Hlavní navigace

Panasonic TX-50CS520: dražší, ale s rychlou a pohodovou platformou Smart Viera

4. 5. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Televizor s trochu překvapivou cenou (všichni se letos snaží zdražit) nabídne Smart TV na původní platformě, Wi-Fi na 5GHz a mj. i spolehlivé HbbTV.

CS500 představuje základní „chytrou řadu“ Panasonicu, pochopitelně nikoli Ultra HD a s Firefoxem, nýbrž s Full HD a předchozí platformou s poetickým názvem „Věra“ (Viera).

Úhlopříčky začínají už na 61 cm (24") a jdou přes 81 cm (32") a 102 cm (40") do plných 127 cm (50"), resp. 140 cm (55"). Rozlišení pak představuje kombinaci HD Ready (61 a 81 cm) a Full HD a televizory jsou také bez nahrávání, což je dnes s podivem. A samozřejmě i bez čtečky karty SD, která by i dnes mohla být konkurenční výhodou. SD ostatně vymyslely SanDisk a Panasonic…

Stejně, jako snad všechny ostatní chytré televizory této značky by CS500 měla spolupracovat s mobily a tablety prostřednictvím funkce Easy Mirroring, což je běžný Wi-Fi Miracast. Mobil LG Flex, taktéž vybavený tímto bezdrátovým komunikačním systémem, se napojil zcela bez potíží.

Rozhodně elegantní televizor! Ale také nijak levný. Stará platforma Viera ale šlape parádně – nikde žádné zpoždění, ani při přepínání na EPG. A pak že to nejde…
Autor: Panasonic

Rozhodně elegantní televizor. Ale také nijak levný. Stará platforma Viera ale šlape parádně – nikde žádné zpoždění, ani při přepínání na EPG. A pak že to nejde…

Fungují také funkce „In-House TV Streaming“, tedy odebírání signálu z tuneru jiného, vyspělejšího televizoru Panasonic, který ovšem musí fungovat i jako server (TX-50CS520 je pouze klient). Podporováno je také DLNA (RUI2.0/DTCP-IP/DMP/DMR/DMS) a poslední dobou bez potíží fungující Swipe & Share (alespoň na mém Wi-Fi „ac“ routeru Netgear R7000), tedy posílání multimédií z mobilu či tabletu prostým pohybem prstu.

Cenově vychází řada CS520 ve Full HD následovně:

  • TX-40CS520E (102 cm) – 16 490 Kč (599 €)
  • TX-50CS520E (127 cm) – 22 990 Kč (829 €)
  • TX-55CS520E (140 cm) – 32 990 Kč (1199 €)
Tunery jsou samá klasika. A ejhle – DVB přes IP...
Autor: Bohumil Herwig

Tunery jsou samá klasika. A ejhle – DVB přes IP…

Instalace s pohodlným tříděním

Podstavce nabízí letos Panasonic parádní. Designová jednoduchost v podobě jednoho elegantního základu, přesněji řečeno kovově-plastového základu, a dvou kovových stojin se montuje snadno a rychle a výsledek je přitom efektní. Ovšem při ceně přes dvacet tisíc by také efektní být měl.

Připojení k DVB-T bylo snadné, k dispozici je i DVB-T2 a letos nově i DVB přes IP, jak můžete vidět na fotografii výše.

Třídění se dělá jednoduše prostým zadáním čísla kanálu (možnost hromadného přesunutí více kanálů není) nebo můžete sáhnout po oblíbených položkách. Tady sice také není možné hromadně přesouvat vybrané kanály, ale můžete alespoň vybrat blok (pokud jdou za sebou) a ten hromadně přesunout. Alespoň na mé verzi firmwaru 3006–20000, nebo také 3.006.

Dálkový ovladač je obdobou loňského. Výjimky naleznete v horní části, kde je nyní vstup do aplikace Netflix. EPG je převedeno vedle tlačítka zapnutí a vypnutí TV.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je obdobou loňského. Výjimky naleznete v horní části, kde je nyní vstup do aplikace Netflix. EPG je převedeno vedle tlačítka zapnutí a vypnutí TV.

