Hlavní navigace

Panasonic TX-55CR850: vyzkoušeli jsme první prohnutý televizor značky. A výsledek potěšil

22. 7. 2015
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Zapůjčen byl rovnou nejvyšší model, navíc v perfektním balení, kterého jsem si poslední dobou moc neužil. Ani tento televizor ovšem není nejlevnější.

Všimli jste si zdražení střední a vyšší třídy televizorů a posunutí obrazové kvality směrem vzhůru? Zkrátka za stejný obraz zaplatíte i letos o něco víc a někdy ceny narostly vskutku výrazně. A aby toho nebylo málo, poměr cena/obrazová kvalita se někdy naopak výrazně snížil a opět to platí nejen u střední, ale také i u vyšších tříd. Přiznám se, že takto výrazný přechod pamatuji naposledy před nějakými třemi roky a před tím vůbec ne.

Řady CR850 se to ovšem týká jen v té ceně. Ta vzhledem k úhlopříčce narostla a kopíruje jednoznačný trend konkurence. Je ovšem prohnutá a vypadá tudíž extravagantně. A za to se samozřejmě také platí.

Obrazová kvalita je tu na fakticky nejvyšší úrovni a televizor, který pro streamování v domácnosti poslouží i jako server (napojíte se na něj z další TV a převezmete obraz z tuneru), je dostupný ve 140 cm (55" – 89 990 Kč) a 165 cm (65" – 119 999 Kč). Vždy je také vybaven zdvojenými tunery, procesorem 4K Studio Master, aktivním 3D a rozlišením Ultra HD s podsvícením v rámu (Edge LED). V podstatě jediné, co televizor proti naprosté letošní špičce této značky, modelu CX800 s rovnou obrazovkou, postrádá, je kalibrace a kino certifikace THX.

Podpora H.265/HEVC je ale kompletní, i když pro tuner bude podle výrobce vyžadovat aktualizaci podle ohlášených parametrů. Ty sice už povětšinou v aktualizovaném podzimním D-Booku jsou, ale něco se upravovat ještě bude, a tak se nemůžeme divit.

Aktualizace nejspíše bude vyžadována i u jiných výrobců.

Obrazovka je na jednoduchém, ale elegantním podstavci jemně nakloněna směrem od diváka. Působí to poněkud zvláštně, ale hodně záleží na tom, kam budete televizor instalovat. Já si na to zvykl rychle!
Autor: Panasonic

Obrazovka je na jednoduchém, ale elegantním podstavci jemně nakloněna směrem od diváka. Působí to poněkud zvláštně, ale hodně záleží na tom, kam budete televizor instalovat. Já si na to zvykl rychle.

Vedle prohnuté obrazovky má televizor i minimálně další dvě chuťovky. Pokud ho propojíte s nějakým jednodušším firemním kolegou přes Wi-Fi (či Ethernet LAN), můžete využívat následujících funkcí:

Streaming TV signálu formou klient/server pracuje přes DLNA, takže vidíte vše jako složky či soubory, včetně například oblíbených položek. V tomto případě nefunguje HbbTV a například i EPG, ale můžete televizi (tuner) sledovat i na tabletu, mobilu či počítači.

Naproti tomu volba tuneru „DVB přes IP“ znamená, že na napojeném druhém televizoru funguje i EPG, HbbTV i nahrávání a oblíbené položky pracují jako u běžné TV.

Obrovskou výhodou tohoto přístupu je to, že v místnosti, kde umístíte druhý „hloupější“ a hlavně levnější televizor, stačí jen dostupná Wi-Fi síť a elektřina. Nepotřebujete ani ethernetový kabel, ani svod TV signálu.

Pokud je hlavní televizor dvoutunerový, můžete se na druhém přístroji dívat, na co chcete, na hlavním televizoru se pouze jeden tuner zablokuje.

Pokud se takto napojíte na jednotunerový stroj, můžete sledovat jen stanici z hlavního přístroje, případně sáhnout po nějaké nahrávce. Paráda.

