Hlavní navigace

Panasonic TX-55DX603: Firefox velice dobrý, zatím ale obrazové potíže

1. 6. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Řada DX600 má několik poprvé. Jde o základní Ultra HD (4K) televizor značky, poprvé je tu použit operační systém Firefox a poprvé tu také narazíte na možnost nahrávat. Letos už ale bohužel bez…

Ke koupi je v tunerové variantě DVB-T/C/T2, ale speciálně pro český a slovenský trh byly zavedeny i verze s tunery satelitními končící právě na „3“, jako ten zapůjčený („603“). K dispozici je tak kompletní tunerová sada, navíc s podporou kodeku H.265/HEVC, která by ale měla být u všech 4K televizorů značky, tedy těch, které v označení nesou písmena „DX“.

Viera TX-55DX603 (28 990 Kč) má také už 4K media player, HbbTV ve verzi 1.5 a k dispozici je funkce TV Anywhere, tedy možnost „sáhnout si“ na televizní tuner třeba z hotelového pokoje na druhém konci Evropy. Využít můžete DLNA, funkci Swipe & Share (odesílání multimédií na televizor) či aplikace Panasonic TV Remote pro ovládání přes mobilní aplikaci. Nechybí ani zrcadlení obrazovky, které už ale nenajdete na tlačítku Apps, nýbrž přímo mezi vstupy, což má jistě logiku.

K TÉMATU: Panasonic Convention 2016: parametry nových televizorů, ceny a uvedení na trh

Panasonic TX-49DS503 (test): nebudete potřebovat DVB-T2? Pak je to výborná nabídka

Panasonic TX-65DX900 (test): nesporný vrchol letošní řady s drobnými muškami

Televizor s hodně lesklou obrazovkou prodávaný v úhlopříčkách 102 cm (40"), 124 cm (49") a 140 cm (55") je však ještě bez kalibrace ISF, Bluetooth a podpory 3D. Pro streamování třeba z TV tuneru v domácnosti poslouží pouze jako klient, s výhodou ale můžete využít probuzení po ethernetové síti, tedy Wake on LAN.

Tou nejzajímavější změnou, alespoň pro mě, je možnost podstavec otočit o 180 stupňů a tak si vytvořit „úplně jiný televizor“. Vše je navíc precizně navržené, vyrobené a při montáži lehce spasovatelné. Nad tímhle srdce inženýra opravdu zaplesá.

Ostatně posuďte sami.

Instalace a podstavec 2v1

Podstavec je kovový a na viditelných místech je stříbrný plast. Jak vidíte z galerie výše, dá se namontovat dvojím způsobem, takže konce směřují buď dovnitř, nebo od sebe.

Zabudovaná Wi-Fi je dvoufrekvenční a v rámci standardu „n“ pracuje na 2,4 i 5 GHz. Na vás je si vybrat, pochopitelně pokud to váš router umí, ke které se připojíte. Můžete ale také využít tlačítka WPS a pak je vše automatické.

Instalace je inteligentní, takže jakmile zvolíte český jazyk, ve výběru země vám naběhne Česko, což můžete i změnit. Je to ale důvod k oslavě, protože se konečně někdo zamyslel nad instalační logikou jinak než z hlediska techniky a doprovodných obrázků či nesmyslných animací.

Následný výběr tunerů vám nabídne DVB-T/T2/C/S/S2, obvyklý analogový a také málo obvyklou volbu DVB via IP, kterou mohou vítat (nebo by alespoň měli) zejména majitelé rodinných domů.

Na závěr je vám nabídnut průvodce systémem Firefox OS, který vám ukáže základní funkce, tedy domovskou obrazovku či možnost připnout na ni kanál nebo například aplikaci.

Naladěné kanály můžete setřídit buď fyzicky (po jednom), nebo využít volby oblíbených položek. Obé je svižné a snadno pochopitelné.

Vnější design televizoru je uměřeně elegantní a i podstavec v této poloze má něco do sebe.
Autor: Panasonic

Vnější design televizoru je uměřeně elegantní a i podstavec v této poloze má něco do sebe.

Styl ovládání zůstal zachován, ikony na ploše se zvětšily

Menu je na druhé úrovni průběžné, takže nekolujete v rámci nabídek jeho jednotlivých částí jako obraz, zvuk apod., ale v nabídce kompletní. Alespoň se na konci dozvíte, že používáte operační systémem Firefox, i když číslo verze chybí. Kolovat se také bohužel nedá všude a například ve volbách Domov a Zařízení, kde by se to někdy velice hodilo, to nejde, stejně jako například na nabídce tlačítka Home. Kupodivu to naopak jde jak v úvodní nabídce multimédií, tak v samotném souborovém manageru.


Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je tradičně vynikající s rozměrnými tlačítky, přehledný a s výborným rozložením, i když Guide už před časem muselo uvolnit místo Netflixu. Přístup do EPG je tak zcela vlevo nahoře vedle tlačítka vypnutí/zapnutí. Jinak jsou ale všechny nejpotřebnější funkce po ruce okolo kurzorového kříže, a to včetně teletextových tlačítek, přístupu do aplikací či třeba ztlumení zvuku. A jde to udělat okamžitě po zapnutí (!), což je ve světě linuxových operačních systémů malý zázrak.

Práci s multimédii najdete, jak je u firmy zvykem, na druhém konci ovladače a tlačítka jsou opět kompletní, včetně samostatných kláves pro přeskok po kapitolách či skladbách.

I když styl ovládání zůstal zachován, drobné změny se najdou a většinou jsou k horšímu. K lepšímu je ale rozhodně zvětšení ikon v nabídkách na tlačítkách Home a Apps.

Osmidenní EPG se zvukovou prodlevou a bez upozornění na pořad

Prodleva je při přepnutí do programové nabídky asi sekundová a totéž vás potká na zpáteční cestě. Po EPG, zde nazývaném Guide, se můžete libovolně pohybovat, po stlačení OK se objeví buď zadání nahrávacích parametrů, nebo „Chyba HDD“, což vidíte i v galerii. To pokud není připojeno médium nebo je nekompatibilní, resp. nepřipravené (nenaformátované a nespárované). Pokud na daném kanálu není k dispozici žádný pořad, pak jste při stlačení OK na daný kanál přepnuti a objeví se v náhledu v levém horním rohu.

Pokud chcete vysílání roztáhnout na celou obrazovku, musíte EPG ukončit tlačítkem Exit. Tlačítko Guide v tomto okamžiku nedělá nic, protože tu je nyní pouze jeden náhled na programovou nabídku (klasický horizontální), který udělá výpis pro sedm stanic. Ještě minulý rok tu byly dva a Guide mezi nimi přepínalo.

Pořad můžete nahrát, ale upozornění na pořad zcela zmizelo a tohle výrobce opravdu nezvládl. Minulé roky platilo, že pokud televizor Panasonic uměl nahrávat, měl i upozornění na pořad. Pokud neuměl, upozornění chybělo.

Letos výrobce pravidlo porušil, a i když nahrávání opět zavedl pouze do dražších a drahých televizorů (konkurence se musí hodně divit), upozornění na pořad v EPG pro jistotu zcela zrušil.

Zajímalo by mě, co ho k tomu vedlo. Konkurence jde totiž už dlouho zcela opačným směrem – nahrávání zavádí do levnějších a levnějších přístrojů a upozornění na pořad samozřejmě nechybí.

Panasonic si tak tímto nepochopitelným krokem opět odhání zákazníky a bude za tím opět nejspíše nějaký průzkum na nejdůležitějších trzích.

Možnosti nastavení velice dobré a tradičně výborné u zvuku

Přednastavených obrazových režimů je pět, televizor po instalaci nabíhá do Normálního, k dispozici je ale i Dynamický a dva režimy pro kino. V základu je zapnuta volba Živá barva, která už ale letos obraz nezvýrazňuje tolik jako dříve. Je tu i senzor snímající hladinu okolního osvětlení.

Manuálně upravíte úroveň podsvícení, jas, barevnou sytost či třeba ostrost, v rozšířených nastaveních pak také vyvážení na bílou a gama korekci. Volba Správa barev vás zavede do úpravy konkrétních barev modelu RGB (odstín, sytost a svítivost) a případně ještě azurové, purpurové a žluté.

U zvuku jsou přednastavené režimy čtyři, včetně jednoho pro potlačení hluku okolního prostředí. Upravíte buď tradiční basy a výšky, nebo osmipásmový (!) ekvalizér. Ovlivníte také hlasitost sluchátkového výstupu, vyrovnáte úrovně hlasitosti a například i časovou prodlevu digitálního audiovýstupu pro A/V zesilovač.

Voleb je tu nadmíru.

Pro nahrávání je třeba mít opět naformátované a spárované médium s minimální kapacitou 160 GB, maximem jsou 3 TB. Tato část je pečlivě popsána v eNápovědě, která ovšem citelně postrádá index i obsah.

Jak už jsem se zmiňoval, zcela chybí možnost upozornění na nadcházející pořad prostřednictvím EPG. Časovače jsou tu tak pouze pro zapnutí a vypnutí televizoru, to pokud je bez signálu, a také pro nahrávání. To můžete naprogramovat buď v samostatném časovači, nebo rovnou přes EPG. Nejdříve ale musíte mít připojen (a připraven) kompatibilní pevný disk.

Z dalších voleb je tu vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku, naformátování USB zařízení, což může být pouze flash paměť či disk, a také eko nastavení. V nich například vypnete senzor sledující hladinu okolního světla a zapnete nejrůznější úsporné režimy.