Ovládání klasika sama

Je to klasika a dokonce ta původní. Nevidíte tady žádné průběžné menu nastavení a dá se v něm dokonce i normálně kolovat. Je to návrat do doby před nějakými třemi čtyřmi roky a alespoň mě to vyhovuje.

Klasikou je i domácí obrazovka My Home Screen, až do minulého roku obvyklá u všech chytrých televizorů firmy.

Jen dálkový ovladač doznal změn v duchu „netflixové“ doby a tlačítko pro přístup na tuto VOD službu ovladači vysloveně vévodí. EPG (Guide) pak ztratilo své výsostné místo a najdete ho zcela nahoře. Připomínám, že Netflix je u nás zatím nefunkční, i když firma opakovaně prohlásila, že někdy v průběhu příštích dvou let do Česka a na Slovensko vstoupí.

Osmidenní EPG trochu jinak

Programová nabídka je poplatná loňské platformě Viera. Má dvojí náhled (vertikální a horizontální), zvuk a obraz, který se při vstupu ani při odchodu nepřerušuje, a spoustu možností pro filtrování a vyhledávání pořadů. Tohle bohužel výrobce u modelů s Firefoxem poněkud zanedbal. Nechci ale zevšeobecňovat – měl jsem zatím jediný.

Upozornění na pořad tu není, protože televizor neumí nahrávat a Panasonic má stále tuto funkci s nahráváním spřaženu.

Jinak je EPG veskrze příjemné (připomeňte si ho v galerii výše) a data se aktualizují při vstupu na multiplex; fyzickém, nikoli v EPG. Po nabídce se můžete prohánět jak chcete, dokud nezmáčknete OK. Poté jste na kanál přepnuti.

Seznam aplikací na tlačítku Apps. Další naleznete pod ikonou Apps Market a hned vedle je tzv. Screen Market. V něm jsou pak dodatečné varianty domovských obrazovek.
Autor: Bohumil Herwig

Seznam aplikací na tlačítku Apps. Další naleznete pod ikonou Apps Market a hned vedle je tzv. Screen Market. V něm jsou pak dodatečné varianty domovských obrazovek.

Pohodové chytré funkce

HbbTV jsem zkoušel u ČT a bylo naprosto spolehlivé. Nebylo ho také třeba nikde povolovat.

Do chytrých funkcí vstoupíte jako obvykle tlačítkem Apps. V seznamu aplikací, které jsou zde dostupné, najdete jako obvykle Prima Play, tn.cz, copak.cz a mj. i Voyo.

Hlavní obrazovka „Smart TV“ nabíhá velice rychle a svižně startují i aplikace, i když tady pochopitelně záleží i na vaší internetové lince. Vyzkoušel jsem několik z nich, včetně Prima Play, která tentokráte neměla klasické problémy s přetáčením, a také Voyo a YouTube. To poslední kupodivu fungovalo – po jobovkách kolem této služby jsem se tomu divil – ovšem pro změnu bez možnosti nastavit kvalitu.

Voyo pracovalo zcela bez problémů, jen s otravným zvukem při zadávání přístupu a třeba i vyhledávání. Nevím jak ostatním, ale mě tohle vždycky trhá uši.

Protože televizor pracuje s platformou Viera, najdete tu i domácí obrazovku, kterou si můžete libovolně upravit nebo sáhnout po už přednastavených variantách. Standardně nabízená je tato.
Autor: Bohumil Herwig

Protože televizor pracuje s platformou Viera, najdete tu i domácí obrazovku, kterou si můžete libovolně upravit, nebo sáhnout po už přednastavených variantách. Standardně nabízená je tato.

