Hlavní navigace

Panasonic TX-32ES600: výtečná práce za rozumné peníze

21. 6. 2017
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
UVNITŘ FOTOGALERIE – Malé televizory se na recenzi nepůjčují každý den. O to víc jsme byli rádi za tuto nabídku z nejvyšší řady s rozlišením Full HD.

Platforma, na které je televizor postaven, je nelinuxová, navíc firemní a Panasonic jí nyní říká prapodivně: My Home Screen. Dříve se přitom poeticky jmenovala Viera, nebo později Smart Viera. Marketingově dobře znějící názvy ale firmě, na rozdíl od některé konkurence, nikdy nešly. Mimochodem namísto Firefox OS se teď má říkat My Home Screen 2.0, což je neméně zvláštní. A jak je na tom konkurence?

Marketingový král jménem Samsung už nějaký čas u všech chytrých televizorů používá linuxový Tizen. Jeho korejská konkurence LG Electronics sází na taktéž linuxový WebOS a přešla na něj zcela u Smart TV letošní kolekce. Panasonic, stejně jako Sony a TP Vision (Philips TV), zatím přechod na pouze linuxové systémy nechystají. Tolik k pozadí a teď se věnujme recenzovanému televizoru.

Řada, resp. „subřada“ ES600, měla v době dokončení recenze na webových stránkách výrobce k dispozici jedinou úhlopříčku – 81 cm, tedy testovaný model TX-32ES600 (11 990 Kč). V katalogu pak nebyl uveden ani ten a po ES600 (ES rovná se Full HD nebo někdy HD Ready) rovnou následovala řada EX600 (EX rovná se letos 4K).

ES6 (ES600) je nejvyšší řadou Panasonicu s tradičním rozlišením HD Ready, resp. Full HD. To znamená zároveň i nejlépe vybavenou řadou, i když špičkové vychytávky tu nehledejte. Není tu ani podpora HDR, ani kalibrace ISF, ani například Bluetooth. A také 3D, které by v dané úhlopříčce stejně nemělo smysl.

K TÉMATU: Panasonic TX-55EX613: výborná volba i pro náročnějšího diváka

Panasonic DMP-UB700: obrazově výtečný, ale zapomeňte na cokoli navíc

Panasonic uvádí další televizor OLED

Instalace: podstavec chce své

Instalace takovéto malé „kočičky“ by byla otázkou chvilky, kdyby… Kdyby šla lehce sundat nálepka DVB-T2 ověřeno a kdyby byl podstavec trochu lépe vymyšlen. S ním se totiž soudruzi z NDR příliš nevyznamenali.

Skládá se ze dvou částí a nejprve musíte k základně našroubovat tu stojící a pak teprve celek zašroubovat do panelu. Pokud to uděláte obráceně, zjistíte, že vám dva šrouby nepůjdou zastrčit.

Zbytek instalace už jde svižně a naladí se jak DVB-T, tak přechodová síť DVB-T2. Následné setřídění naladěných kanálů může být provedeno buď fyzicky přesouváním stanic, nebo můžete jít přes oblíbené položky. Tady je možnost vybrat si i souvislý blok stanic a umístit ho do oblíbených najednou.

Vedle TV kanálů sem můžete zařadit i rozhlasové stanice, což je ve spojení s volbou, která po přepnutí na rozhlasovou stanici automaticky vypne obraz, velice příjemné.