Dvoutunerový náhled a opravdový PiP, tedy obraz v obraze…
Autor: Bohumil Herwig

Dvoutunerový náhled a opravdový PiP, tedy obraz v obraze.

Jednoduchá instalace, u satelitu zbytečně náročné třídění

Montáž podstavce je velice jednoduchá, i když šrouby jsou dvou druhů. Podstavec je ale v celku, takže jen stačí přišroubovat dvě plechové stojiny a do nich nasunout panel. Ve výsledku zjistíte, že je na něm o pár stupňů dozadu nakloněn. Na nijak vysoké skříňce (62 cm) to působilo poněkud zvláštním dojmem, a i když mě to nijak citelně nevadilo, vyskytli se tací, kterým to vadilo hodně.

Softwarová instalace proběhla na DVB-T, kde se díky počasí naladily i velmi vzdálené kanály označené kvalitou „1“ (maximem je 100).

Satelitní automatická instalace freeSATu na Thoru 0,8 dopadla prakticky na jedničku, jen se pak musíte klasicky vypořádat se stovkami a stovkami kanálů. FreeSAT bohužel seznam kanálů ke stažení a nahrání do TV přes USB nenabízí a nenabízí ani podporu v televizoru.

Pro něj můžete využít jak oblíbených položek, tak fyzického setřídění, hromadně ale přesunout více kanálů nejde.

Televizor jsem bez potíží napojil na Wi-Fi směrovač (router) Netgear R7000, a to i přes 5 GHz („n“), což mělo blahodárný účinek na streamovaná multimédia třebas i přes mobil.

Bohužel občas se stávalo, že připojování přes Wi-Fi Miracast trvalo dosti dlouho, občas se zařízení nepropojila a po ukončení sdílení tu a tam vypadlo klasické Wi-Fi.

Takto se pochopitelně televizor chovat nemá a předpokládám, že Wi-Fi modul nebyl zcela v pořádku.

Dálkový ovladač má trochu jiné rozložení, než je u Panasoniku běžné a má i podsvícení.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač má trochu jiné rozložení, než je u Panasonicu běžné, a má i podsvícení.

Ovládání a EPG

Inovované menu nastavení funguje na první úrovni průběžně a koluje se v rámci všech voleb. Ovladač je ovšem výborný a podsvětlený, byť bohužel nezachovává standardní rozložení z jiných modelů značky. Multimédia mají kompletní ovládání ve spodní části, OK zde funguje jako Pause/Play a v tunerech vyvolá seznam naladěných kanálů.

Tohle je přímo ukázkové.

Mezi tunery se přepínáte volbou TV, tlačítko AV vás zavede do seznamu vstupů/výstupů a částečně dubluje volbu Zařízení na domácí obrazovce (Home).

Při vstupu do EPG (a odchodu z něj) se zvuk na okamžik přeruší (2–3 s). K mému překvapení se ale u DVB-T natáhly, resp. po předchozím vypnutí zůstaly zachovány, prakticky všechny informace, a to i na jiných multiplexech. To je nejen neobvyklé, ale také hodně příjemné, takže se zdá, že si televizor programovou nabídku aktualizuje na pozadí.

Aplikace pro Smart TV: musíte se přihlásit

Začněme tím, že aplikaci nenainstalujete bez registrace ke službě my Home Cloud, což dříve nebývalo a zkoušel jsem to hned na několika televizích. Aby toho nebylo málo, pro většinu bude požadována dokonce registrace dvojí. Nejprve si musíte vytvořit tzv. Panasonic ID a pak se s ním registrovat u my Home Cloud s dalším heslem.

Při připojení k Voyo jsem vyzkoušel bezdrátovou klávesnici Logitech K400 Plus s dotykovou destičkou (nástupce populární klávesnice K400). Widget u Panasonicu sice tato zařízení příliš nepodporuje, ale heslo a přístupové jméno se přes ni zadávají pohodlněji než s ovladačem.

Voyo pracovalo bez problémů, stejně jako Prima Play či HbbTV na stanicích České televize, které jsou funkční hned po instalaci.

Jinak klávesnice s Firefox OS fungovala poněkud zmateně, i když kurzorové klávesy a Enter pracovaly vždy.

