Hlavní navigace

Panasonic TX-40AX630: televizor à la Ultra HD monitor

21. 1. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Nejmenší televizor základní 4K řady rozhodně zaujme. A nejen cenou, ale i vlastnostmi! Je to ovšem něco za něco a je na vás, co hodláte zaplatit.

Verzi se 140cm, Panasonic TX-55AX630, jsme už testovali před několika měsíci, ale tato nejmenší úhlopříčka dlouho nebyla k dispozici a měli jsme na ni od vás hned několik dotazů. Celkově vzato Panasonic nabízí v základní Ultra HD řadě AX630 tři úhlopříčky s následujícími aktuálními cenami:

  • 102 cm (40ʺ) – 15.990 Kč,
  • 122 cm (48ʺ) – 25.990 Kč, 
  • 140 cm (55ʺ) – 33.990 Kč.

Mají stejnou, plošně podsvícenou obrazovku, stejnou elektroniku i design. Mají i stejné možnosti a stejná omezení, takže počítejte s tím, že tu není žádná podpora Ultra HD signálu, a to ani při příjmu přes internet, v tuneru či na nějakém rozhraní. Televizor zkrátka nemá žádnou možnost dekódovat H.265/HEVC, ať už signál tohoto typu přichází odkudkoli. Jsou tu tři HDMI 2.0, kterým se také začíná říkat „HDMI 4K“, avšak DisplayPort tu nehledejte. Wi-Fi „n“ však pracuje jak na 2,4 GHz, tak na 5 GHz, což se zde opravdu ukázalo, ale je zajímavé, že při testu 140cm verze TX-55AX630 se volba neobjevila.

ČTETE TAKÉ: Přehled televizorů podporujících příjem v Ultra HD.

TEST sesterského modelu Panasonic TX-55AX630 s dalšími podrobnostmi a fotografiemi, najdete zde.

Televizor opět nepodporuje souborový formát NTFS pro paměťová média a nehledejte ani podporu kalibrace či THX. Je to zkrátka o přístupu „à la monitor“ a HDMI vstupech s podporou 4K režimů 50p, či 60p.

To zásadní, co si musíte při koupi takovéhoto přístroje uvědomit je fakt, že je to o „set-top boxovém přístupu“. Externí box zkrátka 4K signál přijme, připraví a pošle na monitor ať tak či onak, resp. přes toto, či ono rozhraní. Ostatně tak se u všech u Ultra HD televizorů už děje v případě, že použijete HDMI 2.0.

Pokud toužíte po takovémto přístroji (já rozhodně ano), pak tady budete doma a za rozumné peníze, v případě 102 cm verze za rozhodně vynikající peníze, dostanete výtečný stroj.

To jsem ale udělal závěr v úvodu článku…

Elegantní vzhled je postaven na černé a chromu a televizoru to opravdu sluší… Páskovina podstavce je kvalitně zpracovaná a panel na ní výborně drží. Na spodu je kvalitní guma.
Autor: Panasonic

Elegantní vzhled je postaven na černé a chromu a televizoru to opravdu sluší… Páskovina podstavce je kvalitně zpracovaná a panel na ní výborně drží. Na spodu je kvalitní guma.

Jednoduchá instalace, solidní ovládání

Na DVB-T, které tu je spolu s „kabelem“ jako jediné, je zprovoznění TV dílem okamžiku a platí to i o Wi-Fi připojení, které je součástí instalace. Platí to i o podstavci, jehož montáž je jednoduchá i když opět vyžaduje správné pořadí.

Zapnuta byla kupodivu i podpora DLNA, což o větším modelu neplatilo a drobné odlišnosti jsou asi dány subverzí firmwaru. To se netýká stále stejného ovládání s inovovaným průběžným menu druhé úrovně u něhož se nedá – v rámci jednotlivých nabídek jako Obraz, Zvuk apod. – kolovat, což je bohužel znak letošní modelové řady.

Opět vynikající je klasický dálkový ovladač s výtečným rozložením a velkými tlačítky. Jako doplněk dostanete i druhý s dotykovou destičkou. Vynikající je i to, že OK stále v tuneru vyvolává seznam naladěných kanálů a v multimédiích funguje jako Play/Pause.

Tady opět chvála.

