Hlavní navigace

Panasonic TX-50CX700: elegantní design, výborné resamplování, spolehlivé HbbTV

24. 6. 2015
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
A jsme přesně uprostřed Ultra HD nabídky tohoto výrobce. Startuje tu nahrávání, a tudíž i upozornění na pořad a zabudována je i mechanika karty SD.

Ta je příjemným zpestřením, protože stačí jen vytáhnout kartu z fotoaparátu a zasunout ji. Což jsem také vyzkoušel s ultrazoomovým Panasonicem DMC-TZ70, který jsem měl zrovna zapůjčen. Daleko důležitější je ale nahrávání, protože kde je u Panasonicu nahrávání, tam je i možnost upozornění na pořad přes EPG…

Připomeňme si ale nejprve 4K nabídku tohoto výrobce:

  • Řada CX400: základní jednoduchá chytrá verze bez spolupráce s mobilem, nahrávání a mj. i Firefox OS.
  • Řada CX680: vybavenější chytrá verze, startuje tu Firefox OS, ale nemá nahrávání ani mechaniku SD (test zde).
  • Řada CX700: testováno v tomto článku.
  • Řada CX750: startují zdvojené tunery, pro streamování v domácnosti na další TV poslouží nejen jako klient (viz CX700), ale i jako server (test zde).
  • Řada CX800: zdvojené tunery, 4K Studio Master procesor a certifikace THX. Jde o skutečný vrchol nabídky spolu s AX900 uvedenou na podzim 2014 (ta bude nahrazena opět letos na podzim).

K těmto Ultra HD modelům s rovnou obrazovkou ještě letos poprvé přistupují tři řady s obrazovkou prohnutou. Jde o CR430, CR730 a CR850. Nenechte se ale mýlit označením nejvyšší řady. Ta má sice taktéž zdvojené tunery a 4K Studio Master procesor, ale nemá certifikaci THX.

Skutečným vrcholem nabídky, která byla letos uvedena, je tudíž stále „rovná“ řada CX800. Ta se ovšem ještě v této chvíli nedá zakoupit, což o CR850 neplatí.

Tenké rámečky a hlavně unikátní systém nožiček, který supluje podstavec dodává televizoru punc elegance. Vše je kvalitně zpracováno.
Autor: Panasonic

Tenké rámečky a hlavně unikátní systém nožiček, který supluje podstavec, dodává televizoru punc elegance. Vše je kvalitně zpracováno.

Řada CX700 s aktivním 3D je ke koupi v úhlopříčkách 102 cm (40"), 127 cm (50"), 140 cm (55") a 165 cm (65") a výbavou patří – jak bylo vidět – těsně pod vrchol. Zabudovány v podstatě nejsou jen zdvojené tunery a ten nejlepší obrazový procesor, omezena je také nabídka při vytváření domácí streamovací TV sítě, kde umí pracovat jen jako klient.

Nechybí jí ale funkce My Stream (doporučovaná videa), TV Anywhere („napíchnutí“ na tuner z vnější sítě), posílání multimédií z mobilu přes Wi-Fi (Swipe & Share), a to včetně 4K, a tzv. Easy Mirroring, což je v podstatě Wi-Fi Miracast, tedy převzetí obrazovky mobilu či tabletu televizorem.

Pokud jde o podporu Ultra HD, ta je k dispozici s frekvencí 50/60p jak na HDMI 2.0, tak na USB a při příjmu z internetu. Tuner DVB-T2 bude televizní příjem ve 4K podporovat rovněž, ale až s aktualizací firmwaru podle ohlášených CZ/SK vysílacích parametrů.

To nás ale v Česku – a na Slovensku – ještě nějakou dobu nečeká.

