! Díky možné úpravě velikosti fontu externích titulků dostatečných i pro takto velkou úhlopříčku je tu všechno, co si můžete přát. Navíc pro naprostou většinu běžně užívaných multimediálních souborů televizor bez problému vyhoví.

Panasonic TX-55EX613 je vynikající volbou i pro poměrně náročného diváka. Díky kombinaci cena/kvalita obrazu je opravdu dobrou volbou. Výbavou, zpracováním a použitými materiály pak dostačí i tomu, kdo hledá kvalitní přístroj na řadu let. V tomto ohledu pomůže jak tunerové osazení, tak zejména rozumná úroveň aplikace technologie typu HDR. Jeho podání není přemrštěné či vyumělkované, vše působí decentně a ze scény je cítit snaha po maximální přirozenosti. A s tím mají někdy potíže i televizory několikrát dražší.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: cena/výkon (!), dobrý obraz za prakticky všech okolností, výborné resamplování, solidní ostrost, dotažená multimédia (!), podpora HDR10 i HLG, opravdu výborné podání obsahu s HDR (zkoušeno s HDR10), EPG bez zvukové prodlevy při odchodu, ale…

proti: …stále v něm chybí upozornění na pořad a při vstupu narazíte na zvukový výpadek, problematické umístění rozhraní USB 3.0

Panasonic TX-55EX613
cena: 23.990 Kč (889 €)
úhlopříčka, formát: 140 cm (55"), 16:9
obrazovka: LCD (IPS), podsvícení LED (neudáno), Ultra HD, 3 840 × 2 160 bodů; další parametry neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C/S a DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 10 W (RMS)
přehrává (udáváno): přes USB (formáty nezjištěny): JPG; MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, WAV, Apple Lossless; AVI, HEVC, MKV, WMV, MP4, M4v, FLV, 3GPP, VRO, VOB, TS, PS; titulky neudány
spotřeba (udávaná podle EU): 107 W, pohotovostní režim: < 0,5 W (vypnuto elektronickým tlačítkem < 0,3 W); roční spotřeba 149 kWh; energetická třída A
vstupy/výstupy: vzadu: YUV, stereo audio vstup (cinch); vzadu (dolů): 2× HDMI, digitální optický audio výstup, Ethernet (LAN), anténní vstupy; na boku: HDMI, sluchátka, USB 3.0, USB 2.0, PCMCIA (CI+); Wi-Fi (802.11 mj. i v „n“, 2,4 i 5 GHz)
rozměry (švh); hmotnost: 1 240 × 777 × 351 (bez podstavce 78) mm; 18 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec (dvě samostatné nožičky)
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka (nápověda) přímo v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Vítáte zavedení běžného adresářového výpisu à la PC u multimédií spouštěných přes USB?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).