Ovládání tradiční, pouze chytré funkce nyní trochu jinak

K televizoru se dodává tradiční dálkový ovladač Panasonicu s velkými znaky, který doznal v roce 2017 drobných změn. Popsány byly u testu Panasonic TX-55EX613, kde najdete i fotografické srovnání s loňskou verzí. Ve stručnosti jde o lepší umístění EPG/Guide a u této platformy také o umístění tlačítka pro vyvolání chytrých funkcí. APPS je nicméně nyní trochu bokem, i když by vlastně vůbec nemělo být zapotřebí a aplikace by se měly, stejně jako u Firefoxu, vyvolávat přes Home. To ale bohužel u této platformy…

Při zapnutí TV je vidět jasný rozdíl oproti Firefoxu, který se navíc prohloubil zavedením jednotného, možná jen jednotnějšího, dálkového ovladače letošní kolekce. Zatímco u Firefoxu vyvoláte aplikace přes domovské tlačítko Home, tady Home naběhne do upravitelné obrazovky známé z minulých let. V základu jde tak o zcela jiný přístup než u Firefoxu a seznam aplikací je – jak bylo řečeno – na speciálním tlačítku APPS. Pokud si od firmy pořídíte dva televizory, jeden s touto platformou a druhý s Firefoxem, může to být z počátku poněkud matoucí.

Menu nastavení je stejné jako několik posledních let a na druhé úrovni je průběžné, takže z voleb pro obrazovku plynule přejdete do úpravy zvuku a tak dále.

Seznam naladěných kanálů vyvoláte OK (v multimediích zajistí obvyklé Play/Pause) a je tu hned několik náhledů. Vypsat si tak můžete všechny stanice, nebo jen neplacené či ty, které vysílají v HD. Přepnout se také můžete na jeden z vašich seznamů oblíbených kanálů.

Takhle by to mělo vypadat.

Osmidenní EPG s obrazem a zvukem, ale bez upozornění na pořad

Při vstupu do programové nabídky se zvuk nepřeruší, při odchodu už bohužel ano, a to na více než sekundu. Po EPG je možné se volně pohybovat, pokud chcete náhled kanálu, stačí na aktuálně vysílaném pořadu zmáčknout OK a on se objeví v náhledovém okénku. Pokud OK zmáčknete na pořadu, který teprve bude vysílán, a nemáte připojen spárovaný disk pro nahrávání, objeví se hlášení o chybě. Upozornění na pořad bohužel Panasonic minulý rok zrušil a jak se zdá, platí to i letos, a to pro všechny modely.

Výhodou EPG je, že se jak pro DVB-T, tak pro DVB-T2 stahuje bez ohledu na to, na jakém multiplexu se nacházíte. Pokud z něj chcete odejít, stačí zmáčknout Return či Exit, opakované stlačení Guide žádnou akci nevyvolá, protože je tu nyní pouze jeden náhled na vysílané pořady.

V EPG se, jak je u Panasonicu zvykem, nabízí několik výběrů pro naladěné kanály (jen HD, oblíbené atd.) a je tu rovněž několik filtrů. Vypsat si tak můžete například filmy či zprávy a lze i, přes softwarovou klávesnici, vyhledat určitý pořad. Tohle Panasonic vždy uměl a jinde takové možnosti hned tak nenajdete.

Klasický rozcestník chytrých funkcí a aplikací je na tlačítku APPS.
Autor: Bohumil Herwig

Klasický rozcestník chytrých funkcí a aplikací je na tlačítku APPS.

Chytré funkce, HbbTV i Wi-fi Miracast

Do této části se bohužel dostanete pouze jemně zasutým tlačítkem APPS. Proč Panasonic ani v kolekci 2017 nesjednotil uživatelské rozhraní obou svých platforem pro Smart TV, je záhadou.

Jestliže zmáčknete zmiňované tlačítko, jste následně ve stejné obrazovce jako dříve a mj. tu vidíte vstup do EPG, multimédií, na domácí server, Voyo, Netflix či Wi-Fi Miracast, zde nazývané Zrcadlení. Českých aplikací je pomálu, z IPTV/VoD bylo zkoušeno pouze Voyo, díky dlouhodobé výtečné spolupráci s touto videotékou. Fungovalo bez potíží a problémy nebyly registrovány ani při přehrání několika seriálových dílů a jednoho filmu. Konkrétní verze aplikace je vysloveně příjemná už jenom tím, že při pauze nenaběhne odpočítávání nějakých pěti minut, po kterých se přehrávání zruší. Sice při zmáčknutí tlačítka opět vydává velmi výrazný tón, ale to už nejspíše nějak vydržíte.