Nová domácí nabídka vyvolatelná tlačítkem Home. Kdykoli si na ni můžete umístit např. TV či rozhlasový kanál, nějaké zařízení či vstup (nejde pouze rozhraní USB!) nebo třeba nějakou aplikaci, jako Voyo či EPG. Pokud je úvodní nabídka zaplněna, ikony se posouvají do stran a jsou tudíž stále v jedné řádce...
Autor: Bohumil Herwig

Nová domácí nabídka vyvolatelná tlačítkem Home. Kdykoli si na ni můžete umístit např. TV či rozhlasový kanál, nějaké zařízení či vstup (nejde pouze rozhraní USB) nebo třeba nějakou aplikaci jako Voyo či EPG. Pokud je úvodní nabídka zaplněna, ikony se posouvají do stran a jsou tudíž stále v jednom řádku.

Instalace snadná, včetně Wi-Fi

U tohoto televizoru vás nic nepřekvapí. Snad jen ještě jednodušší montáž nožiček, než na jakou jste zvyklí. Ty jsou tu totiž vysloveně atypické a rovnou se zasadí do držáků zabudovaných do panelu televizoru se středně lesklou obrazovkou. Vše se snadno zkompletuje a je to tudíž rychlé, což platí i o ladění, resp. samotné softwarové instalaci televizoru. A platí to i o napojení na internet. I zde u Wi-Fi jasně vidíte dvě sítě typu „n“, jedna pro 2,4 a druhá pro 5 GHz. Vybrat si můžete vždy jen jednu, duální provoz možný není.

Třídit kanály můžete jak fyzicky, tak je vložit mezi „oblíbené“ a setřídit je kupodivu jde i tady. Vždy to ale musíte dělat po jednom.

DALŠÍ RECENZE TELEVIZORŮ PANASONIC 2015 S Firefox OS: 

Panasonic TX-55CX680 – nijak levný, ale výborný obraz i zvuk

Panasonic TX-55CX750 – parádní obraz

Ovládání klasika, EPG také

Panasonic stále drží dálkové ovladače plných velikostí, což je rozhodně plus. Jsou výborně čitelné a mají neméně výborné rozložení, takže jsou navýsost přehledné.

Menu nastavení je tradičně textové, na druhé úrovni sice taktéž textové, ale už průběžné, a tudíž se v něm nedá kolovat podle položek první úrovně. Výsledkem je, že na to musíte myslet a ovládání je tak náročnější. Po mnoha TV provedených v tomto stylu a neustálé snaze si na to zvyknout to už mohu zodpovědně prohlásit. Vy ale doma budete přece jen v jiné situaci, takže se vás to týká podstatně méně.

Tlačítko EPG je nyní odhozeno z hlavního půlkruhu kolem kurzorového až nahoru vedle zapnutí/vypnutí, takže je poněkud hůře dosažitelné, ale nechá se na to zvyknout. Navíc se dá umístit i přímo na domácí obrazovku Firefoxu.

EPG pracuje s obrazem i zvukem, při vstupu a výstupu se ale na asi dvě sekundy přeruší. Jinak je stejné jako dříve, byť pouze s jediným náhledem – stanice jsou zobrazeny vertikálně.

Výpadek můžeme připočíst na vrub Firefoxu, protože ani u TX-50CS520, ani u TX-55CS620E postavených na klasické platformě Viera jsem nic takového nezaznamenal. Možná to ale můžeme připočíst na vrub i něčemu jinému. Jak se totiž zdá, Panasonic u televizorů 2015/16 kombinuje Firefox s původními částmi navrženými pro platformu Viera. Pokud tomu tak skutečně je, a mně se to tak jeví, pak to možná bude spíše ve spolupráci obou částí. Je to vidět i na podpoře kurzoru. K tomu se ale dostaneme záhy.

Netradiční softwarový ovladač vyvoláte například pravým tlačítkem myši. A musím říci, že je velice šikovný, byť bohužel nekopíruje ten klasický!
Autor: Bohumil Herwig

Netradiční softwarový ovladač vyvoláte například pravým tlačítkem myši. A musím říci, že je velice šikovný, byť bohužel nekopíruje ten klasický.