Programová nabídka je dělána výborně, informace o pořadech se stahují nezávisle na multiplexu a televizor si ji pamatoval i po vypnutí.
Autor: Bohumil Herwig

Programová nabídka je dělána výborně, informace o pořadech se stahují nezávisle na multiplexu a televizor si ji pamatoval i po vypnutí.

EPG a řada možností nastavení a úprav

Po klasickém osmidenním EPG se můžete libovolně pohybovat, dokud nezmáčknete OK. EPG dokáže udržet stažené informace o programové nabídce i po vypnutí TV. Jak je to s jejich pravidelnou aktualizací si ale nejsem jist. V každém případě si automaticky stahuje nabídku i z jiných multiplexů, pouze v případě hodně slabého příjmu se to u mě nedařilo. Pokud si nastavíte upomínku na pořad, televizor se bohužel z pohotovostního režimu neprobudí.

Možnosti obrazových a zvukových úprav jsou stejné, jako u nejvyšší verze, takže vás odkáži na recenzi TX-55AX630 abych se zbytečně neopakoval.

Pokud jde o zachování poměru stran 4:3 u pořadu, automatický režim tu sice stále najdete, ale tato funkce byla u letošní kolekce zrušena. Jak jsem ale sledoval vysílání České televize přes Vánoce, pořady 4:3 byly vsazeny do širokoúhlého formátu, takže v tomto případě mě funkce opravdu nechyběla. Pokud to bude ze strany ČT trend, je ho třeba přivítat.

Na tlačítku Apps je k mání několik českých widgetů a mj. také miniaplikace pro umístění na domovskou obrazovku jako světový čas či kalendář.
Autor: Bohumil Herwig

Na tlačítku Apps je k mání několik českých widgetů a mj. také miniaplikace pro umístění na domovskou obrazovku jako světový čas či kalendář.

Chytré funkce a Wi-Fi

V televizoru se – na rozdíl od TX-55AX630 – objevila i podpora 802.11 n pro 5 GHz a hlásí se jako druhá možná síť, což by už prý mělo platit i o zmiňované rozměrnější verzi (firmware). Nicméně automatické přepnutí s 2,4 GHz možné nebylo a na to jsem už u Panasoniku narazil i jinde.

Podpora HbbTV funguje okamžitě po zprovoznění sítě a ve spolupráci s mým výborným Wi-Fi routerem Netgear R7000 neměla chybu a byla o třídu lepší než na 2,4 GHz. Rozhodně doporučuji provozovat připojení takto!

A protože jsem tentokráte měl k dispozici i přístup na Voyo, zaměřil jsem u chytrých funkcí vyvolatelných přes tlačítko Apps i na něj.

Vyvolání této části bylo prakticky okamžitě, bez čekání obvyklého dnes i u špičkových konkurenčních modelů. Panasonic stále drží jednoduchý přístup a doufejme, že se nedočkáme žádné inovace jako u menu nastavení.

Voyo na „pěti giga“ fungovalo parádně, vyzkoušel jsem i „zrcadlení“ z mého mobilu LG Flex, ale i přesto, že ho televizor našel hned napoprvé, nedokázal se k němu připojit. Ani při dalších pokusech ho už nenašel.

Je ale třeba dodat, že výrobce podporu Wi-Fi Miracast nikde neuvádí.

HbbTV fungovalo bezproblémově.
Autor: Bohumil Herwig

HbbTV fungovalo bezproblémově.

Měření spotřeby

Televizor má v základu nastaven obraz na Normální, podsvícení na 60 % a zapnut režim „Živá barva“ stejně, jako senzor hlídající osvětlení okolí. V tomto okamžiku si Panasonic vzal 59 wattů s rozmezím 44–60 W (opět měřeno na DVB-T, ČT24), přičemž udáváno je 73 W s roční spotřebou 102 kWh (energetická třída B).

V okamžiku kdy vypnete obraz a ponecháte zapnut pouze zvuk, což se dělá v menu v části Obraz, klesne spotřeba na 35 wattů, což se může zdát poněkud slabé. Uvědomme si ale (i mně to dělá potíže…), že jsme u rozlišení Ultra HD a tady musí být spotřeba vždy vyšší než u Full HD.

I já si pro 4K nastavuji nová měřítka, ale mám pocit, že tohle by mělo jít udělat lépe, protože když vypnu obrazovku, co mi zbude?