A když jsem byl u toho, vyzkoušel jsem i pohybový ovladač Trust Wireless Keyboard & Air Mouse (1099 Kč), který ovšem s televizorem vůbec nefungoval. Protože se podobně chovají i operační systémy ostatních výrobců, obávám se, že podpora ještě není zcela dotažená.

Wi-Fi Miracast jsem zkoušel přes volbu Zrcadlení s telefonem LG Flex 2 s Full HD displejem. Napojen byl přes 5GHz Wi-Fi „n“ a router Netgear R7000 a vše fungovalo v překvapivě slušné kvalitě.

První co u televizoru vypněte, je volba „Živá barva“, která vše akorát ničí. Pozornost věnujte i volbě „Adaptivní řízení podsvitu“, kterou se mi vyplatilo nastavit na maximum. Podsvícení se pak zklidnilo a vyrovnalo.
Autor: Bohumil Herwig

První, co u televizoru vypněte, je volba „Živá barva“, která vše akorát ničí. Pozornost věnujte i volbě „Adaptivní řízení podsvitu“, kterou se mi vyplatilo nastavit na maximum. Podsvícení se pak zklidnilo a vyrovnalo.

Zvuková nastavení včetně osmipásmového ekvalizéru

Obrazových voleb je pět plus dvě profesionální, zvukové jsou čtyři a máte zde možnost upravit výšky a basy, včetně jejich zesílení. Nebo můžete sáhnout po detailním osmipásmovém (!) ekvalizéru, což je v rámci televizorů všech možných značek opravdu unikátní.

U obrazových voleb věnujte pozornost položce „Adaptivní řízení podsvitu“, která je standardně zapnuta na střední hodnotu. V tomto okamžiku byly ve spodní části a v plné černé vidět nepodsvícená místa. Po přepnutí na Maximální se vše výrazně vylepšilo.

Doporučuji také vypnout volbu „Živá barva“ a také senzor hlídající hladinu okolního světla, i když tady záleží na konkrétních podmínkách u vás doma. Já osobně ale dávám přednost manuální úpravě jednotlivých režimů, a to i u podsvícení.

V rozšířených obrazových nastaveních pak najdete i detailní úpravu jednotlivých barev v rámci RGB, gama korekci a mj. i vyvážení na bílou.

Z údajů o spotřebě se Panasonic na webových stránkách poněkud vyzul. Naštěstí byl přiložen energetický štítek…
Autor: Bohumil Herwig

Z údajů o spotřebě se Panasonic na webových stránkách poněkud vyzul. Naštěstí byl přiložen energetický štítek.

Včetně elektronického vypínače

V základu je nastaven režim Normální a volby Živá barva, Adaptivní řízení podsvitu a Senzor okolního světla zapnuty. Podsvícení bylo nastaveno na 60 %.

Spotřeba v tomto okamžiku (DVB-T, ČT24) dosáhla 150 wattů, přičemž oficiálně je udáváno 137 W, pro pohotovostní režim < 0,5 W, což je sice hodně, ale výrobce udává i režim vypnuto (solidních 0,25 W), což je ale spíše jen „vypnuto“. Zabudován je totiž pouze elektronický vypínač, i když zjevně vypíná více systémů, než je zvykem, protože jakmile ho použijete, dálkovým ovladačem televizor nezapnete.

Výborné DLNA i titulky plus staré chyby

Vše jsem testoval s excelentní kombinovanou flash pamětí (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB (vřele doporučuji – ukázkové video zde) a raději zcela vypustil externí pevný disk Freecom Mobile Drive Sq TV s kapacitou 1 TB, se kterým má Panasonic dlouhodobé potíže. Tedy s takto vysokou kapacitou, nikoli Freecomem. Ten funguje kdekoli jinde perfektně.

V multimédiích, která se dají přehrávat pouze per partes, tedy jen postupně foto, hudba a video, jsou podporovány i 3D fotografie formátu MPO a vše nabíhá rychle a bez čekání. Vynikající je opět podpora hudebních formátů, včetně FLAC, a díky solidnímu reproduktorovému systému i zde televizor působil velmi dobře. Jen bylo někdy zapotřebí poněkud omezit až zvonivé výšky.