Chytré funkce z pohledu periferií

V předchozích recenzích televizorů s Firefox OS, Panasonic TX-55CX680 a Panasonic TX-55CX750, jsem se věnoval převážně možnostem a aplikacím. Nyní jsem se rozhodl prozkoumat Firefox, resp. jeho aplikace, i co do kompatibility s vnějšími perifériemi, typicky s klávesnicí s dotykovou destičkou či gyroskopem. Dorazily mi totiž dvě nová zařízení Logitechu – nástupce velmi populární klávesnice K400, K400 Plus (je ještě lepší) a špičková myš Logitech MX Master schopná pracovat jak přes firemní „bezdrát“ systému Unifying, tak přes Bluetooth Smart.

Při spolupráci s Logitech K400 Plus i MX Master bylo jasně vidět, kde je Firefox a kde jsou, resp. začínají původní aplikace platformy Viera. V nich už totiž kurzor nepracoval a fungovala pouze klávesnice.

Například nové domácí menu televizoru či nový seznam zařízení se daly bez problémů ovládat přes klávesnici i přes myš, resp. dotykovou destičku, a to včetně odmáčknutí volby. Jakmile jsem ale dorazil například do multimediálního souborového manageru, resp. už jen do části, ve které se vybírá, co budete přehrávat, přestala fungovat myš i dotyková destička a mohl jsem se pohybovat pouze přes kurzorová tlačítka klávesnice a Enter. Mimochodem na myši i klávesnici s dotykovou destičkou bylo výtečné, že se pravým tlačítkem vyvolá pohodlně ovladatelný softwarový ovladač (viz foto výše). Je ale rozhodně škoda, že Panasonic nešel tak daleko, že by Firefoxu dal větší prostor, a prostě nevyházel staré a přežité kusy softwaru. Viz například dvojí přístup do části vstupů a výstupů (přes dálkový ovladač a přes menu Domov), který postrádá logiku, či absenci konektorů USB v seznamu vstupů a výstupů.

Přehled vstupů/výstupů vyvoláte na dvou místech – buď přes tlačítko dálkového ovladače (viz okénko), nebo přes domovské menu volbou Zařízení. Ani v jednom případě tu ale nenajdete rozhraní USB. To se objeví až tehdy, když do něj zasunete nějaké paměťové médium. Rozhraní USB tak ve Firefoxu nejde připevnit na domovskou obrazovku. To můžete udělat pouze pro konkrétní, do něj zastrčené médium. Mimochodem „Zařízení“ by se správně mělo jmenovat „Zařízení a vstupy/výstupy“ stejně, jako by se položka „Live TV“ v domovském menu měla jmenovat „Živé vysílání“.
Autor: Bohumil Herwig

Přehled vstupů/výstupů vyvoláte na dvou místech – buď přes tlačítko dálkového ovladače (viz okénko), nebo přes domovské menu volbou Zařízení. Ani v jednom případě tu ale nenajdete rozhraní USB. To se objeví až tehdy, když do něj zasunete nějaké paměťové médium. Rozhraní USB tak ve Firefoxu nejde připevnit na domovskou obrazovku. To můžete udělat pouze pro konkrétní, do něj zastrčené médium. Mimochodem, „Zařízení“ by se správně mělo jmenovat „Zařízení a vstupy/výstupy“, stejně jako by se položka „Live TV“ v domovském menu měla jmenovat „Živé vysílání“.

Ty totiž v obou přehledech chybí, což dělá neplechu při adresaci paměťových zařízení ve Firefoxu. Namapovat tak rozhraní USB nemůžete a jde to jen pro konkrétní na něm připojené médium.

V každém případě se oba kousky od Logitechu osvědčily a mohly by být ještě lepší. To už ale není věc Logitechu, nýbrž Panasonicu. Já osobně jsem spokojen už jen s tím, když mi jde zadávat webová adresa přes tlačítka klávesnice, resp. totéž funguje typicky pro heslo v aplikacích.

Vedle těchto dvou zařízení jsem vyzkoušel i Trust Wireless Keyboard & Air Mouse (1099 Kč) s pohybovým senzorem, která má z jedné strany miniaturní klávesnici a z druhé myš a mj. i OK a kurzorové klávesy. Tady se bohužel ukázalo, že například se softwarovou klávesnicí sice televizor pracuje, ale volby se tlačítkem OK odmačkávat nedají a musí se to dělat speciálními k tomu určenými tlačítky nahrazujícími „pravou“ a „levou“ myš.

