Hlavní navigace

Panasonic TX-55CX750: výborný Firefox, parádní obraz, ale staré problémy a nedotaženost

29. 4. 2015
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Série CX750 je těsně pod vrcholem letos uvedených TV. Startují zdvojené tunery a pro streamování v domácnosti poslouží i jako server. Neumí mimo jiné DTS.

Zabudována je obrazovka typu IPS (leskne se tak nějak středně…), design je hodně elegantní s kvalitními materiály jak na panelu, tak na podstavci.

CX750 si můžete pořídit v široké škále úhlopříček začínajících na atypických 109 cm (43") a končících u 152 cm, tj. 60". Zabudována je trojice konektorů HDMI 2.0 podporujících 4K 50/60 sn./s (a HDCP 2.2). Příjem Ultra HD je možný z internetu, rozhraní USB 3.0 a v budoucnu i přes tunery DVB-T2/S2. Po aktualizaci firmwaru na české podmínky…

V parametrech jsem se také dočetl o Bluetooth 4.0 pro klávesnici a myš či pro audiozařízení s profilem A2DP, o absenci DTS, což je na pováženou (!), a o podpoře DLNA, u níž bylo napsáno: RUI2.0, DTCP-IP, DMP, DMR a DMS. Jak jsem koupil, tak prodávám, protože jsem se jí nijak nevěnoval a dal přednost zatím důležitějším věcem. Na test totiž bylo velmi málo času a já chtěl stihnout nejbližší středeční termín.

Televizor byl zkoušen s firmwarem verze 3.004, oznámené ceny byly následující:

  • TX-43CX750E – 34 490 Kč, resp. 1249 €,
  • TX-49CX750E – 41 490 Kč, resp. 1449 €,
  • TX-55CX750E (zkoušená verze) – 46 990 Kč, resp. 1699 €,
  • TX-60CX750E – 57 990 Kč, resp. 2099 €.

ČTĚTE TAKÉ:

Reportáž z uvedení televizorů Panasonic pro rok 2015 s tabulkami modelů a řad

Galerie a popis vlastností operačního systému Firefox v TV Panasonic

Televizor rovněž zvládne vytvořit domácí TV/AV síť, tzv. In-House TV Streaming, a v tomto okamžiku poslouží nejen jako klient, ale i jako server. To znamená, že z něj může jiný televizor Panasonic odebírat signál třeba ze satelitního tuneru, přičemž se můžete dívat na jiný, například pozemní kanál. I to je výhoda zdvojených tunerů. Televizor s nimi ale umí i další kousky, i když někdy jsou z nepochopitelných důvodů skryty, což vidíte i jinde, typicky u funkce Info Frame, ke které se ještě dostanu.

Vrcholová řada CX800 se liší především certifikací THX, zabudovaným procesorem 4K Studio Master a také jinou minimální (102 cm – 40") a maximální (165 cm – 65") úhlopříčkou. Předpokládám, že níže uvedené nectnosti, především problematický souborový manager pro multimédia a také neschopnost načíst disk s kapacitou 1 TB, bude mít také.

Elegantní design, kvalitní materiály a výborně vyřešený nenápadný podstavec.
Autor: Panasonic

Elegantní design, kvalitní materiály a výborně vyřešený nenápadný podstavec.

Instalace s Wi-Fi 2,4 i 5 GHz

Příjemně bytelný jednodílný podstavec se snadno spojí se skrytými kovovými stojinami, které se následně zastrčí do panelu. Šrouby jsou sice dvojí, ale lehce poznáte, které kam patří. Celek je pak stabilní, i když se to možná při prvním pohledu na podstavec nezdá.

Dostupné jsem měl jen DVB-T, takže jsem instaloval pouze to, a bylo to svižné. K internetovému připojení přes Wi-Fi jsem využil tlačítko WPS na Wi-Fi směrovači Netgear R7000. Ten umí samozřejmě nejen „ac“, ale i „n“ na 5 GHz, ať už společně či odděleně. V případě Panasonicu se ale i letos dočkáte vytvoření dvou samostatných sítí, i když je samozřejmě lepší sáhnout po 5 GHz, a to i když nejste v zarušené oblasti jako já. Např. sdílení videí z mobilu pak šlape podstatně pohodověji.

