Hlavní navigace

Panasonic TX-55AX630: povedené a levné Ultra HD, ale nikoli zadarmo

17. 9. 2014
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
UHD modelů této značky bylo zatím pomálu. Vlastně jen WT600E a AX800. Oba jsme zkoušeli. Nyní nastupuje AX630 a výrobce do něj vkládá velké naděje!

Letos se nové televizní řady pro sezónu 2014/15 hodně opozdily, takže, jak se tak dívám po Digizone.cz, je to hlavně o Panasoniku a Samsungu. Není divu – prakticky nikdo jiný nic k zápůjčkám do poloviny září neměl. V „očekávání“ je tak LG i Philips, a také Toshiba, která už dva měsíce slibuje řadu L7, ale „skutek utek“ (k Sony se raději nevyjadřuji, protože to nemá smysl).

Panasonic pak – velice překvapivě (viz reportáž z veletrhu IFA zde) – uspíšil uvedení své ultra levné řady Ultra HD televizorů AX630, které nyní konkuruje pouze Samsung.

A když říkám „ultra levné“, myslím opravdu ultra levné!

Ostatně, posuďte sami:

  • úhlopříčka 102 cm (40ʺ) – 19 999 Kč (včera snížena!),
  • úhlopříčka 122 cm (48ʺ) – 27 999 Kč, 
  • úhlopříčka 140 cm (55ʺ) – 36 999 Kč.

Začít ale musíme ještě něčím. Totiž navýsost logickou otázkou: „o co budeme – papírově – ochuzeni?“

Předně není podporován kodek H.265 pro jakékoli vstupy, včetně internetového, a platí to i o tuneru DVB-T2 (DVB-S tu není), který tak pracuje jen s dnes běžným MPEG-4, H.264. Není tu rozhraní DisplayPort, Wi-Fi „n“ pracuje pouze na 2,4 GHz a televizor nepodporuje formát NTFS pro paměťová média, což ale Panasonic dělá programově. Samozřejmě například podporu kalibrace či THX tu očekávat nemůžeme, takže tohle se televizoru, resp. celé řadě, vytýkat nedá.

Jinak tu najdete aktivní 3D a HDMI 2.0 (někdy je označováno také jako HDMI 4K) s podporou režimů 50p, či 60p, tedy s až 60 snímky za sekundu, které je kompatibilní s ochranou proti nelegálnímu kopírování HDCP 2.2.

Design je rozhodně povedený a nebojím se říci, že nádherný!
Autor: Panasonic

Design je rozhodně povedený a nebojím se říci, že nádherný!

Instalace bleskurychlá

A také naprosto bezproblémová, jak bývá u Panasoniku zvykem. Připojení přes Wi-Fi je ukázkové a žádná záludnost vás nečeká. Snad jen drobnost, která ovšem pro někoho drobností být nemusí – HbbTV je sice zapnuto, ale nějakým zázrakem se televizoru podařilo vypnout si podporu DLNA. Je to sice nepochopitelné, ale bylo to tak. Její zprovoznění je však dílem okamžiku.

Dálkový ovladač má poupravené rozložení, ale má to děláno rozumně. Stále si tak uchováváte přehled, protože rozložení je výtečné.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač má poupravené rozložení, ale má to děláno rozumně. Stále si tak uchováváte přehled, protože rozložení je výtečné.

Standardní i nestandardní ovládání

Panasonic pokračuje v nastoupeném trendu průběžného menu druhé úrovně. Takže, co jste znali z dřívějších dob, můžete klidně zapomenout. Nyní se na této úrovni nekoluje v rámci jednotlivých nabídek, ale v rámci všech, a pokud například najedete na menu Obraz, můžete se, ale také nemusíte, ocitnout na první položce této části menu. To je jedna z několika nevýhod tohoto přístupu. Jinak je ale vše při starém, snad jen s výjimkou trochu upraveného klasického dálkového ovladače. Stále je však výborně čitelný, má velice dobré rozložení a kompletní tlačítka pro multimédia. Panasonic u něj také bohužel nevyužívá teletextová tlačítka, takže například pro vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku musíte hluboko do menu. Tady by se inovace rozhodně hodila.

Pro druhý náhled EPG stačí jen opakovaně zmáčknout tlačítko Guide.
Autor: Bohumil Herwig

Pro druhý náhled EPG stačí jen opakovaně zmáčknout tlačítko Guide.

Obvyklé osmidenní EPG

I u tohoto přístroje se k náhledu pořadů nabízí pouze sedm stanic, ve svislém náhledu pět.