Spousta možností nastavení

Obraz má pět přednastavených režimů, u nichž jako obvykle nechybí dynamický, uživatelský a dva „kino“ režimy. Manuálně upravíte teplotu barev, barevný tón či podsvícení. V rozšířených nastaveních pak vyvážení na bílou, gama korekci a je tu i u Panasonicu obvyklá „Správa barev“ s úpravou odstínu, sytosti a svítivosti pro barvy modelu RGB. Jako první ale doporučuji vypnout volbu „Živá barva“, která potlačí plakátové a vyštelované barvičky. Nějaký radikální rozdíl ale nečekejte.

Zvukové režimy jsou čtyři a nabídka dává možnost upravit jak basy, tak výšky. Vše se upravuje v menu stejně, jako u obrazu. Pouze pro poměry stran existuje na dálkovém ovladači tlačítko. Po jeho zmáčknutí vidíte šest voleb, včetně 14:9 a automatiky. Nevím, jak to televizor dokázal, ale zdálo se mi, že opravdu zachovával poměr stran. Dnes už tohle bohužel nikdo neřeší.

Jak vidíte, můžete si odzrcadlit obraz z mobilu či tabletu nebo třeba nastavit aplikaci TV Remote. A samozřejmě se připojit k internetu, ať už drátově nebo bezdrátově.
Autor: Bohumil Herwig

Jak vidíte, můžete si odzrcadlit obraz z mobilu či tabletu nebo třeba nastavit aplikaci TV Remote. A samozřejmě se připojit k internetu, ať už drátově nebo bezdrátově.

Parádní spotřeba

Televizor má při standardním nastavení vypnuty úsporné režimy, obraz byl v režimu Normální, podsvícení na 70 %, volba „Živá barva“ zapnuta, stejně jako senzor okolního osvětlení a řízení adaptivního podsvícení.

V tomto okamžiku si Panasonic na DVB-T a ČT24 vzal 62 W (42–84 W), jakmile jsem vypnul obraz a nechal zapnut pouze zvuk (viz „Obraz“, „Nastavení zobrazení“), ukázalo se 12 wattů, což je taktéž vynikající.

Oficiální spotřeba podle energetického štítku je 63 W, roční spotřeba 88 kWh a energetická třída, do které je televizor zařazen, je A+. Výrobce uvádí pohotovostní režim na pouhých < 0,2 W, což je vynikající.

Menu nastavení prodělalo návrat ke kořenům. Nabídka druhé úrovně není průběžná, ale každé menu je samostatné a dá se v něm také kolovat.
Autor: Bohumil Herwig

Menu nastavení prodělalo návrat ke kořenům. Nabídka druhé úrovně není průběžná, ale každé menu je samostatné a dá se v něm také kolovat.

Klasická kompatibilita, klasické potíže

K připojování médií přes USB se vyjadřovat nebudu, protože i letos je to „nämlich“ to samé. Snad jen poznámku: terabajtový Freecom Mobile Drive televizor neustále zapínal a vypínal, takže mi ho málem odepsal. Testoval jsem tudíž s flash pamětí a tady už vše bylo v pořádku.

Fotografie nabíhají rychle, byť pouze v JPG, muzika jak obvykle pracuje nejen v MP3 a WMA, ale i ve formátu FLAC, a i tady bylo přehrávání spolehlivé.

CS520 nepodporuje DTS, Dolby Digital ale v testovacích videích fungovalo. HD nahrávky z kamer a fotoaparátů pracují i v čistém MPEG-4, H.264, AVCHD a například také v MOV.

V případě Ultra HD nahrávky z LG Flex (3840 × 2160 bodů, 30 sn./s, H.264) televizor způsobně napsal, že toto rozlišení nepodporuje.

Co se týče filmů, bez potíží jelo i MKV (L4.0, L4.1) s českými titulky, stejně jako třeba Xvid. Titulky většinou nebylo třeba povolovat (na systém jsem nepřišel) a nejinak na tom byla i znaková sada. Titulky šly zvětšit v pěti velikostech, což je novum, takže jsem si je na rozměrné obrazovce užil třeba i v CP1250, což by ještě před pár lety nebylo možné. Jak vidíte, přece jen se něco změnilo. Takže nám zbývá vypořádat se jen s velkými USB médií a naučit televizor vypsat normální adresářovou strukturu.