Trust Wireless Keyboard si nerozuměl ani s domovským menu televizoru, takže nešlo vstoupit ani do zařízení, ani do aplikací, a k tomuto televizoru se tak vysloveně nehodí.

A ještě drobnost – mezi českými aplikacemi najdete Prima Play a Voyo (obě fungují pohodově, ale ani jedna nepodporuje kurzor myši) a je tu mj. i YouTube, opět bez možnosti nastavení kvality (Logitech i Trust Wireless Keyboard pracují).

YouTube, resp. Google, se opět předvedl, takže mi po lince o rychlosti 3 Mb/s přenesl video v Ultra HD, aniž by oznámil, že o žádné Ultra HD nejde, resp. jde, ale že snižuje rozlišení na Full HD (pokud vůbec). A teď téhle firmě věřte.

Co se týče streamování Ultra HD, H.265/HEVC, kompatibilitu Panasonic garantuje s VOD službami Netflix 4K a Amazon 4K. YouTube pochopitelně nikoli a zjevně ví, co dělá.

Vyzkoušel jsem rovněž HbbTV na kanálech ČT a pracovalo bez potíží a okamžitě po instalaci televizoru, takže ho není třeba nikde povolovat. Líbila se mi i jeho spolehlivost a solidní buffer dovolující sledovat vysílání i na 3 Mb/s bez přerušování.

Co se týče Wi-Fi Miracast, s LG Flex 2 jelo na 5 GHz Wi-Fi bez problémů a ve slušné kvalitě. S mým routerem Netgear R7000 si televizor rozuměl výborně, ale to se týká drtivé většiny přístrojů na trhu.

Výtečná zvuková nastavení televizoru. Klasické basy a hloubky jsou dostupné ve většině režimů, pokud vyberete „Uživatel“ dostanete se do osmi pásmového ekvalizéru! Tohle u jiné značky neuvidíte. Všude je totiž pouze pěti pásmový!
Autor: Bohumil Herwig

Výtečná zvuková nastavení televizoru. Klasické basy a hloubky jsou dostupné ve většině režimů, pokud vyberete „Uživatel“, dostanete se do osmipásmového ekvalizéru. Tohle u jiné značky neuvidíte. Všude je totiž pouze pětipásmový.

Výtečná zvuková nastavení

U zvuku (čtyři režimy) klasicky upravíte basy a výšky nebo – po přepnutí do režimu Uživatel – osmipásmový (!) ekvalizér. Upravit můžete zvlášť i sluchátkový výstup a nastavit automatické řízení hlasitosti, abyste zamezili výkyvům např. u různých kanálů.

Obrazových nastavení je pět a jsou solidně navržená, včetně režimu Normální. Nic vám ale nebrání si je přestavit, a to včetně například adaptivního řízení podsvitu. Je tu ale i úprava teploty barev, sytosti či vyvážení zelená/červená.

Pokud zvolíte jeden z módů Uživatelský, Kino, nebo Kinorežim, otevřou se vám „Rozšířená nastavení“ pro úpravu barevného gamutu, vyvážení na bílou nebo kompletní správu barev (odstín, saturace apod.).

V dalších volbách najdete několik časovačů, automatické vypnutí či vypnutí v okamžiku, kdy televizor nemá signál.

Zajímavou volbou je „Nabíjení USB v pohotovosti“. Ta se sice nyní chová lépe než dříve, ale i když ji povolíte a za provozu televizoru například připojený mobil opravdu dobíjí, po jeho vypnutí se volba v menu samovolně vypne. Kupodivu i když je vypnutá, mobil v pohotovostním režimu TV stále dobíjela a abych se přiznal, jsem z toho tak nějak jelenem. Ještě větším jelenem jsem ale byl, když jsem posléze zjistil, že je to ještě trochu jinak. Volbu v TV povolíte, televizor vypnete a mobil se dobíjí. Při dalším zapnutí TV vidíte, že volba je vypnuta, a pokud ji takto necháte při příštím vypnutí TV, mobil už dobíjen nebude.