Pokud chcete zadat heslo klasicky, není to přes dobrou softwarovou klávesnici problém.

Třídění se dělá jednoduše prostým zadáním nového čísla kanálu, hromadně ale přesunout nešly. V každém případě se mi líbilo, že ať už instalujete jakýkoli tuner, probíhá to bez zbytečného zdržování a serepetiček, které vidíme jinde. Pouze na začátku a na konci se na okamžik objeví logo Firefoxu a velká „nažhavená“ liška.

Ovládání s rezervami

V ceně dostanete dva dálkové ovladače. Jeden klasický, druhý s dotykovou destičkou. Pohybový žádný z nich není, což je škoda, a každý z nich má i trochu jiné rozložení, což je větší škoda. Někdy se mi navíc zdálo, že vyvolání některých funkcí je na dotykovém ovladači náročnější, než by mohlo být. Co v tomto ohledu stačilo dříve už nyní nestačí a přijde mi, že pro Firefox je ovladač nevhodný. Nepříjemné také je, že v některých okamžicích vykazuje pohyb jeho šipkami jistou setrvačnost (např. v Apps), takže jsem musel být neustále ve střehu. Odkazuji ovšem na danou verzi firmwaru a upozorňuji, že s novými linuxovými operačními systémy se vlastnosti budou, resp. mohou, po aktualizaci měnit více než dříve.

Klasický dálkový ovladač se příliš nezměnil, jen se trochu posunulo rozložení. Tlačítko Netflix je na nepřehlédnutelném místě, EPG bylo odsunuto bokem a je nyní vedle tlačítka zapnutí/vypnutí, takže ne zcela v dosahu.

Problémem byla i nabídka Info Frame, tedy rychlé informace třeba o počasí či k pořadu, které se objevují po všech čtyřech stranách obrazovky. Ty se totiž mají automaticky objevovat při každém zapnutí TV, což se bohužel nedělo, takže pokud uživatel neví, že se dají vyvolat delším podržením tlačítka Home (v tomto případě spíše hodně dlouhým), vůbec nezjistí, že tuto velice příjemnou nabídku v televizoru má.

Díky Info Frame pohodlně zjistíte počasí ve vybraném místě a vynikající je i možnost bez přerušení běhu vysílání zjistit, co dávají na jiných kanálech (viz galerie výše – třetí fotografie v pořadí).

Tradiční ovladač a ovladač s dotykovou ploškou vykazoval někdy mírnou setrvačnost. Troufnu si říci, že je pro Firefox zcela nevhodný. Panasonic je navíc jediný, kdo nedodává ovladač pohybový!
Autor: Bohumil Herwig

Tradiční ovladač a ovladač s dotykovou ploškou vykazoval někdy mírnou setrvačnost. Troufnu si říci, že je pro Firefox zcela nevhodný. Panasonic je navíc jediný, kdo nedodává ovladač pohybový.

Ovládání má jeden problém: ovladače nemají stejně označená tlačítka a stejné rozložení, což je podle mého zásadní. Doporučuji tedy zahodit dotykový ovladač, pokud ho vysloveně nepotřebujete například ve webovém prohlížeči, a používat klasiku.

Nepříjemné také je, že občas dochází ke krátkému přerušení obrazu a zvuku. Typicky například při vstupu do EPG. Většinou ale netrvá déle než sekundu. Je také škoda, že designéři nemysleli na to, že by obraz a zvuk pracoval i v nabídce Apps. Místa je tu dost a bylo by to jistě velmi příjemné. Dodat tuto funkci bude nepochybně hračkou.

Na druhou stranu, pokud se naučíte neukončovat jednotlivé aplikace jako EPG, Apps, Zařízení atd., bude ovládání přece jen pohodlnější než u loňských TV. Prostě to nedělejte jako dříve a jednoduše jen mačkejte tlačítka funkcí, které vyžadujete. Televizor si s tím poradí sám.