Po EPG se můžete libovolně pohybovat, přístup na konkrétní pořad obstará až tlačítko OK a tehdy se pro daný multiplex začnou stahovat i data. Jedna výjimka tu ale existuje. V okamžiku přepnutí na svislý náhled (stanice jsou vodorovně) se televizor přepíná na vybraný pořad, resp. kanál, samovolně.

TX-55AX630 podporuje nahrávání, takže se na pořad můžete nechat i upozornit, avšak televizor se z pohotovostního režimu ani neprobudí, ani to nedá nějak najevo. Funkce je tudíž v podstatě k ničemu, protože je užitečná, jen když je televizor v chodu.

V nastavení rozhraní USB se pracuje pouze s paměťovými zařízeními. Podporu klávesnice a myši jsem nenašel nikde, takže pokud ji chcete, musíte jít přes Bluetooth.
Autor: Bohumil Herwig

V nastavení rozhraní USB se pracuje pouze s paměťovými zařízeními. Podporu klávesnice a myši jsem nenašel nikde, takže pokud ji chcete, musíte jít přes Bluetooth.

Spousta obrazových nastavení

Automatickou změnu poměru stran podle příchozího pořadu Panasonic letos poprvé nepodporuje u žádného ze svých televizorů, takže pokud to potřebujete, musíte úpravu provést ručně. Naštěstí je alespoň na „dálce“ k dispozici tlačítko. Mezi volbami najdete mj. zoomový režim, 4:3 a 14:9. V nastavení je ale stále uvedena volba „Automaticky“, což je poněkud matoucí.

Přednastavených obrazových režimů je pět, z toho dva pro kino a jeden uživatelský, upravit si je můžete všechny. Jako obvykle jde mj. o úroveň podsvícení a vyvážení mezi červenou a zelenou barvou. Rozšířená nastavení jsou k dispozici jen někde, například u režimu Kino. Najdete v nich regulaci kontrastu, vyvážení na bílou, gama korekci a také kompletní správu barev. Jak vidíte, možností je více než dost, takže je dobře, že nechybí návrat k továrnímu nastavení.

Pokud jde o zvuk, režimy jsou čtyři a standardně u nich upravíte basy a výšky, pokud přepnete do volby Uživatel, dostanete k dispozici osmipásmový (!) ekvalizér. U všech režimů můžete zapnout zesílení hloubek (ne, že by to televizor potřeboval), zapnout automatické řízení hlasitosti, což se stále hodí, a nastavit vzdálenost reproduktorů od zdi.

Zabudované Bluetooth klasicky podporuje pouze klávesnici a myš, nikoli audio zařízení. Chtěl jsem také vyzkoušet pohybový ovladač Trust Wireless Keyboard & Air Mouse, který mám zapůjčen, ale televizor bohužel na rozhraní USB podporuje pouze paměťové médium. Klávesnice ani myš podporovány nejsou, takže jsem měl smůlu i s bezdrátovou klávesnicí s dotykovou destičkou Logitech K400, resp. TK820.

Zpětný kanál HDMI (ARC) můžete nastavit buď na vstup 1 či 2.

Panasonic Market nabízí dohrání například i widgetů stanice Óčko. Ta momentálně nabízí dokonce tři.
Autor: Bohumil Herwig

Panasonic Market nabízí dohrání například i widgetů stanice Óčko. Ta momentálně nabízí dokonce tři.

HbbTV apod.

Tato část chytrých funkcí pracuje bezproblémově, HbbTV se také nikde nemusí po instalaci povolovat. Nejinak je tomu s widgetem Prima Play, který má Panasonic exkluzivně a u něhož se chystá další verze, což by bylo záhodno, protože tato neumí vyhledávat ani přetáčet (zvládá jen přeskok o pevně stanovený čas).

Volba „Zrcadlení“ nebo-li Display Mirroring, kterou najdete na tlačítku Apps, spolupracovala s mobilem LG Flex výborně, takže lehce dostanete pracovní plochu z kompatibilního mobilu či tabletu rovnou na televizní obrazovku.

Z dalších funkcí jmenujme nahrávání, kompatibilitu s TV Anywhere (přístup na tuner přes Wi-Fi) a mj. také s aplikací TV Remote 2 pro mobil či tablet, kterou jsem už několikrát popisoval.