Co si vzpomínám, uvedl tuto možnost Panasonic před třemi, možná čtyřmi roky, ale dodnes ji nedokázal zprovoznit tak, jak její název slibuje. A přitom možnost dobíjet přes USB zařízení, když je televizor v pohotovostním režimu, je sama o sobě následováníhodná.

Pokud si myslíte, že cesty páně jsou nevyzpytatelné, tohle je záhada hraničící s původem temné hmoty ve vesmíru. V tomto případě ale někdo v Panasonicu zná jasnou odpověď.

Základní obrazovka s aplikacemi. Další můžete dohrát přes volbu Apps Market, ale českých už v ní moc není. Chybí především Filmbox a nějaké rozumné české hry pro děti.
Autor: Bohumil Herwig

Základní obrazovka s aplikacemi. Další můžete dohrát přes volbu Apps Market, ale českých už v ní moc není. Chybí především Filmbox a nějaké rozumné české hry pro děti.

Měření spotřeby

Televizor má v základním nastavení obrazový režim nastaven na „Normální“, podsvícení je na 65 %, volba „Živá barva“ a senzor okolního osvětlení byly zapnuty a „Adaptivní řízení podsvitu“ bylo nastaveno na minimální úroveň.

Po hodině provozu na DVB-T a ČT24 jsem naměřil 116 W (95–119 W), jakmile jsem obrazovku vypnul (dělá se to pouze v menu) a ponechal zapnutý jen zvuk, klesla spotřeba na nijak úchvatných 38 wattů. Ultra HD špička je těsně nad dvaceti…

Oficiálně je udáváno 93 W a s roční spotřebou 129 kWh je televizor zařazen do energetické třídy A. V pohotovostním režimu si vezme < 0,5 W, a to je na televizor této třídy (a ceny) poněkud slabé, stejně jako zmiňovaná spotřeba při vypnuté obrazovce.

Eko volby povětšinou naleznete v menu Nastavení, Eko nastavení, kde ještě můžete tzv. Úsporný režim plně zapnout a ovlivnit některé další parametry, typicky kdy se má TV sama vypnout.

Poměry stran obrazu jsou vysloveně jednoduché. Volba Automaticky ale neznamená, že se vám bude přepínat mezi 4:3 a 16:9. Takhle už to dnes bohužel nefunguje…
Autor: Bohumil Herwig

Poměry stran obrazu jsou vysloveně jednoduché. Volba Automaticky ale neznamená, že se vám bude přepínat mezi 4:3 a 16:9. Takhle už to dnes bohužel nefunguje…

Multimédia stále stejná

Ani u tohoto televizoru se nedočkáme překvapení a chová se stejně, jako ostatní výrobky, které jsem z kolekce Panasonicu 2015/16 zkoušel.

Můj terabajtový Freecom Mobile Drive Sq TV se načetl rychle, ale nikoli v adresářové struktuře, a v seznamu souborů najdete ty z koše a přechodné „dolarové“. Muziku například ve FLAC zvládal ale televizor na jedničku a poradí si i s pseudo3D fotografiemi, i když bohužel brýle nedostanete v ceně. A přitom pseudo3D fotografie je podstatně zajímavější než pseudo3D filmy.

Filmové titulky jsou letos výtečné a nastavitelné v dostatečné velikosti, navolit jde i jejich barva, umístění a synchronizace. S tímhle se Panasonic vypořádal výborně, i když mu to trvalo nějakých pět, devět let…

Pokud jde o Ultra HD, bez potíží byl přehrán 4K soubor (koncovka MP4) s kódováním HEVC, stejně jako ty s kódováním H.264. Naopak televizor nezvládl zvuk v DTS, resp. DTS HD, což je u takto drahého přístroje zarážející. To ale bohužel neumí drtivá většina „panasoniků“.