K dispozici máte pět přednastavených obrazových režimů. Rozšířená nastavení jsou např. u režimu Kino, kde je také kompletní správa barev.
Autor: Bohumil Herwig

K dispozici máte pět přednastavených obrazových režimů. Rozšířená nastavení jsou např. u režimu Kino, kde je také kompletní správa barev.

Kompatibilita průměrná, DLNA výborné

Ani zde se nic nezměnilo, takže platí totéž, co u největšího modelu TX-55AX630, případně u Full HD přístroje AS800.

Není tu USB 3.0 a ani podpora přehrávání 4K přes USB. Externí titulky u videa je třeba neustále zapínat nebo alespoň volit znakovou sadu, na DLNA je pak vše řádově lepší, a to i díky možnosti přehrát vše bez nutnosti dopředu volit to, co chcete přehrávat – foto, muziku či video. I titulky jsou nesrovnatelně výraznější a přehrávání i rozlišení HD Ready přes bezdrátových 5 GHz nečinilo problémy.

Základní nastavení úvodní obrazovky Home. Zcela vpravo vidíte záložku DVB-T označující tuner/tunery, který je/jsou k dispozici.
Autor: Bohumil Herwig

Základní nastavení úvodní obrazovky Home. Zcela vpravo vidíte záložku DVB-T označující tuner/tunery, který je/jsou k dispozici.

Výborná černá, výborný obraz, výborné resamplování

O obrazové kvalitě platí to, co bylo řečeno u nejrozměrnějšího modelu i když tady se zdá subjektivně ještě lepší, což je myslím pochopitelné.

Hodnocení je tak vlastně stejné, tedy prakticky stejné, protože některé věci, které vytýkám větší úhlopříčce za podstatně vyšší cenu, zde opravdu vytknout nemohu. V každém případě očekávejte parádní převod z nízkého rozlišení i když výpadky opět tu a tam budou, jak je ostatně zvykem u všech UHD modelů (alespoň u všech, které jsem měl kdy k dispozici). Očekávejte ale výborné podání černé barvy, samozřejmě v rámci LCD, a také velice dobrou reakci na rychlý pohyb či švenky kamery.

Jak jsem řekl – není tady podpora H.265/HEVC, a to nikde. Mě osobně se ale monitorový přístup Panasoniku hodně zamlouvá i když HDMI vstupů by mohlo být ještě více. Politika kolem kodeků se však mění jako na běžícím pásu.

Můžete si tak být opravdu jistí H.265/HEVC nebo to nakonec skončí u VP9?

Nebo někde úplně jinde!

Starý a osvědčený způsob „ta nejlepší obrazovka a doplňková a snadno vyměnitelná zařízení“ má nyní stejný význam jako za dob „skleněnek“. Já ho ostatně nepřestal vyznávat nikdy a tohle je řešení, které bych si pořídil i teď.

Mimochodem příští rok budou uvedena zařízení jako set-top boxy či tzv. media playery s H.265/HEVC. Nebude tudíž nic snazšího, než je připojit přes HDMI 2.0. Ano, budou uvedeny i televizory s tímto kodekem přímo na tuneru (některé byly už ke koupi i minulý rok – viz náš přehled) a bude jich víc než dnes (tuším tři řady Samsungu a jedna Panasoniku), ale co když se zase něco změní? 

Pokud vám nevadí set-top boxový přístup, je to to nejlepší co můžete udělat. A to nejen dnes a nejen kvůli ochraně svých investic. Jinak se už ve Velké Británii prodává model TX-40AX630B, který už má zabudovanou vnitřní podporu kodeku H.265/HEVC. Kdy se dostane k nám se neví, ale i když ne tento, tak jiný podobně cenově navržení model kolem 20.000 Kč se tu příští rok s největší pravděpodobností objeví. Rozhodnutí je na vás.

Hodnocení

pro: výtečný převod z nízkého rozlišení, a to i při méně kvalitním zdroji, parádní design, výtečný klasický dálkový ovladač, 3× HDMI 2.0 pro napojení 4K zařízení

UX DAy - tip 2

proti: nesjednocené eko režimy, podprůměrný souborový manažer pro práci přes USB (na DLNA o třídu lepší) navíc chovající se jinak např. u fotografií a u videa

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač (klasický plus s dotykovou ploškou)
  • 4× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka, nápověda v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Ultra HD bez tunerové podpory H.265/HEVC nebo s ní?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).