HbbTV bylo důkladně vyzkoušeno na kanálech České televize a FTV Prima, krátce pak například na Nově a HbbTV kanálu Seznam.cz TV. Vše pracovalo bez sebemenších potíží, pouze po přepnutí na Seznam.cz TV automaticky nenaběhlo úvodní video. Přepnout se na jiný TV kanál v průběhu přehrávání či hlouběji v menu Seznam TV však šlo.

Výborné také je, že pro HbbTV můžete v části datové služby nastavit jejich automatické spouštění na daném kanálu, nebo naopak jejich vypnutí (viz foto v galerii níže). Ovlivnit také můžete nahrávání doprovodných dat a resetovat lze i ID televizoru. Tohle vám dnes možná nepřipadá důležité, ale nejspíše v budoucnu bude. A možná i hodně.

Bez potíží pracovalo také Wi-Fi Miracast z mobilního telefonu s kvalitou v podstatě na úrovni DVB-T, což je určitě příjemné překvapení.

Výtečné možnosti pro obraz i zvuk

Přednastavených obrazových režimů je pět, v základní nabídce upravíte úroveň podsvícení, teplotu barev či adaptivní řízení podsvícení. Je tu i volba Živá barva, kterou je dobré vypnout, ale její vliv byl naštěstí minimální. V pokročilých volbách, do kterých se dostanete například z režimu Kino, máte možnost ovlivnit vyvážení na bílou, gamut či gama korekci. Je tu i Správa barev, v níž najdete velice podrobná nastavení nejen pro barvy modelu RGB. S výhodou se také kdykoli můžete vrátit k továrnímu nastavení, takže se experimentům meze nekladou.

Zajímavou volbou je „1080p“, a pokud ji povolíte, měl by se vstupní signál v této kvalitě reprodukovat v originální podobě. Ve volbě Nastavení zobrazení pak lze vypnout obrazovku a nechat běžet pouze zvuk. Bohužel to nejde udělat operativně a vždy musíte hluboko do menu nastavení. Tohle je letitý problém, který se neřeší.

Zvukové režimy jsou čtyři, tradičně u této značky máte možnost upravit výšky a basy nebo zvolit osmipásmový ekvalizér. Podpořit můžete i zvýraznění hloubek, což není většinou zapotřebí, a mj. také upravit hlasitost jdoucí do sluchátek. Je tu také zvukový popis pro slabozraké nebo řízení úrovně výstupu u digitálního audia.

Televizor umí i nahrávat (speciálně spárované médium) a zvládá také TimeShift, tedy přehrávání živého TV vysílání se zpožděním. V menu můžete nastavit i kontinuální nahrávání živého vysílání do smyčky a je tu také délka nahrávky pro TimeShift. Narazíte rovněž na volbu Control4 pro jedno z řešení IQ domácnosti.

Kompatibilita výborná, souborový manager klasický

Souborový manager je stejný jako v minulém roce u všech televizorů firmy. Znamená to výpis nikoli adresářového náhledu, nýbrž takového, ve kterém si najdete něco k případnému přehrání. Vše je opět rozděleno na tři části: foto, video a hudbu. „Případné přehrání“ znamená, že se mohou vypsat i takové soubory, které následně přehrát nepůjdou, jako se to u tohoto televizoru stalo u jedné z fotografií ve formátu JPG. Právě JPG jako jediný televizor také zvládá. Tedy v drtivé většině případů.

U hudby se přehraje WMA, WAV, MP3 i FLAC, a i když je podání trochu vyšperkované výškami a méně basy, není na to takovýto televizor až tak špatné. A poradí si i se základním DTS. Celkově vzato vždy záleží na tom, zda audiosystému skladba sedí, či nikoli, ale to není nic nového. V tomto případě to znamená klidné melodie s méně výškami a nepřebasované. Třeba i klavírní.