Panasonic TX-50CS520 rozhodně ostudu neudělá. Šmrnc má jak stojan, tak „stříbrné“ rámování spodní části obrazovky. Byť jde jen o plast…
Autor: Bohumil Herwig

Panasonic TX-50CS520 rozhodně ostudu neudělá. Šmrnc má jak stojan, tak „stříbrné“ rámování spodní části obrazovky. Byť jde jen o plast.

Obraz odpovídající, ale…

V případě českého DVB-T a nízkého datového toku, který je u nás (nejen u nás) bohužel standardem, vidíte na kanálech s nízkým rozlišením (SD) problém s pohybovou ostrostí takřka okamžitě a narůstá i elektronický šum. Stačí k tomu jen prudší švenk kamery nebo pohyb objektu. Obraz sice ceně na jednu stranu odpovídá, resp. odpovídá tomu, co dostanete jinde, na druhou stranu bylo vidět, že televizor je citlivější na horší příspěvkové materiály a nejen na ně.

S vyšším datovým tokem, včetně videa z rozhraní USB nebo z HD kanálů na DVB-T, se obraz hned vylepšuje. V případě napojení na satelitní set-top box freeSATu (HDMI) byl na řadě kanálů podstatně lepší než z DVB-T a například HBO působilo velice dobře. Tady se výhody satelitu, nebo alespoň některých satelitních kanálů, ukazují zcela jasně, a to zvláště u takto velkých úhlopříček. Za ni ostatně stále platíte, i když jak jste si mohli všimnout v úvodu, ani pouhých 102 cm není za babku. Natož pak TX-50CS520E se 127 cm a cenovkou 22 990 Kč, resp. 829 € na Slovensku. Za této situace je poměr cena/výkon poněkud slabší. A i když mohu stokrát říkat, že obraz odpovídá konkurenci, že se všichni letos snaží nenápadně zdražit (a na druhou stranu výrobně zlevnit), což je pochopitelné, stejně je na rozvážení, zda v současné době výprodejů nezakoupit zlevněný loňský model třeba i vyšší třídy.

V tomto ohledu mám nejasný pocit, že špičková platforma Viera je tu doprovázená jednodušší elektronikou. Proč televizor „za dvacku“ nemá nahrávání a Timeshift a proč konečně neumí spolupracovat s objemnými médii a nevypisuje normální adresářovou strukturu? Inu, na to se neptejte mě. Já pro to udělal maximum.

Zvukově – jak asi tušíte – představuje televizor současný standard a i když Panasonic konečně zvýšil výkon zesilovače, má i nějakou tu rezervu.

Pochválit musím externí titulky nastavitelné do několika velikostí, spolehlivé HbbTV a rychlé a spolehlivé „n“ připojení přes Wi-Fi 5 GHz, včetně například pohodové práce s multimédii zasílanými tímto způsobem. S podporou dobrého Wi-Fi routeru (a já jsem měl to štěstí, že mám zapůjčen jeden z nejlepších) je práce příjemná a neotravující. Jen musíte u televizoru zvolit jednu Wi-Fi frekvenci, protože na rozdíl od mého routeru duálně nepracuje.

Ke konci testu se zcela změnilo HbbTV vysílání České televize, které dostalo zcela nový kabát. A ani s tím neměl televizor problémy. A protože Česká televize – bohužel – šetří na toto téma informacemi, uvidíme snad časem, co všechno se změnilo.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: rychlé reakce (!) platformy Viera, včetně operací s EPG, povedený design, výtečná spotřeba (!), Wi-Fi i na 5 GHz, výborně ovladatelné menu nastavení, externí filmové titulky regulovatelné v několika velikostech
proti: nižší poměr cena/výkon (při stávajících cenách), potíže s objemnými USB médii, chybějící nahrávání a upozornění na pořad v EPG

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Pokud byste si nyní pořizovali chytrý televizor, sáhli byste po tradiční platformě, nebo po TV s nějakým linuxovým operačním systémem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).