EPG pod Firefoxem ztratilo jeden náhled (ten s programem vypsaným na výšku), funkce jsou ale prakticky stejné. Vadilo mi spíše – a to mi vadí i jinde –, že si na DVB-T nestahuje program pro všechny multiplexy najednou. Máme tu přece multitaskový operační systém, takže proč ne?
Autor: Bohumil Herwig

EPG pod Firefoxem ztratilo jeden náhled (ten s programem vypsaným na výšku), funkce jsou ale prakticky stejné. Vadilo mi spíše – a to mi vadí i jinde – že si na DVB-T nestahuje program pro všechny multiplexy najednou. Máme tu přece multitaskový operační systém, takže proč ne?

Stejné osmidenní EPG zatím s chybkami

Tedy prakticky stejné, protože nyní má pouze jeden náhled (klasický řádkový), a počítejte i s tím, že tlačítko pro vstup je umístěno bokem od středového kříže, zatímco dříve bylo vysloveně po ruce. Jakoby pro Panasonic najednou přestalo být důležité. To ale jenom padlo za oběť tlačítku pro vyvolání Netflixu, které ovšem u nás neužijeme.

To že je EPG, resp. Guide, „bokem“, se dá trochu obejít, protože aplikace pro EPG se dá v části Smart TV s výhodou „lípnout“ na domácí obrazovku vyvolatelnou přes Home. A protože si zde pamatoval televizor pozici, bylo vyvolání snadné a rychlé.

V EPG máte k dispozici obvyklé možnosti vyhledávání pořadí a filtrace podle kategorií, méně příjemné už je, že se při vstupu na okamžik přeruší zvuk i obraz a obráceně to platí taktéž.

Po nabídce se můžete bez obav pohybovat, dokud nezmáčknete OK. Pak můžete podle situace na kanál vstoupit, nahrát si ho nebo se na pořad nechat upozornit. Televizoru však zatím poslední uvedená volba nefungovala a automaticky se vždy ukládalo nahrávání, a to i když nebyl připojen žádný USB disk.

České aplikace a svižné funkce

Vyvolání seznamu aplikací tlačítkem Apps je svižné a hned tak před sebou vidíte i dvě české – Prima Play a Voyo. Mezi dalšími je tu obvyklé YouTube, které ovšem zatím nepracovalo (zdá se, že Google toho zrušil více, než jen podporu pro „starší“ televizory), a mj. i funkční AccuWeather a výborné Meteonews. Našinec se ale musí pozastavit nad tím, že je tu dvojí počasí a třeba i kalendář, a naopak tu není nějaká hra či něco pro děti.

Pokud následně zabrousíte do tzv. Apps Market, najdete tu desítky aplikací, včetně zmiňovaných her, sociálních sítí, v podstatě nepoužitelného Topfunu a mj. i známého Fireplace, tedy hořícího krbu. Je tu i Óčko a tn.cz a na to, jak je Firefox nový, je aplikací opravdu hodně.

V základní nabídce najdete například i vstup do EPG, volbu „Více oken“, rozumějte náhled více tunerů, a obvyklý prohlížeč, pochopitelně Firefox. Chyběla mi zejména aplikace pro sdílení obrazovky z mobilu či tabletu. Ta je ale nyní přesunuta do části Zařízení, takže je to jen věc zvyku.

Vyzkoušel jsem jak Prima Play, tak Voyo. Druhá aplikace byla zcela v pohodě a vedle toho, že dokázala běžet i na slabší lince těsně pro hranici funkčnosti HD, spolehlivě startovala i pokračovala typicky při pauze a dobře také video přetáčela. Prima Play na tom byla podstatně hůře a pokud jsem dal Pause, už se video nerozeběhlo a bylo zapotřebí spustit ho znova a manuálně přetočit. Pak někdy naběhlo a jindy nikoli. Příčinu jsem neodhalil, ale s problémy jsem se v této aplikaci setkal už dříve, takže prakticky nic nového.

Mimochodem, výrobci už pomalu končí exkluzivita na aplikaci Prima Play, takže ji zanedlouho nejspíše najdete i jinde. Nebo také možná nenajdete, protože FTV Prima už – stejně jako Nova a další – testují HbbTV a některá vyjádření naznačují, že se chystá přechod.