Multiméda – výběr obsahu. Přehrávat vše najednou nelze, stále také neexistuje možnost tradičního adresářového náhledu. Kdo to chápe, ať nechá na hlavě…
Autor: Bohumil Herwig

Multimédia – výběr obsahu. Přehrávat vše najednou nelze, stále také neexistuje možnost tradičního adresářového náhledu. Kdo to chápe, ať nechá na hlavě…

Kompatibilita klasická, obrazová kvalita horší

V souborovém manageru se nic nezměnilo, takže bez ladu a skladu nahází vše, co najde k přehrání, do jednoho zobrazení a barde starej se. Adresářový náhled lze vypsat klasicky pouze u fotografií, ale i tak poněkud omezeně. Dlouhé znaky i čeština byly vypisovány správně.

Fotografie v JPG se zobrazovaly většinou svižně, ale tu a tam bylo znát zaváhání doprovázené časovou prodlevou. U videa lze zvětšit externí titulky v pěti krocích a už ten čtvrtý i pro takto velkou úhlopříčku dostačuje. Bohužel se ale v tomto okamžiku dosti zvýrazní roztřepené (zubaté) hrany titulků a takto výrazně jsem to už hodně dlouho neviděl. Pro titulky jako takové nastavíte znakovou sadu, barevnost a můžete upravit i synchronizaci s videem. Možnosti solidní.

Muzika se přehrávala například v MP3 i ve FLAC a kupodivu dokonce i v základním DTS, což ne vždy Panasonic zvládá.

V rozlišení Ultra HD (4K) se bez potíží přehrával jak obsah s kódováním H.264, tak s H.265/HEVC. V druhé případě jsem vyzkoušel i rozlišení 720p a Full HD. Druhá verze byla přehrána prakticky bezchybně, v případě rozlišení HD Ready nebylo resamplování a barevné podání takové, jaké by v této kategorii být mohlo a mělo. Nízké rozlišení už mělo viditelné potíže doprovázené barevnými výpadky a potíže s nižší kvalitou videosouboru viditelně rostly. Ani videa z kamer a fotoaparátů ve Full HD a HD Ready nebyla taková, jaká jsem zvyklý vídat i u podstatně levnějších přístrojů.

Pohodový televizor, obraz a resamplování ale zatím nedotažené

Potěšilo mě HbbTV, které nebylo třeba nikde povolovat a bylo k dispozici automaticky po instalaci televizoru, což ale Panasonic bez problémů zvládá už léta. Na ČT i stanicích FTV Prima pracovalo bez potíží.

Vyzkoušel jsem i streamování přes Wi-Fi Miracast. Bylo bez problémů, ale obrazová kvalita byla průměrná, což v tomto případě znamená „nic moc“.

Z neznámých důvodů na tom však podobně byly i fotografie. Ty v případě mých testovacích souborů nemají zcela nízké rozlišení, ale barevné výpadky hodně překvapily, protože si už nepamatuji, kdy jsem je naposledy viděl. Spokojen jsem nebyl ani s úrovní resamplování z videí v nízkém rozlišení (SD), u nichž byly při zvětšení vidět i příliš zubaté titulky (ani to se nevidí). A obrazová kvalita nebyla „ideální“ dokonce ani u 720p. A to poslední minimálně rok, rok a půl u Ultra HD opravdu nebývá zvykem.

Vše se nakonec uklidnilo až při rozlišení Full HD, a to jak v tuneru, tak u multimédií přes USB. Ultra HD pak už pracovalo bez pro mě viditelných obtíží.

Panasonic TX-55DX603 ve stávající podobě, nejspíše díky firmwaru, vykazuje viditelné potíže s resamplováním, které sice možná na běžném TV vysílání povětšinou zapadnou, ale v multimédiích přehrávaných přes rozhraní USB hodně vystoupí. Vše se uklidní na stanicích s rozlišeních Full HD, ale i zde bylo na můj vkus příliš mnoho jasně pozorovatelného elektronického šumu, a to například i při záběrech ze studia na kanálu ČT 1 HD.

Televizor tak má ještě nějakou cestu před sebou. Operační systém Firefox je velice dobrý a chybí mu v podstatě jen odstranit zvukovou prodlevu při přechodu do a z EPG. Na obrazu, a to ze všech zdrojů, je však třeba ještě popracovat.

Hodnocení

pro: kvalitní dálkový ovladač, většinou výborné ovládání, podstavec 2v1

UX DAy - tip 2

proti: poněkud nevyrovnaná obrazová kvalita, často problematické resamplování na 4K, chybí upozornění na pořad v EPG, občasné potíže s Wi-Fi

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka přímo v televizoru (eNápověda)
  • záruka: 24 měsíců

Jak důležitá je pro vás možnost nechat se na pořad upozornit?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).