V případě videa je kompatibilita výborná, ať už jde o práci s externími titulky s možností ovlivnit jejich velikost, nebo o formátovou kompatibilitu. AVI, čistý MPEG-4 či třeba H.264, AVCHD z kamery nebo dokonce HEVC v HD Ready či Full HD televizor zvládal bez potíží a hladce, včetně špičkově natočeného videa ve Full HD s datovým tokem 20, 25 Mb/s.

Podstavec je nejen jednoduchý (televizor by si zasloužil plný kov), ale hlavně nepříliš dobře vymyšlený.
Autor: Panasonic

Podstavec je nejen jednoduchý (televizor by si zasloužil plný kov), ale hlavně nepříliš dobře vymyšlený.

Výborný prakticky ve všech ohledech

Panasonic TX-32ES600 s bohužel hodně lesklou obrazovkou představuje výtečně odvedenou práci. Je určen pro ty, kteří o koupi televizoru přemýšlejí, jsou ochotni si za kvalitu připlatit. A také požadují slušnou výbavu, co nejlepší obraz a značné možnosti úpravy nastavení. Ty jdou v tomto případě vysoce nad míru obvyklou v této cenové relaci. Takto rozumně se chovající zákazníci získají s tímto modelem výborný televizor navíc s překvapivě dobrým poměrem cena/výkon/kvalita, ať si o tom kdo chce myslí co chce. Jen škoda, že výrobce nešel u své nejvyšší Full HD řady o krok dál. Nenabídl HDR a další „lepší“ vlastnosti. Je stále spousta lidí, kteří nechtějí Ultra HD, ale chtějí špičkově vybavený televizor s rozlišením Full HD. Tito zákazníci dnes obecně vzato mnoho možností nemají. Některým, a možná jich nebude až tak málo, se možná u Panasonicu (nejen u tohoto modelu) nebude líbit zrušené upozornění na pořad v EPG a multimédia postaru, tedy na úrovni 2016. V každém případě doufejme, že se v této řadě ještě objeví nějaké rozměrnější úhlopříčky.

Zasloužila by si to.

BRAND24

Hodnocení

pro: výborný obraz i resamplování, velmi dobrá výbava, výtečné možnosti úpravy zvukových i obrazových nastavení, povětšinou výborné ovládání, včetně práce s naladěnými stanicemi a jejich výpis přes OK, kvalitní HbbTV s řadou nastavení

proti: chybí upozornění na pořad v EPG, zvuková pauza při odchodu z EPG, multimédia neodpovídají možnostem televizorů s Firefoxem pro rok 2017 a zůstávají v roce 2016

Panasonic TX-32ES600
cena: 11 990 Kč
úhlopříčka, formát: 81 cm (32"), 16:9
obrazovka: LCD, podsvícení LED (podsvícení nezjištěno), Full HD, 1920 × 1080 bodů; další údaje neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C/T2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 10 W
přehrává (udáváno): přes USB (formáty nezjištěny): JPG; MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, Apple Lossless, WAV; AVI, HEVC, MKV, WMV, MP4, M4v, FLV, 3GPP, VRO, VOB, TS, PS; titulky neudány
spotřeba (udávaná podle EU): 46 W, pohotovostní režim: < 0,5 W, < 0,3 W (při vypnutí elektronickým tlačítkem); roční spotřeba 64 kWh; energetická třída B
vstupy/výstupy: vzadu: 2× HDMI, YUV, stereo audio vstup (cinch), digitální optický audio výstup, Ethernet (LAN), anténní vstup; na boku: sluchátka, 2× USB 2.0, 2× PCMCIA (CI+); Wi-Fi (802.11 mj. i v „n“)
rozměry (švh); hmotnost: 732 × 477 × 148 (bez podstavce 61) mm; neuvedena

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka přímo v televizoru (nápověda)
  • záruka: 24 měsíců

Přáli byste si televizor s rozlišením Full HD a „lepší“ výbavou, včetně například HDR?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).