Externí titulky jsou u letošních řad vynikající s možností vybrat velikost (bohatě dostatečná i pro 160 cm úhlopříčky), pozici či škálu znakových sad. Takhle to mělo vypadat už dávno.

Video v XviD, X.264 i X.265 běhalo výtečně, včetně zmiňovaných titulků a testovacích 4K souborů přes USB 3.0, a televizor si pamatoval i poslední zastavení, a to i po návratu z televizního tuneru.

DLNA funguje u Panasonicu i letos výborně (najdete ho v části Home a Zařízení), i když jsem měl potíže s formátem XviD, který se mi přes PS3 Media Server nechtěl přehrávat.

Souborový manager je u DLNA opět řádově lepší než ten, který Panasonic používá při práci s USB. Ten je stále hrozný a ve dvou případech ze tří neumožňuje vypsat ani obyčejnou adresářovou strukturu. U unixového systému opravdu na pováženou.

Příjemně přirozené barvy, překvapivá koncepce

Obrazová kvalita je výborná a platí to o všech zdrojích, včetně streamování přes internet třeba z HbbTV České televize, a také při prostém resamplování z obyčejného nízkého rozlišení. A solidní obraz televizor nabídl i při zrcadlení přes mobil LG Flex 2 s rozlišením displeje Full HD. Při napojení přes 5 GHz Wi-Fi n a router Netgear R7000 ukazoval velice dobře, byť bylo občas znát, že se někde něco potkalo a obraz se zbytečně zašuměl.

Bylo také vidět, že tady žádné vylepšovací/čistící obrazové obvody nepracují a vše se rovnou převádí z Full HD na 4K panel.

Při práci s nízkým rozlišením a slabými datovými zdroji typicky přes USB se televizor rovněž choval na jedničku a také se velice dobře vypořádával s mizernými příspěvkovými materiály na ČT24, kde jsou ovšem někdy tak šílené, že ani on s tím nemohl udělat zhola nic.

Zvukově je televizor solidní, řekl bych v průměru kategorie, který je ovšem posunut hodně vysoko. Středů poměrně málo, ale basy a výšky jsou cítit, a to i při filmové produkci.

Pokud opomineme klasické a krajně nepochopitelné potíže této značky, Panasonic se u svého prvního prohnutého televizoru předvedl tak na jedna mínus. Za pozornost rozhodně stojí i unikátní koncepce prohnutého panelu nakloněného směrem dozadu. Mě osobně to bylo po čase velmi příjemné, byť je pro mě rušivým elementem viditelné prohnutí obrazovky u horního rámečku. Myslím, že by výborně působila rovná obrazovka v kombinaci s náklonem směrem dozadu a nízkou skříňkou.

U Panasonicu TX-55CR850 bude hodně záležet na umístění. Já ho postavil na pouhých 62 cm vysokou skříňku a bylo znát, že by se ještě nějakých deset centimetrů níže hodilo. V každém případě zadní náklon má tendenci poněkud rozprostírat obraz a přišlo mi, že se příznivě projevuje i na hloubku.

Hodnocení

pro: výborný obraz, výborné resamplování i ze slabých zdrojů včetně nízkého rozlišení, zajímavá koncepce prohnutého a nakloněného panelu, precizní balení, ze kterého by si korejská konkurence měla vzít vzor (!!), bezproblémové sdílení mj. z mobilu, perfektní práce tlačítka OK, které se chová, jak má

BRAND24

proti: aplikace pro Smart TV nelze instalovat bez otravné registrace, nevyřešené staré bolístky (nemožnost adresářového výpisu v multimédiích atd.), ocenil bych obrazovku IPS

Pokud chcete ještě podrobnější technické specifikace, doporučuji toto.

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA), 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (speciální, dvoužilový)
  • v televizoru e-nápověda, v papírové podobě dostanete stručné nastavení
  • záruka: 24 měsíců

Kde máte umístěn váš televizor? (Lze zadat více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).