Vyzkoušel jsem, resp. chtěl vyzkoušet, i možnost dobíjet například mobilní telefon přes rozhraní USB, ale bohužel ani zde nefunguje tak, jak je slibováno v nápovědě, tedy v pohotovostním režimu. Dobíjí, avšak pouze, když je televizor zapnut. Škoda, protože by to byla moc šikovná funkce a nechápu, proč ji Panasonic nedotáhl. Takhle je to opět jen další zbytečná volba v menu!

Widget pro Prima Play je zatím velice primitivní. Připravuje se ale další verze.
Autor: Bohumil Herwig

Widget pro Prima Play je zatím velice primitivní. Připravuje se ale další verze.

Solidní spotřeba za chodu, stále nesjednocené eko režimy

Televizor jsem měřil hned po instalaci a jako obvykle na DVB-T a stanici ČT24. Obraz byl v základním nastavení (režim Normální), volba „Živá barva“ zapnuta stejně, jako adaptivní řízení podsvitu a senzor hlídající hladinu osvětlení okolí. V tomto okamžiku si televizor po hodině provozu vzal 111 W se značným rozptylem 42–116 wattů.

Televizoru jde vypnout obraz a ponechat zapnutý pouze zvuk, což se z neznámých důvodů stále dělá hluboko v menu. Ještě, že existuje i volba automatického vypnutí obrazovky v okamžiku přepnutí na rozhlasovou stanici, takže tady ušetříte bez námahy.

A kolik si vezme po vypnutí panelu? Bohužel, plných 41 wattů a spíše tak jde o „vypnutí“. Nicméně stále jsme na méně než polovině běžné spotřeby! Pravdou ale je, že špička je jinde. Mimochodem výrobce opět šalamounsky uvádí pro spotřebu za chodu dvojí údaj. Dozvíte se tak, že průměrná spotřeba je 115 W a jmenovitá 197 W. Firma tak nějak pozapomněla, že existuje energetický štítek EU… Naštěstí se dal sehnat, takže jsme na 115 wattech, a to rozhodně není zlé!

Aplikace HbbTV pracuje spolehlivě, bohužel po obsahové stránce je to tak za čtyři, čtyři mínus…
Autor: Bohumil Herwig

Aplikace HbbTV pracuje spolehlivě, bohužel po obsahové stránce je to tak za čtyři, čtyři mínus…

Kompatibilita průměrná, titulky slabé, DLNA výborné

Multimédia jsou na tom stejně, jako u ostatních, poslední dobou testovaných přístrojů, například AS800 (viz test zde).

Výsledkem je slabý souborový manažer (o třídu lepší v DLNA), tenounké titulky, které musíte neustále zapínat, nebo jim alespoň nastavovat znakovou sadu (velikost se ovlivnit nedá), a je tu i obvyklá nekompatibilita s NTFS, ve kterém mám naformátován můj standardní testovací disk Freecom Mobile Drive Sq TV, 1 TB. Sáhl jsem tedy po USB flash paměti se systémem exFAT. Ten už s televizorem spolupracoval bezproblémově.

Multimédia přes USB jsou tradičně dělena do třech skupin, za zmínku stojí i zde výborné resamplování. Mimo jiné jde o dnes asi nejpoužívanější kodek X.264, takže seriálový díl o délce 41 minut a velikosti 300 MB vypadal po převodu na 4K nadmíru dobře! Až na titulky, pochopitelně. Ty byly tenké a dodnes nechápu, který koumák tenhle font vybíral a hlavně schvaloval.

Velice dobře byly podány i 3D fotografie, a protože tu je 3D aktivní, jste v pohodě i s pohledovými úhly a tudíž i s instalací televizoru.

Jinak vás odkazuji na výše zmiňovanou recenzi AS800.

Podstavec je neotočný a představuje jediný kus leštěného kovu. Na danou třídu hodně povedená věc a najdete ho u všech úhlopříček!
Autor: Panasonic

Podstavec je neotočný a představuje jediný kus leštěného kovu. Na danou třídu hodně povedená věc a najdete ho u všech úhlopříček!

Až příliš velká daň?

Na televizoru jsem mj. sledoval jeden díl seriálu „Život a doba soudce A. K.“. Mimochodem povedený co do režijní i herecké práce, ale naprosto zničený co do reálií, což drobná větička na závěr rozhodně nespraví! Co jsem ale chtěl říci je to, že obraz byl překvapivě dobrý, ať už šel přes běžné vysílání nebo přes HD kanál. Televizor se s převodem na Ultra HD panel popral velmi srdnatě, a to bych vzhledem k jeho ceně neočekával. Výsledek je rozhodně lepší, než by si daná třída zasloužila, nebo alespoň o hodně lepší, než u srovnatelného Full HD televizoru, což je pro mě velké překvapení.