Co se týče Ultra HD (H.265/HEVC), kompatibilitu výrobce garantuje u Netflixu 4K a Amazonu 4K a také si rozumí s konkurenčním formátem VP9, který používá Google. Jak vidíte, v řadě případů jde o kompatibilitu, která má zatím smysl jen v zahraničí, protože u nás podpora prvních dvou služeb chybí. Když například na dálkovém ovladači zmáčknete tlačítko Netflix, objeví se nápis „Služba Netflix není ve vaší zemi k dispozici“.

Klasické HbbTV funguje (zkoušeno u ČT a Óčka) a není třeba ho nikde povolovat.

Vyzkoušel jsem i Wi-Fi Miracast z mobilů LG Flex a LG Flex 2. V obou případech bylo vše naprosto bezproblémové, jen napojení chvíli trvalo, což je bohužel vlastnost Miracastu. Na špičkovém Wi-Fi routeru Netgear R7000 jsem jel na 5 GHz a Wi-Fi „n“. Standard „ac“ televizor nepodporuje a snad se dočkáme příští rok. V každém případě nebyl problém streamovat HD video a je nad slunce jasné, že kvalitní router je základ domácí sítě nejen pro Wi-Fi.

Spousta možností nastavení

Obrazových režimů je pět, z toho dva pro kino. Upravit můžete podsvícení, barevné tóny, teplotu barev či ve čtyř volbách adaptivní řízení podsvícení. V rozšířených nastaveních pak volby pro kontrast, vyvážení na bílou a gama korekci a také kompletní správu barev pro RGB, tj. odstín, sytost a svítivost. A je tu ještě podrobnější nastavení pro azurovou. purpurovou a žlutou. Tendence k přirozenějším barvám se tu tak dá ještě zdůraznit, ale chce to nějaké zkušenosti. V každém případě je tu i volba zajišťující návrat k původním hodnotám a je dobře, že na to výrobce myslí.

U zvuku ovlivníte basy a výšky či například hlasitost do sluchátek, nebo můžete sáhnout po jednom ze čtyř přednastavených režimů.

Volby pro poměr stran obrazu jsou nyní pouze čtyři, uzpůsobením obrazu pro 4:3 se už nikdo nezabývá a tady jsem si nevšiml, že by pracovalo.

Z dalších zajímavých funkcí jmenujme zmíněné sdílení signálu DVB do domácí sítě, nastavení zrcadlení, řada časovačů a nechybí ani spousta eko voleb. Je tu i hlasové ovládání s mikrofonem na dotykovém ovladači (funkční/nefunkční – v mém případě), nastavení nahrávání, Bluetooth či například velmi příjemný režim Radio dovolující automaticky vypnout obrazovku na rozhlasové stanici a nechat puštěný pouze zvuk.

HbbTV pracovalo u České televize spolehlivě. Samozřejmě nejde o HbbTV 2.0 pro streamování ve 4K. Tady jsme stále u Full HD.
Autor: Bohumil Herwig

HbbTV pracovalo u České televize spolehlivě. Samozřejmě nejde o HbbTV 2.0 pro streamování ve 4K. Tady jsme stále u Full HD.

Solidní spotřeba, až na pohotovostní režim

Televizor se nainstaluje do obrazového režimu Normální, podsvícení bylo na 65 %, adaptivní řízení podsvícení bylo nastaveno na minimum a senzor okolního osvětlení byl zapnut.

Po hodině měření na DVB-T a ČT 24 si televizor vzal 119 wattů s rozmezím 102–120 W.

Ve volbě Obraz, Nastavení zobrazení najdete možnost obrazovku zcela vypnout a ponechat v chodu pouze zvuk. V tomto okamžiku televizor překvapil až neuvěřitelně širokým rozmezím 31–40 W, mezi kterými v tomto okamžiku osciloval. Proč tomu tak bylo nevím, ale rozhodně to není v pořádku, takže spíše problém kusu.

Eko volby jsou rozptýleny v menu a je škoda, že Panasonic stále nevyslyšel volání po operativnějším spuštění nejen této volby, ale i sdružení všech eko voleb pod zelené teletextové tlačítko.