Dolby Digital jelo výtečně a na špičkové videonahrávce (BDAV, Full HD, M2TS) bylo znát parádní podání detailů, kterého si ale všimnete i u nahrávek výrazně horších. A o nich to právě dnes je.

Zajímavě řešený podstavec v podobě dvou úzkých nožiček. Vše je výborně zpracované a pokryté solidní gumou, takže vám nepoškrábou nábytek. Při sestavování je pouze přišroubujete k panelu. Toť vše!
Autor: Panasonic

Zajímavě řešený podstavec v podobě dvou úzkých nožiček. Vše je výborně zpracované a pokryté solidní gumou, takže vám nepoškrábou nábytek. Při sestavování je pouze přišroubujete k panelu. Toť vše!

Výborná černá, velice dobrý zvuk

Obraz odpovídá cenové relaci, ale v některých ohledech jde i nad ni (černá, detaily). Zvuk jde lehce nad její rámec, který byl ovšem v minulém roce se zavedením výkonnějších zesilovačů konečně trochu posunut. Je výrazný s minimem středů, což je běžné, ale za to se znatelnými basy a výškami, které si ještě pohodlně upravíte, na což Panasonic hodně dbá. Na televizor o hloubce 46 mm hraje opravdu dobře.

Obraz překvapoval výbornou černou a výrazným podáním detailů nejen v okamžiku kvalitních či velmi kvalitních nahrávek pouštěných mj. přes USB či HbbTV nebo Voyo, ale znát to bylo i u těch méně kvalitních. Tady už ovšem byly znát problémy s ostrostí za pohybu a menším či větším šumem. Překvapen jsem ale byl velice dobrým podáním nízkého rozlišení (režim 576p) z HbbTV České televize. Televizor se také výborně vypořádával s ČT24 na DVB-T a i zde se mu často dařilo udržet konzistenci obrazu a potlačovat šum i na mizerných příspěvkových materiálech. Výborně si pak poradil se záběry ze studia, ale tady Ultra HD od svého vzniku urazily hodný kus cesty. Letos je to na obrazu především z nízkého rozlišení hodně znát, a to u všech značek, které jsem zatím zkoušel.

Při přepnutí na HD kanály, např. ČT Sport HD, kde probíhalo fotbalové MS, byla vidět velice dobrá zelená a i když trávník není ani v tomto případě takový, jak by si ho našinec představoval, je rozdíl oproti zpracování SD citelný.

Chtěl jsem vyzkoušet i nahrávání a pokoušel se tudíž přes USB 3.0 připojit disk Freecom Mobile Drive Sq TV (1 TB) určený speciálně právě pro to. Bohužel televizor pokaždé ohlásil, že disk je třeba zformátovat, a po potvrzení volby to chtěl i udělat. Jakmile ale přišlo na věc, pokaždé se samovolně restartoval. K formátování a spárování média tak nikdy nedošlo.

Televizor je celkově vzato svižný a nikde nečekáte. Jen přechod do EPG a odchod z něj nezvládá se zvukem, takže jste svědky krátké pausy. V tomto ohledu má ještě Panasonic něco před sebou. Upravit by chtěla i lokalizace do češtiny a pár dalších drobností, o kterých se zmiňuji výše. V každém případě ale vzhledem k ceně nelze mít proti kvalitě obrazu a zvuku námitek. Tohle je rozhodně na úrovni.

Hodnocení

pro: výborná černá, podání detailů, solidní zvuk a možnosti úprav (mj. osmipásmovým ekvalizérem), 3× HDMI 2.0, kompletní podpora kodeku HEVC (na DVB-T2 až po aktualizaci firmwaru), výborný dálkový ovladač

BRAND24

proti: nemožnost vypsat adresářový náhled z USB média (mimo fotografie), při ceně televizoru by v balení měly být minimálně jedny, spíše dvoje brýle i přesto, že 3D už nefrčí

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka (e-nápověda) přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“
  • záruka: 24 měsíců

Kolik jste ochotni zaplatit za 4K televizor s úhlopříčkou kolem 127 cm?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).