Pochopitelně na mizerně vysílaných kanálech typu Kinosvět či Retro Music TV převod naprosto propadá, ale tady propadají i televizory třikrát dražší. Jinak se výsledný obraz chová stejně, jako u ostatních 4K televizorů. Někdy se zcela rozjede, a to i ve studiových záběrech například v Televizních novinách či Událostech na ČT, jindy ale stačí přepnutí kamery a záběr zblízka, a výsledek je pomalu excelentní. Ultra HD jednak nikomu nic neodpustí a jednak technologie zatím nedokáže zamezit občasným zobrazovacím výkyvům.

A nedokáže to u žádné značky!

V případě tohoto konkrétního televizoru, resp. této konkrétní řady, protože se to týká všech tří uvedených úhlopříček, si nejsem jist, zda výtečný převod obrazu z nízkých rozlišení, a také výtečný obraz jako takový postačí v okamžiku, kdy chybí podpora H.265. A to jak na rozhraní USB, tak například při přijímání případného 4K přes internet. Chybí i satelitní tuner a kodek H.265 nepodporuje ani tuner pozemní.

Pokud si – stejně jako já – myslíte, že rozdíly mezi levným a dražším 4K televizorem by měly být především v jednodušší elektronice, nic takového jsem tady nepozoroval. Ani na klasickém DVB-T vysílání, ani v multimédiích přes USB či DLNA. Dokonce ani po připojení špičkového Blu-ray přehrávače Philips BDP 8000 přes HDMI. Pro potenciálního kupce je to ovšem výborná zpráva, ale…

Televizor bych doporučil těm, kteří vyznávají kvalitní obraz a dobře vybavené externí set-top boxy. V tomto okamžiku má kombinace cena/výkon excelentní úroveň. Musíme si ovšem uvědomit, že externí set-top box, ať už by byl jakýkoli a byl by i případně ve 4K, by musel umět televizoru vše kompletně připravit a použít ho jen jako zobrazovací jednotku. Samostatně řada AX630 nezvládne s vnějším 4K signálem udělat nic. Pokud tudíž hledáte plně vybavený a kompletní Ultra HD televizor, třeba i s příjmem 4K přes internet, tohle pro vás nebude.

Na stranu druhou Panasonic udělal výbornou věc! Zabudoval tři rozhraní HDMI 2.0!

Z hlediska konkurence bráno, je situace konkrétně u úhlopříčky 55ʺ pro Panasonic na pováženou. Nemá zatím totiž co postavit proti o pár palců menšímu Samsung 50HU6900 (test je zde), který navíc – za obdobnou cenu – nabídne podporu H.265 ve zcela kompletní podobě, a to včetně tuneru DVB-T2. Panasoniku tak zjevně chybí další řada, která by rozdíl alespoň trochu srovnala. Můžeme sice polemizovat o tom, jak důležitá je podpora H.265 pro tuner DVB-T2 (podívejme se, jak to dopadlo s podporou DVB-T2, H.264), ale podpora tohoto kodeku pro externí vstupy, včetně on-line přehrávání znamená hodně.

Jsem zvědav jak se s touto situací Panasonic popere. Urychlené uvedení řady AX630 chápu, dokonce chápu i včerejší zlevnění základní čtyřiceti palcové úhlopříčky, a to chvilku po oznámení ceny. UHD televizory Panasoniku ale potřebují ještě něco jiného – především snížit cenu u tohoto 55palcového modelu.

V menších úhlopříčkách jde situace naopak ve prospěch Panasoniku. Tam se naopak musí snažit Samsung a uvidíme, jak se to vyvine. Menší modely řady AX630 jsou v tomto okamžiku bez konkurence, ale jak se tak říká, do Vánoc je ještě daleko…

BRAND24

Hodnocení

pro: překvapivě výtečný převod z nízkého rozlišení, a to i při méně kvalitním zdroji, parádní design (jedna z nejhezčích TV na trhu), výtečný dálkový ovladač, 3× HDMI 2.0 (!)
proti: u této úhlopříčky a při této ceně nulová podpora H.265 (u menších to neplatí, tam to cena plně vyváží!), bez 3D brýlí, nesjednocené eko režimy, podprůměrný souborový manažer navíc chovající se jinak např. u fotografií a u videa

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač (klasický plus s dotykovou ploškou)
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka, nápověda v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Co říkáte na omezení u levných Ultra HD televizorů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).