Pokud jde o oficiálně udávanou spotřebu, ta je podle energetického štítku EU 130 W, pohotovostní režim < 0,5 W a televizor je s roční spotřebou 181 kWh zařazen do energetické třídy B.

Spotřeba v pohotovostním režimu je na takto drahý televizor dosti slabá.

Televizor byl – jako obvykle – schopen vypsat i položky v koši či přechodné soubory. K čemu je takto se chovající souborový manager jsem nepochopil. Panasonic tak ale funguje už řadu let a nikdo se tím nezabývá, natož aby to změnil! Firma zavede moderní o. s. a ponechá takovýto paskvil!
Autor: Bohumil Herwig

Televizor byl – jako obvykle – schopen vypsat i položky v koši či přechodné soubory. K čemu je takto se chovající souborový manager jsem nepochopil. Panasonic tak ale funguje už řadu let a nikdo se tím nezabývá, natož aby to změnil. Firma zavede moderní OS a ponechá takovýto paskvil.

Televizor s Linuxem nenačte 1 TB…

Freecom Mobile Drive Sq TV (1 TB, NTFS) určený speciálně pro nahrávání z televizoru používám už několik let a otestoval jsem s ním hezkou řádku televizorů. U Panasonicu jsem vždy narážel a narazil i teď u modelu z roku 2015, což je pro mě naprosto nepochopitelné.

Zdůrazňuji: jsme u unixového, nebo chcete-li linuxového, operačního systému, tak jak je možné, že není schopen přečíst disk s kapacitou 1 TB v NTFS, které jinak u 250 MB podporuje, a jak je možné, že není schopen vypsat normální adresářový náhled? Nějakému chytrákovi u Panasonicu muselo dát hodně práce, aby obešel utilitku OS, která tohle standardně nabízí, a vrazil tam klasický firemní paskvil, který z vypsaných diskových souborů udělá guláš, což je urážka guláše. Navíc je Panasonic schopen do náhledu vypsat nejen soubory v koši, ale i soubory přechodné. Za tohle by někdo zasloužil povýšit, ideálně na Sibiř.

Jak asi teď tušíte, multimédia i jejich souborový manager se chovají zcela stejně jako minulý, předminulý i předpředminulý rok a jediné místo, kde adresářový náhled skutečně můžete vypsat, jsou fotografie. Nabíhají ale klasicky do „guláše“.

Jinak jsou tu klady a pozitiva.

Systém si dobře pamatuje, kde jste skončili s přehráváním videa, a to dokonce i po odpojení média, nemluvě o přechodu do televizního tuneru, a tohle někdo zničit nedokázal. Jen si mezitím nesmíte přehrát nic jiného.

DTS televizor nepodporuje (Dolby Digital už ano), takže má testovací videa, včetně DTS HD, byla k ničemu, což je při padesátitisícové ceně televizoru na pováženou.

Výtečně ale resampluje i z malých souborů, např. 230 MB na 45 min. videa, poradí si s řadou SD i HD formátů z kamer a fotoaparátů a nemá problémy ani s MKV (L4.0, L4.1) a nejrůznějšími, dnes hojně používanými, ripy typu WEB-DL, X.264. Přehrál mi i zkušební videa ve 4K, někdy ale zaváhal, což se mi bohužel děje u každého přístroje.

Operační systém je hbitý a rozumně se chová. Jen Panasonic trochu zapomněl na to, že pracuje s Linuxem a řadu věcí jednoduše zazdil.
Autor: Bohumil Herwig

Operační systém je hbitý a rozumně se chová. Jen Panasonic trochu zapomněl na to, že pracuje s Linuxem, a řadu věcí jednoduše zazdil.

Překvapivě svižný (a stabilní) Firefox a roubování zastaralé platformy

To je v krátkosti charakteristika momentálního firemního přístupu k Firefoxu. Bohužel.

Stěžejním bodem, kolem kterého se pak vše nebo alespoň z valné části točí, jsou dvě věci: rychlost odezvy na příkaz a české aplikace. To první je v pohodě, byť občas neslyšíte zvuk a chvilku čekáte na obraz (EPG), toho druhého je zdánlivě málo, ale v podstatě stejně jako u starší platformy.

Navíc české a slovenské televizní stanice masivně přecházejí na HbbTV, takže je otázkou, kolik aplikací TV archivů vlastně zbude. Vše ale má jeden drobný problém – Ultra HD. Zatímco si nyní, resp. záhy, budete moci pustit 4K přes Filmbox (Topfun je, jak se zdá, už mimo hru), přes HbbTV nic takového nezvládnete. Verze 2 přijatá v minulém roce do televizorů letos do TV pochopitelně zavedena není a pochybuji, že bude v kolekci 2016. Faktem ale je, že nás tohle zase tolik nepálí. Pokud by totiž české stanice alespoň vysílaly kvalitní Full HD, dostali bychom po přepočítání docela kvalitní 4K. Ale to je jen iluze…

V zahraničí máte možnost sáhnout si – při dostatečně silné internetové lince – na 4K u Netflixu a Amazonu, u nás momentálně nic. Cesta tak zatím vede pouze přes zkušební vysílání přes satelit.

CX750 potěšil výtečným obrazem, dotáhnout se musí především ovládání a je škoda, že tak důležitou věc výrobce zanedbal, resp. nedokázal dotáhnout. Nedostatky jsou přitom očividné a je zvláštní, že je vidí recenzent při zběžném pohledu, ale nikoli oficiální tester.

Škoda také toho, že funkce pro zdvojené tunery nedokázal Panasonic ujednotit a že chybí funkce vyvolávající naposled spuštěné aplikace.

Velice dobrý zvuk zvláště po vyladění, doprovázela i velice dobrá pohybová ostrost, a to i na horším datovém toku, přičemž „horším“ je míněno i české DVB-T a zvláště odstrašující příklady typu Active TV.

Občas bylo také znát jisté zatmavování tmavých detailů, dané druhem podsvícení, ale patrné bylo málo. Pohledové úhly jsou vynikající, tak jak odpovídá obrazovce IPS, podání HD kanálů, včetně těch z Freesatu, bylo výborné a i ČT Sport se v HD verzi proměnila k lepšímu.

Řeknu vám otevřeně: tenhle televizor bych si pořídil, a to díky obrazu, díky výbornému resamplování a rozumně se chovajícímu Firefoxu, který mi dovoluje navrhnout si úvodní obrazovku podle svého, což jsem jinde zatím neviděl.

Použil bych ho ale zatím jen jako monitor. Připojil bych si k němu multimediální přehrávač, mimochodem Panasonic dodnes žádný nenabízí, nemluvě o nějakém s podporou 4K (!), a také nějaký rozumný Blu-ray přehrávač, třeba můj špičkový Philips BDP 8000.

A byl bych spokojen.

Pokud tohle nechcete dělat, musíte se rozmyslet. Buď si na multimédia, a to včetně promítání fotek, najdete něco jiného, nebo je to pro vás natolik zásadní , že to i přes očividné klady televizoru prostě neskousnete.

V každém případě Panasonic zavedl moderní a výborně se chovající OS, ale neodstranil staré nešvary, které jsou známy léta. Ty pak výborný Firefox ještě více zdůrazní, takže více vyplavou na povrch. Přimlouval bych se za urychlenou nápravu v podobě nového firmwaru, který by odstranil alespoň ty nejkřiklavější vady a zavedl DTS. Tenhle televizor si to zaslouží.

BRAND24

Hodnocení

pro: výborný obraz (!) i zvuk, výtečné resamplování ze všech zkoušených zdrojů, řada funkcí pro dva tunery (někdy ale schovaná…), možnost upravit si nabídku Firefoxu podle svého, včetně pevné pozice pro aplikace či funkce, možnost připnout si na domácí obrazovku v podstatě cokoliv (!), velice solidní a svižné ovládání, ale…
proti: …nedotažené, nestejné rozložení dálkových ovladačů, někdy nepohodlné ovládání toho dotykového, nespolupracuje s 1 TB diskem (!), stále neuvěřitelně chaotický výpis multimédií (!), vysoká spotřeba v pohotovostním režimu, neumí DTS (!)

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA),
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Myslíte, že jsou v televizorech zapotřebí skutečné operační systémy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).